8 Ιουνίου 2023

Οδηγός επιβίωσης εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία

Γράφει ο Αϋφαντής Γιώργος, πρέσβης ε.τ.
 
 
Πανταχόθεν προμηνύεται, εάν δεν εξαγγέλλεται απερίφραστα, ότι μόλις ξεκαθαρίσουν τα πολιτικά πεδία σε Άγκυρα και Αθήνα, Τουρκία και Ελλάδα αφεύκτως θα κληθούν από τους επειγόμενους Αμερικανούς και Γερμανούς συμμάχους να “ρυθμίσουν” τις διαφορές τους. Και μάλιστα κατά τρόπον ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο η επιθυμητή ΝΑΤΟϊκή συνοχή κατά της Ρωσίας.
 
Η επικείμενη διαπραγμάτευση επιβάλλει την ενίσχυση των εκατέρωθεν διαπραγματευτικών αφετηριών. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά αλληλένδετων τουρκικών απαιτήσεων: Πρώτον, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου βάσει χρονοδιαγράμματος. Δεύτερον, διευκρίνιση της κυριαρχίας ευαρίθμων νησιών (αυτών που η Άγκυρα δεν ανευρίσκει σε διεθνείς συνθήκες αλλά και εκείνων στα οποία, κατά την Άγκυρα, η ελληνική κυριαρχία έχει ακυρωθεί από την παραβίαση του όρου ουδετερότητας, υπό τον οποίο εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα). Τρίτον, την διευκρίνιση της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (υπό το φως αφ’ ενός των σχετικών μνημονίων οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας-Αιγύπτου, αφ’ ετέρου των τουρκικών θέσεων ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ αλλά μόνον χωρικά ύδατα). 
 
Στην διαπραγμάτευση αυτή η Ελλάδα θα προσέλθει με την θέση που διακηρύσσει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος: αφ’ ενός ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρες δικαίωμα σε ΑΟΖ, πέρα από τα χωρικά τους ύδατα (εύρους σήμερα έξι ναυτικών μιλίων) αφ’ ετέρου ότι συζητάμε μόνον για την παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης). Πέραν αυτών, ουδέν! 
 
Επισημαίνω εν προκειμένω το προφανές: αφ’ ης στιγμής τα τρία μείζονα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν εκ των προτέρων προκρίνει και δημόσια αποδεχθεί την συμμετοχή στην διαπραγμάτευση που οργανώνουν εντός ΝΑΤΟ οι σύμμαχοί μας, η ελληνική ημερήσια διάταξη έχει μηδενικές πιθανότητες να κατισχύσει ως αποκλειστική βάση της διαπραγμάτευσης αυτής. 
 
Χωρικά ύδατα 
 
Αντίθετα, η Τουρκία απειλώντας συστηματικά και εμπεριστατωμένα να προσφύγει σε στρατιωτική βία, έχει ήδη εκ των πραγμάτων επιβάλει την δική της θεματολογία στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Άλλωστε, οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενα συζήτησης (και αντίκρουσης!) στις “διερευνητικές συνομιλίες” που μετρούν πλέον 64 γύρους. Πώς λοιπόν, εφ’ εξής, θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε με τους Τούρκους επί όλων όσων διερευνητικώς συζητούσαμε την τελευταία 25ετία; 
 
Δύο είναι οι συνιστώσες της λύσης στο ανωτέρω πρόβλημα. Η πρώτη έγκειται στην μη έκθυμη αποδοχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας από την Ελλάδα. Υπενθυμίζω ότι η ανάγκη να διαπραγματευθούμε δεν μπορεί να συνιστά το άλλοθι για την αποδοχή των απαιτήσεων του αντιπάλου. Αυτό, τουλάχιστον όσο δεν έχει μεσολαβήσει ομολογημένη στρατιωτική ήττα. Αν δεν έχει μεσολαβήσει ούτε στο μυαλό του πολιτικού συστήματος, τότε η προβολή ελληνικών απαιτήσεων, προκειμένου να καθίσουμε στο διαπραγματευτικό τραπέζι, αποτελεί την πρώτη εξασφάλιση ότι θα συζητήσουμε μόνον επί όσων δεν συνιστούν εκχώρηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων! 
 
Η άλλη συνιστώσα μιας επιτυχημένης για την Ελλάδα διαπραγμάτευσης έγκειται στην έγκαιρη ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης. Κατά πρώτον ενίσχυσης στο διπλωματικό επίπεδο: επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ταίναρο και πέριξ της Κρήτης, αφού κλείσουν με ευθείες γραμμές βάσης οι μείζονες τουλάχιστον κόλποι. 
 
Αυτές οι δυο κινήσεις όχι μόνον δεν υπονομεύουν την επικείμενη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά την επανατάσσουν στην επιβεβλημένη της βάση: στην εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας (UNCLOS-1982) και όχι κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που υπό προϋποθέσεις ίσχυαν αποκλειστικά πριν την Συνθήκη αυτή, όπως ο κανόνας της ευθυδικίας. Εν ολίγοις, επιλέγουμε το γήπεδο, στο οποίο θα διαπραγματευθούμε, αυτό του Δικαίου της Θάλασσας και μόνον! 
 
Προκειμένου δε να αποκλείσουμε διαπραγμάτευση που θα στηρίζεται σε όρους στρατιωτικής ισχύος, δηλαδή στην διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να πλήξει με στρατιωτικά μέσα τα νησιά (να πλήξει και όχι απαραίτητα να καταλάβει), θα πρέπει να πράξουμε σιωπηρά και ταχύτητα το αυτονόητο: να εξοπλίσουμε τα νησιά με μέσα όχι απλώς άμυνας αλλά αποτροπής της επαπειλούμενης επίθεσης! Αξιοποιώντας την πολλαπλότητα και εγγύτητα στην Μικρά Ασία θα πρέπει να καταστήσουμε τα νησιά ικανά –στην πράξη και όχι στα λόγια– να ανταποδώσουν εις βάθος και με όγκο πυρός το όποιο πλήγμα με το οποίο απειλούνται. 
 
Μόνον αν πράξουμε τα ανωτέρω ελάχιστα, μόνον τότε η επικείμενη διαπραγμάτευση δεν θα καταλήξει σε τραγωδία υπέρτερη αυτής των Πρεσπών. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι πέρα από τα ευπώλητα φληναφήματα περί win-win / kazan-kazan, οι διαπραγματεύσεις συνιστούν πεδίο αμείλικτης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Αφορούν νικητές και ηττημένους! Και όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει ο Henry Kissinger «there is no award for losing with moderation»! Τουτέστιν δεν προβλέπεται βραβείο για εκείνον που ηττάται μετριοπαθώς… 
 



Share

2 σχόλια:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

Ολοκληρώθηκε ο 64ος 'γύρος' των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, που διεξήχθη στην Αθήνα, αρχές του 2022 ....
Σημειώνεται ότι, δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες για κάποια σημαντική εξέλιξη, αλλά και με κάποια "ανακούφιση" για την ύπαρξη διαύλων, πραγματοποιήθηκε τότε στην Αθήνα η συνάντηση ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ .
Τώρα για την νέα επαναπροσέγγιση, Θα πρέπει να σας ευχηθούμε να συνεχίσετε, αλλά με τους βαρβάρους ο γύρος και ο κύκλος δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος ..., οπότε όταν φτάσετε στην ... χιλιοστή συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα, θα διαπιστώσετε ότι .... ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα μάταια με τους βαρβάρους ... κακούς γείτονες ... που στ΄ ανάθεμα να παν .... εκεί στην βαθύτερη τουρκομογγολική Ανατολή από όπου και κατάγονται ...
ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ...; ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ, ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ, ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΑΙΘΕΡΕΣ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ; ΣΕ ΜΑΤΟΒΡΕΚΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ...
ΕΜΕΙΣ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ... ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ...
ΤΕΛΌΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ.... ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΟΥ ΠΑΤΕ ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ... ΤΟΥΡΚΟ ΦΙΛΕΥΕ ΚΑΙ ΚΩΛΟ ΦΙΛΕΥΕ .... Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΙΣΤΙΑ...ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟ ΕΙΔΕΣ ... ΓΡΟΣΙΑ ΘΕΛΕΙ. ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΙΔΕΣ ... ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΡΟΣΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΒΡΑΚΟ ...ΚΛΠ ΚΛΠ
ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ .... ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΙΧ!
ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ ... ΑΝ ΠΑΤΕ ΔΙΟΤΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ... ΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ... ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ...ΚΑΙ ΘΑΡΘΕΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ... ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ...
ΚΑΙ ΕΠ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ...
Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,/στους βράχους πέφτει χιόνι./Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,/στες τραχιές πέτρες, στα στενά,/ο κλέφτης ξεσπαθώνει./Στο δεξί χέρι το γυμνό/βαστά αστροπελέκι./Παλάτι έχει το βουνό/και σκέπασμα τον ουρανό,/κ’ ελπίδα το τουφέκι./Φεύγουν οι τύραννοι χλωμοί/το μαύρο του μαχαίρι·/μ’ ιδρώτα βρέχει το ψωμί,/ξέρει να ζήσει με τιμή,/και να πεθάνει ξέρει./Τον κόσμ’ ο δόλος διοικεί/κι η άδικ’ ειμαρμένη./Τα πλούτη έχουν οι κακοί,/κι εδώ στους βράχους κατοικεί./η αρετή του ΕΛΛΗΝΑ κρυμμένη. (Ο Κλέφτης του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή)
Εν συνεχεία,
Ο κόσμος *σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες και ...ουδέν γέγονε....
* Θέατρο σκιών.

ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΡΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ... ΕΜΑΣ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ....Και όπως είπε και λάλησε ο συμπαθής Καραγκιόζης ... ΘΑ ΠΑΤΕ, ΘΑ ΦΑΤΕ, ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ....
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ... Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ...
Υ.Γ. Παρ΄όλον ότι ως συνήθως στην ατζέντα σας και πάλι δεν θα υπάρχει το θέμα κατοχής της Ελληνικής Κύπρου θα συνιστούσα, όπως όταν ...τελειώσετε να κάνετε και μια βόλτα από την κατεχόμενη ΕΛΛΗΝΙΚΗ Β. Κύπρο, όπου οι βάρβαροι δεν άφησαν τίποτα Ελληνικό και Ορθόδοξο όρθιο, προς αφύπνιση επιλήσμονες της αμυδρής μνήμης σας ...


Ανώνυμος είπε...

Τσακισε κσι τους... ελληνες φωστηρες μας και τους βαρβαρους τουρκους.
Αυτα τα σχολια με ενθουσιαζουν.
Ν.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.