20 Νοεμβρίου 2022

Ο συνταγματάρχης Δαβάκης και μια-δυο αναμνήσεις

Γράφει ο Μανώλης Πέπονας. 
 
Εκείνο το άγαλμα το θυμάμαι από μικρό παιδί. Έστεκε σαν φύλακας στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας, ένα μέρος δηλαδή που στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 γέμιζε από ανθρώπους. Κάτω από αυτόν τον μαρμάρινο ανδριάντα έτυχε να αντικρίσω για πρώτη φορά την προσφυγιά, παίζοντας δίπλα σε ρακένδυτα θύματα των εθνικισμών από τη Γιουγκοσλαβία. Έπειτα, στο δημοτικό, οι Γιουγκοσλάβοι έφυγαν κι εγώ κατηφόριζα με τον πατέρα μου ως την οδό Ανδρομάχης, όπου έμενε ο παππούς μου. Όπως έπειτα κατάλαβα, ταύτιζα τον έφιππο συνταγματάρχη της πλατείας με την καδραρισμένη φωτογραφία του λοχία που διατηρούσε στο σπίτι του ο μπαρμπα-Μανώλης.
 
Κι αν ο τελευταίος δεν κατείχε τη δόξα μιας κάποιας λαμπρής σταδιοδρομίας (δεν μιλούσε ούτε ο ίδιος για τις τέσσερις επ’ ανδραγαθία προαγωγές του στον Γράμμο, πόσο μάλλον για τον αδελφό του στη Μακρόνησο), ήταν ο πρώτος μου παιδικός ήρωας. Με το μαύρο μουστάκι, τις λίγες κουβέντες, το γλυκύ χαμόγελο, το άρωμα από το τσιγάρο: εκείνα δηλαδή τα δώρα της Κρήτης, τα οποία περιμάζεψε ο όμορφος γέρος στις αθηναϊκές οικοδομές περνώντας τριάντα περίπου χρόνια της ζωής του. Ίσως για την ταύτιση αυτή σήμερα περνώ με κάποια νοσταλγία από την πλατεία Δαβάκη.  
 
Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης γεννήθηκε στα Κεχριάνικα Λακωνίας το 1897. Οι σπουδές του υπήρξαν λαμπρές: αποφοιτώντας από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1916, μετεκπαιδεύτηκε στην ελληνική Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Αρμάτων του Παρισιού. Παράλληλα, έλαβε σπουδαία πολεμική εμπειρία διακρινόμενος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδίως δε στις μάχες του Σκρα και της Δοϊράνης. Με τον βαθμό του λοχαγού, συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τιμώμενος για τη δράση του με ανώτατα στρατιωτικά παράσημα.  
 
Υπήρξε ένας άνθρωπος με βαθειά δημοκρατική πίστη, πράγμα που συχνά τον οδήγησε σε συγκρούσεις με μοναρχικούς αξιωματικούς όπως ο Παπάγος. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις, συγγράφοντας σπουδαία έργα για τις τακτικές μάχης των τεθωρακισμένων. Οι ιδέες του ήταν πρωτοπόρες: όχι μόνο υπήρξε στοχαστής του πολέμου αρμάτων, μα και συντέλεσε καθοριστικά στη διαμόρφωση της δομής του Ελληνικού Στρατού που έμελλε να νικήσει τις δυνάμεις του Μουσολίνι το 1940. Πιστεύοντας βαθύτατα στις ηθικές αξίες των πολεμιστών, ανέφερε χαρακτηριστικά:  
οι νεαροί μας διμοιρίτες αξιωματικοί, μόνιμοι και έφεδροι, ας χαλυβδώσουν τις καρδιές τους για να φτάσουν στο ύψος εκείνο κατά το οποίο ο αξιωματικός περιφρονεί τον κίνδυνο, περιφρονεί τις σφαίρες και τις λόγχες και εξορμά με το μέτωπο ψηλά και το στήθος προτεταμένο, περισσότερο οπλισμένος με ψυχικό σθένος παρά με το πιστόλι.
 
Πράγματι, ο επερχόμενος πόλεμος ενάντια στον φασισμό βασίστηκε ακριβώς σε αυτή τη μαχητική διάθεση, όντας ένας αγώνας “υπέρ βωμών και εστιών”. Ωστόσο, ο Δαβάκης αδυνατούσε να παρακολουθήσει την πρακτική εφαρμογή των ιδεών του, αφού τα σοβαρά προβλήματα υγείας οδήγησαν στην αποστράτευσή του το 1937 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.  
 
Το 1940 ο Έλληνας αξιωματικός ανακλήθηκε στο στράτευμα. Τοποθετήθηκε διοικητής του 51ου Συντάγματος Πεζικού κι έπειτα του Αποσπάσματος Πίνδου. Με 2.000 περίπου άνδρες αντιμετώπισε με επιτυχία την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών “Julia”, ακολουθώντας μια μορφή επιθετικής άμυνας. Η ακτινοβολία του ανάγκαζε τον νεαρό ανθυπολοχαγό Δημήτρη Σπυρόπουλο να σημειώνει:  
Είδα όλους τους Αξιωματικούς, από του Μεράρχου μέχρι του Ανθυπασπιστού. Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο των φαντασμάτων παρουσίαζε μία καταπληκτική αντίθεση το μεγαλοπρεπές ανάστημα του Δαβάκη. Τα ιδανικά για τα οποία μέχρι τώρα είχα πολεμήσει, Πατρίδα, Θρησκεία, Ελευθερία, Εθνική Ιστορία, Τιμή, καθήκον και Οικογένεια τα έβλεπα να παίρνουν μια συγκεκριμένη μορφή και να βρίσκουν την πλήρη ενσάρκωσή τους στο πρόσωπο του Συνταγματάρχου Δαβάκη.
 
Όταν τελικά οι δυνάμεις του Δαβάκη ενισχύθηκαν επαρκώς, ο αντισυνταγματάρχης διέταξε αντεπίθεση. Το Απόσπασμα Πίνδου πέτυχε τον στόχο του, ο διοικητής του όμως τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος. Έτσι, ο Δαβάκης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μέτωπο, αφήνοντας τη θέση του σε έναν άλλο λαμπρό αξιωματικό, τον ταγματάρχη Ιωάννη Καραβιά.  
 
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Δαβάκης πιθανότατα προσπάθησε να αντισταθεί παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του. Στα τέλη του 1942 συνελήφθη από τους Ιταλούς μαζί με άλλους συναδέλφους του και μεταφέρθηκε στις φυλακές Καλλιθέας. Οι κατοχικές Αρχές αποφάσισαν να τον στείλουν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων της Ιταλίας με το ατμόπλοιο “Citta di Genoa”. Το τελευταίο τορπιλίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Δαβάκη και αρκετών άλλων ανθρώπων. Μεταπολεμικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις του απέδωσαν τιμές όπως η ονοματοθεσία της πλατείας κι η τοποθέτηση της προτομής του στην Καλλιθέα. Κάποιες φορές μάλιστα, από εκεί περνούσε ένας ανώνυμος λοχίας του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος έφυγε με τη σειρά του, το 2007.  
 
Πηγές
Δαβάκης, Κωνσταντίνος. Εγκόλπιον του αξιωματικού του πεζικού, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα 2005
Δαβάκης, Κωνσταντίνος. Νυκτεριναί επιχειρήσεις, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα 2008
Δαβάκης, Κωνσταντίνος. Χημικός και αεροχημικός πόλεμος: Μέτρα προστασίας αμάχου πληθυσμού, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα 2008
Ξεπαπαδάκος Αντώνης.“Συνταγματάρχης Κων. Δαβάκης-Η τόλμη, η ανυπακοή και πολεμική αρετή του εξέθρεψαν το Έπος του Σαράντα”, στο: Aiginanews, 7/11/2018, https://aiginanews.gr/2018/11/07/
“Ελληνικό Πεζικό 1940… Οργάνωση, οπλισμός και ο συνταγματάρχης Δαβάκης”, στο: history-point.gr, 15/7/2018, https://www.history-point.gr/
 
Πηγή: Storia95



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Κωνσταντίνος Δαβάκης: O «στρατηγός» της πρώτης ήττας του άξονα!

“Έλληνας, Λάκωνας, στρατιωτικός, συνταγματάρχης πεζικού και ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 ”

Απόσπασμα.
Πολέμαρχος, καπετάνιος με καρδιά βουνό, αισιοδοξία τρελή, θάρρος απροσπέλαστο, διοικητής ασύγκριτος, χέρι δυνατό, θέληση αλύγιστη, ιδιοφυία στρατηγική, κάτοχος του εδάφους όσο λίγοι διοικητές στρατευμάτων, ακούραστος μελετητής και γνώστης βαθύτατος της τέχνης του πολέμου, πρωτεύων στις ξένες πολεμικές Ακαδημίες, δάσκαλος αξιωματικών σπάνιος, συγγραφεύς στρατιωτικός πρωτότυπος και πρωτοπόρος, μοναδικός ιχνηλάτης των «τακτικών καταστάσεων»,ξάστερος στην κρίση, ευφάνταστος και γοργότατος στη σύλληψη του σχεδίου κι εκτελεστής άμεσος, μεγάλος μαέστρος του ελιγμού, επίμονος και παράφορος στον αγώνα.

Μ.Ρ. Από Ελληνική Κύπρο.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.