1 Φεβρουαρίου 2022

Οι νέοι "στρατοί" του Κιέβου! Πώς δημιουργούνται οι μονάδες εδαφικής άμυνας στην Ουκρανία και ποιος τις ελέγχει

Ο νόμος για την εδαφική άμυνα (με τον τίτλο «Περί Εθνικής Αντίστασης») τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όσα γράφαμε στο Πενταπόσταγμα για ενεργοποίηση παραστρατιωτικών οργανώσεων που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ενέκρινε μια σειρά από διευκρινιστικά ψηφίσματα - σχετικά με τον οπλισμό και τις μεθόδους επάνδρωσης τέτοιων δυνάμεων.
 
Δηλαδή έχει ήδη ξεκινήσει ουσιαστική εργασία για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών σχηματισμών. Ο υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ μίλησε για το τι γίνεται συγκεκριμένα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, και τί πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο, και τι ρόλο παίζουν οι περιφερειακές ελίτ στη δημιουργία νέων «στρατών».
 
Μιλώντας χθες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο Ρέζνικοφ υπενθύμισε ότι το πρώτο προεδρικό διάταγμα το 2022 ήταν ο διορισμός του διοικητή των δυνάμεων εδαφικής άμυνας. Την ηγεσία του σχηματισμού ανέλαβε ο αλεξιπτωτιστής Γιούρι Γκαλούσκιν (ήταν επικεφαλής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων της Ουκρανίας το 2014-2015). 
 
«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας είναι κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύονται, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος εθελοντικών ομάδων ή τοπικών αποσπασμάτων εθελοντών. Δεν είναι έτσι. Αυτοί είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», είπε ο Ρέζνικοφ. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα γίνεται η συγκρότηση του πρώτου κύματος των αμυντικών δυνάμεων. Ο Ρέζνικοφ αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα υπηρετήσουν σε αυτά τα στρατεύματα και πώς θα οργανωθούν οι αμυντικές δυνάμεις. 
 
«Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου, ο αριθμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 11.000. Από τις οποίες οι 10.000 είναι δυνάμεις εδαφικής άμυνας και οι 1.000 είναι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που θα πρέπει να υποστηρίξουν το κίνημα αντίστασης. 10 χιλιάδες, που θα είναι άμεσα στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συγκροτούνται σήμερα, αφού ήδη έχει σχηματιστεί η διοίκηση των δυνάμεων εδαφικής άμυνας, τέσσερα περιφερειακά τμήματα, ανατολικά, δυτικά, νότια, βόρεια. Και σήμερα, ο αντίστοιχος αριθμός ταγμάτων έχει ήδη σχηματιστεί σε καιρό ειρήνης και θα έχουμε άλλες 25 ταξιαρχίες (δηλαδή περίπου 100.000 άτομα)», είπε ο Ουκρανός υπουργός. 
 
Σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας στις παραμεθόριες περιοχές είναι ήδη έτοιμες να εκτελέσουν εργασίες. 
 
«Σήμερα, όλες οι παραμεθόριες περιοχές όπου επιχειρούν οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας, οι οποίες αναπτύσσονται σε καιρό ειρήνης, έχουν ήδη σχηματιστεί κατά 70%, κάτι που μας επιτρέπει απολύτως να διασφαλίσουμε και να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που έχουν τεθεί», είπε ο υπουργός. 
 
«Έλαβαν υπογεγραμμένες από εμένα, επιστολές που καθόριζαν τις ανάγκες. Σήμερα παρέχονται πυρομαχικά και όπλα για την ανάπτυξη των δυνάμεων εδαφικής άμυνας υπό το καθεστώς ειδικής περιόδου. Ετοιμάζονται χώροι αποθήκευσης όπλων και εξοπλισμού». 
 
Ζητήθηκε από τους επικεφαλής των περιφερειακών κρατικών διοικήσεων να επιταχύνουν τις αναβαθμίσεις των χώρων και να τους συνδέσουν με δίκτυα κοινής ωφέλειας και ηλεκτρικής ενέργειας. «Σήμερα καταρτίζουμε συμφωνίες μίσθωσης για εγκαταστάσεις που θα στεγάζουν μονάδες των δυνάμεων εδαφικής άμυνας», είπε ο Ρεζνίκοφ. 
 
Διευκρινίσεις για τους... "εθελοντές" 
 
Όμως όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις μονάδες προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες θα υπηρετούν στην εδαφική άμυνα. Περαιτέρω, ο υπουργός εξήγησε τι είναι οι εθελοντικοί σχηματισμοί και πώς θα δημιουργηθούν. 
 
«Θα αναπτυχθούν μετά από πρόταση του διοικητή των δυνάμεων εδαφικής άμυνας με απόφαση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε μικρούς οικισμούς, χωριά, εάν χρειαστεί. Θα επανδρωθούν από ντόπιους που έχουν κυνηγετικά όπλα ώστε, εάν είναι απαραίτητο, να μπορούν να εκτελούν καθήκοντα προστασίας κρίσιμων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο έδαφος του οικισμού», είπε ο Ρέζνικοφ. 
 
Πρόσθεσε ότι τώρα συζητούν πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις για αυτούς τους σκοπούς με τη διοίκηση των αμυντικών δυνάμεων. Μετά από αυτό, ίσως, το Υπουργείο Άμυνας θα υποβάλει αίτηση στη Ράντα για αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό. 
 
Επισημάνθηκε ένα σημαντικό σημείο - οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εθελοντικούς σχηματισμούς μόνο σε μικρούς οικισμούς. Ο Ρέζνικοφ δεν εξήγησε γιατί, αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι σε μεγαλύτερες πόλεις θα μπορούν να επιχειρήσουν χωρίς εθελοντές - καθώς θα υπάρχει η αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και ο στρατός. Ενώ σε μικρές πόλεις ή χωριά, η παρουσία εξουσίας των αρχών είναι πολύ περιορισμένη. Και τότε αυτές οι λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν από την τοπική πολιτοφυλακή. 
 
Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο νόμος δεν απαγορεύει πουθενά τη δημιουργία εθελοντικών αποσπασμάτων, ενώ το Δεκέμβριο τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν προσωπικά όπλα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 
 
Μιλώντας για την ανάπτυξη της άμυνας, ο υπουργός είπε επίσης ότι το Κρεμλίνο «προετοιμάζει επιδεικτικά μια κλιμάκωση». 
 
«Η εδαφική άμυνα είναι ένας τρόπος αποτροπής εξωτερικής επίθεσης. Ο εχθρός θα ξέρει ότι δεν έχει τα πλεονεκτήματα μιας αιφνιδιαστικής εισβολής. Ότι αν περάσει τα σύνορα, το έδαφος θα καεί από κάτω του. Δεν θα μπορέσει να περάσει ούτε μία γέφυρα, θα τον συναντούν σε κάθε διασταύρωση. Και για αυτήν τη φορά, οι κύριες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού θα αναπτυχθούν. Επομένως, θα σκεφτεί εκατό φορές», εξήγησε χθες ο Ρέζνικοφ. 
 
Οι "τρύπες" στο αφήγημα Ρέζνικοφ
 
Είναι αλήθεια ότι δύο γεγονότα δεν ταιριάζουν με όλη αυτή την επική εικόνα, που παρουσιάζει η στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου. 
 
Ο πρώτος είναι ο σημερινός αριθμός των σημερινών δυνάμεων προσωπικού της εδαφικής άμυνας, που εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός, στις 11 χιλιάδες, ο οποίος είναι μικρός για ολόκληρη την Ουκρανία. 
 
Ο δεύτερος είναι οι εθελοντές, τους οποίους το κράτος δεν εξοπλίζει καθόλου. Στις τάξεις τους μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν καταχωρημένο κυνηγετικό τουφέκι. 
 
Σύμφωνα με την Παν-Ουκρανική Κυνηγετική Ένωση, υπάρχουν 800.000 άνθρωποι στη χώρα, από τους οποίους ασκούν ενεργά το κυνήγι και αγοράζουν φυσίγγια - το ήμισυ αυτού του αριθμού. Ποιο μέρος από αυτούς θα τρέξει να εγγραφεί στην άμυνα είναι άγνωστο, αλλά είναι προφανές ότι δεν υπερβαίνει το ποσοστό των Ουκρανών που πηγαίνουν να υπηρετήσουν βάσει σύμβασης στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. 
 
Για παράδειγμα, το 2020, 34.000 συμβασιούχοι στρατιώτες εντάχθηκαν στο στρατό. Δύσκολα αξίζει να περιμένουμε σημαντικά υψηλότερους αριθμούς στον σχηματισμό εθελοντικών αποσπασμάτων εδαφικής άμυνας (και, πιθανότατα, θα είναι λιγότεροι). 
 
Γενικά, πρέπει να καταλάβει κανείς ότι ο ρόλος των οπλισμένων σχηματισμών ενάντια στους σύγχρονους στρατούς μπορεί να είναι σημαντικός μόνο σε μία περίπτωση - ένα πολύ υψηλό κίνητρο μεγάλων μαζών ανθρώπων, όπως έγινε στο Αφγανιστάν. 
 
Αλλά εκεί ο πληθυσμός πολέμησε ενάντια στον αμερικανικό στρατό - μια χώρα ψυχικά και εθνικά όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους Αφγανούς, ακόμα και μετά από 20 χρόνια κατοχής. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με τη Ρωσία σε περίπτωση πολέμου δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο του πληθυσμού. 
 
Ως εκ τούτου, προς το παρόν, φαίνεται ότι το θέμα της άμυνας επιβάλλεται όχι υπό την απειλή ενός πολέμου με τη Ρωσία, αλλά κάτω από ορισμένες εσωτερικές ανάγκες των κυρίαρχων ελίτ. 
 
Πρώτον, ενίσχυση της προεδρικής κάθετης εξουσίας. Το οποίο, στην πραγματικότητα, ενισχύει την παρουσία δυνάμεων στον πολιτικό τομέα (για παράδειγμα, σε περίπτωση αντικυβερνητικών διαμαρτυριών) και μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη δημιουργία εθελοντικών αποσπασμάτων (για κάθε τέτοιο σχηματισμό, ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Ανώτατο Διοικητή- Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τίτλος που ανήκει στον Ζελένσκι). 
 
Δεύτερον, και πιο σημαντικό, αποτελεί η ενίσχυση της θέσης των περιφερειακών ελίτ. Το πώς συνεχίζεται αυτή η διαδικασία μπορεί να εντοπιστεί στο Κίεβο, τον Δνείπερο και την Οδησσό, όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ενίσχυσης τοπικών δυνάμεων. 
 
Δεν είναι γνωστό πώς θα εκδηλωθεί η εδαφική άμυνα σε περίπτωση μεγάλου πολέμου με τη Ρωσία, αλλά τώρα, στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι ενισχύει την τάση της «υφέρπουσας ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας - όταν όλο και περισσότεροι μοχλοί επιρροής περνούν στις τοπικές ελίτ, υπό τη σκέπη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. 
 
Στην πραγματικότητα, το αφήγημα του "εθελοντισμού" καταρρέει, αφού οι παραστρατιωτικές μονάδες και τα εξτρεμιστικά στοιχεία που "φύτρωσαν" κατά την αποσταθεροποίηση των τελευταίων χρόνων, νομιμοποιούνται και γίνονται μέρος της ουκρανικής στρατιωτικής δύναμης. Η κίνηση αυτή όμως δεν αναιρεί την ιδεολογική υπόσταση πάνω στην οποία χτίστηκαν και τα εγκλήματα που είναι πρόθυμοι να πράξουν εκ νέου...




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.