8 Ιουνίου 2023

Ποιος ήταν ο Τέλλος Άγρας; Ούτε ο Φύσσας ήταν, ούτε ο Ζακ, ούτε ο Γρηγορόπουλος για να ασχοληθούμε μαζί του.

Σαν σήμερα, πριν από 116 χρόνια, στις 7 Ιουνίου του 1907, στην καρδιά του Μακεδονικού Αγώνα, ο Σαράντος Αγαπηνός, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας, δολοφονείται από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες κοντά στο χωριό Βλάδοβο της Έδεσσας, που σήμερα φέρει τ’ όνομά του. Και λοιπόν;
 
Ποιος ήταν ο Άγρας; Ούτε ο Φύσσας ήταν, ούτε ο Ζακ, ούτε ο Γρηγορόπουλος για να ασχοληθούμε μαζί του. Κανένα φασισταριό του κερατά θα ήταν, που μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων, νεαρός ανθυπολοχαγός, ζήτησε να πάει να πολεμήσει για τη Μακεδονία. Γι’ αυτήν τη Μακεδονία που κάποιοι τη χάρισαν στους Σκοπιανούς.
 
Ο Άγρας έδρασε στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών (που σήμερα έχει αποξηρανθεί) και τους αγώνες του περιγράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο διαχρονικό βιβλίο της «Στα μυστικά του βάλτου».
 
Αν περιμένατε να ακουστεί κάποια κουβέντα στα σχολεία, έστω και στα διαλείμματα των προβολών των ταινιών στις οποίες χαϊδολογιούνται αγοράκια, είστε γελασμένοι. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι σήμερα δεν είναι υπουργός η κυρία Κεραμέως, επί των ημερών της οποίας ούτε οι τράπεζες θεμάτων έπεφταν θύματα χάκερ και ούτε όλοι οι ήρωες των αγώνων για τη δύσμοιρη αυτή πατρίδα ηγνοούντο δεόντως…
 
* φωτογραφία By Unknown author – scanned postcard, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php
 Share

4 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΟ Π0ΣΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ,
ΑΠΟ ΗΡΩΕΣ Κ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΒΟΛΕΨΑΚΗΔΕΣ Κ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΝΗΣΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ.
ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΗΘΗ Κ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ . .
ΤΕΤΟΙΑ ΒΡΩΜΕΡΗ ΥΠΟΥΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ....ΔΩΣΕ ΦΡΕΝΤΟ ΣΕΛΦΙ ΜΟΣΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ .ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ .

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ένα αφιέρωμα για τον ήρωα Μακεδονομάχο δεν υπάρχει πλέον στα βιβλία με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές… Εμφανής η διαφορά με τα σημερινά σχολικά βιβλία… Ως γονείς μπορούμε να δώσουμε αντίστοιχα αναγνώσματα στα παιδιά μας, αφού από τα σχολικά βιβλία πλέον δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο… Ότι αφορά την επική Ελληνική ιστορία έχει διαγραφεί ...είναι εθνικιστική και φασιστική ...
Στο Βάλτο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα άρχισε τη δράση του ο καπετάν Άγρας! Πρώτη του και επιτυχημένη επιχείρηση, ήταν η κατάληψη της βουλγαρικής καλύβας με το όνομα «Κούγκα». Στις 14 Νοεμβρίου 1906, επιχειρεί να καταλάβει την κεντρική Βουλγάρικη καλύβα του Ζερβοχωρίου. Στην σύγκρουση, είχε απώλειες με τρεις νεκρούς. Ο υπαρχηγός του Τυλιγάδης, τραυματίζεται.
Ο Άγρας, τραυματίστηκε στο δεξί χέρι και τον ώμο. Το Προξενείο μας, τον καλεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για περίθαλψη.
Παραμένει στη Θεσσαλονίκη μόνο 4 μέρες και προτού αποθεραπευθεί επιστρέφει στο Βάλτο με δική του ευθύνη. Η δράση τού Άγρα στο Βάλτο όμως, έχει επιβαρύνει την υγεία του!
Παρ όλες τις κακουχίες συνεχίζει τον αγώνα του για την Μακεδονία και τελικά μετά από παγίδα των κομιτατζήδων συλλαμβάνεται, βασανίζεται οικτρά και εκτελείται .. Αυτοί ήταν οι ήρωες τότε ...
Οδηγηθείτε με τη σκέψη σας σ’ εκείνη την ημέρα ΕΛΛΗΝΕΣ και ειδικά ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ....
Οι κομιτατζήδες, ύπουλα φερόμενοι, συλλαμβάνουν τον Άγρα και το Μίγγα, αφήνοντας ελεύθερους, τους υπόλοιπους συνοδούς τους.

Επί ημέρες, τους περιφέρουν δεμένους στα χωριά τής περιοχής, ώστε να λυγίσουν το Ελληνικό φρόνημα των χωρικών! Τους βασανίζουν, τους ραπίζουν, τους δέρνουν, τους ξεσκίζουν τα ρούχα, τους διαπομπεύουν, τους φτύνουν, τους κλωτσούν, τους μαστιγώνουν, τους εξευτελίζουν δημόσια. Οι δύο αγωνιστές, βασανίζονται από ανθρωπόμορφα κτήνη, μπροστά σε βουρκωμένα μάτια, σε σφιγμένα δόντια.
Το βουβό κλάμα των χωρικών, συμμετέχει στο θείο δράμα!
Οι δύο αγωνιστές ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά!
Η πορεία προς το μαρτύριο ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και την Πέμπτη στις 7 Ιουνίου του 1907, οι δύο εθνομάρτυρες κρεμάστηκαν σε μια καρυδιά!
Ο θάνατός τους, συγκίνησε τον Ελληνισμό! Η κτηνώδης δολοφονία των δύο αγωνιστών, δεν έκαμψε το φρόνημα των Ελλήνων στη Μακεδονία. Καινούργιοι εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν το Μακεδονικό Αγώνα!
Ο Άγρας έδειχνε ανδρεία αλλά και εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι εχθροί του. Ο θανάτος του Άγρα και του Μίγγα που πήγαιναν για συνεννόηση (αυτό το γνώριζαν όλοι οι ντόπιοι), ζημίωσε τους θρασύδειλους Βουλγάρους. ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
Π.Β.

Ανώνυμος είπε...

Και αυτό λησμονημένο και απαγορευμένο ....
Η Μακεδονία ξακουστή είναι πατριωτικό τραγούδι για τη Μακεδονία που ακούγεται σε εορτές και εθνικές επετείους και καθιερώθηκε ως ύμνος της Μακεδονίας.
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο χορός εντάχθηκε στον κατάλογο των ελληνικών εθνικών χορών, διδασκόταν σε σχολεία πολλών περιοχών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων, και συνδέθηκε με εορτασμούς εθνικών επετείων...
Τώρα ούτε διδάσκεται ούτε τραγουδιέται

Συνδέεται με τους Μακεδονομάχους στον Μακεδονικό Αγώνα.

Μέχρι την εισαγωγή του 24ωρου προγράμματος, σήμανε και το τέλος των ραδιοφωνικών εκπομπών στον τοπικό μακεδονικό σταθμό (Ράδιο Μακεδονία 102 FM), που παιζόταν πριν από τον ελληνικό εθνικό ύμνο και σήμερα είναι απαγορευμένο!

Μακεδονία ξακουστή
του Αλεξάνδρου η χώρα
που έδιωξες τους τύρρανους
κι ελεύθερ’ είσαι τώρα.
Είσαι και θα `σαι ελληνική
Ελλήνων το καμάρι
κι εμείς θα σ’ αντικρίζουμε
περήφανα και πάλι.

Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
να ζούνε σκλαβωμένοι
όλα και αν τα χάσανε
η λευτεριά τους μένει.

Μακεδονόπουλα μικρά
χορέψτε και χαρείτε
προτού κι εσείς στα βάσανα
του κόσμου τούτου μπείτε.
Τ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Συμβολισμους και μηνυματα εκπεμπουν και το αρθρο και τα σχολια.
Κωνσταντινα Μακεδονια

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.