7 Ιουνίου 2023

Μια συνθήκη για τις πανδημίες του ΠΟΥ θα ήταν απειλή για την ελευθερία μας

Γράφει ο Karol Sikora, ιατρός-ογκολόγος 
 
Οι προτάσεις για μια παγκόσμια απάντηση δεν πρέπει να δουν το φως της ημέρας – οι αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη πρέπει να λαμβάνονται από τα εθνικά κοινοβούλια.
 
Η χάραξη μιας πορείας μέσα σε μια πανδημία δεν είναι εύκολη. Το να εμπιστευτείς αυτούς που το κάνουν είναι εξίσου δύσκολο, αλλά έχοντας να διαλέξεις μεταξύ μιας εκλεγμένης κυβέρνησης στο Westminster και των γραφειοκρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, η απόφαση είναι εύκολη. 
 
Έχοντας περάσει δύο χρόνια ως διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για τον καρκίνο, είμαι πιο ενημερωμένος από τους περισσότερους για την λυπηρή σπατάλη και την ανικανότητα που πηγάζει από κάθε χαραμάδα αυτού του Οργανισμού. Πολύ δυνατός στην πολιτική, πολύ αδύναμος στην εξειδίκευση. Δείτε μόνο πώς αντιμετωπίστηκε η Κίνα σε μια πανδημία που κάποιοι λένε ότι ήταν δική της δημιουργία, αν και τυχαία. Παραδόξως, έπινα μια μπύρα δίπλα στον ποταμό Yangtze με τον διευθυντή του κέντρου για τον καρκίνο στη Γουχάν τον Οκτώβριο του 2019. Συζητούσαμε για διάφορα θέματα, θαυμάζοντας το όμορφο ηλιοβασίλεμα και αναρωτιόμασταν ποιο θα ήταν το επόμενο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Ούτε που φανταζόμασταν τι θα συνέβαινε. 
 
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Οι σημαντικότεροι άνθρωποι του τομέα της υγείας είναι εκεί. Υπουργοί Υγείας, γραφειοκράτες και τυχοδιώκτες από τα 194 κράτη μέλη φτάνουν με μια εντυπωσιακή σειρά από μαύρα αυτοκίνητα με σοφέρ, γεμάτα με σημαίες και πινακίδες του διπλωματικού σώματος – φοβερό θέαμα. Αλλά το πνευματικό περιεχόμενο μέσα στην αίθουσα είναι απλώς φρικτό. Περισσότερη γνώση μπορείς να βρεις σε μια ομάδα πρωτοετών φοιτητών ιατρικής και πιο ζωηρή συζήτηση μπορείς να κάνεις μαζί τους. Τα ακριβά γεύματα και τα κοκτέιλ πάρτι με κουτσομπολιά για το ποιος συμμετέχει και ποιος όχι βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα – όχι το τι χρειάζεται για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης. 
 
Τώρα ο ΠΟΥ εξετάζει προτάσεις για μια «συμφωνία πανδημίας». Πέρυσι, τα κράτη μέλη του συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα προσχέδιο αυτού που θα γινόταν μία νομικά δεσμευτική συμφωνία εάν και τα 194 κράτη μέλη συμφωνούσαν. Το όλο θέμα με γεμίζει με καχυποψία και φόβο, γιατί γνωρίζουμε ότι πολλά από τα επικεφαλής κράτη μέλη του έχουν υιοθετήσει πολιτικές όπως ο εγκλεισμός, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και κλείσιμο συνόρων τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν καταστροφικές πολιτικές που δεν πρέπει να ξαναδούν το φως της ημέρας. Ακόμη και σε πρωταρχικό επίπεδο, η ανάθεση της εξουσίας εφαρμογής στα χέρια ανίκανων και υπερπληρωμένων διαχειριστών θα ήταν μια καταστροφική απόφαση που καμία υπεύθυνη εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υπογράψει. Ας συνεργαστούμε με τους διεθνείς φίλους και συμμάχους μας για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης διασυνοριακών απειλών για την υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε τα κλειδιά στη Γενεύη. 
 
Εάν δοθεί στον ΠΟΥ οποιοδήποτε επίπεδο δεσμευτικού ελέγχου και γίνει μια παγκόσμια αρχή για τα μέτρα δημόσιας υγείας, τότε πραγματικά φοβάμαι για όλες τις κοινωνίες που αγαπούν την ελευθερία. Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας μπορεί να είναι μόνο μια εθνική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους διαφορετικούς ιατρικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες που τόσο υπέροχα διαφέρουν ανά τον κόσμο. Δεν μπορεί ποτέ να είναι ενιαία – δεν μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις με κομμουνιστικά κράτη όπως η Κίνα. 
 
Σίγουρα, η βρετανική κυβέρνηση χειρίστηκε φρικτά την πανδημία και πήρε τη μια κακή απόφαση μετά την άλλη. Αλλά τουλάχιστον όλοι έχουμε το δικαίωμα να πάμε στην τοπική εκκλησία ή στο σχολείο μας την ημέρα των εκλογών και να καταγράψουμε τη δυσαρέσκειά μας. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις συμβάσεις που είναι ενσωματωμένες σε διεθνείς οργανισμούς. Η εξουσία λήψης αποφάσεων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο άτομο που επηρεάζεται, ειδικά όταν αφορά την υγεία και τον βιοπορισμό από γενιά σε γενιά. 
 
Οι επικριτές θα πουν ότι η διεθνής συνεργασία είναι θετική και συμφωνώ. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικά χωρίς τη χρήση της λέξης «δεσμευτικό» πουθενά. Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να ενθαρρύνονται να μοιράζονται ιδέες πέρα από τα σύνορα, αλλά απλούστατα δεν μπορούμε να υπογράψουμε κάτι το οποίο μπορεί να μετανιώσουμε πικρά τα επόμενα χρόνια. 
 
Αυτήν τη στιγμή, απλώς ας εστιάσουμε στις πολλές, πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνησή μας σχετικά με τους δικούς της καταστροφικούς εγκλεισμούς. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.