24 Απριλίου 2023

Ποιος ο ρόλος του ANADOLU (L 400) και πως αξιολογείται ως “απειλή”;

Αναδημοσίευση από τον Δούρειο Ίππο 
Αρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση
 
Τουρκικά μέσα αναφέρουν αυτές τις ημέρες ότι το ελικοπτεροφόρο ANADOLU (L 400) έχει παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό, κατόπιν ολοκληρώσεως ενός μεγάλου μέρους των Δοκιμών Εν Πλω (SAT) και εξελίσσεται η εκπαίδευση για την έναρξη επιχειρησιακών πλόων. Επί της ουσίας επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις επισήμων, ότι το πλοίο επρόκειτο να παραδοθεί στα τέλη του 2022. 
 
Η ένταξη σε υπηρεσία, θα συνοδευτεί πέραν των άλλων από δοκιμές για την πιστοποίηση ικανότητος επιχειρήσεων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Bayraktar TB3 και μελλοντικώς του αεριωθουμένου Kizilelma, όπως και ελαφρών αεριωθουμένων αεροπλάνων κρούσεως Hürjet. 
 
Τουρκικά δημοσιεύματα προσδιόριζαν το κόστος του ANADOLU σε 1,2 δισ. $, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής συμβάσεως με την ισπανική Navantia. Είναι πρόγραμμα κύρους για το τουρκικό ναυτικού, του οποίου θα αποτελέσει την ναυαρχίδα. Οι εργασίες ναυπηγήσεως ξεκίνησαν το 2015, επομένως απαιτήθηκε επταετία για την υλοποίηση. 
 
Στην Ελλάδα, υπάρχει η τάση συσχετισμού του ANADOLU με το γενικό ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, όπως και η εμφανής προσπάθεια από διάφορα μέσα, να υποβαθμιστεί η επιχειρησιακή αξία του ως “απειλή”, περιορίζοντάς το αυθαιρέτως στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, σε ενδεχομένη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζεται ότι λόγω των μεγάλων διαστάσεών του, το πλοίο αποτελεί ελκυστικό στόχο, με προδικασμένη μοίρα ενώ επισημαίνεται το σοβαρό μειονέκτημα της μη φιλοξενίας μαχητικών F-35B, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Όλα αυτά έχουν βάση ωστόσο, η προμήθεια του ANADOLU δεν έγινε με βάση κυρίως το Αιγαίο ως περιβάλλον επιχειρήσεων. 
 
H απόφαση προμήθειας στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 2010, συμβάδιζε με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική για ενίσχυση του οικονομικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της Τουρκίας σε περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος και η Ανατολική Αφρική. Καθώς η προωθημένη στρατιωτική παρουσία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής αυτής, η δυνατότητα ενισχυμένης ικανότητος προβολής ισχύος ορίσθηκε ως μείζον στόχος για την στρατιωτική ηγεσία. Η πολιτική αυτή σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, ξεδιπλώθηκε με τις συμφωνίες δημιουργίας τουρκικής στρατιωτικής βάσεως στο Κατάρ το 2014 και στην Σομαλία το 2016. 
 
Το ANADOLU εξυπηρετεί την υλοποίηση της στρατηγικής επιδείξεως σημαίας προς υποστήριξη της εθνικής πολιτικής σε περίοδο ειρήνης και κρίσεως. Εν καιρώ ειρήνης προορίζεται για συμμετοχή σε αποστολές περιφερειακής ασφαλείας και παροχή ποικίλων υπηρεσιών ενώ μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας με ανάπτυξη δυνάμεων σε φίλες χώρες.
 
Ακόμη και στην σημερινή κατάσταση, δηλαδή ως κοινό ελικοπτεροφόρο και χωρίς μαχητικά αεροπλάνα, το ANADOLU μπορεί να εκτελέσει αποστολές προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στην ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρων διαφόρων τύπων και την φιλοξενία Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος. Ιδιαιτέρως χρήσιμο θα μπορούσε να είναι το ANADOLU στην επέμβαση της Τουρκίας υπέρ της κυβερνήσεως Σαράζ στην Λιβύη, από τα τέλη του 2019.
 
Στην περίπτωση της Ελλάδας, πολεμικά σχέδια θα μπορούσαν να περιλάβουν το ANADOLU σε ρόλο αιφνιδιαστικών πληγμάτων από μη αναμενόμενη κατεύθυνση, όπως επί παραδείγματι ευρισκόμενο στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιχειρώντας δε στην περιοχή μεταξύ Μεγίστης – Κύπρου, μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ως ναυαρχίδα Δυνάμεως Επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ενισχυμένη παραμονή αεροπορικών μέσων προς εκπλήρωση διαφόρων αποστολών. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρχει ασφαλώς αεροπορική κάλυψη ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το 27.000 τόννων και μήκους 231 μέτρων ελικοπτεροφόρο, διαθέτει ικανά συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας (RAM, δύο Phalanx κ.λπ.). 
 
Η έλλειψη οργανικών μαχητικών αεροπλάνων υψηλών επιδόσεων, συνιστά σοβαρή επιχειρησιακή έλλειψη, η οποία επιδιώκεται να μετριασθεί με τα σχέδια μελλοντικής πιστοποιήσεως σε UAV ή το Hürjet. Το Bayraktar TB3 με αναδιπλούμενες πτέρυγες, αναμένεται να παρουσιαστεί στο τρέχον έτος και να εκκινήσει το πρόγραμμα σχετικών δοκιμών. Τα ανάλογα σχέδια για Kizilelma και Hürjet ενέχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό προκλήσεως για σειρά λόγων, καθιστώντας σχετικό το κατά πόσο αναμένεται να υλοποιηθούν έστω σε μεσοπρόθεσμη βάση, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν δηλώσεις περί χρονοδιαγραμμάτων. 
 
Συνοψίζοντας, το ANADOLU έχει περισσότερο ρόλο “εργαλείου εξωτερικής πολιτικής” για την Τουρκία, οπότε δεν πρέπει να αξιολογείται απλώς ως μονάδα κρούσεως του τουρκικού ναυτικού αλλά ως σοβαρός “πόρος” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων γενικότερα. Ως απειλή στο πλαίσιο πολεμικής αναμετρήσεως με ισότιμο αντίπαλο όπως η Ελλάδα, το ANADOLU ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί από πλευράς ικανοτήτων και παραμένει ελικοπτεροφόρο. 
 



Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ANADOLU EINAI MIA MAOYNA ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΥΠΟΒΡΎΧΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ...; ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ; ΑΥΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΣΩΣΤΙΚΗ ΛΕΜΒΟΣ ... ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙ ....
Μικρή σημασία πρέπει να δίδουμε στις κομπορρημοσύνες του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου αυτού, θα ήταν όμως ολέθριο λάθος να το βλέπουμε απαξιωτικά, αλλά ..
Πράγματι στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, το πλοίο αυτό δεν έχει μεγάλες ελπίδες επιβιώσεως. Όμως οι Τούρκοι για άλλον ρόλο το προορίζουν.
Είναι σημαντικό να δούμε τι λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι. Διαβάζουμε στο πρακτορείο που και αυτό φέρει το όνομα Anadolu:
«Το πλοίο Anadolu είναι ένα εργαλείο στρατιωτικής "διπλωματίας" εκτοπίσματος 30.000 τόνων. Εντυπωσιακά πολεμικά πλοία περιλαμβάνονται στα πλέον σημαντικά διπλωματικά ατού για την χώρα που εκπροσωπούν».
ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΡΟΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΩΣ ΛΑΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟ ... ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΙΑ...
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ...
Μια μέρα του 1913, ο ελληνικός στόλος, προεξάρχοντος του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», αναχαιτίζει τον τουρκικό έξω από το λιμάνι του Μούδρου, στη Λήμνο. (Τα τουρκικά πολεμικά κρύφτηκαν στα Δαρδανέλια και βγήκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για έρευνες και ασκήσεις μόνο...)
Ο Ελληνικός στόλος υπό την ηγεσία του Μέγα Κουντουριώτη, ήταν κυρίαρχος στο Αιγαίο. Στα περισσότερα νησιά – Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ίμβρο, Ικαρία κ.λπ. – κυμάτιζε η ελληνική σημαία. Ο "υπέρτερος" τουρκικός στόλος πάθαινε συμφορές όσες φορές τολμούσε να βγει από τα Δαρδανέλια.
Οι άνδρες του τουρκικού στόλου τότε κλονίστηκαν όταν είδαν τη ναυαρχίδα τους να έχει πληγεί, την εμβληματική σημαία του βαποριού να έχει γκρεμιστεί μαζί με τον ιστό της και το πολεμικό πλοίο – καύχημα των Τούρκων σαράβαλο να προσπαθεί να ξεφύγει από τα ελληνικά πυρά.
Τότε δόθηκε η διαταγή από τον αρχηγό του στόλου Ταχίρ Μπέη: «Πίσω στα Στενά!»…
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΤΕ.....
"Τα Πλοία δεν τα ναυπηγούν για διπλωματία, αλλά για τις μάχες“
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.... “Mε την δύναμην του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθηση της νίκης, εναντίον του εχθρού του γένους“. Και κατατροπώνει τους Τούρκους, οι οποίοι και τότε νόμιζαν ότι με τις υπέρτερες τους δυνάμεις θα νικούσαν το ένδοξο πολεμικό μας ναυτικό... Απλά τους διαφεύγει ότι ....η ελληνική ψυχή κοίταξε και τότε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε. Και τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».
ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ!
ΒΈΒΑΙΟΝ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΩΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ...
Τούρκο φίλευε και κ@λο φύλαγε...
Η Τουρκιά και η ουχιά δεν έχουν μπιστιά...
Α.Α.




Ανώνυμος είπε...

Μονο ενα απλο σχολιο μεσω μιας σοφης παροιμιας.
Η γλωσσα σας κοκκαλα δεν εχει και κοκκαλα τσακιζει.
Ν.Ι.

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ..............ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΙΧΟ.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΣΚΙΑ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλης σημμασιας και το σχολιο του Δαναου. Ευγε.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.