25 Μαΐου 2013

ΣΥΝΘΗΜΑ; Παλαιολόγος. ΠΑΡΑΣΥΝΘΗΜΑ; Κωνσταντινούπολις!

Του Γιώργου Θαλάσση

Ανέλαβε μια Ελλάδα διαλυμένη, χειρότερη από την σημερινή της κρίσης και μέσα σε τρία χρόνια ανέτρεψε τα πάντα και την έκανε δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Ακατόρθωτο δεν είναι τίποτα!

Συνέταξε προσεκτικά λέξη προς λέξη την επιστολή ξέροντας πως η τήρηση των παρακάτω οδηγιών θα έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Τώρα όλα κρέμονταν στα χέρια του στρατού, στα χέρια των Ελλήνων... 

Διάγγελμα στον Ελληνικό Στρατό

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώται,
Υπό των Μεγάλων Δυνάμεων απεφασίσθη η δι' ελληνικού στρατού κατάληψις της Σμύρνης και η δι' αυτού εξασφάλισις της τάξεως εν τη πόλει ταύτη. Σπανίως καθ' όλην την μακράν ιστορίαν του εθνικού μας στρατού ανετέθη εις εν των τμημάτων του αποστολή τιμηκοτέρα της ιδικής σας.

Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα ευρεθήτε εις το ύψος της αποστολής σας.

Γνωρίζω ότι πάντες, αξιωματικοί και οπλίται, αισθάνεσθε δικαίαν υπερηφάνειαν διά την αποστολήν σας ταύτην και ότι αναλογίζεσθε τας ευθύνας τας οποίας έκαστος εξ υμών φέρει απέναντι του Έθνους.

Είναι ανάγκη όπως έκαστος εκ των ανδρών της μεραρχίας εμπνέεται από την συναίσθηση ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει την Ελλάδα.

Πρέπει ανά πάσαν στιγμήν να ενθυμήται ότι από κάθε λόγον του, από κάθε πράξην του εξαρτάται η προς την Ελλάδα εκτίμησις ου μόνον των ομογενών, αλλά και των ξένων στοιχείων, άτινα ευρίσκονται πολυάριθμα εις την Σμύρνην.

Αλλ' η τιμή, την οποίαν μας κάμνει η Διάσκεψις διά της αποφάσεώς της όπως μας εμπιστευθή την εξασφάλισιν της τάξεως εις την Μητρόπολιν της Ιωνίας, αποδεικνύει ποίαν έχειν προς υμάς εμπιστοσύνην, της εμπιστοσύνης δε ταύτης είμαι βέβαιος ότι θα δειχθήτε άξιοι.

Συστάσεις διά την συμπεριφοράν σας απέναντι των ομογενών δεν έχω ανάγκη να σας κάμω. Επί αιώνας ήδη ανεμέναμεν την ευτυχή ταύτην ημέραν, χωρίς ποτέ ν' απελπισθώμεν ούτε εν τω μέσω των μεγαλυτέρων συμφορών.

Εκτός τούτου όμως είναι ανάγκη να δείξετε διά της συμπεριφοράς σας και προς το τουρκικόν, εβραϊκόν, αρμενικόν στοιχείον, καθώς και προς τας διαφόρους παροικίας, ότι ο ελληνικός στρατός όχι μόνον δεν υστερεί των συμμαχικών κατα την γενναιότητα, την αυταπάρνησιν και την ευγένειαν της ψυχής αλλ' ότι συγχρόνως διεκδικεί ότι ευρίσκεται εις την πρώτην γραμμήν του πολιτισμού.

Από της εμπιστοσύνης, την οποία θα εμπνεύσετε εις τα ξένα στοιχεία και προ πάντων εις το εξ αυτών πολυπληθέστερο, το τουρκικόν, θα εξαρτηθή εν μεγάλω μέτρω η πραγματοποίησις των εθνικών μας πόθων.

Αι ευχαί του Έθνους ολοκλήρου σας συνοδεύουν.

Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Η πρώτη νύχτα του στρατού στην Σμύρνη 

Κ.Μισαηλίδης.

"Κατά το βραδυνό, ήρθε στο Κορδελιό ένας λόχος του 5ου πεζικού συντάγματος να το καταλάβη. Και πέρασαν τα παιδιά του λόχου με την σιδερένια κάσκα και ανθοστόλιστα τα όπλα, μέσα από τους ανθοστόλιστους δρόμους του μαγευτικού, του τραγουδισμένου Κορδελιού.

Την νύχτα αργά ύστερα από τα μεσάνυχτα, συνώδεψα τον λοχαγό Παπαϊωάνου Σ' έναν αιφνιδιασμό που έκαμνεν στα φυλάκιά του. Εκεί, κατά την Μπέλλα Βίστα, μέσα στο σκοτάδι, σαν κολώνα ακίνητος ο Σκοπός.

-ΑΛΤ!
-Αξιωματικός.
-ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ!
-Παλαιολόγος!
-Προχώρει στο παρασύνθημα!
-Κωνσταντινούπολις!
-ΕΜΠΡΟΣ!

Παλαιολόγος - Κωνσταντινούπολις!

Αυτό ήταν το πρώτο σύνθημα της πρώτης νύχτας που πάτησεν ο ελληνικός στρατός τη Μικρασιατική γη!

Κανείς δεν μπορούσε να με πείση εκείνη την στιγμή, πως δεν ονειρευόμουνα. Σαν αστραπή πέρασαν από το νου μου οι αιώνες, τα χρόνια της σκλαβιάς. Και το σύνθημα αυτό πέρασε στη σιγαλιά της γλυκειάς μαγιάτικης νύχτας, σαν αντίλαλος μακρυνός, πολύ μακρυνός...

Γύρω από το σύνθημα αυτό, ήμασταν όλοι και θα είμαστε πάντα οι ακοίμητοι Σκοποί. Φρουροί...".

σχόλιο Γ.Θ : Όταν οι οδηγίες του Ελευθερίου Βενιζέλου καταπατήθηκαν από την μετέπειτα κυβέρνηση και οι σύμμαχοι είδαν ότι τα συμφωνηθέντα ακυρώνονται και οι Έλληνες πάνε να κατακτήσουν νέα εδάφη, σταμάτησαν την υποστήριξη στην Ελλάδα και στράφηκαν στον Κεμάλ, που οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί είχαν ήδη πλησιάσει...

Ήταν η δεύτερη φορά μετά την Επανάσταση του '21 που το "πεπρωμένο" του Γένους έπαιρνε αναβολή, για αυτό ας χρησιμοποιήσουμε την ιστορία υπέρ μας "διαβάζοντας" μέσα από το παρελθόν το μέλλον. Ας μην επαναλάβουμε σήμερα τα λάθη των προγόνων.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.