25 Απριλίου 2023

Εν μέσω αμερικανικής οργής… Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν στην ενεργειακή πολιτική

Αναδημοσίευση από το Βαλκανικό Περισκόπιο
Απρίλιος 23, 2023. Ελλάδα. 
 
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασαν την αμοιβαία ικανοποίηση τους για τις τιμές του πετρελαίου και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε μια ενεργειακή εταιρική σχέση, ένα γεγονός που έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον, γράφει αραβική εφημερίδα.
 
«Η συνομιλία έγινε με φιλικό τρόπο, ήταν εποικοδομητική και ενημερωτική. Με αυτό κατά νου, συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν επαφές σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας», ανέφερε το Κρεμλίνο. 
 
Αυτή η έκκληση ήρθε εβδομάδες αφότου το Ριάντ οδήγησε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσει την «εθελοντική» παραγωγή αργού πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 
 
Αυτή η ξαφνική κίνηση συγκλόνισε τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τους κερδοσκόπους της αγοράς που στοιχηματίζουν σε χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. 
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η περικοπή θα επιδεινώσει το παγκόσμιο έλλειμμα πετρελαίου, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό. 
 
Μια αναφορά του βρετανικού ιστότοπου «Middle East Eye» επικαλείται αναλυτές ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει τις προμήθειες είναι μια νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος χρειάζεται ισχυρές τιμές πετρελαίου για να υποστηρίξει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. 
 
Ο συντονισμός μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τις τιμές του πετρελαίου είναι αξιοσημείωτος δεδομένου ότι οι δύο χώρες επιδόθηκαν σε έναν οξύ πόλεμο τιμών μόλις πριν από λίγα χρόνια. 
 
Τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται ήδη υπό πίεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την παραγωγή και η κλήση εκφυλίστηκε σε φωνές. 
 
«Η συνομιλία ήταν πολύ προσωπική», είπε τότε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Φώναξαν ο ένας στον άλλο… Ο Πούτιν απέρριψε το τελεσίγραφο και η βιντεοκλήση έληξε άσχημα».
 
Μετά τη διαμάχη, το Ριάντ αποφάσισε να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο και αυτό το βήμα ώθησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει, μαζί με τις δυτικές χώρες, για να πείσουν τελικά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να μειώσουν την παραγωγή και να στηρίξουν τις τιμές. 
 
Πρόσφατα, η παραγωγή πετρελαίου αναδείχθηκε ως ένα από τα πολλά ρήγματα στις σχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Ριάντ. 
 
Εκτός από τη συνεργασία με τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο Μπιν Σαλμάν συμφώνησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα και επιδιώκει να αποκαταστήσει τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. 
 
Ενώ η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες, η Δαμασκός είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή και το Κρεμλίνο είναι κοντά στην Τεχεράνη και το Πεκίνο, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου υπογραμμίζει πώς το συμφέρον του Ριάντ οδηγεί τις σχέσεις. 
 
Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους στη σχέση 
 
Σύμφωνα με το «Middle East Eye», τα κράτη του Κόλπου αντάλλαξαν θέσεις με τη Ρωσία στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς το Ριάντ ανακατεύθυνε τις πωλήσεις του στην Ευρώπη, ενώ η Μόσχα χρησιμοποίησε τους παραδοσιακούς πελάτες της στην Ασία σε μειωμένες τιμές. 
 
Η έκθεση ανέφερε τα λόγια του Jim Crane, ενός ενεργειακού εμπειρογνώμονα και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice: «Η Ευρώπη είναι η χθεσινή αγορά πετρελαίου. Σπεύδει να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό». 
 
Πρόσθεσε, «η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να χάσει το μερίδιο αγοράς της στις μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές στην Ασία και να το εμπορευτεί με αντάλλαγμα τη στασιμότητα στις φθίνουσες ευρωπαϊκές αγορές». 
 
Αλλά οι περικοπές παραγωγής κρατούν χαρούμενους τόσο το Ριάντ όσο και το Κρεμλίνο. 
Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τα απροσδόκητα έσοδα από το πετρέλαιο για να συνεχίσει μεγάλα έργα όπως η φουτουριστική πόλη NEOM και μια νέα αεροπορική εταιρεία, που έχουν σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσουν την οικονομία της μακριά από την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. 
 
Συγχρόνως, οι υψηλότερες τιμές συμβάλλουν στην ενίσχυση του πολεμικού στήθους της Ρωσίας. 
 
The New Khalij 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.