Γράφει ο Λάζαρος Α. Μαύρος
ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ στο στομάχι ένιωσαν πολλοί την περί φρεγάτας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Γλ. Κασουλίδη στη Βουλή, την παρελθούσα εβδομάδα (25.10.2022). Σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, ένας εκ των βουλευτών τον ρώτησε:
– «Η Ελλάδα εξοπλίζεται, εμείς τι κάνουμε;».
Κι ο υπ.Εξ. απάντησε:
– “Πολλοί λένε γιατί δεν αγοράζουμε κι εμείς. Μα τι να αγοράσουμε; Μια φρεγάτα; Τι να σου κάνει;”
ΤΗΝ ΓΡΟΘΙΑ ένιωσαν όσοι αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία, η ειρήνη, η ασφάλεια των δύο κρατών του Ελληνισμού, εξασφαλίζεται από την ανυποχώρητη προβολή της συστοιχίας των Συντελεστών της Αποτρεπτικής Ισχύος, πρώτιστοι εκ των οποίων, αλλ’ όχι μόνοι, είναι:
(α) Η Ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
(β) Η άνευ εμφυλίων εθνικών διχασμών επιτευχθείσα Πανεθνική Ομοψυχία.
(γ) Η Αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας.
(δ) Σε βαθμό, σε ποιότητα και τόση πειστικότητα ώστε, αυτοί οι συντελεστές ν’ Αποτρέπουν την Τουρκία από του να υλοποιήσει με πολεμικές απειλές και επιχειρήσεις, τα εκτραχυνόμενης επιθετικότητας διακηρυγμένα επεκτατικά της σχέδια εναντίον Ελλάδος και Κύπρου. Συντελεστές, δηλαδή, διασφάλισης της ειρήνης χωρίς υποταγή.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα μπορούσε να γνωρίζει ο συγκεκριμένος Κύπριος υπ.Εξ. τι μπορεί να είναι… μία φρεγάτα και… «τι να σου κάνει», ως μία εκ των υπολοίπων μονάδων του στόλου, σε αποστολές και διακλαδικών αεροναυτικών επιχειρήσεων. Θα μπορούσε να πληροφορηθεί και να μάθει αρμοδίως, λ.χ., από τον συνάδελφό του στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ώστε να αντιληφθεί και του λόγου του, πόσο σπουδαίο είναι για την Άμυνα, για την Αποτροπή, για την Ειρήνη ΧΩΡΙΣ υποταγή, σε Ελλάδα και Κύπρο, το γεγονός ότι το ελλαδικό μας κράτος έχει ήδη εξασφαλίσει στην Γαλλία την κατασκευή των καινούργιων φρεγατών Μπελαρά για την ενίσχυση του στόλου των φρεγατών του ελλαδικού μας Πολεμικού Ναυτικού.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πρωτοστατήσει κιόλας ο υπουργός με εισήγηση, η κυπριακή οικονομία να συνδράμει στην χρηματοδότηση κατασκευής των νέων ελληνικών φρεγατών Μπελαρά. Και επιπροσθέτως να μεριμνήσει για την ταχύτερη εξασφάλιση των καταλλήλων πολεμικών σκαφών (πυραυλακάτων ΤΠΚ κ.ο.κ.) που είναι αναγκαία και για τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, ώστε να διαθέτει επιτόπου η Αμυντική Θωράκιση της Κύπρου την τοπική επάρκεια θαλασσίων οπλικών συστημάτων.
ΠΟΛΥ σημαντικό, καίριο και διαρκώς κατεπείγον είναι το ερώτημα που τέθηκε στη Βουλή:
«Η Ελλάδα εξοπλίζεται, εμείς τι κάνουμε;»
Διότι συνειδητοποιείται και αναδεικνύεται ξανά το γεγονός ότι, η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, εκτραχυνόμενη τον τελευταίο καιρό σε πολύ πιο επικίνδυνα πλέον επίπεδα «μανιοκαταθλιπτικής» νεο-οθωμανικής επιθετικότητας, στρέφεται βουλιμική καθημερινά… «ξαφνικά ένα βράδυ», εναντίον ολόκληρου του Ελληνισμού, από την Θράκη, το Αιγαίο ως την Κύπρο και, συνεπώς, ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ της, οφείλουν να έχουν πανέτοιμο, ικανό και συνεχώς ενισχυόμενο, τα δύο απειλούμενα κράτη, Ελλάς και Κύπρος.
ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ μέρες πριν από την εν τη Βουλή της Κύπρου 25.10.2022 περί φρεγάτας δήλωση Κασουλίδη, την 21.10.2022, από τα γαλλικά ναυπηγεία είχε έρθει η είδηση και φωτογραφίες για την έναρξη κατασκευής της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Μπελάρα η οποία ήδη αποφασίστηκε ότι θα φέρει μάλιστα και ένα όνομα ευθέως συνδεδεμένο ειδικά με την Κύπρο:
ΚΙΜΩΝ τ’ όνομα της 1ης ελληνικής Μπελαρά.
Σημαδιακά σπουδαίο γεγονός, τυχαίας ημερομηνίας, ουχί τυχαίας ονοματοδοσίας, γράφαμε για το γεγονός. Τυχαία συνέπεσε η ημερομηνία του: Η 21η Οκτωβρίου του έτους 2022. Μέρα που μνημονεύαμε τα Οκτωβριανά του 1931 της Κύπρου. Ημέρα της αυθόρμητης, απρογραμμάτιστης, εθνικολαϊκής Εξέγερσης στην από το 1878 βρετανοκρατούμενη ελληνική μεγαλόνησο τής οποίας ο λαός απαιτούσε την Ένωση τής Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα και εκνευρισμένος από την αλαζονική περιφρόνηση του κυβερνήτη σερ Ρόναλντ Στόρς, πυρπόλησε το Κυβερνείο των Εγγλέζων, στη Λευκωσία. Όχι όμως τυχαία η ονοματοδοσία του:
ΚΙΜΩΝ. Ο Αθηναίος στρατηγός ο οποίος «και νεκρός ενίκα» στο Κίτιον της Κύπρου ενάντια στους Πέρσες Κατακτητές και τους Φοίνικες συμμάχους τους, το 450 προ Χριστού.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Το μεσημέρι της Παρασκευής 21ης Οκτωβρίου 2022, στα γαλλικά ναυπηγεία της Lorient, σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία τού Αρχηγού τού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τής Ελλάδος Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση στη ναυπηγική δεξαμενή τού πρώτου από τα εννιά συνολικά blocks τα οποία θα σχηματίσουν το σκάφος τής πρώτης ελληνικής φρεγάτας Μπελαρά FDI HN, για την οποία ήδη αποφασίστηκε να φέρει το όνομα τού Αθηναίου στρατηγού Κίμωνος (506-450 π.Χρ.) με διακριτικό αριθμό F-601, όταν ενταχθεί στον ελληνικό στόλο που την αναμένει πριν από το Μάρτιο του 2025.
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΗ η επιλογή του ονόματος Κίμων για την πρώτη από τις νέες γαλλικές φρεγάτες οι οποίες θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της επικράτησης του ελλαδικού μας Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. ΚΙΜΩΝ σημαίνει ευθέως την Κύπρο. Σημαίνει και άλλα εξίσου σημαντικά.
ΓΙΟΣ ΤΟΥ θριαμβευτή στη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) του στρατηγού Μιλτιάδη και της Ηγησιπύλης, συγγενής του Θουκυδίδη από τον Όλορο εκ της Θράκης πρόγονο, λαμπρός και γενναίος ο ίδιος ο Κίμων 26χρονος πολεμιστής στη νικηφόρα κατά των Περσών Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), διακρίθηκε για την επιμονή του στην πανελλήνια ενότητα (με την αντίζηλη των Αθηναίων Σπάρτη) κατά των Περσών.
Απελευθερωτής του Ελλησπόντου, του Βυζαντίου και της Θράκης από τους Πέρσες το 476 π.Χ. ως αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων.
Θριαμβευτής το 467 π.Χ. που συνέτριψε τους Πέρσες και Φοίνικες με τη ναυμαχία και τη πεζομαχία στις εκβολές του Ευρυμέδοντα ποταμού στην Μικρασία.
Εκστράτευσε το 450 π.Χ. με 200 τριήρεις ενάντια στους Πέρσες κατακτητές της Κύπρου για την οποία τότε δεν ίσχυε το… «κείται μακράν» του 1974 μ.Χ.
Στην Κύπρο οι δυνάμεις του Κίμωνος κυρίευσαν το Μάριον και πολιορκούσαν το Κίτιον όταν ο Κίμων πέθανε επάνω στην τειήρη του έχοντας παραγγείλει στους υφισταμένους του να αποκρύψουν τον θάνατό του. Εκείνοι νίκησαν τους Πέρσες και τους Φοίνικες στη ναυμαχία και στην πεζομαχία της Σαλαμίνας της Κύπρου, γεγονός που προσέδωσε στον Κίμωνα και τον αιώνιο τίτλο ότι «Και Νεκρός Ενίκα».
Στα χώματα του χωριού Λύση της Κύπρου, γενέτειρας και του κορυφαίου ήρωα της ΕΟΚΑ 3 Μαρτίου 1957 μ.Χ. Γρηγόρη Αυξεντίου εφέδρου Ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού, βρέθηκε ο αρχαίος τάφος ενός ηρωικού πολεμιστή των δυνάμεων του Κίμωνα του 450 π. Χ., του Διονύσιου Καρδιανού.
Με τις τριήρεις του Κίμωνα στο μυαλό του, ο στρατολόγος της ΕΟΚΑ και τραγουδοποιός του αγώνα Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου τραγουδούσε με βεβαιότητα: «Ναι θα έρθουν τα καράβια απ’ τη Μάνα τη γλυκιά, τα δεσμά μας θα λυθούνε και θα ιδούμε Λευτεριά»…
Λάζαρος Α. Μαύρος
2 σχόλια:
Φίλε Λάζαρε,
Σημειώνω ότι η Ελληνική Κύπρος κάνει ότι μπορεί σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της, όσον αφορά εξοπλισμούς, χωρίς να παραβλέπω λάθη και παραλείψεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τόσον της μητέρα πατρίδας όσον και της Κύπρου. Ας μην ξεχνάμε και το εμπάργκο όπλων προς Κύπρο ως εάν ήμασταν εμείς οι εισβολείς. π.χ ΙΔΕ,
Κύπρος 1974 – Το ξεχασμένο «Δεν ξεχνώ»...(Α μέρος)https://koukfamily.blogspot.com › 2...
Ένα τρανό παράδειγμα είναι και η σημερινή κατάντια της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αποστέλλει βαρύ οπλισμό στην αδελφή Ουκρανία και ούτε σφαίρα δεν έστειλε στην νόθα θυγατέρα Κύπρο, που κείται μακράν αλλά και αφοπλίζει τα ακριτικά μας νησιά. ..
Ο Μέγας Καποδίστριας έλεγε... Ο φιλήκοος των ξένων εστι προδότης ..
Ναι, το 450 π.Χ. η Ελληνική Κύπρος δεν κειτόταν μακράν!
Με 200 αθηναϊκές τριήρεις και πιθανότατα, άλλες 100 συμμαχικές, ο Κίμωνας ο Αθηναίος γιος το 450 π.Χ. έπλευσε στην Ελληνική Κύπρο από Πειραία, για να την απελευθερώσει από Βαρβάρους .... Και ο νοών νοείτω... 323 π.Χ. Εκστρατεία Μεγάλου Αλέξανδρου. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας ο Αλέξανδρος πήρε μαζί του και Έλληνες Κύπριους ναυτικούς οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη εμπειρία και ναυτική τέχνη ( Αρριανός, Ινδική XVIII,1.) Είχαν δε αρχηγούς τον Νικοκλή γιο του βασιλιά των Σόλων Πασικράτη, Νιφάφθονα, γιο του βασιλιά Πνυταγόρα της Σαλαμίνας.
Και προς ανταπόδωση απελευθέρωσε την Κύπρο και έκτισε την Πόλη Αλεξάνδρεια ή Αλeξανδρέτα στην θέση Καλλίνουσα Τηλλυρίας Κύπρου και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί ως έπρεπε….
ΙΔΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ google.
Το 450 πχ η Ελληνική Κύπρος δεν κειτόταν μακράν!
Α.Α.
Δική μας τυπογραφική παράλειψη. Απολογούμαστε. Κατά λάθος διαγράφτηκε.
γιός .... του Μιλτιάδη, του νικητή του Μαραθώνα και η μητέρα του ήταν η Ηγησιπύλη, πριγκίπισσα από τη Θράκη. Ο Κίμων ανήκε στο μεγάλο γένος των Φιλαϊδών.
Α.Α.
Δημοσίευση σχολίου