1 Ιουλίου 2024

Το VMRO-DPMNE σχημάτισε κυβέρνηση στα Σκόπια και το έχει «τερματίσει» με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 
Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στα Σκόπια, στις 23-6-2024 κατάφερε και σχημάτισε κυβέρνηση με τη βοήθεια του αλβανικού συνασπισμού «Αξίζει» και του κόμματος «Ξέρω». Η τρικομματική κυβέρνηση των Σκοπίων, με πρωθυπουργό τον κ. Μίτσκοσκι, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αφού υπερψηφίστηκε από 77 βουλευτές σε σύνολο 120 βουλευτών του σκοπιανού Κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι συνολικά τα τρία πιο πάνω κόμματα διαθέτουν 78 βουλευτές ενώ για να συμπληρώσουν τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών απαιτούνται δύο ακόμα βουλευτές, τους οποίους ίσως καταφέρουν να εξασφαλίσουν από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων και έτσι να μπορούν να περάσουν ακόμα και νομοσχέδια που απαιτούν αυτή την αυξημένη πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πλειοψηφία των 78 βουλευτών είναι πολύ ισχυρή.
 
Λίγο πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, στις 18-6-2024, ο κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε δηλώσεις του στον μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, επανέλαβε για μία ακόμα φορά, ότι στο εσωτερικό της χώρας του, τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις, όσο και στις δηλώσεις του θα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» σκέτο, διότι, όπως είπε, γι’ αυτόν, αυτό είναι το όνομα της χώρας και της πατρίδας του. Είπε συγκεκριμένα1: «Όπως έχω πει επανειλημμένως, στις δηλώσεις μου και στις ομιλίες μου εδώ στη χώρα θα χρησιμοποιώ πάντα το όνομα αυτό, διότι για εμένα αυτό είναι το όνομα της χώρας και της πατρίδας μου και επ’ αυτού δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία… Για το θέμα αυτό δεν προτίθεμαι να προβώ σε κανένα συμβιβασμό στο μέλλον»… «Εξάλλου, αυτό συνιστά το κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμά μου».
 
Και η πρόεδρος όμως των Σκοπίων κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ενεργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αποκαλεί την χώρα της σκέτο «Μακεδονία» στον προφορικό της λόγο εντός των Σκοπίων. Μάλιστα η κ. Σιλιάνοφσκα ανέφερε την χώρα της «Μακεδονία» και κατά την ορκωμοσία της ως προέδρου των Σκοπίων.
 
Ο κ. Μίτσκοσκι, κατά την ορκωμοσία του, τα ξημερώματα της Δευτέρας 24-6-2024, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε το κόμμα του, χαρακτήρισε επαίσχυντο τον όρο «Βόρεια» στη συνταγματική ονομασία της χώρας του2. Ανέφερε ότι του θυμίζει «την ντροπή που έφερε στην πατρίδα, την οικογένεια και στα αγέννητα εγγόνια του η συμφωνία των Πρεσπών» και πρόσθεσε ότι «όσο ζω θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχω τις δυνάμεις και αναγκάζομαι να πω τον επαίσχυντο προσδιορισμό, επειδή είναι μέρος των νόμων και του συντάγματος, κάτι που πρέπει να σεβαστώ ως αρχηγός της κυβέρνησης». Παράλληλα τόνισε3 ότι θα συνεχίσει να αναφέρεται στη χώρα του ως «Μακεδονία», χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια», επικαλούμενος το ατομικό του δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση. Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Μίτσοκοσκι αποκάλεσε τουλάχιστον τρεις φορές την χώρα σκέτο «Μακεδονία», αρνούμενος τη συνταγματική της ονομασία3.
 
Μετά από αυτό το μπαράζ των παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την νέα ηγεσία των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης δήλωσε, μεταξύ άλλων, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, τα εξής4: «Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους».
 
Ο κ. Μίτσκοσκι απάντησε στον κ. Γεραπετρίτη με την προσβλητική φράση4: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» και σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του, όπως επίσης στις δηλώσεις του στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα». Ο κ. Μίτσκοσκι, σε όλη τη διάρκεια της πιο πάνω συνέντευξης αποκαλούσε τα Σκόπια σκέτο «Μακεδονία».
 
Στις 27-6-2024 η κ. Σιλιάνοφσκα το «τερμάτισε» αφού ανήρτησε στο X (πρώην Twitter)5,6 φωτογραφίες, οι οποίες συνοδεύονταν από το εξής κείμενο: «Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων Μακεδόνων και προσφυγόπουλων από το Αιγαιακό τμήμα της Μακεδονίας - ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ. Η μοίρα και η τραγωδία 30.000 προσφυγοπαίδων και ο γολγοθάς τους δεν πρέπει να κρυφτεί και να σχετικοποιηθεί». Με αυτό τον τρόπο η πρόεδρος των Σκοπίων επαναφέρει τον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό κατά της χώρας μας αφού μιλάει για «Μακεδόνες του Αιγαίου», οι οποίοι μάλιστα κατά την κ. Σιλιάνοφσκα έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους (τους αναφέρει ως «πρόσφυγες»). Να σημειωθεί ότι στον λογαριασμό που διαθέτει στο Χ, η πρόεδρος των Σκοπίων, αναφέρεται ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας» (President of Macedonia).
 
Βλέπουμε ότι η νέα ηγεσία των Σκοπίων σκληραίνει συνεχώς τη στάση της απέναντι στη χώρα μας και όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν είναι μόνο αμέτρητες οι νέες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Σκοπίων αλλά και το θράσος τους προς την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι απύθμενο.
 
Ανίκανη να αντιδράσει στα χαστούκια που δέχεται από τους Σκοπιανούς η ελληνική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια επέδειξε τεράστια αποφασιστικότητα σε κάποια άλλα θέματα. Για παράδειγμα απαγόρευσε τις θείες λειτουργίες στις εκκλησίες μας κατά την περίοδο του κορωνοϊού (αυτό δεν είχε συμβεί ούτε επί τουρκοκρατίας) και πέρασε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων (είμαστε το πρώτο Ορθόδοξο κράτος που πέρασε αυτό το νόμο) παραβλέποντας ότι ο «γάμος» απαιτεί δυνατότητα τεκνοποίησης μέσω της ένωσης των «γαμετών» των δύο φύλων (άνδρας-σπερματοζωάριο, γυναίκα-ωάριο) όπως μας διδάσκει η βιολογία και η φύση. Όσον αφορά όμως το θέμα του ξεπουλήματος της Μακεδονίας μέσω της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά τις απανωτές σφαλιάρες που δέχεται από τους Σκοπιανούς, παρά του ότι μειώνονται ραγδαία τα ποσοστά του κόμματός του (από 40.56% στις βουλευτικές εκλογές του 2023 έπεσε στο 28.31% στις ευρωεκλογές του 2024, μείωση 12.25%), δεν συζητάει καν την πιθανότητα ακύρωσης της πιο πάνω συμφωνίας. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε μέχρι ποιο σημείο κατάπτωσης θα φτάσει η εξωτερική μας πολιτική γιατί το σίγουρο είναι ότι οι Σκοπιανοί θα συνεχίσουν απτόητοι να μας προκαλούν και να διεκδικούν όλο και περισσότερα.
 
Αντίθετα με εμάς, η Βουλγαρία έχει δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα στα Σκόπια που είναι αμφίβολο ότι θα ξεπεραστούν. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Η λεγόμενη γαλλική πρόταση για άρση του βουλγαρικού βέτο δεν πέρασε από το σκοπιανό Κοινοβούλιο επειδή δεν την ψήφισε το VMRO-DPMNE όταν ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση7. Τότε, είχε θεωρήσει ότι οι αξιώσεις της Βουλγαρίας έναντι των Σκοπίων ήταν απαράδεκτες. Πόσο μάλλον τώρα που είναι κυβέρνηση. Οι κόντρες με τους Βουλγάρους τις τελευταίες μέρες έχουν ήδη ενταθεί8,9,10 και η εξέλιξη προδιαγράφεται δυσοίωνη για το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.
 
Με το VMRO-DPMNE στην ηγεσία των Σκοπίων (προεδρία της Δημοκρατίας και κυβέρνηση) η Συμφωνία των Πρεσπών πνέει τα λοίσθια. Οι Σκοπιανοί ήδη δεν τη σέβονται και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τη σεβαστούν ποτέ, ενώ όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι σχέσεις τους με τη Βουλγαρία δυσχεραίνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ήδη ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν μέλος της ΕΕ. Δυστυχώς για εμάς, σε αυτό το έργο η ελληνική πολιτική ηγεσία υπάρχει μόνο ως κομπάρσος για να μην πω ως θεατής.
 
Παραπομπές
 
 
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.