9 Ιουνίου 2023

Η ώρα των περιπολικών Island πλησιάζει για το Πολεμικό Ναυτικό: Οι Αμερικανοί τα στέλνουν σχεδόν ταυτόχρονα με τις κάλπες της 25ης Ιουνίου…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL 
 
Ο «κάβος» της προκήρυξης των εκλογών στις 25 Ιουνίου δεν κρατά δεμένο το Πολεμικό Ναυτικό που προσπαθεί να προχωρήσει τα προγράμματα του όσο το δυνατό καλύτερα, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν προκύψει.
 
Αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν στενά τα θέματα του ναυτικού λένε ότι η προσθήκη των παράκτιων περιπολικών Island μπήκε στην τελική ευθεία.
 
Πρώτον ο προγραμματισμός δεν παρουσίασε ως τώρα κανένα κώλυμα, δεύτερον το δεύτερο 15θημερο του Ιουνίου τα πρώτα δυο από τα τέσσερα περιπολικά Island θα βρίσκονται σε ελληνικά νερά και τρίτον ότι στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου τ’ άλλα δυο έρχονται κι αυτά στην χώρα μας. 
 
Η πιο πιθανή ημερομηνία μάλιστα για τον κατάπλου των δυο Island, αρχικά στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, δεν αποκλείεται να είναι μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 20 Ιουνίου.
 
Και από την στιγμή της άφιξής τους στην Ελλάδα το πρώτο που γίνεται από το ναυτικό επιτελείο είναι αποστολή τεχνικού κλιμακίου που θα παρακολουθήσει όλη την διαδικασία ενεργοποίησης των συγκεκριμένων πλοίων. 
 
Μηχανές, άξονες, ηλεκτρονικά συστήματα, βαφή στα χρώματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού είναι μόνο ορισμένες από τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στα Island.
 
Τα νέα περιπολικά σκάφη θα μπουν σε ναυπηγείο το οποίο θα επιλέξουν οι Αμερικανοί βάσει της αρχικής συμφωνίας κι εκεί θα γίνουν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να περάσουν στη συνέχεια στις εν πλω δοκιμές από το πολεμικό ναυτικό.
 
Από εκείνη τη συμφωνία, λένε αρμόδια χείλη, είχαν προκύψει συζητήσεις που αφορούσαν την ενεργοποίηση των περιπολικών από τα ναυπηγεία της Σύρου ή της Σαλαμίνας.
 
Ωστόσο σύμφωνα με πηγές μας το τελευταίο διάστημα μετά την θετική τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, φαίνεται ότι και αυτά έχουν «εισβάλει» στον ανταγωνισμό για την ενεργοποίηση των τεσσάρων περιπολικών τύπου Island.
 
Η παραμονή κάθε Island στη δεξαμενή του ναυπηγείου υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια τεσσάρων ως πέντε μηνών.
 
Και στη συνέχεια περί τα τέλη Νοεμβρίου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν οι εν πλω δοκιμές των περιπολικών στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνονται και όλα τα συστήματα που διαθέτει το πλοίο, παλαιά αλλά κι αυτά που θα προστεθούν.
 
Στις προσθήκες από την ελληνική πλευρά μπορούμε να ξεχωρίσουμε εκείνη των τελευταίας τεχνολογίας επικοινωνιακών συστημάτων αλλά και τα τηλεχειριζόμενα πυροβόλα εγγύς προστασίας που χαρακτηρίζονται από στρατιωτικές πηγές πως είναι state of the art!
 
Η αλλαγή σελίδας στην παράκτια περιπολία με ισχυρές οπλισμένες μονάδες
 
Τα τέσσερα περιπολικά Island αποτελούν παραχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω EDA (Excess Defence Articles) δηλαδή συστήματα που προέρχονται από αποθέματα στρατιωτικού υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
 
Τα τρία από τα τέσσερα περιπολικά επιχειρούν τα τελευταία χρόνια στον Περσικό Κόλπο κι έχουν βάση στο Μπαχρέιν.
 
Τεχνικό κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού είχε κάνει την αυτοψία που απαιτούνταν και η αναφορά του έλεγε πως δεν θα έπρεπε να χαθεί η ευκαιρία για την απόκτηση των συγκεκριμένων πλοίων.
 
Πρόκειται για τα σκαριά που θ’ αλλάξουν σελίδα στην παράκτια περιπολία για το Πολεμικό Ναυτικό και θα δώσουν την ευκαιρία «συνταξιοδότησης» στα υπέργηρα ξύλινα Παράκτια Περιπολικά τα οποία ωστόσο δεν σταμάτησαν να υπηρετούν στην εσχατιά της Ελλάδας διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο ακόμη και το 2020, όταν η Τουρκία είχε αποφασίσει να ενεργοποιήσει το σχέδιο υβριδικής απειλής για το μεταναστευτικό.
 
Και με ταχύτητα που ξεπερνά τους 29 κόμβους σαφώς είναι ταχύτερα από την υπάρχουσα δύναμη ενώ με την αυτονομία των 3.300 μιλίων θα δώσουν την ευκαιρία στο πολεμικό ναυτικό για έναν εντελώς διαφορετικό και πιο τακτικό σχεδιασμό στην οριογραμμή της πατρίδας μας καθώς πρόκειται για μονάδες οπλισμένες με πυροβόλο ΜΚ38 των 25 mm.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.