1 Νοεμβρίου 2017

Εξαιρετική σοδιά ζεόλαδου

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Στην Πελοπόννησο άρχισε το μάζεμα για την παραγωγή του έξτρα παρθένου αγουρέλαιου το οποίο προέρχεται από μη ποτιστικές ελιές που έχουν προστατευτεί αποκλειστικά από τον ζεόλιθο. Έτσι αυτές οι ελιές δεν έχουν ούτε δάκο ούτε μαργαρόνια. Μετά από μια τριετία, κατά την οποία έχουν ενσωματωθεί 8 κιλά ζεόλιθου ανά ρίζα κι ανά έτος, αυτές οι βιολογικές ελιές, έχουν το επίπεδο να έχουν τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας Ultra Premium. Όλες οι τιμές αυτού του ζεόλαδου είναι εντός ορίων που προβλέπεται από αυτόν τον διεθνή κανονισμό που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη στο παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι το ζεόλαδο έρχεται να ενισχύσει έμπρακτα τη φήμη του ελληνικού ελαιόλαδου και στις ξένες αγορές. 

Με αυτήν την έννοια δείχνει το παράδειγμα σε παραγωγούς που είχαν εγκαταλείψει τις προοπτικές κι είχαν ακολουθήσει τη μεθοδολογία της πώλησης μέσω βυτίων που καταλήγουν στην Ιταλία και στην Ισπανία για να γίνει ανάμειξη με τα δικά τους ελαιόλαδα που δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Διότι με το ζεόλαδο που είναι τυποποιημένο, έχουν ένα αξιόπιστο παράδειγμα προς μίμηση και μπορούν να δουν ακόμα και την εμπορική διαφορά. Έτσι γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι ο συνδυασμός του ελαιόλαδου και του ζεόλιθου, αποτελεί μια προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα και μια εφαρμογή της Έξυπνης Γεωργίας μέσω του ζεόλαδου. Και το γεγονός ότι έχουμε φέτος μια εξαιρετική σοδειά ζεόλαδου, θα ανοίξει το μυαλό σε όσους ακόμα δεν κατάλαβαν τα οφέλη του ζεόλιθου στις καλλιέργειες. Διότι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αφού είναι η ίδια η φύση που απαντά στα ερωτήματά τους. 

Με αυτήν την έννοια χαιρόμαστε που υπάρχουν παραγωγοί που είναι πιστοί σε αυτή τη νέα προσέγγιση της γεωργίας και ειδικά της ελαιοκομίας. Διότι είναι όλο και περισσότερα τα κτήματα που ενσωματώνουν ζεόλιθο και ψεκάζουν με ζεόλιθο για να αποφύγουν το δάκο και τη μαργαρόνια. Έτσι συνεχίζεται η ζεολιθική επανάσταση και σε αυτόν τον τομέα για το μέλλον της Ελλάδας.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσους λίθους και να βάλεις σε κάθε ελιά, και μηδέν οξύτητα να έχεις, πάντα ο Ελληνας παραγωγός θα είναι ο αιώνιος χαμένος.
Απο την μία το κράτος που επιτρέπει την εξαγωγή του χύμα και βοηθάει τους ιταλούς, και απο την άλλη τα ελαιοτριβία που αφήνουν πολύ μικρό κέρδος στους παραγωγούς, προκειμένου να κερδίσουν αυτοί απο την πώληση στους ιταλούς.
Ο ιταλός, θα πάρει το Ελληνικό λάδι. Θα το αναμοίξει με χειρότερης ποιότητας ιταλικό, ή ισπανικό ή τούρκικο ή μαροκινό, και θα το πουλήσει ως ιταλικό.
Το αρίστης ποιότητας Ελληνικό λάδι, που δεν αξίζει να ανακατευθεί με χειρότερης ποιότητας, θα το εμφιαλώσει ως έχει, και θα το πουλήσει ως ιταλικό.
Ο καταναλωτής της δύσης, δεν είναι και ο καλύτερος πελάτης.
Δεν ξέρει τι γίνεται με το ελαιόλαδο, και στην τελική, δεν τον ενδιαφέρει να μάθει.
Αυτό το οποίο είναι καταχωρημένο στον εγκέφαλλο του, είναι το "tastes good to me".
Οταν ο καταναλωτής αναφέρεται στο αγνό ελαιόλαδο, δεν αναφέρεται ως "extra virgin olive oil", αλλά ώς "pure oil". Αγνοώντας βέβαια οτι αυτό σημαίνει κατώτερης ποιότητας.
Στα ράφια των super markets έξω, ως επι των πλέιστον κυκλοφορούν ιταλικά και ισπανικά λάδια. Οσα Ελληνικά υπάρχουν, δεν είναι προτιμητέα απο το ευρύ κοινό, διότι μέσα στο υποσυνείδητο του, πιστέυει οτι το καλύτερο είναι το ιταλικό.
Υπάρχει και μια πολύ μεγάλη κατηγορία αμερικανών καταναλωτών, η οποία αγοράζει οτιδήποτε βρεί σε μεγάλη συσκευασία. π.χ. άνω των 4LT.
Το ελαιόλαδο, λόγω της αυξημένης τιμής του, δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή, και αυτομάτως αποκλείεται.
Και τέλος να τονίσω οτι υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι προτιμουν "ελαιόλαδο" το οποίο είναι διάφανο σαν το νερό (ναι μήν γελάτε, είναι πραγματικότητα), και νομίζουν οτι αγοράζουν το καλύτερο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Πολυ ενδιαφερον σχολιο.
Ευχαριστουμε

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.