9 Νοεμβρίου 2022

Απεβίωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος – Ιστορικής αξίας το έργο του

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών με ακμαίες μέχρι τέλους τις πνευματικές του δυνάμεις. Ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου ευλογήθηκε να δει εν ζωή να πραγματοποιούνται όλα όσα εξάγγειλε στον επιβατήριο λόγο του. Όσα δημιούργησε είναι μεγάλης εκκλησιαστικής, κοινωνικής και εθνικής αξίας.
 
Πέντε είναι τα μείζονα επιτελεσθέντα επί των ημερών του έργα. Το πρώτο είναι η μετά από οκτώμισι αιώνες αποκατάσταση Συνόδου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, δηλαδή Συνόδου με τουλάχιστον δεκατέσσερις Επισκόπους. Σημειώνεται ότι για να μπορεί μια Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία να επιτελέσει και το έργο Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για Αρχιερέα απαιτούνται δεκατρείς Αρχιερείς και ένας είναι ο κατηγορούμενος. Σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου διαθέτει δέκα επτά Αρχιερείς και έναν εφησυχάζοντα. Έως την εκλογή του εκλιπόντος και επί οκτώμισι αιώνες υπήρχαν τέσσερις έως εννέα αρχιερείς και επομένως για να συγκροτηθεί Συνοδικό δικαστήριο χρειαζόταν η συνδρομή των άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. 
 
Το δεύτερο ήταν η τακτοποίηση του μισθολογίου του εφημεριακού κλήρου, με την εκ μέρους του αποβιώσαντος Αρχιεπισκόπου ίδρυση Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου. Επί των ημερών του και για πρώτη φορά στην Εκκλησία της Κύπρου όλοι οι ιερείς πληρώνονται με τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλούσια Αρχιεπισκοπή ή στην πτωχή Μητρόπολη της Πάφου. 
 
Το τρίτο είναι η επί των ημερών του ανέγερση εκ θεμελίων και, προ έτους, εγκαινίαση στη Λευκωσία του νέου μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού αφιερωμένου στον Απόστολο Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος, στις 5 Νοεμβρίου 2006, είχε την έννοια να ανεγερθεί στον χώρο της Αρχιεπισκοπής καθεδρικός Ναός, αντάξιος της ιστορίας της Εκκλησίας της Κύπρου και το πέτυχε. 
 
Το τέταρτο μείζονος σημασίας έργο είναι η επί των ημερών του ιδρυθείσα και έκτοτε λειτουργούσα Θεολογική Σχολή. Πριν από τον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο δεν υπήρχε Θεολογική Σχολή στην Κύπρο και όσοι ήθελαν να σπουδάσουν σε αυτήν έρχονταν στις Θεολογικές Σχολές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. 
 
Το πέμπτο έργο μεγάλης κοινωνικής σημασίας είναι η με απόφασή του εκλιπόντος ιδρυθείσα Φοιτητική Εστία στη Λεμεσό. Πρόκειται για τριακόσια (300) σύγχρονα διαμερίσματα με επίβλεψη της καθαριότητας των δωματίων και του περιβάλλοντος χώρου. Στη Λεμεσό, λόγω του ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη ζήτηση, τα ενοίκια είναι απαγορευτικά για τους φοιτητές. Φτάνουν και τα 700-800 Ευρώ. Η Αρχιεπισκοπή τα παρέχει με 250 Ευρώ. Στην ενοικίαση περιλαμβάνονται και τα παρεχόμενα ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και υπάρχει ελεύθερο ιντερνέτ. 
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και το εθνικό ζήτημα  
 
Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος με παρρησία μιλούσε για το εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν και είχε κοινοποιήσει την άποψή του. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον υπογράφοντα (16 Ιουλίου 2008, σελ. 7) είχε τονίσει: 
 
«Δεν πρέπει επ’ ουδενί να παίξουμε το παιχνίδι των Τούρκων. Αυτή η λεγόμενη “παρθενογένεση” (Σημ. γρ. Με την δημιουργία νέας κρατικής οντότητας στην Κύπρο και όχι να πραγματοποιηθεί το νόμιμο, δηλαδή η ένταξη των τουρκοκυπρίων στην υπάρχουσα κρατική οντότητα, που είναι ανεγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς), αν ισχύσει, τότε αποενοχοποιείται η Τουρκία και θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Θα διαλύσομε την Κυπριακήν Δημοκρατίαν και δεν θα έχομε κρατικήν υπόστασιν. Και σίγουρα θα έρθει η ώρα που, αν κάνομε Ομοσπονδία, αυτή θα καταρρεύσει και θα έχομεν δύο κράτη. Η Κύπρος όμως είναι πολύ μικρή για να έχει δύο κράτη. Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και οποιαδήποτε στραβοτιμονιά θα αναγκάσει τον κυπριακό λαό να φύγει από την γη των πατέρων του. Οι μόνοι που θα μείνουν θα είμαστε εμείς, οι κληρικοί, για να κλαίμε τη μοίρα μας. Δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε τίποτε. Η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί. Γι’ αυτό πρέπει να είμεθα πολύ προσεκτικοί».
 
Και στην ερώτησή μας αν είναι απαισιόδοξος για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος μας απάντησε: 
«Όχι, αλλά τα λέγω ωμά για να είμαστε όλοι σε μια εθνική εγρήγορση. Έχομε βαθιές ρίζες και δεν είναι εύκολο να ξεριζωθούν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία από την Κύπρο. Μόνο αν εμείς θελήσομε να κόψομε μόνοι μας τες ρίζες μας, ε! τότε θα είμεθα άξιοι της τύχης μας. Αυτό θα είναι αυτοκτονία».
 
Ο εκλιπών, τα διορθόδοξα ζητήματα και το Ουκρανικό
 
Στα Διορθόδοξα ζητήματα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος γενικώς τήρησε στάση αγάπης, υποστήριξης και φροντίδας προς το Φανάρι. Είναι ενδεικτική η πριν από λίγους μήνες και ενώ ήταν σοβαρά ασθενής δωρεά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο του αρχοντικού οικήματος στις Βρυξέλλες, στο οποίο στεγαζόταν το Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου. Το Γραφείο έκλεισε και δεν λειτουργεί πλέον... Επίσης πάντα θυμόταν τις λογίες προς το Φανάρι. 
 
Ως προς την θέση του στο Ουκρανικό άλλαξε τρεις φορές την άποψή του. Στην πρώτη ήταν αναφανδόν υπέρ του δικαίου της Εκκλησίας της Ρωσίας έναντι των σχισματικών της Ουκρανίας, που, η γεωπολιτική τους κατέστησε την επίσημη κρατική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με τις ευλογίες του Φαναρίου. Σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, την 26η Ιουλίου 2018, τονίζει:  
«Η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε θα αποστεί από της θέσεως στην οποία πολλάκις Σας έχουμε εκθέσει, και θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ως προς το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Θεωρεί τη θέση αυτή δίκαιη και κατά πάντα δικαιολογημένη. Εκεί βρίσκονται οι πνευματικές Σας ρίζες και δεν είναι δυνατόν να αποχωριστείτε από αυτές».
 
Στη συνέχεια άλλαξε άποψη. Βλέποντας ότι το Φανάρι ήταν ανένδοτο και δεν δεχόταν οποιαδήποτε συζήτηση, ούτε πανορθόδοξη Σύνοδο, ούτε καν Σύνοδο των Προκαθημένων των Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών σκέφθηκε να πάρει την πρωτοβουλία και, παρά την ασθένεια του, να προσπαθήσει να φέρει σε επικοινωνία Μόσχα και Φανάρι, ώστε να σταματήσει το σχίσμα, που έχει προκληθεί. Στην αρχή πήρε μαζί του και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιος, που και εκείνος ήθελε την καταλλαγή στην αντάρα που προέκυψε. Οι δύο Πρωθιεράρχες συναντήθηκαν με τον Οικ. Πατριάρχη στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας στις 2 Μαρτίου 2019, του μίλησαν για την πρωτοβουλία τους και πρότειναν σύσκεψη των Προκαθημένων υπό την προεδρία του. Ο κ. Βαρθολομαίος αντείπε ότι μια τέτοια συνάντηση απλώς θα επισημοποιούσε το χάσμα και την απέρριψε. Μετά την άρνηση του κ. Αναστασίου να αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συνέχισε μόνος την απέλπιδα προσπάθειά του να υπάρξει καταλλαγή μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, που δεν είχε αποτέλεσμα. 
 
Στην τρίτη φάση του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου άλλαξε άρδην άποψη. Μετά από επίσκεψη στο Φανάρι και τις συζητήσεις που είχε με τον Οικ. Πατριάρχη ο κ. Χρυσόστομος γύρισε αλλαγμένος στην Κύπρο. Ήταν πλέον αποφασισμένος να απαρνηθεί τα όσα επισήμως είχε δηλώσει για το Ουκρανικό και στις 24 Οκτωβρίου 2020 μνημόνευσε ως κανονικό τον σχισματικό κρατικό Αρχιεπίσκοπο Ουκρανίας Επιφάνιο. Η ενέργειά του προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που ακόμη υπάρχει.-  
 
Ποιος ο εκλιπών 
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κατά κόσμο Ηρόδοτος Δημητρίου, είχε γεννηθεί στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αγαπούσε πολύ το χωριό του και όσο ήταν Αρχιεπίσκοπος και του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις και οι δυνάμεις, του άρεσε να επισκέπτεται το ταπεινό πατρικό του σπίτι και να συναντιέται εκεί με τους συγγενείς και τους φίλους του. Τον ανέπαυε ψυχικά.  
 
Από μικρός θέλησε να γίνει άγαμος κληρικός. Δώδεκα ετών, το 1953, και έως το 1963 ήταν δόκιμος μοναχός στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, που είναι κοντά στο χωριό του. Είκοσι δύο ετών εκάρη στη Μονή μοναχός, χειροτονήθηκε διάκονος και με υποτροφία σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και εξελέγη ηγούμενος της ίδιας Μονής έως το 1978, όταν εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου. Το 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος. 
 
Η Εκκλησία της Κύπρου κατέστη Αυτοκέφαλη με απόφαση της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, το 431 στην Έφεσο. Είναι δηλαδή από τις πρώτες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Επίσης με αυτοκρατορική απόφαση ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει τα αυτοκρατορικά προνόμια να φέρει πορφυρό μανδύα, να κρατεί αντί ποιμαντορικής ράβδου αυτοκρατορικό σκήπτρο και να υπογράφει, όπως ο αυτοκράτορας, με ερυθρά μελάνη, προϊόν του κινναβάρεως, θειούχου ορυκτού του υδραργύρου.-



Share

8 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Φίλτατε Γιώργο, γνωρίζω τις άριστες σχέσεις σου με την *Αυτοκέφαλη Ελληνική Εκκλησία της Κύπρου. Μέχρι σήμερα προς τιμή σου διατηρείς φιλικότατες επαφές με άξιους Κυπρίους Έλληνες Ιεράρχες.
Το εξαίρετο τιμητικό μεταθανάτιο αυτό αφιέρωμα, προς εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο μας, είναι πλήρες και δεν μου δίνει περιθώρια να προσθέσω ότι άλλο. Σημείωσε ότι είχα ετοιμάσει και εγώ σχετικό άρθρο, αλλά μετά το δικό σου, το απέσυρα αφού ακριβώς σε παράλληλο δρόμο θα ήταν.
Τον τιμούσα ιδιαίτερα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β΄ και με τιμούσε και ο ίδιος. Τα ιστορικά μου βιβλία, με εντολή του τοποθετήθηκαν σε όλες τις εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες καθώς και δωρεάν τα διένειμε σε κληρικούς και λαϊκούς.
Ήταν ένας φλογερός πατριώτης, που τους λόγους και τις εθνικές του πράξεις, ως παρακαταθήκες ιερές πρέπει να τις μελετά όλος ο Ελληνισμός. Σημειώνω κάτι. Ποτέ δεν φοβήθηκε Τούρκους αλλά και αθέους, που συνεχώς τον λιθοβολούσαν. Με την βαθειά του Ορθόδοξη πίστη ριζωμένη μέσα του από μκρό παιδί δεν φοβόταν κανένα.
Υποκλίνομαι στον Αρχιεπίσκοπο Πάσης Κύπρου και Νέας Ιουστινιανης και εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να τον αναπαύει.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Επειδή κάποιοι ίσως να μην γνωριζουν από που προήλθε ... *το Νέας Ιουστινιανής προσθέτω..

*Νέα Ιουστινιανή. Ονομασία πόλης, που ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β' τον Ρινότμητο κοντά στην πόλη Κύζικο της Προποντίδας (Ελλήσποντος). Στην πόλη αυτή εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι της Κύπρου τους οποίους ο αυτοκράτορας μετέφερε ως μετοίκους εκεί το 691/2. Οι μετοικεσίες πληθυσμών αυτή την περίοδο στο Βυζάντιο συνάδουν με την έναρξη των Αραβικών επιδρομών. Η μετοικεσία των Βυζαντινών Κυπρίων πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την πρώτη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αραβες το 674 μ.Χ. Στόχος ήταν η θωράκιση με ανδρειωμένους Κύπριους Έλληνες πολεμιστές (μετά των οικογενειών τους) των στενών του Ελλησπόντου.

*Η᾿Εκκλησία τῆς Κύπρου εἶναι μιά ἀπό τίς ἀρχαιότερες αὐτοκέφαλες ᾿Εκκλησίες. ῞Οταν ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος ᾿Αντιοχείας, στό Θέμα τῆς ὁποίας πολιτικά ὑπαγόταν ἡ Κύπρος, ἐπεδίωξε νά καταργήσει τό αὐτοκέφαλό της, οἱ Κύπριοι ᾿Αρχιερεῖς κατήγγειλαν τήν ἐπέμβαση στήν Γ´ Οἰκουμενική Σύνοδο, πού συνῆλθε τό 431 μ.Χ. στήν ῎Εφεσο. ῾Η Οἰκουμενική αὐτή Σύνοδος κατοχύρωσε τό αὐτοκέφαλο τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου μέ τόν 8ο κανόνα της.
Αυτοκέφαλο. Τό 478 μ.Χ. ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ᾿Ανθέμιος κατόπιν ὁράματος βρῆκε τόν τάφο καί τό λείψανο τοῦ ᾿Αποστόλου Βαρνάβα, στό στῆθος τοῦ ὁποίου ὑπῆρχε ἀντίγραφο τοῦ κατά Ματθαῖον Εὐαγγελίου. Τό Εὐαγγέλιο τοῦτο πρόσφερε ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος ᾿Ανθέμιος στόν Αὐτοκράτορα τοῦ Βυζαντίου Ζήνωνα, ὁ ὁποῖος καί παραχώρησε τά γνωστά τρία αὐτοκρατορικά προνόμια στόν ἑκάστοτε ᾿Αρχιεπίσκοπο Κύπρου· Νά ὑπογράφει μέ κιννάβαρι (κόκκινο μελάνι), νά φέρει κατά τίς ἱεροτελεστίες πορφυροῦν μανδύα καί νά κρατεῖ ἀντί τῆς ἐπισκοπικῆς πατερίτσας αὐτοκρατορικό σκῆπτρο.

Αντώνης Αντωνάς - Ιστορικός Συγγραφέας.

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη σου Αρχιεπίσκοπε μας. Καλό Παράδεισο.

Μαρία Ρ. Από κατεχόμενη Κερύνεια, που η οικογένεια της ευεργετήθηκα από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο, όπως και όποιοι άλλοι πρόσφυγες και άποροι. Ποτέ δεν αρνήθηκε βοήθεια σε κανένα, που την είχε ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον άξιο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Αιωνία η μνήμη του.
Χρήσιμες οι πληροφορίες. Δεν γνώριζα.
Ντίνα.

Ανώνυμος είπε...

Συλληπητήρια στην Κύπρο μας για την απώλεια του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου. Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει.
Εξαιρετικό το αφιέρωμα και το ενημερωτικό σχόλιο. Ευχόμαστε και ο διάδοχος του άξιος να είναι.
Αντωνία Μ. Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αιώνια η μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Όλη η Ελλάδα συμμετέχει στο βαρύ πένθος.
Π.Α. Κληρικός

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε Αντώνη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε συγχαίρω γα την προσθήκη περί της "Νέας Ιουστινιανής" και περί του Αυτοκεφάλου και των αυτοκρατορικών προνομίων του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο μακαριστός, όπως γνωρίζεις εξελέγη από βούληση του Κυρίου, αφού οι δύο συνυποψήφιοί του ήσαν ισχυρότεροι σε δημόσιες σχέσεις και σε οικονομικές δυναντότητες. Αν δεν εξελέγετο ο αείμνηστος δεν θα είχαμε τα αγαθά αποτελέσματα που είχαμε... Εύχομαι ο Κύριος να αναδείξει νέο Αρχιεπίσκοπο αντάξιο του Χρυσοστόμου, με πνευματικότητα, εντιμότητα και πατριωτικό φρόνημα.

Να είσαι καλά

ΓΝΠ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Νάσαι καλά φίλτατε για τις ευχαριστίες που έστειλες, αν και δεν χρειαζόταν. Αξίζεις αυτά που γράφω.
Στο τέλος επιμεληθήκαμε νέου αφιερώματος μετά το δικό σου και ερανίσθηκα και δύο μικρά αποσπάσματα σου. Θα το έφερα βαρέως αν δεν πρόσθετα και δικό μου αφιέρωμα. Με τιμούσε ιδιαίτερα και ανταπέδιδα πάντα αυτή την τιμή. Το ίδιο έκανα και τώρα. Είναι μεν μακροσκελές, αλλά το αξίζει. Όσοι τον τιμούν ας το διαβάσουν όταν δημοσιευθεί. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.
Με εκτίμηση
Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ εύχομαι ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου να είναι αντάξιος του, διότι πολύ στο παρελθόν υποφέραμε από ανάξιους ιεράρχες, αλλά και πολιτικούς. Αν μη τι άλλο ο αείμνηστος Χρυσόστομος ο Β΄ έστω και αν υπέπεσε σε κάποια ακούσια λάθη, κρατούσε πάντα πατριωτική στάση, τηρούσε τους λόγους και όρκους του και βοηθούσε πάντα το ποίμνιο του, που τυχόν είχε ανάγκη. Αιωνία του η μνήμη. Ο Ελληνισμός ας τον θυμάται σαν άξιο Έλληνα της Κύπρου ιεράρχη.
Π.Β.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.