7 Ιουνίου 2023

Η ΑΝΤΙΘΕΗ ΚΑΙ ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΑΤΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ..... ΤΩΡΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ!!!!

«Ό Οικουμενισμός, για να υλοποιήσει τους στόχους του, αναγκάζεται να παραθεωρήσει ή και ν' αναθεωρήσει ορισμένες βασικές αρχές της Ορθοδοξίας.
 
Προβάλλει την αντίληψη της "Διευρυμένης Εκκλησίας", σύμφωνα με την οποία ή Εκκλησία είναι μία και περιλαμβάνει τους Χριστιανούς κάθε Ομολογίας, από τη στιγμή που δέχτηκαν το βάπτισμα. Έτσι όλες οι χριστιανικές Ομολογίες είναι μεταξύ τους "Αδελφές Εκκλησίες".»
Ι.Μ. Παρακλήτου
……………………………………
 
 
Το πρωί της 1ης Ιουνίου 2023 έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 
Υποδεχόμενος τους 24 Ορθοδόξους και 18 Ρ/Καθολικούς μετέχοντες, Καρδιναλίους, Μητροπολίτες, Πρεσβυτέρους και λαϊκούς θεολόγους, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, ανέφερε: 
 
«Με ιερή συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμεθα εν βαθεία αγάπη και τιμή τους Σεβασμιωτάτους Συμπροέδρους και τα μέλη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Καθέδρα του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον ιστορικό χώρο του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με την δισχιλιοστή Αποστολική παρακατάθηκη, την πολυκύμαντη ιστορία και το ελπιδοφόρο μέλλον και σας απευθύνουμε τον εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό «καλώς ήλθατε».
 
Ανασκοπούντες τις μέχρι τούδε εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, ενθυμούμενοι τις άριστες σχέσεις των δύο παλαίφατων Θρόνων, Αλεξανδρείας και Ρώμης και ιδία του κοινού μας αγίου προκατόχου ημών Ευλογίου, ο οποίος αντήλλαξε πλήθος επιστολών με τον Πάπα Ρώμης Γρηγόριο Α΄ τον Διάλογο προς καταπολέμηση των αιρέσεων της εποχής, ευλογούμε το όνομα του Αρχιποίμενος Κυρίου μας και θερμή ευχαριστία προσάγουμε προς τον εν Τριάδι Θεό, ο οποίος μας καταξίωσε να διανύσουμε από κοινού σημαντική απόσταση στην οδό του θελήματος Αυτού και να υπηρετήσουμε το πνεύμα της καταλλαγής, της ειρήνης, της αγάπης και της ειλικρινούς αδελφικής συνεργασίας.
 
Η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πορευόμενες εν διαλόγω αγάπης συνέστησαν δύο τεχνικές εκ θεολόγων Επιτροπές για την προπαρασκευή του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
 
Οι δύο αυτές επιτροπές συνέστησαν, από κοινού, μία μικτή συντονιστική ομάδα, η οποία συνήλθε στη Ρώμη τον Μάρτιο του έτους 1978, υπό την συμπροεδρία του αοιδίμου Προκατόχου και Πνευματικού Πατέρος μας, Μητροπολίτου Καρθαγένης Παρθενίου, μετέπειτα Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του επιφανούς Επισκόπου Ραμόν Τορρέλα.
 
Το επιτελεσθέν έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στην ιστορία και πολύτιμο κεφάλαιο για τη ζωή και περαιτέρω πορεία των δύο ημών Εκκλησιών. Και το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ήδη στη διάθεσή μας και αναμένει την από μέρους μας αξιοποίησή του, βρίσκεται δε γενικά στη διάθεση της Χριστιανοσύνης προς εξυπηρέτηση του ιδεώδους της ενότητος.
 
Είναι πανθομολογούμενο ότι ο θεολογικός διάλογος χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να προχωρήσει και να καρποφορήσει σε όλα τα επίπεδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αμοιβαίο σεβασμό.
 
Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επαφές, οι συνομιλίες, οι συνεννοήσεις και με μια λέξη ο διάλογος, είναι πράξεις συνυφασμένες με το είναι Της.
 
Η μέχρι σήμερα πορεία του θεολογικού διαλόγου των δύο Εκκλησιών μας απέδειξε ότι για να αναπτυχθεί ένας Διάλογος, πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θελήσεως.
 
Συνθήκες ελευθερίας και αγάπης. Δύο μεγέθη πολύ σημαντικά.
 
Επίσης, τα μέχρι τώρα συντελεσθέντα, μάς υπενθυμίζουν ασφαλώς το καθήκον και την ευθύνη να συνεχίσουμε να προάγουμε το έργο της ενότητος, ενισχύουν δε την ελπίδα ότι ο Κύριος θα ευλογήσει και εφεξής τις προσπάθειές μας.
 
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε, ότι έχουμε να διανύσουμε μακρά και επίπονη οδό, να καλύψουμε διά συστηματικής εργασίας μεγάλες αποστάσεις, να διαλύσουμε προκαταλήψεις και να διδαχθούμε από τα σφάλματα του παρελθόντος.
 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως «πρώτοθρονο μεταξύ ίσων», την περίοδο του διαλόγου της αγάπης είχε υποστηρίξει πολύ ορθά ότι « το θέμα της ενώσεως είναι μέγα και ιερώτατο, ότι δεν είναι υπόθεση προσώπων, αλλά αυτής ταύτης της Ορθοδοξίας, και ότι επιβάλλεται η μετά δέους και του προσήκοντος σεβασμού μελέτη αυτού, εν συνεργασία πάντοτε μετά πασών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, απεφευγομένης πάσης βεβιασμένης ενεργείας».
 
Αγαπητοί μου,
 
Οφείλουμε να γίνουμε διάκονοι της ενότητος της Εκκλησίας με την αγάπη της Αληθείας του Χριστού, χωρίς εκπτώσεις στα της Πίστεως, με την αλήθεια της αγάπης Του, με τόλμη, υπομονή και θάρρος.
 
Περαίνοντες τον χαιρετισμό μας, σας ευχαριστούμε σεβάσμιοι και προσφιλέστατοι εν Χριστώ αδελφοί, διά την τιμή της ευλογητής ταύτης συναντήσεως και επικοινωνίας μεθ΄ ημών, ευχόμενοι όπως ο Κύριος ευλογεί τις κοινές μας προσπάθειες προς εκπλήρωση του Αγίου θελήματός και προς δόξαν του αγίου ονόματος Αυτού.
 
Επιθυμούμε να σας παρακαλέσουμε όπως κατά το διάστημα της παραμονής σας στην έδρα μας, στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, αισθανθείτε ότι βρίσκεστε εις τα ίδια. Δεν σας θεωρούμε ξένους, αλλά αδελφούς. Ως ευ παρέστητε!»
 
Ακόμη, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αδελφική αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο φέρει την ευθύνη του συντονισμού του Θεολογικού Διαλόγου εκ μέρους της υπ’ ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως και προς την Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο.
 
Εγκάρδιες προσρρήσεις και ευχαριστίες εξέφρασε εν τω προσώπω του παρισταμένου Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Αθανασίου Κοτσιώνη και προς την Ελληνική Πολιτεία για την έμπρακτη συναρωγή της προς το παλαίφατο Πατριαρχείο.
 
Τέλος, επήνεσε τις άοκνες προσπάθειες των εσωκατακοίλων Αρχιερέων και ιερέων, μελών της Πατριαρχικής Αυλής, για την επιτυχή διοργάνωση της διεθνούς συναντήσεως.
 
Αντιφωνών ο Ρ/Καθολικός Συμπρόεδρος της Επιτροπής, Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος κ.Kurt Koch, εξέφρασε τις ευχαριστίες του Αγιωτάτου Επισκόπου Ρώμης προς την ΑΘΜ για την φιλοξενία της ιστορικής θεολογικής συναντήσεως στην Αποστολική και Πατριαρχική Καθέδρα του Αγίου Μάρκου, ως και τις εγκάρδιες ευχές του για πλήρη επιτυχία στις θεολογικές συζητήσεις.
 
Επίσης, προσεκόμισε πολύτιμο δώρο του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας -αντίγραφο του θεμελίου λίθου, τον οποίο κατέθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Ζ’ την 28η Αυγούστου 1657, κατά την έναρξη κατασκευής των περιβλέπτων κιονοστοιχιών της πλατείας του Αγίου Πέτρου Ρώμης από τον διάσημο αρχιτέκτονα Bernini- υπογραμμίσας με έμφαση ότι «αποτελεί σπάνιο γεγονός να αποστέλλει δώρο ο Προκαθήμενος της Πρεσβυτέρας Ρώμης εκτός της Αγίας Έδρας δι’ εκπροσώπου του».
 
Χαιρετισμό προς την ΑΘΜ απηύθυνε και ο Ορθόδοξος Συμπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ.Ιώβ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την ευγνωμοσύνη της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου για την διεξαγωγή του μεγάλου αυτού γεγονότος στην Πόλη του Μ. Αλεξάνδρου, του Αποστόλου Μάρκου, των Μεγάλων Αλεξανδρινών Πατέρων και των Οσίων Μοναχών.
 
Επακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση του Μακαριωτάτου με τους Σεβ. Μητροπολίτες Πισιδίας κ.Ιώβ, Σηλυβρίας κ.Μάξιμο, ως τους Εκλαμπρ. Κααρδιναλίους κ.Kurt Koch και Joseph W.Tobin, μετά το πέρας της οποίας άρχισε η συνεδρία της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου.
 
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας & Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
 
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
 
το είδαμε ΕΔΩShare

2 σχόλια:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Γιά τούς Οἰκουμενιστάς-Οὐνίτας (μετά τήν 7-12-1965), οἱ παπισταί εἶναι «ἀδελφή ἐκκλησία», μέ τήν ὁποίαν κοινωνοῦν, καί ἄρα εὑρίσκονται ὑπό τά ἀναθέματα τῶν Ἁγίων Πατέρων. Γιά τούς Ὀρθοδόξους, οἱ παπισταί εἶναι ἀμετανόητοι αἱρετικοί. Δέν μπορεῖ ὁ κ. Χορευτάκης νά ὁμιλῇ ἐκ μέρους τῶν Ὀρθοδόξων, ἀφοῦ ὁ ἴδιος δέν εἶναι Ὀρθόδοξος.

Μ.Β είπε...

Αυτός ο πατριάρχης Αλεξανδρείας το 2018 (σε βίντεο στο u tube) μνημόνευσε στα τρίπτυχα της Εκκλησίας τον επίσκοπο Ονούφριο Κιέβου και μάλιστα του έπλεκε το εγκώμιο. Το 2019 (πάλι στο u tube) μνημόνευσε τον καθηρημένο Επιφάνειο, ως δια μαγείας, χωρίς να μεσολαβήσουν νομοκανονικές εκκλησιαστικές πράξεις που το επιτρέπουν.
Πριν λίγο καιρό πάλι, στην Κύπρο, ενώ διαβεβαίωσε τον.. Λεμεσού και άλλους επισκόπους που τον υποδέχτηκαν ότι στην Θ.Λειτουργία δεν θα μνημονεύσει τον Επιφάνειο ψευτοΚιέβου, κατά παράβαση των ιερών κανόνων αλλά και της δικής του διαβεβαίωσης τον μνημόνευσε.
Αν λοιπόν το Πνεύμα της Αληθείας δεν τον εμπνέει, από ποιο πνεύμα εμπνέεται;

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.