8 Ιουνίου 2023

Πώς το τεστ αίματος Galleri ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

Τεστ αίματος, που ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας για τους ασθενείς, σύμφωνα με νέα μελέτη.
 
Το τεστ Galleri της εταιρείας Grail, με έδρα στις ΗΠΑ, δοκιμάστηκε υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και όπως αποδείχτηκε μπορεί να ανιχνεύσει επιτυχώς τον καρκίνο στο αίμα δύο στους τρεις ασθενών με συμπτώματα, ενώ δίνει ορθά αρνητικά αποτελέσματα στο 98% που δεν έχουν καρκίνο γλιτώνοντάς τους από την ανησυχία και την ταλαιπωρία περαιτέρω εξετάσεων.
 
Το τεστ αναζητά χημικές αλλαγές σε τμήματα DNA που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα. Στην δοκιμή συμμετείχαν 5.461 ασθενείς σε νοσοκομεία σε Αγγλία και Ουαλία κι όπως διαπιστώθηκε το τεστ ανίχνευσε τον καρκίνο στους 244 από τους 368 καρκινοπαθείς.
 
Το τεστ βοηθά να εντοπιστούν καρκίνοι που δεν φαίνονται χωρίς ειδικές εξετάσεις όπως στο κεφάλι, στο λαιμό, στον πνεύμονα και το πάνγκρεας.
 
Ο δρ. Μπράιαν Νίκολσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης, χαρακτήρισε «συναρπαστικά» τα αποτελέσματα. «Η πρωιμότερη ανίχνευση του καρκίνου και θεραπεία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο επισκέπτονται πρώτα έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία ή κοιλιακό άλγος, τα οποία μπορεί να είναι περίπλοκα καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Χρειάζονται νέα εργαλεία που na μπορούν να επιταχύνουν τη διάγνωση του καρκίνου και δυνητικά να αποτρέψουν τις επεμβατικές και δαπανηρές έρευνες», τόνισε.
 
Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο κι όπως έδειξε το τεστ αποδίδει καλύτερα σε καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, καθώς ανίχνευσε το 95% των καρκίνων τετάρτου σταδίου και μόλις 24% του πρώτου. Ακόμη, σημείωσε επιτυχία κατά 85% στον καθορισμό του τύπου καρκίνου, από τον οποίο έπασχε ο ασθενής.
 
«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που δείχνει ότι οδεύουμε προς μια εποχή όπου οι εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν πραγματικά να επηρεάσουν την έγκαιρη διάγνωση», υπογράμμισε ο ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, καθηγητής Λόρενς Γιανγκ. «Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας και αυτό το τεστ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και να σώσουμε χιλιάδες ζωές», σημείωσε ο εθνικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.