7 Μαΐου 2021

7 Μαϊου - Εύρεσις Ιερών Λειψάνων Οσίου Νείλου Μυροβλύτου

Λάβαμε το παρακάτω από τον Ιερό Ναό Οσίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς.
 
Αδελφοί εν Χριστώ αγαπητοί,  
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Χρόνια πολλά και ευλογημένα! H Εκκλησία μας τιμάει σήμερα την ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Νείλου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας μας. Γι αυτό τον λόγο εκτός του αφιερώματος που προέρχεται από την εκπομπή της ενορίας μας "Ορθοδοξία και Βιωματικές Εμπειρίες" η οποία και μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία" 91,2 FM της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, σας επισυνάπτουμε το ιστορικό της ευρέσεως των λειψάνων του Μυροβλύτου Αγίου μας. Αξίζει να σας αναφέρουμε επ' ευκαιρία και των 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21 ότι τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Νείλου τα υποδέχθηκε στην Μονή Μεγίστης Λαύρας ο εξόριστος τότε μαρτυρικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή σας στο ενοριακό έργο μας και σας ευχόμαστε ολόψυχα η Παναγία και ο Άγιος Νείλος να σας σκεπάζουν και να σας καθοδηγούν στο έργο ευαγγελισμού που επιτελείτε στον χώρο του διαδικτύου. 
 
Εκ του Ιερού Ναού
 
Η εύρεση και ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου - 7 Μαΐου 1815 
 
Στα χρόνια μετά την κόιμηση του Οσίου Νείλου, το Άγιο Όρος γνώρισε μεγάλες περιπέτειες, καταστροφές και ερημώσεις οι οποίες σε συνδυασμό με τη διακοπή της μυροβλυσίας συνετέλεσαν στο να ξεχασθεί ο ακριβής τόπος ταφής του Μυροβλύτη Οσίου Νείλου. Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι μετά την κοίμηση του Οσίου το σπήλαιο και γενικώτερα ο τόπος άσκησής του δεν βρήκε διάδοχο οικιστή. Παρ΄ όλα αυτά, ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από το 1653 και ύστερα, η περιοχή κατοικήθηκε από φιλέρημους ασκητές. 
 
Στις αρχές του 19ου αι. ο Άγιος Νείλος εμφανίσθηκε σε κάποιον Καυσοκαλυβίτη μοναχό Θεοφάνη ή «Αιχμάλωτο», ο οποίος καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο Όσιος τον ελευθέρωσε από δαιμόνιο και τον εθεράπευσε από ανίατη ασθένεια. Η θαυματουργική αυτή επέμβαση έγινε γνωστή στο Άγιο Όρος με αποτέλεσμα πλήθος μοναχών και προσκυνητών να συρρέει στο σπήλαιο του Οσίου. Αυτό ώθησε τους Καυσοκαλυβίτες Πατέρες, να καθαρίσουν το παλαιό μονοπάτι που ήταν γεμάτο θάμνους, να ευτρεπίσουν το σπήλαιο ώστε να τελείται και πάλι η θεία μυσταγωγία στο ναΐσκο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Αποφάσισαν δε να ανοικοδομήσουν έξω από το σπήλαιο ναό αφιερωμένο στον Άγιο.  
 
Καθώς έσκαβαν για να ανοίξουν τα θεμέλια και να διαμορφώσουν το χώρο, στις 7 Μαΐου του 1815, ανακάλυψαν τον τάφο και τα τίμια λείψανα του Αγίου από τα οποία ξεχυνόταν άρρητη ευωδία. Όπως αναφέρει ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος: «Προκλήθηκε παναγιορειτική αίσθησις και ιδιαιτέρα συγκίνησις στην κυρίαρχο Μονή. Με ύμνους και δοξολογίες μετεκομίσθη στην Λαύρα του αγίου Αθανασίου όπου το υπεδέχθη η αδελφότης τελετουργούντος του εξορίστου Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄» (Ἐπισκόπου Χρυσοστόμου Ροδοστόλου, Πρόσωπα καὶ Δρώμενα στὸν Ἄθωνα, σελ. 303.) . Με μανδύα, πετραχήλι και ωμοφόριο ο Πατριάρχης του Γένους υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα, τα εναπέθεσε επί της Αγίας Τραπέζης του Καθολικού της Μονής και επικύρωσε και την αγιοκατατάξη του Οσίου . Με «λαμπάδες και θυμιάματα» και κωδωνοκρουσίες μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Αγίου στη Μονή της Λαύρας, ενώ στο Κελλίο του έμεινε μόνο η ιερά σιαγόνα. Αναφέρει για την εύρεση των ιερών λειψάνων χαρακτηριστικά ο εγκωμιαστής του Αγίου, ιερομόναχος Προκόπιος Αγιοπετρίτης: «Πολλά δε θαύματα έγειναν τότε εις πολλούς, κατά την ανακομιδήν των ιερών του λειψάνων και εις πολλούς όπου έλαβον μέρος εξ αυτών, ιάσεις διαφόρων ασθενειών ετελέσθησαν.» (Προκοπίου Ἁγιοπετρίτου, Βίος καὶ ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου Νείλου, σελ. 18.).  
 
Η κάρα του Οσίου τοποθετήθηκε σε πολύτιμη λειψανοθήκη και ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα λείψανα, μέχρι σήμερα, για τη θαυμάσια ευωδία της . Επίσης στο σκευοφυλάκιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας φυλάσσονται πλέον και τα ιερά άμφια του Οσίου, δηλαδή το φαιλόνιον και το πετραχήλι. Σε σχετικά συντομο χρονικό διάστημα το σπήλαιο και το οσιακό μνήμα ευτρεπίσθηκαν, κατασκευάστηκε ο ναός του Αγίου καθώς και μία πέτρινη σκάλα για την διευκόλυνση των προσκυνητών κατά την μετάβασή τους στο σπήλαιο. 
 
(από το βιβλίο του π. Δημητρίου Μπάτση, Ο Ιερός Ναός Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς, Πειραιεύς 2016, σελ. 36-37)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.