20 Μαΐου 2013

Στρατηγικές αποφάσεις στην τακτική.


Καθώς οι περισσότεροι από εμάς μπερδεύουν τις έννοιες της στρατηγικής απόφασης και της απόφασης της στρατηγικής, έχουν την εντύπωση ότι οι αποφάσεις στην τακτική είναι απαραίτητα τακτικές. Κατά συνέπεια, δεν προσπαθούν καν να αναρωτηθούν αν μια στρατηγική απόφαση μπορεί να παρθεί σε τακτικό πλαίσιο. Με αυτήν την προσέγγιση μπαίνουν αναγκαστικά σε ένα παραδοσιακό πεδίο που τους εγκλωβίζει και δεν τους επιτρέπει να βρουν μια καινοτομία. Ενώ η επίλυση του προβλήματος μπορεί να το απαιτεί. Αλλιώς απλώς υπάρχει διατήρηση του προβλήματος και αυτή η διατήρηση προκαλεί τη διαχείριση. Στην πραγματικότητα αν εξετάσουμε τους ελιγμούς και τους συνδυασμούς που υπάρχουν στο σκάκι θα αντιληφθούμε ότι μια στρατηγική κίνηση μπορεί εκ φύσης να έχει πολλαπλές επιπτώσεις πάνω στο τακτικό επίπεδο. Έτσι πρέπει να αναρωτηθούμε, κατά πόσο είναι εφικτό να πάρουμε μια στρατηγική απόφαση στο επίπεδο της τακτικής. Αν το αναρωτηθούμε τότε θα βρούμε ένα παράδειγμα ή ακόμα κι ένα νοητικό σχήμα το οποίο είναι καθοριστικό. Πιο συγκεκριμένα, αν επιτρέπεται αυτή η έκφραση σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η ιδιότητα προέρχεται από ένα άλλο νοητικό σχήμα που είναι σημαντικότατο στη στρατηγική, είναι ότι το μέλλον είναι και το εγκλωβισμένο μέλλον μέσα στο παρελθόν. Κι έτσι δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως χώρος αντίστασης μέσω του χρόνου. Σπάνιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να πάρουν μια στρατηγική απόφαση σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Σημασία έχει ότι η εκδοχή μπορεί να επηρεαστεί από το μέλλον διότι προέρχεται από το πολλαπλό παρελθόν όταν είναι παρόν. Η αντίληψή μας για ένα σχέδιο είναι σπάνια σε επίπεδο της τακτικής, αλλά όταν γίνεται θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό. Αν όμως αντιληφθούμε ότι όλα τα παραδείγματα που έχουμε στην Ιστορία είναι τέτοιου τύπου τότε αντιλαμβανόμαστε την αξία του χώρου.


* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.