10 Ιουλίου 2024

Ανωφελείς Τροπισμοί

Του Κώστα
Δημ Χρονόπουλου*
 
Ο Άνθρωπος εμφανίζει έναν ιδιάζοντα /ανθρώπινο τροπισμό, διαφορετικό από εκείνον των φυτών και ορισμένων ατελών ζωικών οργανισμών. Εκείνα στρέφονται προς το φως (=φωτοτροπισμός), το νερό (=υδροτροπισμός) χημικά ερεθίσματα (=χημειοτροπισμός). Οι άνθρωποι στρέφονται προς ποικιλώνυμους, ποικιλόμορφους τροπισμούς /κατευθύνσεις, χωρίς όμως απαραίτητα να τους /τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Επικρατεί μια –αλλόκοτη ενίοτε – τροπισμική ευμεταβλησία, δυσεξήγητη, και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβλαβής (!). Ο φυτικός και ο ανθρώπινος τροπισμός δεν προσομοιάζουν ούτε ως προς την κατεύθυνση –στροφή, ούτε ως προς την σκοπιμότητα. Πάμε λοιπόν στον ποικιλώνυμο και πολυεπίπεδο τροπισμό του Ανθρώπου: Ιδεολογικός τροπισμός πχ Σοσιολοτροπισμός, Καπιταλοτροπισμός, Αριστεροτροπισμός, Δεξιοτροπισμός, Δημοκρατικοτροπισμός, Δικτατορικοτροπισμός, κ.ο.κ. Άλλοτε εξ ορισμού και άλλοτε εκ πραγματικότητας /ρεαλισμού, αμφισβητείται η χρησιμότητα πολλών (ή και όλων;) αυτών Το μειονέκτημα όμως, δεν αφορά τόσο ή μόνον στην χρησιμότητα ή μη, αλλά κυρίως στην ευήθεια και αμετροέπεια του Ανθρώπου να θεωρεί αναγκαία την αμάσητη κατάποση των όσων του προτείνονται και να αλλάζει ρηχά και αβασάνιστα θέσεις/απόψεις/στρατόπεδα(;). Εκείνο όμως που παραμένει βαθύ, ενσυνείδητο, σταθερό, εγγενές, αδιαπραγμάτευτο, είναι η μισαλλοδοξία για όποια διαφορετικά πρεσβεύουν οι συνάνθρωποι, διαφορογνωμούντες. Έχουμε λοιπόν:
 
Αντιπαλότητα, κάποτε μίσος και αλληλοεξόντωση, πχ Αριστερόστροφων και Δεξιόστροφων.(Σ.Σ Εμφύλιους αλληλοσπαραγμούς βίωσε η Ελλάδα μας εδώ και χιλιετίες. Αλληλοεξοντώσεις ακόμη και ανάμεσα σε οπαδούς του ιδίου θρησκεύματος: Καθολικοί με Ορθοδόξους, Καθολικοί με Προτεστάντες, Σιίτες με Σουνίτες Μουσουλμάνους κ.ο.κ). Το ιλαροτραγικό, είναι αυτό που συμβαίνει εν μέσω Δημοκρατίας. Το Κ.Δ. Πολίτευμα θεωρείται (υποκριτικά και αναντίστοιχα βέβαια), ως το Πολίτευμα του μέτρου, της ανεκτικότητας στην διαφορετική άποψη, της ισονομίας, της ισοτιμίας, της ισηγορίας κ. α εύηχα ανάλογα. Είναι όμως; Για κάποιους ναι. Όμως γιατί τέτοιες αντιπαραθέσεις –κάποτε και αιματηρές δυστυχώς – αναμεταξύ μας; Θα μας το εξηγήσουν οι αγκυλωμένοι σε ιδεοληψίες, και οι αγκιστρωμένοι στα κόμματα; (Σ.Σ Ρητορικό ερώτημα). Κάθε λίγο η μάζα /το πόπολο των λαών, καταλαμβάνεται από ανησυχία ή και αγωνία, για το προς τα πού πάνε τα πράγματα. Ανησυχία –παλαιότερα –για την διεθνή εξαπάτηση του κομμουνιστικού κινδύνου. Τρόμος για την –τυχόν – επικράτηση του Ναζισμού. Αγωνία για το προς τα πού οδεύει η Ε.Ε σήμερα. Φόβος επειδή πηγαίνει –δεξιόστροφα. (Σ.Σ Για αδαείς, άγνωρους, και ανιστόρητους, έρχεται η …. Δευτέρα Ακροδεξιά παρουσία ή ο 3Ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Λίγοι σκέπτονται /συνυπολογίζουν τα αυτονόητα. Γιατί μεγάλες –δημοκρατικές παραδοσιακά –χώρες, στρέφονται όλο και δεξιότερα;. Μήπως επειδή είναι τόσο πολύ ικανοποιημένες από το υπέροχο, ανθρωποκεντρικό, κοινωνικοφελές, στοργικό, έντιμο, ειλικρινές, αξιοσέβαστο Κ.Δ.Πολίτευμά τους; Μήπως είναι άραγε αχάριστοι, αφού βλέπουν να ταπεινώνεται, να ευτελίζεται, να εμπαίζεται, να απαξιώνεται ή να υποδουλώνεται και να φτωχοποιείται η χώρα τους ή να εποικίζεται από λαθρομετανάστες;. Συνάπτονται κατάπτυστες συμφωνίες τύπου Σκοπιανού, και περιφέρονται οι γείτονες ως «Μακεδόνες». Κωφεύουν οι «φίλοι και σύμμαχοι» και οι …αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί, εδώ και 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου μας, μέλους της Ε.Ε. Οι Ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν σε τι κατήφορο τους οδηγούν τα ψοφοειδή θαμνώδη /νανώδη/πυγμαία ηγετικά τους αναστήματα. Η ίδια η πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενη Ε.Ε κατάντησε Γ.Ε (=Γερμανική Ένωση) και το χάσμα ευημερίας ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Κράτη, διαρκώς βαθαίνει, αντί να γεφυρώνεται.
 
Η Δημοκρατία που βιώνουν, δεν έχει ουδεμία σχέση –πλην του ονόματος –με την Αρχαιοελληνική. Ισχύει το Δίκαιο του Ισχυροτέρου και η διαφθοροδιαπλοκή. Ποιος λοιπόν ευθύνεται; Προς τι, ποιόν κοροϊδεύουν οι δήθεν δημοκράτες, που όχι μόνον «αγανακτούν» αλλά και λοιδορούν όσους εκφράζουν πατριωτικό λόγο; Από ποιους άραγε κινδυνεύει η Ευρώπη; Από τους Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Έλληνες κ. α (Ακρο) Δεξιούς που –αν έρθουν στην εξουσία –θα ….. νεκραναστήσουν τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι; Οι κακομοιριασμένοι αφελείς και πονηρόβλακες κομματάνθρωποι, δεν αναλογίζονται ότι είναι συνομιλητές και ομοτράπεζοι σημερινών – Ανατολικών και Δυτικών Δικτατορίσκων και Σουλτανίσκων, χωρίς να αισχύνονται. Τους ενοχλούν η κα Μελόνι και η κα Λεπέν, αλλά τιμούν, συσκέπτονται και σκέπτονται να βάλουν τον κο Ερντογάν και τον κο Ράμα στην Ε.Ε. Φαντάζομαι αύριο και τον κο Πούτιν, καθώς και τον ΒορειοΚορεάτη κο Κίμ, στην Ε.Ε, λόγω δημοκρατικής ακράτειας. Μήπως είναι καιρός να εγκαταλείψει ο Άνθρωπος τον άθλιο Ύποκρισιοτροπισμό του; Αναφέρομαι σχετικά (βλ. βιβλίο μου «Αυτόφωτες Δοκιμές Αξιοπρεπούς ζην» εκδόσεις Πελασγός) επιχειρώντας να τονίσω /αναδείξω ότι όλοι οι «ισμοί»: Καπιταλισμός, Νεοφιλελευθερισμός, Κομμμουνισμός, Σοσιαλισμός, Ολοκληρωτισμός, Αυταρχισμός κ.ο.κ απέτυχαν να λύσουν ουσιαστικά τα προβλήματα. Όχι επειδή δεν ήταν πάντοτε σωστές οι θεωρίες τους, αλλά –βασικά – γιατί αγνόησαν τον παράγοντα «Άνθρωπο». Θέλησαν να προσαρμόσουν στις απόψεις /ιδέες τους τον Άνθρωπο (Σ.Σ Προσκρούστεια τακτική), ενώ θα έπρεπε να προσαρμοστούν /εναρμονιστούν εκείνες με την ανθρώπινη φύση, ώστε να προτείνουν θεωρίες / λύσεις/ συστήματα συμβατά με αυτήν. 
 
Συνεπώς ή θα πρέπει να αναζητηθεί μια νέα φόρμουλα /πρόταση/ιδέα/ Πολίτευμα, η οποία να συνάδει με την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, ή (μέσω γενετικής επέμβασης στο γονιδίωμα) να αλλάξουμε τον Άνθρωπο. 
 
Ψυχανεμίζομαι πως το δεύτερο είναι αρκετά μακροπρόθεσμο επίτευγμα (άμποτε επιτευχθεί βέβαια). Οι … «ισμοί» και οι τροπισμοί είναι περισσότερο κατάλληλοι /χρήσιμοι για να συζητάμε, να βυζαντινολογούμε, να αρπαζόμαστε και (εκ μέρους των πολιτικών μας κομματανθρώπων) να επισείεται ως σύγχρονος μπαμπούλας /μορμολύκειο , ο κίνδυνος της …. «Ακροδεξιάς». Κάποτε ήταν ο Κομμουνιστικός κίνδυνος της –κομματικής –μόδας. Τώρα, περιέργως, θεωρείται ακόμη και τίτλος τιμής / προσόν η Αριστεροφροσύνη /Αριστεροτροπισμός. Ίσως επειδή σταδιακά, λωτοφαγικά, προπαγανδιστικά, λησμονήσαμε τον μακαρίτη τον Στάλιν ο οποίος θα έπρεπε να κατέχει περίοπτη θέση στην Ιστορία –όχι μόνον για όσα θεσπέσια έπραξε-, αλλά και επειδή είναι ο μόνος «Δημοκράτης» για τον οποίο δεν ακούγεται πλέον ψόγος. Ισχύει επιλεκτικά το: «ο αποθανών δεδικαίωται». Έτσι ο μεν Στάλιν (Κουμουνιστής Ακροαριστερός) … δικαιώθηκε, ο δε Χίτλερ (αδιαφιλονίκητα ειδεχθείς εγκληματίας-Ακροδεξιός ή Εθνικοσοσιαλιστής-δεν θα … λιώσει ποτέ, όσο τουλάχιστον η «Δημοκρατία» μας θα εφαρμόζει ισότιμα, δύο μέτρα και δύο σταθμά και θα επιλέγει μονομερώς (για λόγους ψηφοσυλλεκτικούς) ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. 
 
ΥΓ Η ανθρώπινη (καθ)υστέρηση, ο φανατισμός και ο κομματισμός, πότε άραγε θα θεραπευτούν από τον … ανίατο κομματοτροπισμό τους; 
 
*ΙατρούShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.