Μετάφραση: Απολλόδωρος
Νωρίτερα σήμερα (εννοεί 10 Νοεμβρίου) ο Shoigu και ο Surovikin ανακοίνωσαν στην ρωσική κρατική τηλεόραση την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής απόσυρσης από τη Χερσώνα.
Ο Surovikin εξήγησε ότι η υποχώρηση πίσω από τον ποταμό ήταν απαραίτητη επειδή η δύναμη στην απέναντι πλευρά του ποταμού δεν μπορούσε να διατηρηθεί σε κατάσταση ανεφοδιασμού.
Αυτό είναι αρκετά "αστείο" με έναν ορισμένο τρόπο.
Αν υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία επιμένω συνεχώς από την άνοιξη είναι ότι η Ρωσία διαπράττει ένα σοβαρό αβίαστο λάθος με το να μην χρησιμοποιεί στρατεύσιμους και με το να μην στοχεύει τις γέφυρες του Δνείπερου.
Το πρόβλημα της ανεπαρκούς μάζας αντιμετωπίστηκε έκτοτε εν μέρει με διαφορετικό τρόπο, με την επιστράτευση του mobiki, αφήνοντας την παράλειψη στοχοποίησης των διαβάσεων του Δνείπερου, ως το τελευταίο ανεξήγητο ρωσικό αμάρτημα ενάντια στη στοιχειώδη πολεμική λογική.
Η Ουκρανία δεν έκανε την ίδια παράλειψη και τώρα θα πάρει πίσω τη Χερσώνα, ως ανταμοιβή χωρίς καν να χρειαστεί να την καταλάβει τάφρο προς τάφρο.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Ουκρανία είχε πολύ φτωχότερα εργαλεία για να διεξάγει εκστρατεία κατά των διαβάσεων. Το μόνο που είχε η Ουκρανία για τη δουλειά είναι το HIMARS με τις μικρές πολεμικές κεφαλές των 90 κιλών.
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία δεν μπόρεσε ποτέ να καταστρέψει τις διαβάσεις απλώς να τις βλάψει. Διέκοψε επανειλημμένα τη σιδηροδρομική σύνδεση πάνω από το φράγμα Nova Kakhovka, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να καταστρέψει τον δρόμο πάνω από αυτό. (Τη μοναδική φορά που κατάφερε να διακόψει τον δρόμο πάνω από την γέφυρα του φράγματος, οι Ρώσοι απλώς γέμισαν την γέφυρα με υλικό και μετά πέρασαν από πάνω).
Παρομοίως στη Χερσώνα απλώς προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα, αλλά δεν μπόρεσε να την καταστρέψει, ούτε το πόντον που είχε κατασκευαστεί από κάτω.
Ωστόσο, ακόμη και η απλή καταστροφή των διαβάσεων, μειώνοντας τη διακίνησή τους, αποδείχθηκε αρκετή για μια νίκη.
Μόλις τώρα μάθαμε την πλήρη έκταση των προβλημάτων ανεφοδιασμού που αντιμετώπιζαν οι Ρώσοι πέραν του ποταμού. Ο πολεμικός ανταποκριτής Semen Pegov (WarGonzo) αποκαλύπτει τώρα ότι οι Ρώσοι αντιμετώπιζαν "πείνα από οβίδες" και ο Kadyrov λέει ότι η περιοχή δεν είχε "σταθερή τακτική προμήθεια πυρομαχικών".
Οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού διέσχιζαν το νερό μόνο για το στράτευμά τους στη Χερσώνα και οι Ουκρανοί το εκμεταλλεύτηκαν αμέσως. Για τους Ουκρανούς η συντριπτική πλειοψηφία των γραμμών ανεφοδιασμού τους πρέπει να διασχίσουν την ίδια ακριβώς υδάτινη μάζα προς την άλλη κατεύθυνση και οι Ρώσοι δεν επιχείρησαν ποτέ να τις χτυπήσουν.
Αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ καλύτερα εργαλεία για τη δουλειά, όπως βαλλιστικούς πυραύλους Iskander βαρέως τύπου, και παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανήσει πάνω από 4000 διάφορους κατευθυνόμενους πυραύλους σε διάφορους άλλους στόχους.
Αυτό είναι απορίας άξιον.
Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν τον πόλεμο με τις γέφυρες, μόλις απέκτησαν ένα εργαλείο γι' αυτό. Ένα που δεν ήταν καν ιδιαίτερα κατάλληλο για τη δουλειά. Ένα που δεν ήταν καν ικανό να καταστρέψει τις διαβάσεις, αλλά απλώς να τις υποβαθμίσει.
Και δούλεψε! Και τώρα έχουν να επιδείξουν μια μεγάλη νίκη, καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν ταπεινωτικά από μια πόλη που μόλις υποτίθεται ότι είχαν προσαρτήσει.
Αλλά οι Ρώσοι, παρά το γεγονός ότι είχαν από την αρχή πολύ καλύτερα εργαλεία για τη δουλειά στη διάθεσή τους, μέσα σε 8 μήνες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν αντιπάλους των οποίων οι γραμμές ανεφοδιασμού εξαρτώνται από γέφυρες σε όλο σχεδόν το μήκος του μετώπου! Ναι, οι Ουκρανοί έχουν περισσότερες διαβάσεις, αλλά πρέπει επίσης να τροφοδοτήσουν πολύ περισσότερες δυνάμεις ανατολικά του ποταμού απ' ό,τι χρειάστηκε ποτέ να τροφοδοτήσουν οι Ρώσοι δυτικά του ποταμού.
Και αυτό δεν είναι εκ των υστέρων.
Φωνάζω από τις ταράτσες πόσο περίεργο είναι που η Ρωσία δεν κυνηγάει τα περάσματα εδώ και πάνω από μισό χρόνο. Έχεις ένα πεδίο μάχης που ορίζεται από το γεγονός ότι χωρίζεται σε δύο μισά από την παρουσία ενός μέγα ποταμού (στην πραγματικότητα περισσότερο ένα σύστημα μεγάλων τεχνητών λιμνών παρά ένας απλός ποταμός) και έχεις τη Ρωσία να προσπαθεί σκληρά να μην το παρατηρήσει αυτό. Έχεις απέναντί σου μια εχθρική δύναμη της οποίας οι σιδηρόδρομοι μπορούν να διασχίσουν το ποτάμι σε μόλις έξι (!) σημεία και δεν κάνεις τίποτα με αυτό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διεξάγεις ένα είδος "στρατηγικού" πολέμου εναντίον των μεταφορών γενικά και των σιδηροδρόμων ειδικότερα, απλά όχι εναντίον αυτής της προφανούς συμφόρησης.
Surovikin-Σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα: "Στις σημερινές συνθήκες, η καταλληλότερη επιλογή είναι η οργάνωση της άμυνας κατά μήκος της γραμμής φραγμού του ποταμού Δνείπερου"
Shoigu: "Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας".
Κοιτάξτε, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συγγραφείς, εγώ ποτέ δεν προσπάθησα να μεγαλοποιήσω τον εαυτό μου ως κάποιον μεγάλο "στρατιωτικό εμπειρογνώμονα" ή κάποιον VeRy sErIoUs "στρατιωτικό αναλυτή". Αντιθέτως, αρνούμαι κατηγορηματικά ότι είμαι κάποιου είδους ειδικός σε αυτά τα πράγματα.
Το μότο μου δεν ήταν ποτέ το "ε, κοιτάξτε με, τι φανταχτερές στρατηγικές μπορώ να σκεφτώ επειδή είμαι τόσο έξυπνος και ξέρω τόσα πολλά".
Αντιθέτως, η άποψή μου ήταν πάντα το ακριβώς αντίθετο. Η άποψή μου ήταν πάντα το αντίθετο: "Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτά τα πράγματα παρά μόνο τα βασικά των βασικών - οπότε γιατί ακόμα κι εγώ είμαι σε θέση να εντοπίζω τόσες πολλές και τόσο κραυγαλέες γκάφες;".
Δεν είμαι μεγάλος στρατηγός. Είμαι απλώς ένας μηχανικός που διάβασε μερικές δεκάδες πολεμικές ιστορίες και ίσως άκουσε έναν παρόμοιο αριθμό. Αν διευθύνετε έναν πόλεμο με τρόπο που είναι απλώς ημι-ανίκανος, δεν θα πρέπει να μπορώ να τον κριτικάρω καθόλου, γιατί τα όποια προηγμένα πράγματα κάνετε λάθος θα είναι ούτως ή άλλως πάνω από το κεφάλι μου.
Αν όμως διευθύνεις έναν πόλεμο και είμαι πράγματι σε θέση να εντοπίσω τη μία γκάφα μετά την άλλη, ε, αυτό σημαίνει ότι διαπράττεις τα πιο πρωτάκια, τα πιο βασικά, τα πιο παράξενα, τα πιο παράλογα λάθη - γιατί αυτά είναι τα μόνα που ως ιστοριοδίφης μηχανικός είμαι σε θέση να εντοπίσω.
Δεν είμαι ο Στρατάρχης Zhukov αλλά αναγνωρίζω την ηλιθιότητα όταν την βλέπω.
Πράγματα όπως: "Ας εισβάλουμε σε μια χώρα στο μέγεθος της Γαλλίας χωρίς στρατεύσιμους σε μια ακέφαλη τρελή πορεία με μικροσκοπικά μη υποστηριζόμενα αποσπάσματα διασκορπισμένα σε έξι διαφορετικούς άξονες, να μην κινητοποιηθούμε παρά μόνο μετά από 7 μήνες και να αγνοήσουμε εντελώς τις μόλις 6 σιδηροδρομικές διαβάσεις πάνω από το μεγάλο γεωγραφικό εμπόδιο που διχοτομεί ολόκληρο το θέατρο".
Ο λόγος που είμαι σε θέση να το αναγνωρίσω αυτό ως γκάφα δεν είναι επειδή είμαι τόσο έξυπνος, αλλά επειδή πρόκειται για απόλυτο βλακεία.
Έχουν περάσει 20 χρόνια αλλά είμαι κάπως σίγουρος ότι όταν έσερνα τους συμμαθητές μου στη βιβλιοθήκη του ΥΠΕΘΑ για να πάρω στα χέρια μου το Achtung - Panzer! του Guderian το βιβλίο δεν έλεγε: "προσπαθήστε να ξεφύγετε με την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν μικρότερης δύναμης και στη συνέχεια να την αραιώσετε σε πολλές μη υποστηριζόμενες κατευθύνσεις".
Στην πραγματικότητα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο κ. Heinz επέμενε ότι πρέπει να "χτυπάς με τη γροθιά σου, όχι με τα δάχτυλα ανοιχτά" και "Σπάσε, μην πιτσιλάς".
Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Κάποιος μπλόγκερ που διάβασε λίγο Γκουντέριαν πριν από 20 χρόνια και αμέσως ξέχασε τα πάντα εκτός από δύο funky αποφθέγματα, δεν θα έπρεπε να επιβεβαιώνεται συνεχώς, ότι είναι πιο διορατικός από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ηλίθιοι. Δεν είναι δυνατόν. Κάποιος άλλος διευθύνει τον πόλεμο γι' αυτούς. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, κάποιος άλλος τους ορίζει τους περιορισμούς εντός των οποίων πρέπει να κινηθούν και αυτός ο κάποιος δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για τους πολέμους. Ούτε καν σαν μηχανικός-μπλόγκερ.
(Όχι ότι αυτό εμποδίζει ένα συγκεκριμένο πλήθος να πουλήσει αυτόν τον καθαρά πολιτικά υπαγορευμένο βλακειασμό ως ατόφιο στρατιωτικό χρυσό 5D).
Κάποια πράγματα όπου αναρωτιόμουν γιατί δεν θα κυνηγήσει η Ρωσία τις γέφυρες:
Κάποια πράγματα όπου επισήμανα το πρόβλημα της διασποράς (που αντιμετωπίστηκε με την απόσυρση του Κιέβου):
Κάποια πράγματα όπου επεσήμανα ακόμα πιο περίεργα πρώιμα head-scratchers (κυρίως αντιμετωπίζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων):
***
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου