1 Ιουνίου 2023

Άρατε πύλας! Πλέον μετά τα προχθεσινά (29/5) θυρανοίξια, η «Αγιά Σοφιά» δεν είναι απλά ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά ΝΑΟΣ με όλη τη σημασία της λέξης...

...αφού στο παρεκκλήσι θα μπορούν να τελούνται όλες οι Ακολουθίες της Εκκλησίας, να κοινωνία ο κόσμος των Αχράντων Μυστηρίων, αλλά και να γίνονται Γάμοι και Βαφτίσεις...
 
Έτσι τίμησε ο Μελισσανίδης τον πρόεδρο των προέδρων της ΑΕΚ, Λουκά Μπάρλο, μέσα στην "Αγιά Σοφιά"...
 
 
1) Φοβερή συμβολική κίνηση από την ηγέτη της Ένωσης! 
 
Ποιος είναι ο όσιος Λουκάς εν Στειρίω στον οποίο αφιερώθηκε το παρεκκλήσι στο γήπεδο της ΑΕΚ;
 
Προχθές το απόγευμα, στις 19:00, όπως ενημέρωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας, ήταν προγραμματισμένα τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίας Σοφίας – Οσίου Λουκά του εν Στειρίω στο γήπεδο της ΑΕΚ.
 
Όπως καταλαβαίνετε, το παρεκκλήσι θα είναι αφιερωμένο στην αγία της του Θεού Σοφία (τη Σοφία δηλαδή του Θεού), όπως η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης αλλά και στον Όσιο Λουκά του εν Στειρίω.
 
Ο συγκεκριμένος άγιος δεν έχει σχέση με τον Ευαγγελιστή Λουκά. 
 
Οπότε πρέπει να ψάξουμε το ορθόδοξο συναξάρι, για να αντλήσουμε στοιχεία γύρω από τη ζωή του, για τον οποίο πληροφορούμαστε, ότι υπήρξε ένας εκ των αναμορφωτών του μοναχικού βίου στον ελλαδικό χώρο τον 10ο αιώνα.
 
Η Ιερά Μητρόπολης Θηβών, Λειβαδιάς και Αυλίδος, ενημερώνει, ότι γεννήθηκε στο Καστρί της Φωκίδας το 896 μ.Χ. 
 
Σε ηλικία 14 ετών εκάρη μοναχός στη Μονή Παντάνασσας στο Μοναστηράκι και εν συνεχεία εγκαστάθηκε στο όρος Ιωαννίτζη κοντά στη Δεσφίνα, όπου ασκήτεψε για επτά έτη.
 
Λόγω, όμως, των επιδρομών των Βουλγάρων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όρος Ιωαννίτζη και να περάσει απέναντι στο Ζεμενό της Κορίνθου, όπου για 10 χρόνια έζησε κοντά στον στυλίτη του Ζεμενού. 
 
Στη συνέχεια επέστρεψε στο όρος Ιωαννίτζη, όπου έμεινε για 12 έτη. 
Κατόπιν μετέβη στον Κάλαμο στον Κορινθιακό κόλπο, όπου έμεινε τρία χρόνια. 
 
Οι επιδρομές, όμως, των Τούρκων τον αναγκάζουν να πάει στο απέναντι νησί Άμπελος, όπου ήταν άνυδρο, και μένει εκεί επί τριετία. 
Στα τέλη του 945 μ.Χ. ο ασκητής της ερήμου εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Στειρίου.
Πρόκειται για το όρος Στείριον της Λειβαδιάς, η οποία σήμερα ανήκει στη δημοτική κοινότητα Διστόμου, του δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
 
Η έλευσή Του στην έρημο του Στειρίου, όπου παλιά υπήρχε η αρχαία Στείριδα, χαροποίησε τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι τον επισκεπτόταν στο όρος Ιωαννίτζη, όπου ασκήτευε αλλά και στον Κάλαμο. 
 
Πλήθη πιστών επισκέπτονταν στο Στείρι τον απλό και ταπεινό καλόγερο Λουκά, αφού στο πρόσωπό του βρήκαν τον στοργικό και φιλόξενο πατέρα, τον συμπαραστάτη των κόπων και των βασάνων του.
 
Η φιλανθρωπία του και η αγάπη του προς τους ανθρώπους και το Θεό χαρακτηρίζουν κάθε βήμα της ζωής του. 
 
Γύρω από τον ασκητή Λουκά μαζεύτηκαν πολλοί μαθητές του και μοναχοί και δημιουργήθηκε μοναστικό κοινόβιο.
 
Ο ασκητής Λουκάς αναπαύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου του έτους 953 μ.Χ. όποτε και εορτάζεται η μνήμη του.
 
Το λείψανο του αγίου, παρέμεινε άφθαρτο.
Λόγω των προελάσεων των Οθωμανών, φυγαδεύτηκε στη Δύση μέσω Άρτας και Βοσνίας. 
Τον Αύγουστο του 1463 μ.Χ. έφθασε στη Βενετία, όπου έγινε δεκτό ως Λείψανο του Ευαγγελιστού Λουκά. 
 
Η απόδοση του Λειψάνου στον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη άρχισε τον 19ο μ.Χ. αιώνα και κορυφώθηκε το 2001 μ.Χ. με την εγγραφή του Αγίου στο Νέο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. 
 
Το 1986 μ.Χ., μετά από ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου, η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στην Εκκλησία της Ελλάδος και κατατέθηκε στη Μονή του.
 
Πρόκειται για το ξακουστό μοναστήρι της Βοιωτίας που βρίσκεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO! 
 
Η μονή φέρει το προσωνύμιο «Η Αγιά Σοφιά της Ρούμελης», γιατί το καθολικό της (ο κεντρικός ιερός ναός της) εκτός ότι έχει τον ίδιο ρυθμό με την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή βασιλική, σταυροειδής με τρούλο, φέρει περίφημα ψηφιδωτά, χρωματιστά μάρμαρα στους τοίχους και μαρμαροθετήματα στο δάπεδο θυμίζουν έντονα τον υπέρλαμπρο ναό που έχτισε ο Ιουστινιανός και αποτελεί μέχρι σήμερα, παρά την κατάκτηση της Πόλης από τους Τούρκους, σύμβολο της Ορθοδοξίας.
 
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με αυτήν τη συμβολική κίνηση της αφιέρωσης του παρεκκλησίου του γηπέδου της ΑΕΚ στον όσιο Λουκά του εν Στειρίω, το μοναστήρι του οποίου αποκαλείται «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης», τιμά τον πρόεδρο των προέδρων στην ιστορία της του συλλόγου!
 
Τιμά τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο, ο οποίος κατάγεται από την ίδια περιοχή, αυτήν του Διστόμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του.
Υπάρχει και ένας ακόμα σημαντικός συμβολισμός από πλευράς του ηγέτη της ΑΕΚ. 
Το ρεπορτάζ, αναφέρει, ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα των νταμπλούχων Ελλάδας. 
Το μέλλον όμως δεν μπορεί να χαραχτεί χωρίς τη μελέτη του παρελθόντος. 
 
Ο Λουκάς Μπάρλος υπήρξε μέχρι σήμερα το πιο δυνατό κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ και το όνομά του μνημονεύεται πάντα με θετικές αναφορές.
 
Η ομάδα του Μπάρλου κατέκτησε το τελευταίο νταμπλ της Ένωσης το 1978. Υπήρξε ο πρόεδρος των τίτλων, στη θητεία του οποίου η ομάδα έκανε αλησμόνητη ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τους "4" του Κυπέλλου UEFA. 
 
Έχτισε το "σπίτι" των οργανωμένων οπαδών, την περίφημη Σκεπαστή, ενώ έβαλε και το σπίτι του υποθήκη για την ομάδα. 
 
Όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι θυσίασε την προσωπική του περιουσία εξαιτίας της αγάπης του για την ΑΕΚ.
 
Πλέον ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξεπερνά τον Λουκά Μπάρλο, αφού μετρά περισσότερους τίτλους. 
 
Πάνω απ' όλα όμως έχτισε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, υλοποιώντας ένα όνειρο που έμοιαζε ακατόρθωτο, το οποίο έδωσε στην ΑΕΚ την παλιά της δυναμική, πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί και να ατενίζει πιο θετικά το μέλλον της.
 
2) Εικόνες και στιγμές από την τελετή των θυρανοιξίων του παρεκκλησίου του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
 
Άρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.
Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;
Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ.
Δηλαδή, άρχοντές μας, ανοίξτε τις πύλες για να ανοίξουν οι αιώνιες πύλες και να εισέλθει ο βασιλιάς της δόξας. 
Ποιός είναι ο βασιλιάς της δόξας; 
Είναι ο Κύριος ο πανίσχυρος και δυνατός.
Ο Κύριος που είναι δυνατός στον πόλεμο.
 
Με τους στίχους του 23ου Ψαλμού του Δαυίδ να δονούν την ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ανήμερα της ημέρας μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, η τελετή των θυρανοίξιων, του Ιερού Παρεκκλησίου της του Θεού Σοφίας και του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω, το οποίο βρίσκεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
 
Την Ακολουθία των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, παρουσία σύσσωμης της διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος παρακολούθησε με ευλάβεια όλη τη Ακολουθία.
 
Ο ηγέτης της ΑΕΚ συγκινησιακά φορτισμένος από τη ιδιαιτερότητα της στιγμής άκουσε τον Δεσπότη να συνδέει την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού με την Ορθοδοξία και την Εκκλησία, με τον κόσμο να αναφωνεί «ΑΞΙΟΣ» για την υλοποίηση του μεγαλοπρεπούς έργου.
 
Πλέον η «Αγιά Σοφιά» δεν είναι απλά ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά ΝΑΟΣ με όλη τη σημασία της λέξης, αφού στο παρεκκλήσι θα μπορούν να τελούνται όλες οι Ακολουθίες της Εκκλησίας, να κοινωνία ο κόσμος των Αχράντων Μυστηρίων, αλλά και να γίνονται Γάμοι και Βαφτίσεις.
 
Δείτε στο τέλος της ανάρτησης του sportdog το βίντεο της ΠΑΕ ΑΕΚ:
 
πηγές: 1 & 2
 
~ Σχετική εκδήλωση που κάλυψε δημοσιογραφικά ο (απόφοιτος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Χρήστος Κωνσταντινίδης...
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.