1 Ιουλίου 2024

Η εξέλιξη της ψυχολογικής χειραγώγησης στις δημοκρατικές κοινωνίες

Γιατί το κατεστημένο χειραγωγεί την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει τις φιλοδοξίες του για εξουσία και έλεγχο
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος 
20 Ιουνίου 2024 | A Lily Bit | Διαβάστε το εδώ.
 
Πριν από δώδεκα χρόνια, γνώρισα την ανησυχητική έννοια του πολέμου 4ης γενιάς. Καθώς μάθαινα τους μηχανισμούς της προπαγάνδας, βρήκα αυτή την έννοια τόσο ενδιαφέρουσα όσο και ανησυχητική. Αποκάλυπτε τα όρια στα οποία θα έφταναν οι κυβερνήσεις και οι ελίτ για να χειραγωγήσουν τις μάζες, αποφεύγοντας την άμεση σύγκρουση όταν αυτό ήταν δυνατό.
 
Η στροφή προς τον πόλεμο 4ης γενιάς προκλήθηκε από μια απροσδόκητη πηγή: το ευρύ κοινό. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, έγινε σαφές ότι η κυριαρχία επί των πολιτών με στρατιωτική δύναμη δεν ήταν πλέον μια εγγυημένη νίκη. Η λύση; Ένα νέο είδος πολέμου, που βασιζόταν στην ψυχολογική χειραγώγηση για την αποδυνάμωση και τον αφοπλισμό του πληθυσμού. Ο στόχος: να πειστούν οι μάζες ότι η αυταρχική διακυβέρνηση είναι αναπόφευκτη.
 
Μια κρίσιμη συνιστώσα αυτού του ψυχολογικού πολέμου περιλαμβάνει τη χρήση της οικονομικής μόχλευσης για την κοινωνική μηχανική. Πριν από έναν αιώνα, αυτό πήρε τη μορφή των τραπεζών που δημιουργούσαν ατελείωτους μηχανισμούς χρέους και έλεγχαν την έκδοση νομισμάτων. Αλλά οι φιλοδοξίες των ελίτ έχουν αυξηθεί.
 
Τώρα επιδιώκουν να αλλάξουν την ίδια τη φύση του χρήματος μέσω των Ψηφιακών Νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs). Αυτή η μετατόπιση συνοδεύεται από μια προσπάθεια επηρεασμού της δημόσιας συμπεριφοράς, συνδέοντας την ιδεολογία της "κοινωνικής δικαιοσύνης" με την οικονομική συμμετοχή μέσω προτύπων “Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης” (ESG).
 
Το μήνυμα είναι σαφές: αν θέλετε πρόσβαση σε πιστώσεις, χρήματα και τη δυνατότητα να ανταγωνιστείτε σε αυτή τη λεγόμενη "χωρίς αποκλεισμούς" αγορά, πρέπει να ασπαστείτε τη θρησκεία του Woke (“Αφύπνισης”). Αντίσταση σημαίνει να ρισκάρεις την πρόσβασή σου στο εμπόριο και, τελικά, την επιβίωση της οικογένειάς σου.
 
Μια τρομερή δύναμη σε αυτόν τον πόλεμο του μυαλού είναι η χειραγώγηση του παραθύρου Overton, η οποία μετατρέπει τους πολιτιστικούς ακρογωνιαίους λίθους σε υποτιθέμενους κακοποιούς. Αυτή η μετατόπιση ενορχηστρώνεται από ένα κίνημα που κάποιοι έχουν ονομάσει "θρησκεία της αποδόμησης" ή, πιο χλευαστικά, "λατρεία του Woke".
 
Σκεφτείτε οποιαδήποτε βασική αξία ή αρχή που στηρίζει τον δυτικό πολιτισμό: αξιοκρατία, αυτοπεποίθηση, ψυχική δύναμη, ελευθερία με υπευθυνότητα, η ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς και της οικογένειας, η θωράκιση των παιδιών από βλαβερές επιρροές, η πειθαρχία έναντι του ηδονισμού, η λογική και η λογική έναντι του φανατισμού και η διατήρηση της κληρονομιάς και της ιστορίας. Αυτά είναι τα βασικά θεμέλια της κοινωνίας μας, και η αίρεση των " woke " είναι αποφασισμένη να τα διαλύσει όλα αυτά. Αυτή η ψυχολογική επίθεση στη Δύση χρηματοδοτείται καλά, με δισεκατομμύρια δολάρια από παγκοσμιοποιημένες δεξαμενές σκέψης όπως το Ίδρυμα Ford, το Ίδρυμα Rockefeller και το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας.
 
Αυτοί οι παγκοσμιοποιητές θεωρούν τη δημόσια χειραγώγηση και την κοινωνική μηχανική ως το γενέθλιο δικαίωμά τους, το προφανές πεπρωμένο τους. Υποστηρίζουν αλαζονικά ότι η ανθρωπότητα θα κατέβαινε με κάποιο τρόπο στο χάος και την αυτοκαταστροφή χωρίς το καθοδηγητικό τους χέρι. Όπως παρατήρησε κάποτε ο διάσημος προπαγανδιστής Edward Bernays:
 
"Η συνειδητή και ευφυής χειραγώγηση των οργανωμένων συνηθειών και απόψεων των μαζών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας... Αυτοί που χειρίζονται αυτόν τον αόρατο μηχανισμό της κοινωνίας αποτελούν μια αόρατη κυβέρνηση που είναι η πραγματική κυβερνητική δύναμη της χώρας μας... Μας κυβερνούν, διαμορφώνουν το μυαλό μας, διαμορφώνουν τις προτιμήσεις μας, προτείνουν τις ιδέες μας, σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ... Σχεδόν σε κάθε πράξη της καθημερινής μας ζωής, είτε στη σφαίρα της πολιτικής είτε της επιχειρηματικότητας, είτε στην κοινωνική μας συμπεριφορά είτε στην ηθική μας σκέψη, κυριαρχούμε από τον σχετικά μικρό αριθμό ατόμων... που κατανοούν τις νοητικές διεργασίες και τα κοινωνικά πρότυπα των μαζών. Είναι αυτοί που τραβούν τα καλώδια που ελέγχουν το δημόσιο μυαλό".
 
Ο Bernays και οι σύγχρονοί του αντιλαμβάνονταν τις ψυχολογικές επιχειρήσεις ως ένα μέσο για τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου status quo, με τους εξουσιαστές να βρίσκονται με ασφάλεια στο παρασκήνιο, μακριά από τον δημόσιο έλεγχο και την οργή του κοινού.
 
Η έννοια της "σκιώδους κυβέρνησης" ρίζωσε στην εποχή του Bernays, αλλά αυτό που κάποτε χρησίμευε ως εργαλείο για να κρατηθούν οι μάζες στο σκοτάδι έχει πλέον εξελιχθεί σε στρατηγική για την διεξαγωγή πολέμου εναντίον τους. Η ύπουλη φύση του πολέμου 4ης γενιάς βρίσκει τις ρίζες της στον σκοτεινό κόσμο της διαχείρισης της αντίληψης.
 
Κάποιος θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί πώς ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς τη χρήση στρατιωτών, όπλων, βομβών, αρμάτων μάχης ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σίγουρα, αυτό ακούγεται σαν υλικό παράνοιας. Σίγουρα, αυτό ακούγεται σαν παρανοϊκό. Ωστόσο, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα κάποτε απόρρητο εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού στρατού με τίτλο "From Psyop To Mindwar" (Από την Ψυχολογική Επιχείρηση στον Πόλεμο του Νου), η δυνατότητα δολιοφθοράς μέσω μεθόδων 4ης γενιάς είναι πραγματική και ανησυχητική. Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε το 1980 από τον αντισυνταγματάρχη Michael Aquino, έναν αυτοαποκαλούμενο σατανιστή, και τον συνταγματάρχη Paul Vallely, περιγράφει τη στρατηγική της πρόκλησης ενός πληθυσμού-στόχου να αυτο-σκλαβωθεί, διαβρώνοντας τις βασικές δομές του μέσω του ψυχολογικού πολέμου.
 
Η θεωρία του Aquino υποστήριζε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν χρησιμοποιούσε πλήρως τις ψυχολογικές επιχειρήσεις ως συμπλήρωμα των κινητικών επιχειρήσεων. Υποστήριξε ότι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν, και θα έπρεπε, να χρησιμεύσουν ως το πρωταρχικό όπλο για την καταστροφή ενός εχθρικού έθνους ή τον έλεγχο ενός εγχώριου πληθυσμού, χωρίς να καταφεύγουν στην καταστροφή που προκαλούν τα συμβατικά πυρομαχικά.
 
Σε έναν πρόλογο του 2003 για το Mindwar, ο Ακίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πιο δυσοίωνες πτυχές της πρότασής του, προτείνοντας ότι ο ψυχολογικός πόλεμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να "κατακλύσει τον εχθρό σας με επιχειρήματα" και να "καταλάβει τον έλεγχο όλων των μέσων με τα οποία η κυβέρνηση και ο πληθυσμός του επεξεργάζονται τις πληροφορίες για να αποφασίσουν".
 
Το επίχρισμα καλοσύνης στα λόγια του Ακίνο είναι τόσο λεπτό όσο και ανησυχητικό. Αργότερα προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του εγγράφου, απορρίπτοντας την αποκάλυψη του Mindwar μεταξύ "κύκλων συνωμοσίας" ως "μεγάλη παρεξήγηση". Ωστόσο, ο ρόλος του αποκρυφισμού στα ανώτερα κλιμάκια του στρατού και της κυβέρνησης δεν μπορεί να απορριφθεί τόσο εύκολα.
 
Το Mindwar προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την αμαυρωμένη φήμη των προπαγανδιστικών προσπαθειών που χρησιμοποίησαν οι Ναζί και οι Κομμουνιστές, ωστόσο οι βασικές αρχές του παραμένουν βαθιά ανησυχητικές. Η προπαγάνδα, από την ίδια της τη φύση, συνδέεται με την εξαπάτηση, και δικαίως. Ωστόσο, ο Ακίνο και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι η νέα τους προσέγγιση στις ψυχολογικές επιχειρήσεις θα βασίζεται στην "αλήθεια" για τη χειραγώγηση των μαζών. Το ερώτημα που τίθεται τότε είναι, ποιος έχει την εξουσία να καθορίσει τι συνιστά "την αλήθεια"; Στον κόσμο του Aquino, είναι εκείνοι που ασκούν εξουσία και επιδιώκουν τον έλεγχο πάνω απ' όλα.
 
Η υποκρισία του Mindwar αποκαλύπτεται στη θεμελιώδη παραδοχή του: ότι το κατεστημένο θα προπαγανδίζει πάντα χρησιμοποιώντας την αλήθεια, επειδή αυτό που σήμερα θεωρείται ψέμα μπορεί αύριο να μετονομαστεί σε αλήθεια. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Aquino, "το MindWar δεν έχει καμία σχέση με την εξαπάτηση ή έστω με την "επιλεγμένη" -και επομένως παραπλανητική- αλήθεια. Αντίθετα, δηλώνει μια ολόκληρη αλήθεια που, αν δεν υπάρχει τώρα, θα αναγκαστεί να υπάρξει με τη θέληση των Ηνωμένων Πολιτειών". Αυτή η δήλωση, από μόνη της, είναι μια χειραγώγηση της πραγματικότητας, μια διαστρέβλωση της αλήθειας ώστε να ταιριάζει στο όραμα των ανθρώπων που αποζητούν την εξουσία.
 
Το Mindwar, ως έγγραφο, είναι ένα κομμάτι προπαγάνδας που δεν μπορεί παρά να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει τις φιλοδοξίες εκείνων που επιδιώκουν την εξουσία πάνω απ' όλα. Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε το έγγραφο (που συνδέεται παραπάνω)- οι έννοιες που περιγράφονται σε αυτό χρησιμοποιούνται εναντίον του αμερικανικού λαού και του δυτικού κοινού σήμερα. Τα ανειλικρινή επιχειρήματα που προβάλλονται στο Mindwar είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται από τις σημερινές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την κρατική προπαγάνδα και τη μαζική λογοκρισία των αντίθετων απόψεων, όλα στο όνομα της ασφάλειας και του γενικότερου καλού.
 
Επιπλέον, τα ιδανικά και οι στόχοι του κινήματος woke έχουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις ναρκισσιστικές θρησκείες του σατανισμού και του λουσιφεριανισμού που τόσο θαύμαζε ο Aquino. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ομοιότητα είναι καθαρά συμπτωματική.
 
Οι συντηρητικοί και οι υπέρμαχοι της ελευθερίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε αυτόν τον "πόλεμο του μυαλού", επειδή η αντίληψή τους για τον πόλεμο έχει τις ρίζες της σε ένα παραδοσιακό μοντέλο άμεσης αντιπαράθεσης. Τους σημαδεύουν με τα όπλα τους και εκείνοι απαντούν με τον ίδιο τρόπο, αρνούμενοι τον έλεγχό τους. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πόλεμοι σχεδιασμένοι να καταστρέφουν άμεσα τους ανθρώπους, και ορισμένοι πόλεμοι διεξάγονται με δειλό τρόπο για να αποφευχθεί η άμεση αντιπαράθεση.
 
Οι υποστηρικτές του πολέμου του νου θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι τακτικές τους μοιάζουν με στρατηγικές ανταρτοπόλεμου. Ωστόσο, υποστηρίζω ότι οι μέθοδοι αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερη ομοιότητα με εκείνες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, με μια κρίσιμη διάκριση μεταξύ των δύο.
 
Οι παγκοσμιοποιητές κατανοούν ότι μόλις αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση, χάνουν τη δυνατότητα να χειρίζονται σχολαστικά το αποτέλεσμα και μπορεί να γίνουν οι ίδιοι στόχοι. Ο στόχος των ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι είτε να ενσταλάξουν φόβο σε έναν πληθυσμό, αποτρέποντάς τον από το να αντισταθεί, είτε να κατασκευάσουν λαϊκή υποστήριξη μέσω της παραπλάνησης, καθιστώντας οποιαδήποτε πιθανή εξέγερση όσο το δυνατόν πιο περιθωριακή.
 
Αυτή η στρατηγική εξηγεί τη χρηματοδότηση του ακτιβισμού της "αφύπνισης"(woke) και την κατήχηση της δυτικής νεολαίας. Με τη διαπαιδαγώγηση των σημερινών παιδιών, οι παγκοσμιοποιητές ελπίζουν να αντικαταστήσουν τη Δύση δαιμονοποιώντας την στο μυαλό τους, αποφεύγοντας ενδεχομένως τη σύγκρουση συνολικά.
 
Αυτός ο αγώνας επεκτείνεται πέρα από την απλοϊκή αφήγηση "αριστερά εναντίον δεξιάς". Ο πραγματικός εχθρός είναι οι παγκοσμιοποιητικοί θεσμοί που απειλούν την ύπαρξη του πολιτισμού μας. Μέχρι να εξαλειφθεί αυτός ο καρκίνος, η ειρήνη θα παραμείνει άπιαστη, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος αναδεικνύεται νικήτρια.
 
Ωστόσο, είναι διανοητικά τεμπέλικο να απορρίπτουμε αυτή τη σύγκρουση ως απλό υποπροϊόν του ψευδούς μοντέλου αριστερά/δεξιά. Οι αριστεροί υπηρετούν πράγματι ως παραστρατιωτική δύναμη, πλήρως υποστηριζόμενη και ελεγχόμενη από τους παγκοσμιοποιητές. Για να προσεγγίσουμε τις ελίτ του χρήματος, είναι πιθανό ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τους αριστερούς. Αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να λάβει τη μορφή της απομάκρυνσής τους από θέσεις επιρροής στην επόμενη γενιά, μια στρατηγική που εφαρμόζουν τώρα ορισμένα συντηρητικά κράτη, ή με την εκδίωξή τους από ένα κράτος ή μια χώρα εξ ολοκλήρου. Σε περιόδους πολέμου, εκείνοι που επιδιώκουν να καταστρέψουν την ελευθερία χάνουν τα οφέλη αυτής της ελευθερίας.
 
Για να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι ένας πόλεμος βρίσκεται, στην πραγματικότητα, μπροστά μας. Το κίνημα "woke" είναι μια ψυχολογική επιχείρηση που επινοήθηκε από τους παγκοσμιοποιητές, επιδιώκοντας να γίνει το κυρίαρχο σύστημα σκέψης και μια ηθικά σχετική ιδεολογία. Για να πετύχει, βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο συνθηκών: την πεποίθηση ότι οι άνδρες της Δύσης δεν θα υιοθετήσουν μαχητική στάση απέναντι στην ψυχολογική επίθεση. Όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε τον πόλεμο αποκλειστικά ως φυσική αντιπαράθεση, θα παραμένουμε παθητικοί απέναντι σε έναν πιο εξελιγμένο πολιτισμικό βομβαρδισμό.
 
Για να είναι επιτυχής ο πόλεμος 4ης γενιάς, ο πληθυσμός-στόχος πρέπει να τηρεί ένα αυστηρό σύνολο κανόνων, ενώ στην αντίπαλη πλευρά παρέχεται η ελευθερία να σπέρνει τον όλεθρο χωρίς περιορισμούς. Το κατεστημένο επιτρέπεται να εξαπολύει ολική καταστροφή στους αντιπάλους του, ενώ όσοι τολμούν να αμυνθούν, έστω και με λόγια, στιγματίζονται.
 
Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν οι πατριώτες αδιαφορούν για μια τέτοια μομφή; Τι συμβαίνει όταν η επιφανειακότητα της κοινής γνώμης δεν έχει πλέον ισχύ; Τι συμβαίνει όταν ο στόχος μετατοπίζεται από τον θρίαμβο στις πολιτικές συζητήσεις ή στο πεδίο του δημόσιου λόγου στην εξασφάλιση της νίκης στην απτή σύγκρουση που βρίσκεται μπροστά μας;
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το τοπίο της Αμερικής και του δυτικού κόσμου θα αλλάξει ανεπανόρθωτα. Το τελικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, θα εξαρτηθεί από την ταυτότητα εκείνων που θα απομείνουν να ανασυγκροτήσουν όταν κατακαθίσει η σκόνη.
 
Δικτυογραφία:
The Evolution of Psychological Manipulation in Democratic Societies



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.