26 Απριλίου 2023
Οι παρενέργειες της πολιτικής ”μυωπίας” στα εθνικά θέματα
Ένα από τα αγκάθια που αρνούμαστε να αποβάλλουμε στην Εξωτερική πολιτική μας είναι η αδυναμία μας να μετουσιώσουμε σε σοφία την ιστορική εμπειρία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Και αρνούμαστε να αποβάλλουμε την αδυναμία αυτή γιατί πάσχουμε από πολιτική ”μυωπία”, που μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τα ελληνοτουρκικά από λάθος βάση.
Από τη βάση η οποία εμπλέκει τα αισθήματα των λαών Ελλάδας-Τουρκίας με το δέον γενέσθαι για τα εθνικά μας συμφέροντα. Συνελόντι ειπείν, αρνούμαστε να καταλάβουμε — εν προκειμένω — ότι ο ευγνώμων απέναντί μας (για την αλληλεγγύη που επιδείξαμε στον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου) τουρκικός λαός, δεν διαμορφώνει την Εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Τον ρόλο του διαμορφωτή της Εξωτερικής τουρκικής πολιτικής τον παίζει κατά κύριο λόγο η άρχουσα τάξη των Αξιωματούχων της τουρκικής εξουσίας — κάτι αντίστοιχο των μετεμφυλιακών ελίτ της Ελλάδας, με τη διαφορά ότι οι τουρκικές είναι πότε κεμαλικές και πότε ισλαμο-οθωμανικές, όπως επί Ερντογάν — για παράδειγμα — κατά την τελευταία εικοσαετία της πολιτικής ηγεμονίας του στην Τουρκία.
Κατά δεύτερο λόγο, τον ρόλο του παρασκηνιακού διαμορφωτή της τουρκικής πολιτικής τον παίζουν οι ηγέτιδες ευρωατλαντικές χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες — επί του παρόντος — διαμορφώνουν το γεωπολιτικό τους πλαίσιο με ανοχή απέναντι στη σύμμαχο της Ρωσίας Τουρκία.
Ανοχή με σκαμπανεβάσματα λόγω των διπλωματικών ελιγμών του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πορεύεται ανέκαθεν βάσει της λογικής ”και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ”, προκειμένου να φέρει εις πέρας το όραμά του για τη ”Γαλάζια Πατρίδα”.
Όραμα που η τουρκική άρχουσα τάξη χτίζει από την επομένη της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), για να ακολουθήσει στη συνέχεια η σταδιακή τροφοδότησή του στα χρόνια του ”ψυχρού πολέμου” μεταπολεμικά, να τρίξει τα δόντια του ως δόγμα Mavi Vatan της μετεξελιγμένης σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη εισβολέως Τουρκίας (Κύπρος 1974) και να ενεργοποιηθεί δυναμικά στα Ίμια.
Να ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του ’96 στα Ίμια (πρώτη απώλεια τμήματος ελληνικής κυριαρχίας από τον Β’ ΠΠ), όπου — υπό την απειλή του πολέμου (σ.σ: το casus belli τέθηκε σε εφαρμογή από το 1995 με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης) και την έμμεση συγκατάνευση των Αμερικανών — τέθηκαν οι βάσεις για ”γκριζοποίηση” του Αιγαίου.
Με άλλα λόγια εγκαθιδρύθηκε ”καθεστώς γκρίζας ζώνης” στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία τροχοδρομεί έκτοτε στις ράγες του αναθεωρητισμού με πολλά μποφόρ στα πανιά της. Πολλά μποφόρ θράσους και αυτοπεποίθησης απ’ τη στιγμή που ”πήρε ο αέρας” την ελληνική σημαία στα Ίμια για να υψωθεί στη θέση της η τουρκική ημισέληνος υπό το έμφοβο βλέμμα των Πάγκαλου-Σημίτη…
Φευ!.. Η Τουρκία έψαχνε πάντα αφορμή για να κάνει το βήμα μπροστά στην επεκτατική πολιτική της. Και εμείς της το δώσαμε γενναιόδωρα τότε, με αποτέλεσμα να εγείρει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ επέκτεινε την ίδια χρονιά την προκλητικότητά της και στην Κύπρο με τα γνωστά τραγικά επακόλουθα (δολοφονίες Τάσου Ισαάκ–Σολωμού Σολωμού, Αύγουστος 1996).
Απέναντι στα δεδομένα αυτά, η στάση της Ελλάδας παρέμενε ίδια στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τώρα. Στάση κατευναστική, πειθήνια στα σχέδια των ”Μεγάλων” και συμμορφούμενη στις υποδείξεις των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να κάνει η χώρα μας πάντα τα αναγκαία βήματα υποχώρησης για να καταλαγιάσει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Τουρκία ωστόσο δεν φαίνεται να το εκτιμάει αυτό (ή το εκτιμάει μόνο στα λόγια), γιατί — όχι μόνο δεν υποχωρεί στις θέσεις και τα σχέδιά της για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο — αλλά κοιτάζει πώς θα εκμεταλλευτεί τη διάθεσή μας για αλληλεγγύη (βλ. ”διπλωματία των σεισμών”), όπως αυτή εκδηλώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή τον μεγασεισμό των 7,8 ρίχτερ στο έδαφός της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ένα μήνα μετά τον σεισμό και με εμάς αλληλέγγυους, καλοπροαίρετους και συμφιλιωτικούς, η εφημερίδα Sozcu κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο αμφισβήτησης νησιών μας (”20 νησιά στο Αιγαίο είναι υπό ελληνική κατοχή”).
Δεν είναι τυχαίο ότι — την ίδια περίοδο (Μάρτιο 2023) — ο υποψήφιος πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP) προέτρεπε τον Ταγίπ Ερντογάν ”Αν έχεις ψυχή για όσα λες για τα νησιά, να το κάνεις όπως το έκανε ο Ετζεβίτ στην Κύπρο”, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος — σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV — παρουσίαζε ως σημαντικό επίτευγμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί…
”Κι εμείς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη ”διπλωματία των σεισμών. Πάλι καλά που εξοπλιστήκαμε μετά από 15 χρόνια…”, σας ακούω να λέτε ανήσυχοι.
Και έχετε δίκιο σε αμφότερα. Προτάξαμε το αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για τους σεισμόπληκτους Τούρκους, όπως κάναμε και το 1999 στον μεγάλο σεισμό του Ιζμίτ επί Αχμέτ Νταβούτογλου, για να εισπράξουμε στη συνέχεια την αμφισβήτηση των προθέσεών μας (βλ. επίθεση του ”πατέρα” της ”Γαλάζιας Πατρίδας στην ΕΜΑΚ, 9/2/2023)…
Η τουρκική αχαριστία είναι γνωστή. Γι’ αυτό δεν πρέπει στιγμή να αναστείλουμε την αποφασιστικότητά μας να θωρακίσουμε με τον καλύτερο τρόπο εξοπλιστικά την πατρίδα μας, γιατί ενίοτε ο πόθος των ηγεσιών μας για μακροημέρευση της ειρήνης βάζει σε διακινδύνευση τα εθνικά μας συμφέροντα. Κι αυτή η διαπίστωση κάθε άλλο παρά κινδυνολογική είναι, δεδομένης της διακυβερνητικής απραξίας ή αβελτηρίας (ανεπάρκειας) που ταλανίζουν περιοδικά στην Εξωτερική πολιτική μας.
Αρκεί να θυμηθούμε στην περίπτωση του Κυπριακού ότι — με εξαίρεση την εξαετία 1994-2000 — παραμένει ανενεργό ακόμα το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) που σχεδιάστηκε το 1993 (Ανδρέας Παπανδρέου-Γεράσιμος Αρσένης), για να καλύπτει στρατιωτικά Θράκη-Αιγαίο-Κρήτη-Κύπρο διασφαλίζοντας την ασφάλεια και της εκπροσώπου του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση νέα τουρκικής επιχείρησης τύπου ”Αττίλα”.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα δέχθηκε αψήφιστα την αποσύνδεση του Κυπριακού από την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα η πρώτη να διατηρεί τις ελπίδες της για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε άσχετα με την επιθετική συμπεριφορά της στην Μεγαλόνησο.
Αρκεί να παραδεχτούμε ότι όλα συγκλίνουν στη διαπίστωση πως Ελλάδα και Κύπρος αδυνατούν να εκπονήσουν σχέδιο λύσης για το Κυπριακό στη θέση αυτού που προτείνει ο ΟΗΕ (με σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ-Βρετανίας), μολονότι γνωρίζουν ότι η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (που έχει άρωμα του αλήστου μνήμης Σχεδίου Ανάν) δεν είναι εθνικά συμφέρουσα και στηρίζεται σε παλιό βρετανικό σχέδιο του ’57-58, το οποίο είχε υιοθετήσει και προτείνει άλλοτε η Τουρκία.
Αρκεί να θυμηθούμε, για να έρθουμε στα καθ’ ημάς, ότι η συμφωνία των Πρεσπών (που υπογράφηκε απ’ τον Αλέξη Τσίπρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ’18) είναι απόδειξη της πειθήνιας στάσης της Ελλάδας έναντι δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της (ΗΠΑ-Γερμανίας) οι οποίοι την πίεζαν να το κάνει για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι αφήσαμε εκτός ελληνικής επήρειας (με την ημιτελή ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που υπογράψαμε το ’20) τον ”γας ομφαλό” των ενεργειακών κοιτασμάτων μας στο Αιγαίο (Καστελόριζο), καθώς και όλη τη θαλάσσια ζώνη μεταξύ 28ου-32ου Μεσημβρινού προς άγραν της τουρκικής βουλιμίας.
”Και τώρα τι κάνουμε;”, σας ακούω να ρωτάτε προβληματισμένοι.
Τώρα συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε ήρεμο κλίμα με την Άγκυρα (βάσει του πλαισίου φιλίας και αλληλεγγύης που διαμορφώθηκε μετά τον σεισμό) επαναλαμβάνοντας αυτιστικά την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, εν τω μεταξύ, το ”Τουρκο-Αιγαίο” (σ.σ: ο όρος ”Turkaegean” — που κατοχυρώθηκε, λόγω δικής μας κυβερνητικής αβελτηρίας, τον Μάιο του ’22 απ’ την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης [EUIPO]) — περνάει το μήνυμα της ακραίας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και η Τουρκία ονειρεύεται τη συνεκμετάλλευση–συγκυριαρχία με την Ελλάδα υπό την μόνιμη επωδό ”βρείτε τα” από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση…
Κρινιώ Καλογερίδου
Κατηγορία Θέματος
Εθνικά Θέματα,
Εθνική Προδοσία,
Ειδήσεις-Πολιτική,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου