18 Απριλίου 2023

ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΕΟΚΑ. ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

24/4/1956
Στη Λευκωσία 9 εμπρησμοί ελληνικών καταστημάτων και βόμβα με πυρκαγιά σε ελληνικό καπνεργοστάσιο από τουρκοκύπριους 
27/4/1956
Στη Παλλουριώτισσα εμπρησμός από τ/κ της καπναποθήκης “Αρτανθ”
30/4/1957
4.000 Αγγλοι στρατιώτες περισφίγγουν τη ηρωική περιοχή Μηλικουρίου Το κέρφιου διήρκεσε 54 ημέρες. Οι Αγγλοι επίστευαν οτι θα εξαναγκάσουν τους αντάρτες ή να πολεμήσουν ή να παραδοθούν.
 
Στη Λευκωσία έγιναν 9 εμπρησμοί Ελληνικών καταστημάτων και βόμβα προκάλεσε πυρκαγιά σε Ελληνικό καπνεργοστάσιο, από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές της ΤΜΤ και Γκρίζων Λύκων με προτροπή Ντενκτάς και Κουτσούκ. Η αντίδραση της ΕΟΚΑ ήταν άμεση, με σύσταση ομάδων πόλεως για προστασία των Ελλήνων της Κύπρου, αφού οι Τ/κ μαινόμενοι όχλοι έκαιγαν και κατέστρεφαν οτιδήποτε ανήκε σε Έλληνα. 
 
Η αντίδραση της ΕΟΚΑ ήταν άμεση, με σύσταση ομάδων πόλεως για προστασία των Ελλήνων της Κύπρου. Οι αγωνιστές προειδοποίησαν ότι δεν θα ανεχθούν άλλο τους κακοποιούς Τουρκοκύπριους ….. Η όποια συνέχεια των βανδαλισμών θα είχε σοβαρότατες συνέπειες…..
 
Τα «κέρφιου» των θρασύδειλων Άγγλων ….
 
Οι 54 μέρες του κατ’ οίκον περιορισμού στο Μηλικούρι
 
Στα χρόνια του Αγώνα της ΕΟΚΑ ο πρώτος κατ' οίκον περιορισμός επιβλήθηκε στον Αγρό, στις 16 Αυγούστου 1955. Διήρκησε μέχρι τις 21 Αυγούστου. Από τότε η λέξη «κέρφιου» μπήκε στην κυπριακή καθημερινότητα.
 
«Ευχαριστούμε τις εφημερίδες στις οποίες χρωστάμε τη ζωή μας. Γιατί αν δεν υπήρχαν αυτές να γράφουν τα νέα του αποκλεισμού μας δεν θα εκδηλωνόταν η παγκύπρια αλληλεγγύη με την αποστολή τροφίμων στο χωριό. Μόνο δύο φορές μας έφεραν ταχυδρομείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού. Μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα η στενοχώρια μας ήταν πολύ μεγάλη. Γονείς έμειναν χωρίς τα παιδιά τους κατά το Πάσχα. Περάσαμε μαύρο Πάσχα». Είναι η δήλωση του γραμματέα της Συνεργατικής Μηλικουρίου, Μιχαήλ Ιωαννίδη, αμέσως μετά τη λήξη του βρετανικού κέρφιου στο χωριό, που ξεκίνησε στις 30 Απριλίου 1957 και διήρκησε 54 ολόκληρες μέρες. Ήταν 500 τότε οι κάτοικοι του χωριού και είχαν 4.000 Βρετανούς στρατιώτες να τους επιτηρούν. Ήταν αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και υπέστησαν βάσανα, που σήμερα δεν διανοούμαστε.
 
Οι Βρετανοί είχαν «ασφαλή» πληροφορία ότι ο Γρίβας βρισκόταν στην περιοχή Κύκκου - Μηλικουρίου. Την πληροφορία, κατά τον δημοσιογράφο - μελετητή της ιστορίας, Νίκο Παπαναστασίου, διοχέτευσε ο ίδιος ο Γρίβας ευρισκόμενος στο κρησφύγετο της Λεμεσού. Είχε πληροφορηθεί ότι οι Άγγλοι διέδιδαν ότι εντόπισαν το κρησφύγετο του για να τον αναγκάσουν να μετακινηθεί. Την παραπλάνηση των Βρετανών ανέλαβε ο συνεργάτης του Γρίβα, διάκος της Αρχιεπισκοπής, Άνθιμος Κυριακίδης, ο οποίος καταγόταν από το Μηλικούρι. Οι Άγγλοι, που ήθελαν να δίνουν στο Λονδίνο την εντύπωση ότι βρίσκονται στα ίχνη του αρχηγού της ΕΟΚΑ, κινητοποίησαν αμέσως 4.000 στρατιώτες, αλεξιπτωτιστές κι ελικόπτερα κι έτρεξαν στην περιοχή. Απέκλεισαν το Μηλικούρι και ξεκίνησαν έρευνες. Ουδείς τους βοηθούσε. Διέταξαν κατ΄ οίκον περιορισμό κι έκαναν το χωριό άνω κάτω. Βασάνιζαν ανθρώπους, έμπαιναν στα σπίτια και τα ρήμαζαν. Απαιτούσαν να παραδοθεί ο Γρίβας ο οποίος, όμως, βρισκόταν στη Λεμεσό. Ο αποκλεισμός των 54 ημερών έκανε τη ζωή των ανθρώπων κόλαση. Οι προμήθειες τελείωσαν, τα χωράφια ξεράθηκαν, τα ζώα λιμοκτονούσαν. «Ακόμη κι εκείνοι που διέθεταν αλεύρι και μπορούσαν να φτιάξουν ψωμιά και άλλα είδη αρτοποιίας στο σπίτι τους δεν μπορούσαν να το κάμουν, διότι οι Άγγλοι είχαν κατεδαφίσει τους περισσότερους φούρνους… για να βρουν τον Γρίβα, αλλά κι εκείνοι που έμειναν απαγόρευαν τη χρήση τους». Σκεφτείτε. Σχεδόν δυο μήνες σε ένα χωριό απομονωμένο στα βουνά του Κύκκου εν έτει 1957 και ζωσμένο από χιλιάδες στρατιώτες αποφασισμένους να συλλάβουν τον αρχηγό της ΕΟΚΑ. Βασάνισαν πάρα πολλούς κατοίκους, πυροβολούσαν πάνω από τα κεφάλια των γυναικών για να τις λυγίσουν. Αλλά, δεν πήραν από αυτούς τους ορεσίβιους αγωνιστές ούτε λέξη, ούτε και τους λύγισαν….
 
Μετά από πολλές διαμαρτυρίες κι όταν τα ζώα αδυνάτισαν από την πείνα, οι Βρετανοί επέτρεψαν στις γυναίκες να βγάζουν τα ζώα τους να βόσκουν λίγο έξω από το χωριό. Αλλά, γύρω τους ήταν οι στρατιώτες που πυροβολούσαν στον αέρα κι όσοι μέσα στο χωριό άκουγαν τους πυροβολισμούς δεν ήξεραν τι συνέβαινε κι αν θα επέστρεφαν οι γυναίκες.
 
Ένα λεωφορείο χωρίς καθίσματα που κουβαλούσε το ταχυδρομείο και ταξίδευσε μερικές φορές το συγκεκριμένο δίμηνο εκτός χωριού, επέστρεφε φορτωμένο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που έριχναν μέσα οι κάτοικοι των χωριών από τα οποία περνούσε για να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους.
 
Σποραδικά αναφέρουμε κάποια από τα γεγονότα. Ο καθένας μπορεί ακόμα και σήμερα να αντιληφθεί πόσο βασανιστικές ήταν αυτές οι 54 μέρες στο Μηλικούρι. Όμως, άντεξαν οι άνθρωποι κι έγραψαν ιστορία. Όπως άντεξαν και το επίσης πολυήμερο κέρφιου στα Αγρίδια τον Γενάρη του 1959. Εκεί, οι γυναίκες του χωριού βγήκαν στις πλαγιές πάνω από το δρόμο και πετροβόλησαν τις βρετανικές αυτοκινητοπομπές, που κυνηγούσαν αντάρτες της ΕΟΚΑ. Υπήρξαν συμπλοκές με τους κατοίκους και άγριοι ξυλοδαρμοί, που κατέληξαν επίσης σε κατ΄ οίκον περιορισμό σε όλο το χωριό.
 
Την ξεχνούμε αυτή την ιστορία των προγόνων μας. Άντεξαν οι παππούδες μας τέτοιες κακουχίες, μπορούμε να αντέξουμε και εμείς την βάρβαρη Τουρκοκρατία. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες, ασφαλώς, και η αποικιοκρατία φαντάζει τόσο μακρινή… Αλλά, να, που αποδεικνύεται πως έχουμε και σήμερα νέο εχθρό, που μας αναγκάζει να επιστρέψουμε εξήντα οκτώ χρόνια πίσω για να πάρουμε κουράγιο με την Ανάσταση του Κυρίου και να συνεχίσουμε τον αγώνα για Λευτεριά.
 
ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
 
(Μας εστάλλει από τον αγαπητό φίλο συγγραφέα Αντώνη Αντωνά)



Share

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας κάποιος το σχετικό επετειολόγιο εξάγει το αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι Τ/Κ υπό την προστασία των Άγγλων κατακτητών στράφηκαν πρώτοι χωρίς να προκληθούν από ΕΟΚΑ κατά αμάχων Ε/Κ. Δολοφονίες, εμπρησμοί ΕΚ περιουσιών στην ημερήσια διάταξη των Γκρίζων λύκων και ΤΜΤ χωρίς ποτέ οι δόλιοι Άγγλοι να τιμωρήσουν κάποιο. Αντίθετα δημιούργησαν ένα ισχυρό σώμα ΤΚ πραιτωριανών τους λεγόμενους επικουρικούς οι οποίοι ασύδοτοι κακοποιούσαν και δολοφονούσαν όποιο ύψωνε την Ελληνική σημαία ....
Προς αφύπνιση μνήμης, απόσπασμα από παλαιότερο σχετικό σεμινάριο της Φανούλλας Αργυρού και Χρήστου Ιακώβου ...
Οι δύο ομιλητές του σεμιναρίου ήσαν η κα Φανούλα Αργυρού, ερευνήτρια/συγγραφέας και δημοσιογράφος από το Λονδίνο με θέμα « Οι τουρκικές δραστηριότητες 1955-59 μέσα από βρετανικά έγγραφα και τον ελληνοκυπριακό Τύπο της Βρετανίας» και ο κ. Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ με θέμα « Η ίδρυση και δράση της ΤΜΤ μέσα από τα απομνημονεύματα του Ισμαήλ Τανσού».

Ακολουθούν συμπερασματικό σημείωμα για την ομιλία του κ. Χρ. Ιακώβου και ολόκληρη η ομιλία της κας Αργυρού.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρήστος Ιακώβου εξήγησε ότι είναι μέγα λάθος κάποιοι να εξισώσουν την απελευθερωτική οργάνωση ΕΟΚΑ 1955-59 με την ΤΜΤ γιατί η πρώτη εντάσσετο μέσα στα πλαίσια των αγώνων των υπόδουλων λαών για απελευθέρωση ενώ η ΤΜΤ ήταν τρομοκρατικό όργανο που ιδρύθηκε από την Τουρκία. Και η οποία καθοδηγείτο από την Άγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο και στόχο είχε την υλοποίηση του σχεδίου του 1956 του Τούρκου συνταγματαλόγου Νιχάτ Ερίμ « Επανάκτηση της Κύπρου». Τουρκοποίηση δηλαδή ολόκληρης της Κύπρου…
Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955 και τη δημιουργία συνθηκών Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η ανάγκη αύξησης της επιρροής της Τουρκίας στην Κύπρο μέσω διαφόρων καναλιών, υπήρξε επιτακτική. Μια βασική παράμετρος ήταν η επιτάχυνση της πολιτικοποίησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ούτως ώστε να διασφαλισθεί ο έλεγχός της από την Άγκυρα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό αντίβαρο προς τη δράση της ΕΟΚΑ. Μέσα στα πλαίσια αυτά, η τότε Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου (Ozel Harp Dairesi) του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού υπό τον στρατηγό Ντανίς Καράμπελεν ανέθεσε στον Ταγματάρχη του εν λόγω γραφείου την ίδρυση της οργάνωσης ΤΜΤ (Turk Mukavement Teskilati: Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης).

Επίσημα η ΤΜΤ εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1958, όμως, οι βάσεις για την ίδρυσή της τέθηκαν στην Άγκυρα στα τέλη του 1957 από τους δύο προαναφερθέντες αξιωματικούς και από τους Τουρκοκυπρίους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς. Η Οργάνωση αυτή είχε το χαρακτήρα μίας ένοπλης ομάδας αντίστασης και δολιοφθορών και το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τέθηκε ευθύς εξαρχής υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών του στρατού.

Μέσα από τα απομνημονεύματα του Ισμαήλ Τάσνου, που εξεδόθησαν το 2001στην τουρκική («Στην πραγματικότητα κανείς δεν κοιμόταν») μπορεί εύκολα κάποιος να δει τόσο το εθνικιστικό ιδεολογικό περιεχόμενο της ΤΜΤ όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανισμοί του Τουρκικού κράτους ενσωμάτωσαν μακροπρόθεσμα στους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους τις επιλογές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας....

Στόχος της Τουρκίας επετεύχθη το 1974 και απομένει και η Τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.
Στόχος δικός μας περί Ένωσης προδόθηκε και ενταφιάσθηκε με τις προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Η ίδρυση της ΤΜΤ και οι τουρκικές δραστηριότητες 1955-59

diakonima.gr
http://www.diakonima.gr › η-ίδρυσ...
·
Translate this page
21 Apr 2010 — Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955 και τη ... Η Τουρκία, όμως, ποτέ δεν ήταν σίγουρη ότι η τουρκοκυπριακή ...

Μ.Ρ. Μέλος της ομάδας εργασίας και έρευνας του Α. Αντωνά.

Ανώνυμος είπε...

Επ ευκαιρία ... Διδακτικό και επίκαιρο. Η ανοχή μας πλέον και τα λάθη μας ας έχουν ημερομηνία λήξης προτού είναι αργά και η Τουρκία καταφέρει την Άλωση όλης της Ελληνικής Κύπρου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΦΟΥ
26 Νοεμβρίου 2019 ·
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ
Ομιλία στον Σύλλογο Χημικών «οι φίλοι του Αγίου Μενίγνου» Αθήνα 24.11.2019
Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου και νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Αποσπάσματα....
Η Κύπρος είναι Ελληνική από την αυγή της Ιστορίας της. Την παραλάβαμε ως Ελληνική από τον 15ο αιώνα π.Χ. ,όπως μαρτυρεί η Ιστορία και οι αρχαιολογικές έρευνες. Η ελληνικότητά της συνιστά εθνική κληρονομιά 120 και πλέον συνεχόμενων γενεών. Θα έχουμε την οποιαδήποτε, έστω και μικρή, δικαιολογία, αν είτε από ολιγωρία, είτε από άλλη αιτία τη χάσουμε; Δεν θα μας συνοδεύουν οι κατάρες τόσων γενεών;
Αναφέρω ενδεικτικά από την αρχαιότητα τον βασιλιά της Σαλαμίνας Ονήσιλλο, ο οποίος πολεμώντας τους Πέρσες- πριν από τον Μαραθώνα- σκοτώνεται, το 497 π.Χ. Οι εχθροί τον απεκεφάλισαν και κρέμασαν το κεφάλι του σε δημόσια θέα. Κατά την παράδοση ένα σμήνος από μέλισσες κατέφυγε στο κρανίο του και έκαναν εκεί τη φωλιά τους. Λέγεται πως κατά καιρούς μας στέλλει τις μέλισσές του ο Ονήσιλλος για να μας αφυπνίσουν, με το κέντρισμά τους, από τον εθνικό λήθαργο.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού μας αγώνα, η Αγγλία υποκίνησε τους Τουρκοκυπρίους εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου. Προσέλαβε πολλούς ως «επικουρικούς αστυνομικούς», τους εξώθησε σε λεηλασίες ελληνικών περιουσιών καθώς και σε δολοφονίες αθώων Ελληνοκυπρίων πολιτών, δίνοντας προστασία και στην εκ μέρους τους δημιουργηθείσα τρομοκρατική οργάνωση Τ.Μ.Τ. Η Βρετανία ήταν, εξάλλου, πίσω από τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια άριστα μελετημένη εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε» της Βρετανίας, την οποία εκμεταλλεύτηκε, προς το συμφέρον της, η Τουρκία.
Ενθαρρυμένη από την όλη στάση της Βρετανίας, η Τουρκία διά του Πρωθυπουργού Μεντερές και του Υπουργού Εξωτερικών Ζορλού, ανέθεσε το 1956 σ’ ένα νεαρό, τότε, πολιτευτή, τον Νιχάτ Ερίμ, να εκπονήσει ένα σχέδιο «ανάκτησης» της Κύπρου.
Σ’αυτό το διάστημα έγιναν, όμως, και συνεχείς μυστικές μεταφορές όπλων από την Τουρκί
α προς τους Τουρκοκυπρίους. Τα σχέδια και οι πράξεις τους αποκαλύφθηκαν όταν συνελήφθη το πλοιάριο «Ντενίζ» μεταφέροντας παράνομα οπλισμό. Πριν εγκαθιδρυθεί το νέο κράτος, οι Τούρκοι σχεδίαζαν την καταστροφή του.
Ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, στο βιβλίο του «Η άλλη πλευρά» σημειώνει: «… Η στοχοθεσία της Τουρκίας προχωρεί πολύ πέραν της διχοτόμησης. Περιλαμβάνει το σύνολο της Κύπρου…»
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την επιβαλλόμενη σύνεση στις κινήσεις και στις προσπάθειές μας, άλλο τόσο θα πρέπει να αγνοήσουμε τις φωνές των λεγόμενων ρεαλιστών για «αμετακίνητα τετελεσμένα», και οι οποίοι θεωρούν ως «εθνική αυτοκτονία» κάθε αντίσταση στα σχέδια του κατακτητή. Ούτε ο Παλαιολόγος, ούτε ο Εθνομάρτυς Κυπριανός, ούτε ο Λεωνίδας, ούτε ο Αυξεντίου, που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, εν γνώσει τους ότι θα πέθαιναν, ανέμεναν να κριθούν οι πράξεις τους από Εφιάλτες, από Περσόφιλους, Αγγλόφιλους, ή Τουρκόφρονες. Η εθνική αντίσταση δεν υπήρξε ποτέ και δεν είναι εθνική αυτοκτονία. Αντίθετα θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ζωής μας........

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΦΟΥ - ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ...

Facebook
https://m.facebook.com › photos
26 Nov 2019 — Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού μας αγώνα, η Αγγλία υποκίνησε τους Τουρκοκυπρίους εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου. Προσέλαβε πολλούς ως ...

Αναδημοσίευση Π.Β.
Προχθές ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κήρυξε ανένδοτο αγώνα επ΄ ευκαιρία του Πάσχα των Ελλήνων ... Δέχτηκε διμεία επίθεση από ριψάσπιδες πραιτωριανούς του ΑΚΕΛ Εφιάλτες και Ιούδες. Όταν εντός των τειχών μας μαζί με τους ΤΚ υπάρχουν και "έλληνες" Δούρειοι Ίπποι μόνο ένα μας απομένει ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και είθε η Ανάσταση του Κυρίου Λευτεριά και στην Κύπρο να φέρει.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ χρησιμα τα επετειολογια.
Ειναι γεγονοτα ιστορικα που διδασκουν και που δυστυχως λησμονησαμε αφου πλεον καποιοι τα εχουν καταχωνιασει σκοπιμα.
Ντινα
Χριστος Ανεστη και Λευτερια στην Κυπρο.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤ Η Ν ΙΣΤΟΡΙΑ των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο, το γεγονός που καθόρισε φρικτότερα το αιματηρό μίσος, ήταν η σφαγή των Ε/Κ Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι 12η Ιουνίου 1958.

Η ΣΦΑΓΗ στο Κιόνελι, μετά ακριβώς από τη βόμβα-προβοκάτσια που τοποθέτησαν 7 Ιουνίου 1958 οι διατεταγμένοι του Ντενκτάς στο τουρκικό γραφείο Τύπου στη Λευκωσία (και την απέδωσαν στην ΕΟΚΑ), υπήρξε προσχεδιασμένο «επίτευγμα» των Εγγλέζων αποικιοκρατών και των Τουρκοκυπρίων συνεργατών τους, της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, εναντίον του αντιαποικιακού αγώνα που διεξήγαγε από 1η Απριλίου 1955 με την ΕΟΚΑ ο κυπριακός λαός.


ΤΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ κακούργημα της αγγλο-τουρκικής συμμαχίας, η σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 1958, «προετοίμαζε το κλίμα» για την επιβολή του διχοτομικού «Σχεδίου Μακμίλαν», του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν, το κείμενο του οποίου παραδόθηκε στους Τούρκους στις 10 Ιουνίου και στους Έλληνες στις 11 Ιουνίου 1958.

Τη σφαγή διέπραξαν, οργανωμένοι προς τούτο, ενεδρεύοντες στο αμιγώς τουρκικό χωριό Κιόνελι, 200 περίπου αιμοβόροι Τ/κ της ΤΜΤ, οι οποίοι πυροβόλησαν, κατέσφαξαν, κατακρεούργησαν, αποκεφάλισαν οκτώ άοπλους Έλληνες και τραυμάτισαν άλλους, από ένα σύνολο 35 Κοντεμενιωτών, τους οποίους ο αγγλικός στρατός συνέλαβε νωρίτερα στο χωριό Σκυλλούρα και τους μετέφερε προς σφαγή, στους αναμένοντες Τούρκους Κιονελίτες.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των οκτώ σφαγιασθέντων: Κωστάκης Ν. Μουρρής 34 χρ., Ευριπίδης Κυριάκου 24, Πέτρος Σταύρου 21, Γεώργιος Σταύρου 17, Σωτήρης Λοΐζου 17, Ιωάννης Σταύρου Παρπέρης 31, Χαράλαμπος Σταύρου 34 και Χριστόδουλος Σταύρου 34. Άλλοι εννέα τραυματίες επέζησαν τελικά.

ΥΠΗΡΞΕ εκείνη η σφαγή, η ειδεχθέστερη κορύφωση της προμελετημένης από το Λονδίνο και την Άγκυρα, αξιοποίησης της τουρκικής μειονότητας για την απόκρουση του αντι-αποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ. Και για τη μετατροπή του Κυπριακού σε ελληνο-τουρκικό πρόβλημα «διακοινοτικών σχέσεων». Χωρίς να είχε προηγηθεί ΚΑΜΙΑ επίθεση της ΕΟΚΑ εναντίον της ΤΚ μειονότητας.

Υποκινήσει των Εγγλέζων η Τουρκία συγκρότησε την τρομοκρατική ΤΜΤ, με επικεφαλής Τούρκους αξιωματικούς: Για να χυθεί αίμα ανύποπτων, άοπλων και αθώων. Επί του οποίου να θεμελιωθεί η απαίτηση της διχοτόμησης. Ώστε να επιτύχει -κι έκτοτε επιτυγχάνει- η Βρετανία (από τον Μπέντζαμιν Ντισραέλι 1878 και τον Χάρολντ Μακμίλαν 1958 ώς και σήμερα), «λύσεις» και «διευθετήσεις» εσαεί παραμονής βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

ΤΟΝ Ιανουάριο του 1958, η ΤΜΤ (μυστικός στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην Κύπρο), μ’ επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας τον Ντενκτάς και με αρχηγούς τούς υπό κάλυψη σταλθέντες από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν, ταγματάρχες, λοχαγούς κ.ά. αξιωματικούς, κλιμάκωσε τις αιματηρές ενέργειες τουρκικών όχλων εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου.

Ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν, μέλος τότε της ΤΜΤ (μετέπειτα εναντίον του Ντενκτάς, αριστερός πρόεδρος των δασκάλων και αρθρογράφος της σοσιαλιστικής ΣΟΖ κ.ά.), έγραψε το 1996 σε βιβλίο του και τα εξής: «Το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 1958, η κλινική είχε γεμίσει με τραυματίες και νεκρούς. Κάποια στιγμή είδα τον Ντενκτάς και του είπα: Για όνομα του θεού, δώστε επιτέλους εντολή να σταματήσουν αυτοί οι σκοτωμοί. Και εκείνος μου έδωσε την εξής απάντηση: Οι νεκροί αυτοί μάς είναι χρήσιμοι. Με αυτούς θα ακουστεί η φωνή μας στον κόσμο» (Κώστα Γενάρη «Εξ Ανατολών», 2000, σελ.194).

- Τα λόγια εκείνα του αιμοσταγούς ηγήτορα της τρομοκρατικής ΤΜΤ και αντιεισαγγελέα τότε της Βρετανικής Αποικιοκρατίας Ντεκτάς που οδήγησε στην αγχόνη ΕΚ ήρωες και στη διαδρομή των δεκαετιών, τα πλήρωσαν με τη ζωή τους πλήθος ανθρώπων, Ελλήνων, μαχίμων και αμάχων, ανδρών και γυναικών, γερόντων και παιδιών.... ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΎΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΠΟΤΕ....
ΤΟΜΟΙ ΜΑΥΡΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΜΕ ...ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ .... ΝΤΡΟΠΗ.
Μίνως ΕΟΚΑ-ΑΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΑ ΟΛΑ.ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΑΣ ΑΣ ΚΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΦΛΕΒΕΣ.
Κ.Α. Αδελφή εθνομάρτυρα που κατέσφαξαν οι βάρβαροι.

Ανώνυμος είπε...

TA ΑΠΕΧΘΗ ΚΕΡΦΙΟΥ (κατ΄οίκον πειορισμός) των Άγγλων...
H παιδική ψυχούλα του Αριστείδη δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε. Το παιδικό μυαλουδάκι του δεν κατάφερνε να συλλάβει, γιατί έπρεπε να είναι κλεισμένος στο σπίτι όλη μέρα, να μην μπορεί να βγει ούτε στην έξω βεράντα του σπιτιού τους. Ούτε ότι, και κυρίως αυτό, έξω καραδοκούσε ένας τούρκος επικουρικός να τον συλλάβει αν προσπαθούσε να κάνει ένα βήμα.


Δεν ήταν οποιοδήποτε παιδάκι. Ήταν ο γιος του ήρωα της αγχόνης Ανδρέα Παναγίδη, στον οποίο οι "Αρχές" επιφύλαξαν μια τέτοια τιμή. Αφού πρώτα του στέρησαν τον πατέρα του στην πιο τρυφερή του ηλικία, με τον πιο απεχθή και στυγνό τρόπο, τώρα, μετά από δυο χρόνια, βρήκαν ευκαιρία να τον τιμωρήσουν, στερώντας του το αυτονόητο για ένα παιδάκι, να βγει έξω στη χωράφα της γειτονιάς του να παίξει με τα άλλα παιδιά.

Πώς να το αντέξει αυτό ένα παιδάκι; Πού να καταλάβει ότι οι ευγενείς Άγγλοι, που κόπτονται για τα ανθρώπινά τους δικαιώματα, παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός εξάχρονου παιδιού, χωρίς να συνειδητοποιήσουν την ψυχολογική πίεση που του ασκούσαν. Ακόμη θυμάται με απέχθεια τις μαρτυρικές αυτές μέρες του εγκλεισμού του.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτός ήταν ένας υπόρρητος τρόπος, δεν το έλεγαν δηλαδή ευθαρσώς, αλλά το υπαινίσσονταν, το υπονοούσαν ότι απώτερος στόχος τους ήταν να παρακολουθούν τη ηρωίδα μητέρα του παιδιού και σύζυγο του απαγχονισθέντος ήρωα. Φοβόντουσαν ότι είχε σχέσεις με την οργάνωση και βρήκαν αυτόν τον εύσχημο τρόπο για να ελέγχουν τις κινήσεις της όπως όλων των Ελλήνων Κυπρίων που δεν έσκυβαν το κεφάλι, παρά μόνο στους νεκρούς τους ήρωες...

Όμως, ήταν και κάτι άλλο. Ήταν ένας τρόπος να τιμωρήσουν την οικογένεια του τρομοκράτη. Ήταν πράξη εκδίκησης. Οποία μικρότης. Οποία μικρόνοια! Να εκδικηθούν την οικογένεια, στερώντας από ένα μικρό παιδί το πιο πολύτιμο αγαθό, την ελευθερία του. Δεν του έφτανε που έμεινε ορφανό από πατέρα, έπρεπε να υποφέρει κι άλλο.

Αυτοί ήταν οι ευγενείς Άγγλοι που εμείς στην Κύπρο, μετά την ανεξαρτησία μας, συνεχίζουμε να μυθοποιούμε, να θεοποιούμε και να προσκυνούμε. Δυστυχώς! Πάσχουμε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπως μου θυμίζει συχνά ο αγαπημένος μου Δήμαρχος Στροβόλου. Ακόμη και σήμερα πληρώνουμε τα επίχειρα της αβελτηρίας ενός παρανοϊκού ηγέτη της ...

Νιώθω ότι ταιριάζει απόλυτα ο λόγος ενός Ρωμαίου στρατηγού, του Νικηφόρου, προς τους στρατιώτες του, όταν τους μιλούσε για τους βαρβάρους: «της σφων αβελτηρίας ηνέγκαντο επίχειρα».

*τ. Δήμαρχος Λευκονοίκου

Ανώνυμος είπε...

Καλο θα ηταν το επετειολογιο ΕΟΚΑ να δημοσιευετε ανα μηνα για να μας θυμιζει τον επικο αυτο αγωνα των αδελφων Ελληνων Κυπριων για λευτερια και Ενωση τον οποιο καποιοι Ιουδες προδωσαν....
Χριστος Ανεστη
Χ.Π. Βετερανος ΕΛΔΥΚ

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε παλαιέ συμπολεμιστή Χ.Π. βετεράνε, την ευθύνη μη δημοσίευσης του επετειολογίου ΕΟΚΑ μηνιαία, την φέρουμε εμείς διότι η πατριωτική ιστοσελίδα Kouκfamily πάντα την δημοσιεύει όταν την κοινοποιούμε, όπως και όλα μας τα πατριωτικά άρθρα. Ίσως λόγω φόρτου εργασίας τους τελευταίους δύο-τρείς μήνες το παραβλέψαμε και απολογούμαστε. Η ομάδα εργαασίας μας Θα επανέλθει τον επόμενο μήνα με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες ανά επετειολόγιο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΑΝΑΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.
Σημειώνουμε ότι το πιο πάνω επετειολόγιο μας το απέστειλε αγαπητή συνεργάτιδα Σ.Μ. κόρη ήρωος ΕΟΚΑ, ίσως για να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να το δημοσιοποιούμε ανά μήνα. Την ευχαριστούμε.
Αναλυτικά ίδετε ...google με βάση τον τίτλο.

Επετειολόγιο ΕΟΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ – ΔΙΓΕΝΗΣ

digenisidrima.gr
https://digenisidrima.gr › επετειολό...
Α.Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.