Με αφορμή τα γεγονότα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καλό θα είναι να θυμηθούμε κάποια καταγεγραμμένα γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών.
Στις 26 Ιουλίου 2020 υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu που δεν διαψεύστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί».
Στις 22 Ιουνίου 2020 υπήρξε συνέντευξη του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Άγκυρα Φαέντ Μουσταφά στην εφημερίδα Aydinlik, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα που θα εμβαθύνει τις σχέσεις μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες». Την είδηση αναδημοσίευσε και το Middle East Eye.
Την επόμενη ημέρα, το Παλαιστινιακό Wafa μετέδωσε ότι το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εκτός πλαισίου» τις δηλώσεις του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Τουρκία, καθώς η Παλαιστίνη έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Όμως, το γεγονός πως ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Τουρκία μίλησε για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, όπως έγινε και μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, φανερώνει ότι στην Παλαιστινιακή Αρχή υπάρχουν δύο τάσεις: η μία που συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο και τη λογική και η άλλη που συμβαδίζει με το φανατικό Ισλάμ και τον Νέο-οθωμανισμό που προωθεί η Τουρκία. Επομένως, η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αποφασίσει με ποια τάση ευθυγραμμίζεται.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι και με τη Χαμάς. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, φανατικών ισλαμιστών, κοντά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που άγονται και φέρονται από την Τουρκία. Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν συντάσονται με την ακραία Χαμάς ή την μετριοπαθή Φατάχ.
Την νέα βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της εκ νέου σε τζαμί χαιρέτισε και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Κάν.
Ο Ιμράν Κάν έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστίες προς την Τουρκική Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή την ιστορική ημέρα μετά τις πρώτες προσευχές μετά από 86 χρόνια που πραγματοποιήθηκαν στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας».
Επίσης, οι Μουσουλμάνοι της Ευρώπης χαιρέτισαν την νέα βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της εκ νέου σε τζαμί. Σύμφωνα με το Middle East Monitor, μεταξύ αυτών ήταν ο Μουεζίνης από το Σαράγιεβο της Βοσνίας, ο Suleyman Murtaza και ο Dema Habib από τις Βρυξέλλες και ο Karwan Mohammed Abubakir από το Ιράκ.
Σύμφωνα με το The Nation, την ικανοποίησή τους για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασαν επίσης ο Ekrema Sabri από το τέμενος Al Aqsa της Ιερουσαλήμ (εκεί που έγιναν τα επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών), ο μεγάλος Μουφτής του Ομάν Ahmed bin Hamad al-Khalili, η Μουσουλμανική Αδελφότητα μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου της Talaat Fahmy και η Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ μέσω ανακοίνωσης.
Αυτά, επειδή κάποιοι είτε δεν θέλουν να θυμούνται, είτε επειδή επιλεκτικά ενημερώνονται, είτε επειδή έχουν διάφορα κόμπλεξ και με τις πράξεις τους ζημιώνουν την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.
Ας δούμε τώρα τις έγραψε στο Twitter ο γιος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιάιρ:
«Προς όλα τα Τουρκικά bots (σ.σ. ψεύτικούς λογαριασμούς στο twitter) που με ακολουθούν, ένα μάθημα γρήγορης ιστορίας.
Δεν είστε ιθαγενείς στην Ανατολία, ήρθατε από την Κεντρική Ασία και κάνατε γενοκτονία στον τοπικό Ελληνικό Χριστιανικό πληθυσμό.
Η Ιστανμπούλ είναι στην πραγματικότητα Κωνσταντινούπολη και την καταλάβατε παράνομα.
Κάνατε επίσης γενοκτονία στους Αρμένιους. Έχετε καταλάβει παράνομα τη βόρεια Κύπρο, τη βόρεια Συρία και το Κουρδιστάν.
Η χώρα σας κυβερνάται από έναν δικτάτορα που θέλει να καταλάβει και να καταπιέσει τον αραβικό κόσμο, όπως στις μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Το Ισραήλ έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την προτίμησή του στην Ελλάδα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ. Η συνεργασία των δύο χωρών γίνεται ολοένα ισχυρότερη και στενότερη. Οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς εχθρούς. Η Ελλάδα έχει παίξει ρόλο στην συμφιλίωση του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και άλλες Αραβικές χώρες (όπως η Σαουδική Αραβία), ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η τριμερής (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) να γίνει τετραμερής (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – Αίγυπτος).
Η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίζει τους πραγματικούς της φίλους, αυτούς που συντάσσονται με τα συμφέροντά της και το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτούς που εναντιώνονται στα συμφέροντά της και το Διεθνές Δίκαιο.
ΣΧΟΛΙΟ
Λέει μερικές αληθειες το άρθρο…
Αλλά θεωρώ οτι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι με τους εβραίους…
Και κάτι τελευταίο…
Στην πολιτική και στην διπλωματία δεν υπάρχουν «πραγματικοί φίλοι»… Υπάρχουν ΜΟΝΟ κοινά συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου