5 Ιουνίου 2023

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

Πολλές ενέδρες έστησε ο Σύρος βασιλιάς για να παγιδεύσει τον ισραηλιτικό στρατό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ένας «κατάσκοπος» ματαίωνε συνεχώς τα σχέδιά του. Τί συνέβαινε; 
 
Ο προφήτης Ελισαίος, έχοντας θεία πληροφορία, έστελνε αγγελιαφόρο στον βασιλιά του Ισραήλ και του φανέρωνε τις μυστικές ενέδρες των Σύρων. Ο Σύρος βασιλιάς, αφού κατ’ επανάληψιν απέτυχαν οι ενέδρες του, συγκάλεσε το συμβούλιο των επιτελών του.
- Θα μου πείτε τί γίνεται; ρώτησε. Ποιος με προδίδει στον αντίπαλό μου; 
- Κανένας, βασιλιά μου, απάντησαν εκείνοι. Κανένας από μας. Αλλά ο προφήτης Ελισαίος μεταφέρει στον βασιλιά του τα πάντα, ακόμα και όσα λέγεις στο κρυφότερο δωμάτιό σου, εκεί που κοιμάσαι. 
- Και πού βρίσκεται αυτός; 
- Στη Δωθαΐμ. 
 
Αμέσως ένα ισχυρό απόσπασμα με ιππικό, άρματα πολεμικά και βαριά οπλισμένο πεζικό περικυκλώνει εν μέσω νυκτός τη Δωθαΐμ. Ένα παιδάριο που υπηρετούσε τον προφήτη, καθώς ξύπνησε το πρωί και βγήκε έξω, βλέπει την πόλη περικυκλωμένη από παντού. Τρομοκρατήθηκε. Με κομμένα τα πόδια ξαναμπαίνει μέσα και λέγει στον Ελισαίο: 
- Κύριέ μου, τί θα κάνουμε τώρα; 
- Μη φοβάσαι! απάντησε ο προφήτης. Εκείνοι που είναι μαζί μας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς εδώ. 
Ύψωσε τα μάτια του και προσευχήθηκε: 
- Άνοιξε, Κύριε, τα μάτια του παιδαρίου για να δει. 
 
Και πράγματι ο Θεός άνοιξε τα μάτια του παιδιού και τί βλέπει; Το βουνό απέναντί τους ήταν γεμάτο ιππικό, ενώ ένα πύρινο άρμα κύκλωνε προστατευτικά τον Ελισαίο. Στρατεύματα αγγελικά είχαν κατακλύσει τον χώρο. 
 
Ο Ελισαίος βγήκε έξω. Προχώρησε προς τους Σύρους στρατιώτες και, όταν τους πλησίασε, προσευχήθηκε: 
- Κύριε, πάταξέ τους με αορασία. 
Έτσι και έγινε. Οι στρατιώτες είχαν ανοιχτά τα μάτια, έβλεπαν, μα δεν καταλάβαιναν πού βρίσκονται. Τους είπε τότε ο Ελισαίος: 
- Δεν είναι αυτή η πόλη και ο άνθρωπος που ζητάτε. Ακολουθείστε με και θα σας οδηγήσω σ’ αυτόν. 
Και έτσι τους οδήγησε στην τότε πρωτεύουσα του Ισραήλ, τη Σαμάρεια. Όταν μπήκαν στην πόλη, ο προφήτης παρακάλεσε ξανά τον Θεό. 
- «Άνοιξε» τώρα, Κύριε, τα μάτια τους. 
 
Ο Κύριος «άνοιξε» τα μάτια τους και με τρόμο είδαν πως βρίσκονταν μέσα στη Σαμάρεια, παγιδευμένοι στο κέντρο του στρατοπέδου του ισραηλιτικού στρατού. Ο βασιλιάς τότε ρώτησε: 
- Να τους χτυπήσω, πάτερ; 
- Όχι, απάντησε ο Ελισαίος. Δεν έχεις δικαίωμα σε όσους δεν συλλαμβάνεις με το σπαθί σου και το τόξο σου. Σ’ αυτούς εδώ βάλε να φάνε και να πιουν και στείλε τους πάλι πίσω, να πουν τα νέα στον βασιλιά τους. 
 
Πράγματι ο Ισραηλίτης βασιλιάς τούς παρέθεσε πλούσιο τραπέζι και μετά τους άφησε ελεύθερους. Εκείνοι γύρισαν στον τόπο τους, έδωσαν λεπτομερή αναφορά στον βασιλιά τους για όλα και δεν ξαναδοκίμασαν να εισβάλουν στη γη του Ισραήλ. 
 
(Ελεύθερη απόδοση από την Αγία Γραφή [Δ΄ Βασ. 6, 8-23]). 
 
Πολλές φορές οι δυσκολίες όμως κυκλώνουν και σένα. Όπως τώρα οι εξετάσεις σου. Που είναι σίγουρα μια δυσκολία. Όχι βέβαια απ’ τις μεγαλύτερες της ζωής σου. Αλλά μπορεί να φαντάζει πελώρια μέσα σου. Και να σε γεμίζει άγχος. 
 
Τί κάνεις λοιπόν τώρα; Πώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα; Τί βλέπεις γύρω σου; Μόνο τις δυσκολίες; Και τρομοκρατείσαι σαν το παιδάριο που υπηρετούσε τον Ελισαίο; 
 
Χρειάζεσαι τότε άλλα μάτια. Μια δεύτερη όραση. Που, πέρα απ’ τις δυσκολίες, βλέπει και τα «στρατεύματα» που καταφθάνουν για βοήθεια. Έχεις αυτή την όραση; 
 
Σήκωσε λοιπόν ψηλότερα τα μάτια σου. Ζήτα τη θεϊκή βοήθεια. Ο Θεός έχει τη δύναμη να υπερκεράσει την κάθε δυσκολία σου. Και όχι μόνο μπορεί, μα και το θέλει να σε βοηθήσει. Γιατί σε αγαπάει όσο δεν φαντάζεσαι. Με τρόπο μοναδικό. Το νιώθεις αυτό; Αν όχι, ψάξε να βρεις τί φταίει. Πάσχεις μήπως κι εσύ από κάποια αορασία; Μήπως κάτι δεν πάει καλά σε σένα και στη σχέση που χτίζεις μαζί Του; 
 
Σε σένα λοιπόν έγκειται λίγο-πολύ το παν. Απόκτησε την όραση που σε φέρνει σ’ αυτό το άλλο ενεργειακό πεδίο, όπου δρα ο Θεός. Διείσδυσε με κοφτερή την πνευματική σου ματιά στον χώρο Του και μη φοβάσαι τίποτε. 
 
Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια προοπτική, θα ’χεις οπωσδήποτε κάτι θετικό ν’ αποκομίσεις, αν και όχι πάντοτε αυτό που εσύ άμεσα προσδοκάς. Σίγουρα όμως, όταν σε περιβάλλουν σαν άλλο πύρινο άρμα οι θεϊκές ενέργειες, το «ιππικό» του Θεού, στη ζωή σου όλη θα γεύεσαι μια άλλη χαρά, θα έχεις πάντα μια άκρως 
 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 
 
π. Δημήτριος Μπόκος 
Μάιος 2011
 
Αντιύλη 
Ι. Ναός Αγ. Βασιλείου, 481 00 Πρέβεζα 
Τηλ. 26820 25861/23075/6980 898 504 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.