2 Ιουνίου 2023

«Είναι όμορφη ρε παιδιά… πως να το κάνουμε;»: Η Ελληνική Σημαία επέστρεψε από την Κερύνεια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου

Συγκινητική στιγμή στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου. Η Ελληνική Σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας επιστρέφει στην Εθνική Φρουρά. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy
 
Παραδόθηκε στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, η ελληνική σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας με τον τελευταίο να προσβλέπει στην ημέρα που «σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο να υψώσουμε τη σημαία του ναυτικού μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάστρο της Κερύνειας».
 
Την παράδοση έκανε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας. 
 
Η συγκεκριμένη σημαία, η οποία κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ήταν επηρμένη στο Κάστρο της Κερύνειας, παραδόθηκε στην Αστυνομία το 2004, κατά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, από Τουρκοκύπριο και από τότε βρισκόταν στο Μουσείο της Αστυνομίας. 
 
Στην τελετή, παρευρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και ο Διοικητής Διοίκησης Ναυτικού, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου. 
 
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι η σημαία βρισκόταν αναρτημένη στο κάστρο της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η συγκεκριμένη σημαία δόθηκε το 2004 κατά τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριο σε μέλος της Αστυνομίας που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη στο χώρο και παραδόθηκε στο μουσείο της Αστυνομίας. 
 
«Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της σημαίας αυτής για την Εθνική Φρουρά έχουμε αποφασίσει να την παραδώσουμε σε εσάς κ. Αρχηγέ ώστε να εκτεθεί στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, υπενθυμίζοντας σε όλους τις τραγικές συνέπειες του 1974, διατρανώνοντας ταυτόχρονα τη θέλησή μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης». 
 
Ανάρτηση της σημαίας στο Κάστρο της Κερύνειας προ της εισβολής
 
Παραλαμβάνοντας τη σημαία, ο Διοικητής της ΕΦ, κ. Ζερβάκης είπε πως είναι «με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα συγκίνησης που σήμερα η ΕΦ αναλαμβάνει από την Αστυνομία Κύπρου ένα ιστορικό κειμήλιο», την ελληνική σημαία η οποία βρισκόταν επηρμένη στο κάστρο της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή”. 
 
“Στο κάστρο της Κερύνειας το ’74 είχε έδρα ο ομώνυμος ναυτικός σταθμός ο οποίος υπαγόταν στη διοίκηση ναυτικού Κύπρου. Είχε συγκροτηθεί στις 7/6/1965 κι εκεί ήταν η κύρια βάση μοίρας πυραυλακάτων. Μια σημαία που από το σημείο που ήταν αναρτημένη ήταν ορατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και ο άνισος αγώνας καθώς και η θυσία του πυραυλάκατου 3. Παρέμεινε επηρμένη και δεν υπεστάλη κατά την ηρωική αντίσταση και τη διαφυγή των υπερασπιστών του κάστρου της Κερύνειας, ανέφερε ο Αρχηγός της ΕΦ.
 
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ΕΦ προς την Αστυνομία Κύπρου που διαφύλαξε τα τελευταία χρόνια τη σημαία και τη παραδίδει σήμερα στην Διοίκηση Ναυτικού. «Προσβλέπουμε την ημέρα εκείνη που θα μπορούμε σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο να υψώσουμε τη σημαία του ναυτικού μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάστρο της Κερύνειας», είπε. 
 
Στη συνέχεια ο Διοικητής της ΕΦ επέδωσε στον Αρχηγό της Αστυνομίας ένα μικρό πίνακα που απεικονίζει την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο κάστρο της Κερύνειας κι ευχήθηκε να την ξαναδούμε εκεί. 
 
Σε ανάρτησή του στο Twitter, o αρχηγός της ΕΦ είπε, «η Ελληνική Σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας επιστρέφει στην Εθνική Φρουρά». 
 
Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι είναι κάποιες στιγμές όπου είτε κειμήλια και σημάδια ή γεγονότα ανατρέχουν πίσω στο χρόνο, ιχνηλατούν μια απέραντη συγκίνηση γιατί αναλογιζόμενοι το τί συνέβη σε αυτό το κάστρο και το τί είδε αυτή η σημαία, από την άλλη, αυτές οι στιγμές συμπυκνώνουν ένα απέραντο χρέος δικό μας απέναντι σε αυτούς που υπερασπίστηκαν τη σημαία.
 
Αυτές οι στιγμές, σημείωσε, «μας γειώνουν στην πραγματικότητα και σε αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς απέναντι στον τόπο μας». 
 
Ευχαρίστησε τον υπεύθυνο του Μουσείου Αστυνομίας, Ματθαίο Σιαμπτάνη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «αυτή η σημαία όχι απλά θα συντηρηθεί χωρίς να φύγει ούτε η ιστορία από πάνω της αλλά ούτε και τα ίχνη όσων προσπάθησαν να τα διαλύσουν. Απλά θα τη συντηρήσουμε για να αντέξει στο χρόνο για να περάσει αυτά τα μηνύματα σε αυτούς τους αποδέκτες που χρειάζεται να έχει αυτή η σημαία για να μπορούμε τα λάθη να περάσουν από το κανάλι αυτή της σημαίας και διοχετευτούν στις επόμενες γενιές για να μην κάνουμε ξανά αυτά τα λάθη». 
 
Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Αννα Κουκκίδη- Προκοπίου έκλεισε με τους στίχους του Κώστα Μόντη. «Είναι όμορφη ρε παιδιά…πως να το κάνουμε;» 
 
Αναφερόμενος στη σημαία, ο Υπεύθυνος του Μουσείου Αστυνομίας, Ματθαίος Σιαμπτάνης, είπε ότι ένας Τουρκοκύπριος όπου έκανε τη θητεία του στο ναυτικό σταθμό τη βρήκε. Στην πίσω πλευρά φέρει τουρκικά ονόματα, που ενδεχομένως να είναι ονόματα Τούρκων στρατιωτών. 
 
«Η σημαία δεν συντηρήθηκε. Φαίνεται να έχει ποδοπατηθεί. Την αντιμετώπισαν ως παλιόρουχο. Εύχομαι να τη προσέχετε όπως την πρόσεχα εγώ τόσα χρόνια», είπε κατά την εκδήλωση.
 
 
Δείτε βίντεο από την ιστορία του Κάστρου το 1974
 



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΡΑΣΟΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ, ΤΡΙΖΕΙ Ο ΑΜΑΞΗΛΑΤΗΣ ...

Η Kıbrıs (01.06.23) γράφει ότι την αντίδραση του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και του πρώην Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ προκάλεσαν δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης της ελληνικής σημαίας που βρισκόταν στο Κάστρο της Κερύνειας το 1974.

Διαβάστε επίσης: Παραδόθηκε στην ΕΦ ελληνική σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών , σχολιάζοντας φερόμενη αναφορά περί ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στο Κάστρο της Κερύνειας, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι «γίνεται λόγος για πρόκληση και αδικία προς τον τουρκοκυπριακό λαό», προσθέτοντας ότι για τους ίδιους δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η αναφορά.

Υποστήριξε επίσης τα εξής:

«Συνεχίζεται η ρατσιστική, φανατική και μονομανής στάση τους όπως πάντα. […] Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί και δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, ακόμα βλέπουν ολόκληρο το νησί ως ελληνικό, ονειρεύονται. Είναι μια πρόκληση και αδικία προς τον τουρκοκυπριακό λαό και εμείς το καταδικάζουμε έντονα αυτό. Ελπίζω εκείνοι που πρέπει να δουν και να καταλάβουν αυτή την αναχρονιστική, λανθασμένη νοοτροπία, να την καταλάβουν».



Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερτούγ υποστήριξε ότι το συμβάν με την σημαία κατέδειξε την λύση που έχουν στο μυαλό οι Ελληνοκύπριοι και ισχυρίστηκε ότι είναι εμφανής η μορφή λύσης που επιθυμούν εκείνοι που θέλουν να κυματίσει πάλι η ελληνική σημαία στην Κερύνεια.

Ἡ σημαία
Πάντα κι ὅπου σ᾿ ἀντικρίζω,
μὲ λαχτάρα σταματῶ,
ὑπερήφανα δακρύζω,
ταπεινὰ σὲ χαιρετῶ.

Δόξα ἀθάνατη στολίζει
κάθε θεία σου πτυχὴ
καὶ μαζί σου φτερουγίζει
τῆς πατρίδος ἡ ψυχῆ.

Ὅταν ξάφνου σὲ χαϊδεύει
τ᾿ ἀγεράκι τ᾿ ἀλαφρό,
μοιάζεις κύμα, ποὺ σαλεύει
μὲ χιονόλευκον ἀφρό.

Κι ὁ σταυρὸς ποὺ λαμπυρίζει
στὴν ψηλή σου κορυφή,
εἶν᾿ ὁ φάρος ποὺ φωτίζει
μίαν ἐλπίδα μας κρυφή.

Σὲ θωρῶ κι ἀναθαρρεύω
καὶ τὰ χέρια μου χτυπῶ,
σὰν ἁγία σὲ λατρεύω,
σὰ μητέρα σ᾿ ἀγαπῶ.

Κι ἀπ᾿ τὰ στήθη μου ἀνεβαίνει
μία χαρούμενη φωνή:
«Νἆσαι πάντα δοξασμένη,
ὦ Σημαία γαλανή!»

Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας
Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας; Μὴν εἶν᾿ οἱ κάμποι;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄσπαρτα ψηλὰ βουνά;
Μὴν εἶναι ὁ ἥλιος της, ποὺ χρυσολάμπει;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄστρα της τὰ φωτεινά;

Μὴν εἶναι κάθε της ρηχὸ ἀκρογιάλι
καὶ κάθε χώρα της μὲ τὰ χωριά;
κάθε νησάκι της ποὺ ἀχνὰ προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

Μὴν εἶναι τάχατε τὰ ἐρειπωμένα
ἀρχαία μνημεῖα της χρυσὴ στολή,
ποὺ ἡ τέχνη ἐφόρεσε καὶ τὸ καθένα
μία δόξα ἀθάνατη ἀντιλαλεῖ;

Ὅλα πατρίδα μας! Κι αὐτὰ κι ἐκεῖνα,
καὶ κάτι πού ῾χουμε μὲς τὴν καρδιὰ
καὶ λάμπει ἀθώρητο σὰν ἥλιου ἀχτίνα
καὶ κράζει μέσα μας: Ἐμπρὸς παιδιά!

«Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών».

«Ω δαιμόνιοι ΕΛΛΗΝΕΣ, μέχρι τίνος πρύμνην ανακρούεσθε;»
Α.Α. Από Ελληνική Κύπρο.... Αδελφός εθνομάρτυρα....


Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι διερωτώνται πόσα πλοία διέθετε ο ... Ναυτικός Σταθμός της Κερύνειας ...
Εν συντομία ...
ΔΥΟ ΜΟΝΟ. ΔΥΟ ΤΟΡΠΙΛΛΑΚΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΒΠΠ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ή ΝΕΚΡΟΦΟΡΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ... ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ 40 ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΑ. ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ...

Διαβάστε ....

Πρώτες βρέθηκαν απέναντι στον εχθρό οι τορπιλάκατοι Τ1 και Τ3 στα νερά έξω από την Κερύνεια, υπακούοντας αμέσως στην εντολή που έλαβαν από τον Ναυτικό Διοικητή Κύπρου, Παπαγιάννη να πλήξουν τον στόλο εισβολής, ξεκίνησαν γνωρίζοντας ότι πρόκειται γιά μία αποστολή αυτοκτονίας. Αυτές οι τορπιλάκατοι ήταν σοβιετικής
κατασκευής, παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς μεγάλη ταχύτητα πλεύσεως, ισχνό επιφανειακό οπλισμό και
μπορούσαν να εκτοξεύσουν τορπίλη μόνο εκ των όπισθεν. Αυτό σημαίνει ότι με το φως τής ημέρας θα έπρεπε να πλεύσουν πάσει δυνάμει εναντίον ταχυτάτων αντιτορπιλικών, ν’ αποφύγουν τις βολές ανασχέσεώς τους, όπως κι αυτές τής τουρκικής αεροπορίας, να τα πλησιάσουν και ακολούθως να γυρίσουν 180 μοίρες γιά να εκτοξεύσουν την τορπίλη τους ! Πραγματική αυτοκτονία !
Όμως ο Υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσομάκης και ο Επίκουρος Σημαιοφόρος Βερύκιος
(κυβερνήτες των Τ3 και Τ1 αντιστοίχως), χωρίς να υπολογίσουν τον κίνδυνο τού εγχειρήματός τους, απέπλευσαν άμεσα στις 5:05 π.μ. της 20 Ιουλίου 1974 από την βάση τους εναντίον τής μεγάλης τουρκικής αποβατικής δύναμης η οποία καλυπτόταν από σμήνη τουκικών αεροπλάνων.

Η τουρκική αεροπορία κτύπησε πρώτα την Τ1 η οποία έπαθε σοβαρές βλάβες στην μία μηχανή και στο πηδάλιο και ακυβέρνητη προσάραξε στην παραλία στο Καράκουμι –Βόσπορο.

Η Τ3 με τον Ελευθέριο Τσομάκη δεν πτοήθηκε και ετοιμαζόταν να πάρει θέση βολής όταν κτυπήθηκε από αέρος και από τα πυροβόλα τού τουρκικού αντιτορπιλικού και ανατινάχθηκε. Χάθηκαν όλοι εκτός από ένα υπαξιωματικό, τον αρχικελευστή Μαγέτο ο οποίος βγήκε στην στεριά μετά από πέντε ώρες. Όταν οι συμπολεμιστές τους είδαν την βύθιση τής Τ3 από το 251 Τ.Π., δάκρυσαν, γιατί το πλήρωμά ήταν όλοι φίλοι τους. Τον Τσομάκη, τον
Λεωνίδα τον Βυτουλαδίτη και τους Κερυνειώτες Χρίστο Καρεφυλλίδη, Φοίβο Φιερό κ.ά.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι τορπιλάκατοι δρουν υπό την κάλυψη άλλων μεγάλων σκαφών τού
ναυτικού γιατί όταν ρίξουν τις τορπίλες τους, εκτός από την ταχύτητά τους, δεν έχουν άλλο όπλο για άμυνα εκτός από ένα αντιαεροπορικό. Μόνο αυτό είχαν οι Τ1 και Τ3 το οποίο ήταν και ελαττωματικό. Αυτό και την μεγαλοψυχία των πληρωμάτων τους. Αυτός ήταν ο Τσομάκης. Η Θυσία τού Τσομάκη και των ανδρών του είναι εφάμιλλη τής θυσίας τού Γρηγόρη Αυξεντίου.
ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ. ΑΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ....ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ....
Μ.Ρ. από κατεχόμενη ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κερύνεια.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.