2 Απριλίου 2023

Αυτή είναι η χημική ουσία στο περιβάλλον που συνδέεται με την εκδήλωση του πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική κινητική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επηρεάζουν τα πάντα, από τη συμπεριφορά μέχρι την ομιλία.
 
Οι αιτίες της νόσου παραμένουν ασαφείς, αν και φαίνεται ότι στην εκδήλωσή της παίζουν ρόλο συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις ή ο τραυματισμός στο κεφάλι.
 
Ο ρυθμός αύξησης της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο εξαιτίας της γήρανσης, γεγονός που «γεννά» στους επιστήμονες την υποψία ότι άλλες λιγότερο ορατές αιτίες, συμβάλλουν στον επιπολασμό της.
 
Ανάμεσα στους λιγότερο ορατούς παράγοντες συγκαταλέγεται και ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος βιομηχανικός διαλύτης, το τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την νόσο Πάρκινσον και για τον οποίο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ως προς τη συνδεσή του με τη νόσο.
 
Το τριχλωροαιθυλένιο είναι ένα απλό μόριο με έξι άτομα, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την εξαγωγή της καφεΐνης από τον καφέ, την απολίπανση μεταλλικών στοιχείων και το στεγνό καθάρισμα των ρούχων.
 
Η άχρωμη χημική ουσία συνδέθηκε για πρώτη φορά με το Πάρκινσον το 1969.
 
Νεότερη μελέτη που συνδυάζει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση με επτά ενδεικτικά παραδείγματα, συμπεραίνει ότι η χημική ουσία συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της νόσου Πάρκινσον. Σημειώνει μάλιστα ότι το τριχλωροαιθυλένιο είναι μια από τις αόρατες αιτίες της νόσου και προτείνει την απαγόρευση της χρήσης του.
 
Από το 1969 μέχρι τώρα, τέσσερις περιπτωσιολογικές μελέτες που αφορούσαν οκτώ άτομα συνέδεσαν την επαγγελματική έκθεση στο στοιχείο αυτό, με την Πάρκινσον.
 
Επιπλέον, μικρή επιδημιολογική μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο διαλύτη λόγω επαγγέλματος ή χόμπι συσχετίστηκε με 500% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον.
 
Η νέα μελέτη σημειώνει ότι η έκθεση σε αυτό το χημικό στοιχείο, δεν περιορίζεται σε όσους εργάζονται με τη χημική ουσία.
 
Το τριχλωροαιθυλένιο μολύνει τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα. Το μόριο εξατμίζεται από το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και μπαίνει σε σπίτια, χώρους εργασίας ή σχολεία, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
 
Το τριχλωροαιθυλένιο περιέχεται σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων όπως κόλλες, καθαριστικά, μαντηλάκια καθαρισμού, καθαριστικά χαλιών, μελάνια, λιπαντικά, προϊόντα αφαίρεσης χρωμάτων, σπρέι πιπεριού, φυτοφάρμακα, είδη αφαίρεσης λεκέδων, καθαριστικά εργαλείων κ.α.
 
Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για προϊόντα φροντίδας αυτοκινήτου και επίπλων, στεγνό καθάρισμα, απολίπανση, Η/Υ και ηλεκτρονικά, απολυμαντικά, χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, κοσμήματα, μηχανήματα, χαρτί, αρώματα, πλαστικά, σαπούνια και φάρμακα.
 
Η μελέτη σημειώνει πως «οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το τριχλωροαιθυλένιο εκτείνονται πολύ πέρα από την Πάρκινσον. Οι τοξικές του επιδράσεις αρχίζουν λίγο μετά τη σύλληψη.
 
Το τριχλωροαιθυλένιο μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και η έκθεση της μητέρας σε αυτό σχετίζεται με χαμηλό βάρος του νεογνού κατά τη γέννηση, συγγενή καρδιοπάθεια και νευρολογικά προβλήματα.
 
Στο μολυσμένο με τριχλωροαιθυλένιο στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών Lejeune, τουλάχιστον επτά μωρά είχαν ανεγκεφαλία και δέκα είχαν δισχιδή ράχη. Μετά τη γέννηση, οι ασθένειες που συνδέονται με το τριχλωροαιθυλένιο πολλαπλασιάζονται καθώς ο διαλύτης συνδέεται με καταστάσεις που επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων, καθώς επίσης και με καρκίνο».
 
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «το τριχλωροαιθυλένιο είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο από όλες τις οδούς έκθεσης».
 
Μια μετα-ανάλυση βρήκε ότι η επαγγελματική έκθεση «σχετιζόταν με υπερβολικά περιστατικά καρκίνου του ήπατος, καρκίνου των νεφρών, λεμφώματος non-Hodgkin, καρκίνου του προστάτη και πολλαπλού μυελώματος, με τα ισχυρότερα στοιχεία για τους τρεις πρώτους καρκίνους».
 
Τουλάχιστον 78 άνδρες που ζούσαν στο μολυσμένο Camp Lejeune έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, υψηλά ποσοστά όγκων του εγκεφάλου και άλλων όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος έχουν αναφερθεί σε μελέτες σε ζώα και σε κοινότητες μολυσμένες με τριχλωροαιθυλένιο.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.