20 Ιουλίου 2015

ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία” 
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr 

Οι ΗΠΑ θεωρούνταν και δυστυχώς εξακολουθούν να θεωρούνται και σήμερα από πολλούς ως οι εγγυητές της ασφάλειας της Πατρίδος μας. Όμως, εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται πως όποτε χρειάστηκε να προστατέψουν τα συμφέροντά μας, μας γύρισαν την πλάτη. Περισσότερο κραυγαλέα η “διευκόλυνση” που παρείχαν στα τούρκικα στρατεύματα κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Και που ανάγκασε τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Μια αποχώρηση που έγινε κατόπιν εορτής και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως στερούμεθα παντελώς σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής. Αυτή η αποχώρηση, που διήρκησε 6 χρόνια, παραχώρησε ζωτικό χώρο στην Τουρκία – με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ - προκειμένου να επιβάλει ένα ισχυρό status στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ ή αλλιώς η “Βορειοατλαντική Συμμαχία” συστήθηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσιγκτον ως μια στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης που πρωταρχικό μέλημα είχε και έχει την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της και της αποτροπής ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες!! Όμως όπως μας διδάσκει η πρόσφατη ιστορία, οι ΗΠΑ πάντοτε εξυπηρετούσαν διά μέσω του ΝΑΤΟ τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα, και ουδόλως προσπάθησαν να αποτρέψουν ένοπλες συρράξεις μεταξύ κρατών-μελών της Συμμαχίας. Αντιθέτως, ενώ το ΝΑΤΟ συστήθηκε ως αμυντική συμμαχία, πολλάκις εξαπέλυσε επιθετικούς καταστροφικούς πολέμους κατά λαών και κρατών.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα που η Πατρίδα μας βιώνει ένα νέο Γολγοθά, οι ΗΠΑ ανέλαβαν ενεργό ρόλο υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδος και κατά μιας πιθανής αποχώρησης της χώρας μας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Όπως επίσης, με τη δική του παραίνεση, η Επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνέταξε έκθεση περί μη βιωσιμότητας του δημοσίου ελληνικού χρέους και με καθημερινές παρεμβάσεις σε Διεθνή ΜΜΕ, προσπαθεί να αφυπνίσει τους θεσμούς προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Από την άλλη μεριά το ΝΑΤΟ – εξυπηρετώντας πάντα τα συμφέροντα των ΗΠΑ – με τον Γενικό του Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε ηχηρή παρέμβαση, σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όταν οι θεσμοί πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει μεγαλύτερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2015 και το 2016, δηλώνοντας: “Η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της  δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα”. Επιπρόσθετα, αμέσως μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της Ελλάδος με τους “εταίρους” μας, δήλωσε από την Λουμπλιάνα: “Χαιρετίζω αυτή τη συμφωνία επειδή πιστεύω πως είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ”. 

Μετά από όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε όλοι την αιτία του νέου ξαφνικού έρωτα των ΗΠΑ με την Ελλάδα μας. Βλέπετε, η Ελλάδα εκτός από μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, είναι μέλος του ΟΗΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, κατέχοντας υψηλότατη γεωστρατηγική θέση. Και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν θα δημιουργούσε - σε περίπτωση ατυχήματος - τριγμούς μόνο στην ΕΕ και στο ενιαίο νόμισμα το ευρώ, αλλά και στους κόλπους της “Βορειοατλαντικής Συμμαχίας”. Ενός ατυχήματος που θα λάμβανε μορφή χιονοστιβάδας και θα συμπαρέσυρε και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που όλως τυχαίως είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, εκείνου του συνασπισμού που αποτελεί τη στρατιωτική θωράκιση των ΗΠΑ απέναντι στο αντίπαλο δέος, που ακούει στο όνομα Ρωσία!!

Μιας Ρωσίας που σκέπτεται να ανταποκριθεί σε μια “ανεξέλεγκτη επέκταση” της πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ που θέτει σε κίνδυνο τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), που υπογράφηκε το 1987 από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και η οποία προέβλεπε την κατάργηση όλων των τύπων πυραύλων με ακτίνα δράσης από 500 – 5500 km. Το ντοκουμέντο αυτό έγινε ένα ορόσημο της εποχής εκείνης, όταν η Ευρώπη είχε θεωρηθεί ως το κύριο θέατρο μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης. Έτσι, είναι σε εξέλιξη η νέα αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ που μπορεί να αναζωπυρώσει ένα νέο “ψυχρό πόλεμο” μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων. 


Όμως, θεωρούμε πως εντείνονται οι ανησυχίες αυτής της προοπτικής, από τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα νέα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς εδάφους – αέρος S-400 “Triumf” και “Pantsir-S” σε συνδυασμό με αντιαεροπορικά συστήματα πυροβολικού SAM θα τεθούν σε υπηρεσία εντός των τμημάτων της αεράμυνας που σταθμεύουν στη Βορειοδυτική Ομοσπονδιακή Περιοχή πριν από το τέλος του 2015. Στη συνέχεια – αντλώντας τις πληροφορίες από την έγκυρη διαδικτυακή σελίδα “Σύγχρονη Ρωσία” – ήρθε η απάντηση από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ: “Το  ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να εισβάλλει στη Ρωσία. Η ρωσική ηγεσία ανησυχεί αβάσιμα σχετικά με την ανάπτυξη των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα”.

 Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε όλοι, από πού πραγματικά αντλείται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα για την κρίση στην Ελλάδα. Οι κόλποι του ΝΑΤΟ θέλουν συμπαγές το μέτωπο της “Βορειοατλαντικής Συμμαχίας” γιατί οι ημέρες στον Πλανήτη είναι πολύ πονηρές. Και δεν θέλουν επ΄ ουδενί να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη Δύση. Κάτι που μπορεί να συμβεί, εάν και εφ΄ όσον δεν υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Γι΄ αυτό άλλωστε, θεωρώ πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι παντός τύπου παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ελλάδος!! 

Από ελληνικής πλευράς, απεμπολήσαμε άλλη μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου να απαιτήσουμε ισχυρά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και αρκεσθήκαμε για άλλη μια φορά στο “ευχαριστούμε τους Αμερικάνους”. 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.