3 Σεπτεμβρίου 2021

Οδοιπορικό στο Γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία

Φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας
πηγή κειμένου Μηχανή του Χρόνου
 
Πενήντα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι βρίσκεται ένα από τα παλιότερα πετρόκτιστα γεφύρια της Ελλάδας, το γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία. Για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι αποτελεί από 1659, όταν και χτίστηκε, αναγνωρίσιμο σημείο για την περιοχή, και κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. H κατασκευή του αποδεικνύεται και από την επιγραφή στο γεφύρι που ξεχωρίζει: «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».
 

Το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη, ο οποίος καταγόταν από την Ήπειρο και ζούσε στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) μαζί με τη γυναίκα του, Παρασκευή. Σύμφωνα με τον μύθο το ζευγάρι δε μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι΄ αυτό και τρία έργα που κατασκεύασε ο χτίστης, τα παραλλήλιζε σαν να ήταν τα παιδιά του. «Το γεφύρι του Μανώλη» ήταν το αγόρι, ενώ οι Εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγίας Παρασκευής στα Βραγγιανά θεωρούνταν οι κόρες του. Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει ότι το «Γεφύρι του Μανώλη» στεριώθηκε με την ανθρωποθυσία μιας βασιλοπούλας, που ζούσε στην περιοχή και η οποία είχε ερωτευτεί τον πρωτομάστορα. Την περιπέτεια αυτή έχει περιγράψει σε ποίημά του ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης. 
 
 


Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο πρωτομάστορας Μανώλης είχε αναλάβει να χτίσει το γεφύρι για τον βασιλιά του Αγγελοκάστρου. Ωστόσο, το γεφύρι δεν στέριωνε και ο πρωτομάστορας απειλούταν με θάνατο. Η βασιλοπούλα, όμως, που ήταν ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα, βούτηξε στα βαθιά νερά του ποταμού και έτσι τελικά το γεφύρι στέριωσε. Ο πρωτομάστορας δεν κατάφερε να διαχειριστεί την απώλεια της βασιλοπούλας και έτσι έπεσε και αυτός στα νερά του ποταμού και πνίγηκε. Το γεφύρι του Μανώλη το 1807 αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ των κλεφταρματολών του Κατσαντώνη και των Τουρκαλβανών του Άγου Μουχουρτάρη. Στη συμπλοκή μάλιστα σκοτώθηκαν 80 Τουρκαλβανοί και 10 Έλληνες. Για 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο πλευρές του ποταμού Αγραφιώτη.  
 

Το 1964 όταν στην περιοχή κατασκευάστηκε το φράγμα των Κρεμαστών πολλά κτίσματα βυθίστηκαν κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης, η οποία δημιούργησε το φράγμα. Το γεφύρι του Μανώλη αποτέλεσε την εξαίρεση. Βρίσκεται στις παρυφές της Λίμνης και έτσι βυθίζεται ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιάς. Η εξαφάνιση του εξαρτάται από την ένταση των καιρικών φαινομένων. Άλλοτε βρίσκεται στην επιφάνεια και άλλοτε εξαφανίζεται.  
 

To γεφύρι του Μανώλη είναι βυθισμένο κατά το ήμισυ. Κατά τους χειμερινούς μήνες το γεφύρι βυθίζεται στο νερό, γεγονός που επιβαρύνει την κατασκευή, ενώ ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου. Αντιθέτως οι επισκέπτες μπορούν να το δουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι βροχοπτώσεις μειώνονται και δεν είναι έντονες.  
 

Τον χειμώνα του 2018 το ιστορικό γεφύρι κινδύνευσε να καταρρεύσει. Υπέστη μάλιστα σοβαρές ζημιές από τις νεροποντές του χειμώνα και απειλούταν από ολοσχερή καταστροφή. Ο Γρηγόρης Φέρρας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη, εξήγησε ότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης προκλήθηκε όταν η ροή του ποταμού Αγραφιώτη αυξήθηκε από τις βροχές και τις καταιγίδες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αύξησαν τη ροή του ποταμού, καθώς τα νερά έπεφταν πάνω στα βάθρα. «Οι επιπτώσεις στο γεφύρι ήταν άμεσες καθώς άρχισαν να πέφτουν και οι πέτρες της γέφυρας. Ήταν έτοιμη να καταρρεύσει!», συμπλήρωσε ο κ. Φέρρας.
 

Ο Σύλλογος Φίλων της Γέφυρας του Μανώλη απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ζήτησε μέτρα αποκατάστασης των ζημιών. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε και ανέλαβε την αντιστήριξη του ανατολικού βάθρου της γέφυρας. Τον Αύγουστο αναμένεται να γίνει η αντιστήριξη και του δυτικού βάθρου ώστε το γεφύρι να σταθεροποιηθεί και να χαθεί κάθε κίνδυνος κατάρρευσης.... 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ .ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΔΑΡΟΔΡΟΜΟ !! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΓΕΦΥΡΙ ΡΕ ΓΙΑΝΝΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΟΥ ΒΟΣΚΟΥΝ ;;; ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ! ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΑΧΑΡΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.