22 Μαΐου 2013

Οι παρενθέσεις του Ελληνισμού.


Αν συνειδητοποιήσουμε τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού, τότε θα κατανοήσουμε ότι πολλά προβλήματα θα τα ξεπεράσουμε δίχως καμία ουσιαστική δυσκολία. Για να γίνει πιο φυσιολογική αυτή η ορθολογική παρατήρηση αρκεί να αξιοποιήσουμε την έννοια της παρένθεσης στη ζωή. Όλοι ξέραμε τι σημαίνει σε τόσο πρακτικό επίπεδο. Κι όμως σε ανθρώπινο επίπεδο αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ένα περιορισμό που αγγίζει μερικά χρόνια στην χειρότερη περίπτωση. Έτσι δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλο πλαίσιο. Όταν όμως σκεφτούμε ότι στην περίοδο τουρκοκρατίας οι δικοί μας γεννήθηκαν Οθωμανοί, έζησαν σαν Οθωμανοί και πεθαίνουν Οθωμανοί, ενώ παρέμειναν Έλληνες τότε επινοούμε σε γενικευμένο επίπεδο ότι ο Ελληνισμός κατάφερε να βάλει 400 χρόνια σε παρένθεση. Και αυτό οφείλεται στο διαχρονικό που χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός είναι τόσο ανθεκτικός που κατάφερε ν' αντέξει μια πληγή 400 ετών δίχως να σβήσει. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά γιατί ξέρει κάθε γνήσιος Έλληνας που ανήκει στον Ελληνισμό να αντιστέκεται σε πράξεις βαρβαρότητας. Όταν μια οντότητα είναι ικανή ν' αντέξει 400 χρόνια δεν έχει να φοβηθεί 40 χρόνια κατοχής, διότι και αυτά θα είναι μια παρένθεση. Όταν ένας βάρβαρος σε χτυπά και δεν παράγει κανένα έργο, αρκεί να αντέξεις για να περάσει το δικό σου έργο. Ο Ελληνισμός δεν έχει πρόβλημα ούτε με τους εχθρούς ούτε με τους ριαγιάδες γιατί τους μετατρέπει με τον αγώνα του και την αποστολή του για την Ανθρωπότητα σε παρενθέσεις. Ακόμα και οι πιο μαύρες σελίδες όταν μπαίνουν σε παρενθέσεις που κλείνουν δεν έχουν πια την επιρροή που νομίζουν ότι θα είχαν. Έτσι και οι γενοκτονίες με τη διαδικασία της διόρθωσης μετατρέπονται σε πληγές που δεν ξεχνά ο Ελληνισμός, αλλά που επουλώνονται με την μνήμη μέλλοντος που συνεχίζει το έργο της πέρα από κάθε εμπόδιο που μπορεί να του βάλει η βαρβαρότητα.


* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.