23 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί αυτοϋποβαθμιζόμαστε στο Κυπριακό;

Από το 1974 και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αντί η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδα να σκληραίνει απέναντι στις διχοτομικές τάσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, διαπιστώνεται καθημερινή οπισθοχώρηση.
 
Από το 1974, ο κάθε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, αποδέχονται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούν με ίσους όρους αναγνώρισης στους αποσχισθέντες από το ενιαίο κράτος Τουρκοκύπριους.
 
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Κύπρου, καταδέχονται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούν με την Τουρκία, τη χώρα που εισέβαλλε στο κράτος τους και παράνομα απέσπασε το 37% της επικράτειας, απαιτώντας να δημιουργηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος.  
 
Ταυτόχρονα, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Κύπρου καταδέχονται να συνομιλούν με ίσους όρους με μία χώρα που δεν αναγνωρίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς την αποκαλούν «Ελληνοκυπριακή διοίκηση του Νότου».  
 
Πως είναι δυνατό επί 47 χρόνια να αυτοϋποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε ίσο συνομιλητή με τους αποσχιστές – επαναστάτες Τουρκοκύπριους;  
 
Πως είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτή η πλήρης προσβολή της ύπαρξης και της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υπάρχουν συνομιλίες με τους αποσχιστές;  
 
Πως είναι δυνατό να βλέπουμε εγκάρδιους εναγκαλισμούς μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του επικεφαλής των αποσχιστών Τουρκοκυπρίων και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συνόδων για την επίλυση του Κυπριακού;  
 
Σε κάθε περιοχή του πολιτισμένου κόσμου, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους διαφορές, οι αντάρτες – αποσχιστές – επαναστάτες, προσέρχονται σε διάλογο με την κυβέρνηση της χώρας από την οποία αποσχίστηκαν, αναγνωρίζοντας την ύπαρξή της, την οντότητά της και την διεθνή της υπόσταση.  
 
Εν προκειμένω, οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να προσέρχονται σε διαπραγματεύσεις ως η κοινότητα που έχει αιτήματα έναντι της Διεθνώς Αναγνωρισμένης Κυβέρνησης της Κύπρου.  
Η αποδοχή από την Κύπρο και την Ελλάδα της προκλητικής αυτής συμπεριφοράς των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, ισοδυναμεί με αποδοχή των ισχυρισμών της Τουρκίας και των αιτιάσεών της για την εισβολή και την κατοχή του 37% του εδάφους της Δημοκρατίας της Κύπρου.  
 
Είναι αδιανόητο να διεξάγονται συζητήσεις με τους αποσχιστές, χωρίς την παραδοχή βασικών σημείων για έναρξη διαλόγου.  
 
Στο σημείο αυτό, θα υπάρξουν οι γνωστοί ενδοτικοί κύκλοι που κυβερνούν την Ελλάδα και την Κύπρο, που θα υποστηρίξουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, μπροστά στην κατοχή του 37% της Κύπρου από την Τουρκία, τον εποικισμό της νήσου με Τούρκους από τα βάθη της Ανατολίας και μπροστά σε έναν ισχυρό Τουρκικό στρατό. Οι κύκλοι αυτοί θα έλεγαν πως είναι αδύνατο να γίνει κάτι διαφορετικό και πως η αποδοχή των τετελεσμένων είναι μονόδρομος.  
 
Φυσικά και η αποδοχή των τετελεσμένων είναι μονόδρομος όταν διακατέχεσαι από ενδοτισμό και φόβο, όταν επί 47 χρόνια ακολουθείς λάθος πολιτική και δεν κάνεις κυριολεκτικά τίποτα για να ανατρέψεις τα τετελεσμένα.  
 
Η Ελλάδα, ως μητέρα πατρίδα της Κύπρου (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η Κύπρος είναι εξίσου Ελλάδα με την Θράκη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη), θα έπρεπε να είχε σκληρύνει την στάση της απέναντι στην Τουρκία. Αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ευρώπη, τη χρηματοδότηση, ακόμη και κλείσιμο των συνόρων, μέχρι η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι μια δυναμική αντίδραση. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να υπάρξουν άλλου είδους πιέσεις, ώστε να αποχωρήσει ο Τουρκικός στρατός, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ηγέτες των αποσχιστών.  
 
Η αλλαγή της ρητορικής από την Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με τους Τουρκοκυπρίους, θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Είναι αποσχιστές και, εφαρμόζοντας τη συλλογιστική της Τουρκίας, τρομοκράτες, καθώς διέλυσαν την συνοχή και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Εάν η Κύπρος αισθάνεται στρατιωτικά αδύναμη μπροστά στην Τουρκία, γιατί δεν κάνει κάτι για να σταματήσει να είναι αδύναμη; Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φρόντισε να εξοπλιστεί κατάλληλα όλα αυτά τα χρόνια; Από το 2004 που η Δημοκρατία της Κύπρου εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα έκαναν την Τουρκία να σκέφτεται διπλά και τριπλά την κάθε της πρόκληση.  
 
Έχουμε επιχειρηματολογήσει και στο παρελθόν την ανάγκη για σημαντικούς σύγχρονους εξοπλισμούς από την Κύπρο, η οποία περιμένει διαχρονικά από την Ελλάδα να τη σώσει, όπως η Ελλάδα περιμένει να την σώσουν οι δήθεν σύμμαχοί της.  
 
Δυστυχώς, πράγματι η Κύπρος βρίσκεται κάπως μακριά από την Ελλάδα. Γι’ αυτό όπως έχουμε ξαναγράψει, θα έπρεπε να φροντίσει να αποκτήσει αρχικά Πολεμικό Ναυτικό. Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει, Φρεγάτες, Κορβέτες, Πυραυλακάτους και Υποβρύχια, σε αριθμούς ανάλογα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα κάνουν οι ειδικοί στρατιωτικοί.  
 
Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα δεδομένα σήμερα, εάν η παραγγελία των 4 Γερμανικών Υποβρυχίων type-214 ήταν 6, με τα 2 να ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι όροι απόκτησης από την Ελλάδα 4 καινούριων Φρεγατών θα ήταν ασφαλώς καλύτεροι, εάν η παραγγελία αφορούσε 6 φρεγάτες από τη Γαλλία ή την Ολλανδία, με τις 2 να ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουν Ελλάδα και Κύπρος από 4 καινούριες Γαλλικές Κορβέτες Gowind. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ της έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονα Ευρωπαϊκά όπλα που δεν υπόκεινται στο Αμερικανικό εμπάργκο. Ακόμη και Ευρωπαϊκά επιθετικά ελικόπτερα Tiger θα μπορούσε να αποκτήσει η Κύπρος. Έχουμε υποστηρίξει πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη και συγκρότηση μιας μικρής μοίρας πολεμικών αεροσκαφών από την Κύπρο, αλλά αυτό θα ήταν το τελευταίο εγχείρημα, αφού πρώτα είχαν υλοποιηθεί τα προηγούμενα.  
 
Τι έκαναν επί 47 χρόνια Κύπρος και Ελλάδα; Σχεδόν τίποτα. Η Κύπρος στράφηκε στην Ρωσική αγορά, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Διαθέτει ισχύ η Κυπριακή Δημοκρατία για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της από τους Τούρκους κατακτητές; Διαθέτει ισχύ η Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο; Δυστυχώς όχι.  
 
Θάρρος, όραμα, σχεδιασμός και τερματισμός της κακομοιριάς χρειάζεται. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ικανές να ανταπεξέλθουν στα Τουρκικά επεκτατικά σχέδια. Οι δύο χώρες, θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστούν σωστά και με σχέδιο δεκαετιών. Αλλά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, όσο οι πολιτικοί των δύο χωρών λειτουργούν με νοοτροπία του 1950 και ο λαός ψηφίζει με νοοτροπία του 1930.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.