24 Ιουλίου 2015

«Κύπρος 1974. Η στρατιωτική προπαρασκευή που δεν έγινε»

Του Παντελη Καρύκα

Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) δεν βρίσκονταν το 1974 στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σημαντική ευθύνη για την κατάσταση αυτή είχε η κυβέρνηση Μακάριου, η οποία δεν συνέβαλε στην πολεμική προπαρασκευή του κυπριακού ελληνισμού. Στο διάστημα 1964-1974 η κυβέρνηση Μακάριου προμηθεύτηκε μόνο από τη Σοβιετική Ένωση εξοπλισμό και μάλιστα ελάχιστο.

Το 1964 έγινε η μόνη προμήθεια υλικού από το εξωτερικό (ΕΣΣΔ) η οποία έγκειτο στην αγορά 32 “αρχαίων” αρμάτων μάχης Τ-34/85, υποδείγματος του 1944, παντελώς ανίκανων να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά άρματα Μ-47 και αργότερα Μ-48. Με τα άρματα αυτά συγκροτήθηκε μια μειωμένης σύνθεσης επιλαρχία.

Επίσης αγοράστηκαν 32 τροχοφόρα, ελαφρά θωρακισμένα ΒΤR-15V1, με τα οποία συγκροτήθηκε το μοναδικό μηχανοκίνητο τάγμα της ΕΦ, το 286ο. Τέλος αγοράστηκαν 20 μόλις πυροβόλα Μ1944 των 100χλστ. επίσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα οποία συγκροτήθηκαν δύο μειωμένης σύνθεσης μοίρες και έξι μικρές τορπιλάκατοι κλάσης Ρ-4. Επίσης παραγγέλθηκαν σύγχρονα, για την εποχή, αντιαεροπορικά κατευθυνόμενα βλήματα SA-2, τα οποία όμως τελικά δεν παραλήφθηκαν.

Είναι τουλάχιστον περίεργες οι εν λόγω επιλογές της κυβέρνησης Μακάριου, η οποία με τη συγκεκριμένη προμήθεια δεν κάλυπτε τις στοιχειώδεις ανάγκες της ΕΦ, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη προμήθεια κάλυπτε ανάγκες πολιτικές του Μακαρίου, ο οποίος επιθυμούσε να «παίζει» και το χαρτί της ΕΣΣΔ, παράλληλα με το χαρτί των Αδεσμεύτων. Η προμήθεια αυτή, χωρίς να λύνει το αμυντικό πρόβλημα του νησιού προκάλεσε οργή και φόβο πέραν του Ατλαντικού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν στο απόγειο του Ψυχρού πολέμου.

Ωστόσο ο Μακάριος διέπραξε και άλλα σφάλματα που είχαν να κάνουν με την συγκρότηση της ΕΦ, τη στελέχωση και επάνδρωσή της και το ηθικό της. Όλα άρχισαν όταν άρχισε και η επιδείνωση των σχέσεων του Μακαρίου με την Αθήνα, από το 1964 και έπειτα. Γιατί η ρήξη Μακαρίου-Αθήνας από τότε ξεκίνησε, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος πρώτος διαπίστωσε ότι ο Μακάριος δεν επιθυμούσε την Ένωση και έδειχνε ότι δεν επρόκειτο να δεχτεί κατευθύνσεις από το εθνικό κέντρο, την Ελλάδα.

Ο Μακάριος ποτέ δεν πήρε μέτρα για την ενδυνάμωση της ΕΦ, αλλά μάλλον για το αντίθετο. Με χαλαρούς νόμους που η κυβέρνησή του ψήφισε αποτράπηκε η κατάταξη στην ΕΦ σημαντικού αριθμού στρατευσίμων, με τις δεκάδες εξαιρέσεις που ανακάλυψε – ακόμα και οι αρραβωνιασμένοι μπορούσαν να μην στρατευθούν. Έτσι η οροφή προσωπικού της ΕΦ μειωνόταν συνεχώς.

Το 1970 αντί των προβλεπομένων 11.700 ανδρών υπηρετούσαν στην ΕΦ μόλις 8.000 άνδρες, ενώ στις παραμονές του εναντίον του πραξικοπήματος μείωσε και άλλο τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, με αποτέλεσμα όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή τα τάγματα της ΕΦ να διαθέτουν μόλις το 1/3 της προβλεπόμενης δύναμης τους.

Θεωρητικά η ΕΦ διέθετε μια επιλαρχία αρμάτων, μια επιλαρχία αναγνώρισης με οχήματα Marmon-Herrington, παραχωρημένων από την Ελλάδα, ένα κατ’ όνομα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού, αφού τα οχήματα δεν επαρκούσαν για την μεταφορά του συνόλου της –θεωρητικής- παρατακτέας του δύναμης, 3 μοίρες καταδρομών, 15 τάγματα πεζικού, ενεργά και επιστρατευόμενα, με το μισό μόνο και κάτω της κανονικής τους δύναμης, τα ενεργά, 20 σοβιετικά πυροβόλα των 100χλστ. 8 αμερικανικά ορειβατικά των 75χλστ, παραχωρημένα από την Ελλάδα, περί τα 50 βρετανικά των 25 λιβρών, επίσης παραχωρημένα από την Ελλάδα, 36 αντιαρματικά των 6 λιβρών (57χλστ.) και αυτά παραχωρημένα από την Ελλάδα και μία μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού. 

Ο φορητός οπλισμός των ανδρών ήταν επίσης παραχωρημένος από την Ελλάδα και ήταν βρετανικός και αμερικανικός- επαναληπτικά τυφέκια Lee-Enfield, οπλοπολυβόλα Bren και πολυβόλα των 0,30’ και 0,50’, αντιαρματικοί εκτοξευτές των 3,5’ (Μπαζούκα), Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως των 57, 75 και 106 χλστ. και όλμοι των 50, 81χλστ. και 4,2’. Στον αέρα η Κύπρος μπορούσε να υπολογίζει μόνο σε επέμβαση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στη θάλασσα τα ίδια μέσα περιορίζονταν στις 6 παλιές σοβιετικές τορπιλακάτους, οι οποίες λόγω παλαιότητας είχαν εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες.

Η κυπριακή άμυνα λοιπόν ήταν απροετοίμαστη απέναντι σε ενδεχόμενη τουρκική εισβολή, αφού και αυτό το παλαιό υλικό που διέθετε δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί στο έπακρο, λόγω ελλείψεων σε υλικά και ανταλλακτικά.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.