28 Απριλίου 2023

Ηλιακά πανιά για ταξίδια σε μακρινούς πλανήτες

Ανά τις δεκαετίες γήινα διαστημόπλοια έχουν φτάσει (και ξεπεράσει) τις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος: Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Voyager 2, που το 1982 πέρασε από τον Ουρανό πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία, και συνεχίζει να πετά, 46 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, στο διαστρικό Διάστημα, περίπου 19,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. 
 
Ωστόσο δεν είναι πολλές οι αποστολές που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο: Κύριοι λόγοι για αυτό είναι το κόστος, μα και ο χρόνος. Ο σχεδιασμός τόσο μεγάλων ταξιδιών χρειάζεται χρόνια, όπως και ανάπτυξη και κατασκευή σκαφών με τέτοιες δυνατότητες. Ωστόσο επιστήμονες υπό τον Σλάβα Τουρίσεφ του JPL στο California Institute of Technology, που εκτόξευσε τα Voyager το 1977, φιλοδοξούν να φέρουν τα μεγάλα ταξίδια πίσω στο προσκήνιο, προτείνοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο ικανή να φέρει σκάφη στα άστρα ταχύτερα και φθηνότερα.
 
Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο στο arXiv ο Τουρίσεφ και άλλοι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προτείνουν συνδυασμό μικρών δορυφόρων με μια διαδικασία/ τεχνική ηλιακής ενέργειας που οδηγεί σε μια φθηνή, γρήγορη και ελαφρά μέθοδο ταξιδιών.
 
Το αποκαλούμενο solar sailing (ηλιακά πανιά) αξιοποιεί την πίεση που ασκεί η ακτινοβολία του Ήλιου για σκοπούς προώθησης. Πρόσφατες καινοτομίες σε αυτή την τεχνολογία επιδείχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LightSail-2 της Planetary Society το 2019.
 
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «τα ηλιακά πανιά αποκτούν ώθηση χρησιμοποιώντας πολύ ανακλαστικά, ελαφρά υλικά που αντανακλούν το ηλιακό φως για την προώθηση ενός διαστημοπλοίου ενώ βρίσκεται στο Διάστημα. Η συνεχής πίεση από τα φωτόνια παρέχει ώθηση, εξαλείφοντας την ανάγκη για βαριά, αναλώσιμα προωθητικά που χρησιμοποιούνται από συμβατικά χημικά και ηλεκτρικά συστήματα προώθησης, που περιορίζουν τον χρόνο της αποστολής και τις τοποθεσίες παρατήρησης». 
 
Οι ερευνητές λένε πως τα ιστία είναι λιγότερο ακριβά από τον βαρύ εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για σκοπούς προώθησης, και ότι η συνεχής και πανταχού παρούσα πίεση από τα ηλιακά φωτόνια παρέχει ώθηση για ένα μεγάλο εύρος ελιγμών ενός σκάφους. Επίσης, υπογραμμίζουν πως οι σχετικές τεχνολογίες έχουν εξελιχθεί επαρκώς την τελευταία δεκαετία για να είναι δυνατές αποστολές μακριά, «στις εξώτερες περιοχές του Ηλιακού Συστήματος». 
 
Οι ερευνητές αναφέρονται στον συνδυασμό αυτών των τεχνολογιών ως «Sundiver Concept». 
 
Με πληροφορίες από Phys Org



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.