1 Απριλίου 2023

Την 1η Απριλίου 1955, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρος έδειξε πόσο ποθεί τη λευτεριά και την ΕΝΩΣΗ με την μητέρα πατρίδα.

Τιμητική Επιμέλεια από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα Αντώνη Αντωνά.
 
1/4/1955
Έναρξη ένοπλης δράσης της ΕΟΚΑ.
Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν όλες τις πόλεις της Κύπρου.
Επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι, στρατόπεδα και εγκαταστάσεις της αποικιοκρατικής κυβέρνησης.
Νεκρός ο εκ Λιοπετρίου Μόδεστος Παντελή, 31 ετών, από ηλεκτροπληξία στη προσπάθεια του να αποκόψει ηλεκτροφόρα καλώδια.
Καταζητείται ο αρχηγός των ομάδων Αμμοχώστου Γρηγόρης Αυξεντίου.
Συνελήφθησαν στη Λάρνακα ο Σταύρος Ποσκώτης, επικεφαλής των ομάδων δολιοφθορών, δύο ομαδάρχες και δύο μέλη.
 
 
Ήταν πρώτη Απριλίου
Της ΕΟΚΑ η αρχή
Που ακούστηκε στην Κύπρο
Η φωνή του Διγενή
 
Και στον ήχο της φωνής του
έτρεξε η λεβεντιά
για να δώσουνε τη μάχη
εις της Κύπρου τα βουνά
 
Μάρκος Δράκος και Πατάτσος
Ζάκος και Καραολής
Δώσανε με τόσους άλλους
Τη νεανική ζωή
 
Μα απ' όλους τους λεβέντες
πιο τρανός πιο ξακουστός
ήτανε ο Αυξεντίου
της ΕΟΚΑ υπαρχηγός
 
Με το αίμα των ηρώων
Και με γράμματα χρυσά
Έγραψεν η ιστορία
Τη γλυκιά μας λευτεριά
 
Ο πρώτος «Όρκος των 12» για την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ.
 
Το Μάρτιο του 1953 ο Μακάριος Γ’ ταξίδεψε στην Αθήνα. Είχε προγραμματιστεί μία μυστική συνάντηση, που θα έμενε στην ιστορία. Το βράδυ της 7ης Μαρτίου, στο σπίτι του καθηγητή θεολογίας Γεράσιμου Κονιδάρη, στην οδό Ασκληπιού 36, 12 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι.
 
Αυτοί ήταν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Γεώργιος Γρίβας, ο Σωκράτης Λοϊζίδης, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Γεώργιος Στράτος, ο Ηλίας Τσατσόμοιρος, ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, ο Σάββας Λοϊζίδης, ο Αντώνιος Αυγίκος, ο Δημήτριος Βεζανής, ο Ηλίας Αλεξόπουλος και φυσικά ο οικοδεσπότης, Γεράσιμος Κονιδάρης.
 
Οι 12 άνδρες έδωσαν έναν κοινό όρκο: Να επιτύχουν την πολυπόθητη ένωση. Αφού ήταν πια ξεκάθαρο ότι αυτό δε μπορούσε να γίνει με τα λόγια, έπρεπε να οργανωθούν και να πάρουν τα όπλα. 
 
Ο όρκος των δώδεκα.
 
Το κείμενο του όρκου με τις υπογραφές και η Καινή Διαθήκη που χρησιμοποιήθηκε βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας
 
Ο όρκος ήταν μόλις 48 λέξεις: «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν παν, ό,τι γνωρίζω και θέλω ακούσει διά την υπόθεσιν της *Ενώσεως της Κύπρου. Θα υπακούω δε εις τας εκάστοτε διδομένας μοι διαταγάς».
 
*Σημειώνεται ότι στις 15 Ιανουαρίου 1950 είχε προηγηθεί Ενωτικό δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχε σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός. Η αρνητική στάση και η τρομοκρατία του τότε Άγγλου κυβερνήτη, δεν πτόησε τους Έλληνες της Κύπρου. Υπέρ της ΕΝΩΣΗΣ ψήφισε το 95.71%.
 
Ο Μακάριος διάβαζε τα ιερά λόγια έχοντας το χέρι του στο μέρος της καρδιάς ενώ οι υπόλοιποι επαναλάμβαναν τα λόγια έχοντας το δεξί τους χέρι ακουμπισμένο στην Καινή Διαθήκη. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πέτρο Παπαπολυβίου, το τελετουργικό παραπέμπει στη Φιλική Εταιρεία, ενώ ο αριθμός 12 παραπέμπει στους Αποστόλους. Υιοθετούνται, δηλαδή, σύμβολα του μεγάλου ξεσηκωμού του ’21. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΕΡΟΣ ΟΡΚΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΤΟΝ ΑΘΕΤΗΣΕ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ; Η ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΟΚΑ 55-59 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ…
 
Ο δεύτερος όρκος των αγωνιστών μελών της ΕΟΚΑ, με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα 55-59.
 
Το βράδυ της 31ής Μαρτίου προς 1η Απριλίου του 1955 η ΕΟΚΑ ξεκίνησε την δράση της με βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές, παραγωγικές, αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Αμμόχωστο. Μεγαλύτερη επιτυχία είχε η ομάδα του Μάρκου Δράκου στη Λευκωσία, η οποία κατάφερε να προκαλέσει ζημιά αξίας 150 χιλιάδων αμερικάνικων δολαρίων στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό. Στην επαρχία Αμμοχώστου ο Μόδεστος Παντελή έχασε την ζωή του από ηλεκτροπληξία κατά την διάρκεια απόπειρας δολιοφθοράς βραχυκυκλώματος γραμμών υψηλής τάσεως. 
 
Οι αγγλικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν από τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ. Τότε, κυβερνήτης στην Κύπρο ήταν ο Ρόμπερτ Αρμιτέιζ, ο οποίος είχε στην διάθεση του λίγες πληροφορίες για την ΕΟΚΑ.. Το ΑΚΕΛ καταδίκασε τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ..
 
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ: Με την βοήθειαν τού Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου τού Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν τού Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μάς κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: “‘Η τάν ή επί τάς”. 
 
Αδελφοί Κύπριοι,
Από τα βάθη των αιώνων μάς ατενίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν διά να διατηρήσουν τήν ελευθερίαν των: οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι τού Λεωνίδα και οι νεώτεροι τού Αλβανικού έπους. Μάς ατενίζουν οι αγωνισταί τού 1821, οι οποίοι και μάς εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το αίμα. Μάς ατενίζει ακόμη σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος και μάς παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν. ‘Ας απαντήσωμεν με έργα, ότι θά γίνωμεν “πολλώ κάρρονες” τούτων.
 
Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άνανδρος, η Κυπριακή ψυχή είναι γενναία. Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν την λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας. Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμη μιά φορά ότι και τού σημερινού Έλληνος “ο τράχηλος ζυγόν δέν υπομένει”. Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτομεν τήν ψυχήν, έχομεν και το δίκαιον με το μέρος μας. Γι’ αυτό και θα νικήσωμεν.
 
Διεθνείς διπλωμάται, ατενίσατε το έργον σας. Είναι αίσχος εν εικοστώ αιώνι, οι λαοί να χύνουν το αίμα των διά να αποκτήσουν την λευτεριά των, το θείον αυτό δώρον, για το οποίον και εμείς επολεμήσαμεν παρά τό πλευρόν των λαών σας, και για το οποίον σείς τουλάχιστον διατείνεσθε ότι επολεμήσατε εναντίον τού ναζισμού και τού φασισμού.
 
Έλληνες, όπου και αν ευρίσκεσθε, ακούσατε την φωνήν μας: Εμπρός, όλοι μαζί για την λευτεριά της Κύπρου μας. Ε.Ο.Κ.Α. 
 
ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ
 
Τέσσερα χρόνια γεμάτα ήρωες, που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ Ελευθερίας και ΕΝΩΣΗΣ.
 
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΟΚΑ ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ.
 
Τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955 ανέλαβε να βοηθήσει τον αγωνιστή Ανδρέα Κάρυο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στο βρετανικό στρατόπεδο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες της ΕΟΚΑ.
 
Λόγια της επίσης αγωνίστριας γυναίκας του ήρωα Αποστολούς. (Από παλιότερη εξιστόρηση.)
 
«Και μου έλεγε με κάθε ευκαιρία: “Αποστολού, όταν πεθάνω θέλω πάνω στον τάφον μου να κυματίζει η ελληνική σημαία!” Κι αυτό γίνεται μέχρι σήμερα»
 
“Κατόπιν οδηγιών του Αυξεντίου έριχναν αλυσίδα δεμένη με χοντρό σχοινί, στην άκρη του οποίου είχαν δέσει πέτρα χαραγμένη στη μέση για να μη φεύγει από το σχοινί. Σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια τους όμως, η αλυσίδα έπεφτε σε βρεγμένα χόρτα, με το σχοινί να υγραίνεται όλο και περισσότερο.
 
Έπειτα από αρκετές προσπάθειες, ο Ανδρέας Κάρυος πήρε τον Μόδεστο Παντελή στους ώμους του, για να ρίξουν την αλυσίδα από πιο κοντινή απόσταση. Αυτή την φορά η προσπάθεια τους ήταν επιτυχημένη, αλλά το υγρό σχοινί, ως αγωγός, τους προκάλεσε ηλεκτροπληξία. Ο θάνατος του Παντελή ήταν ακαριαίος, ενώ ο Κάρυος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη στην επαφή του με το σχοινί. Τα λαστιχένια γάντια και οι λαστιχένιες γαλότσες δεν ήταν αρκετά για να τους κρατήσουν ασφαλείς. Ο Κάρυος παρά τον βαρύ τραυματισμό και τον κίνδυνο να συλληφθεί από τους Άγγλους της βάσης Δεκέλειας, μετέφερε τον συναγωνιστή του την τραυματισμένη πλάτη του στο χωριό, αλλά ήταν πλέον αργά. Ο Μόδεστος ανέβηκε τα σκαλοπάτια, που οδηγούσαν στην Λευτεριά … 
 
Τιμούμε την μνήμη του Μόδεστου Παντελή, αλλά και του κάθε ήρωα που αγωνίστηκε για μια Κύπρο Ελεύθερη και για πάντα Ελληνική. Η θυσία του Μόδεστου Παντελή, δεν πτόησε καθόλου τον Ελληνισμό της Κύπρου. Αντιθέτως, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο του Ενωτικού αγώνα. Ενός Αγώνα που ποτέ δεν τέλειωσε και όλοι έχουμε το βάρος να τον συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη. Μέχρι η Κύπρος να γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού-Ελλαδικού κορμού! Μέχρι που οι βάρβαροι κατακτητές πάψουν να μολύνουν τα ιερά μας πάτρια χώματα. Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από τη θυσία του πρωτομάρτυρα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή στο Λιοπέτρι. Μία θυσία που κήρυξε την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών. 
 
Ηρωική μορφή η χαροκαμένη γυναίκα του Αποστολού, που σαν Σπαρτιάτισσα όρθωσε το ανάστημα της και τη σημαία του αγώνα και κρατούσε ακόμη ζωντανή στη μνήμη της τη νύχτα της θυσίας του συζύγου της. 
 
Ο αποχαιρετισμός. 
 
Όπως θυμόταν η Αποστολού, εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, 31 Μαρτίου 1955, ο 31 χρονών τότε Μόδεστος πήγε στο Σωματείο της κοινότητας Λιοπετρίου και συναντήθηκε με τον αδελφό του, Παναγιώτη. Στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι και της είπε: “Αποστολού, ντύθου να πάμε σινεμά”. Άρχισε να ετοιμάζεται, όμως, πριν προλάβει να τελειώσει, ο Μόδεστος τής είπε: “Μείνε μιαν άλλη νύχτα να πάμε σινεμά, γιατί απόψε δεν έχει εισιτήρια για γυναίκες. Μόνο για μερικούς άντρες έχει. Να πάμε κάποιαν άλλη νύχτα και να πάρουμε και τα μωρά”. 
 
Εκείνη τη στιγμή, όπως αφηγείται η Αποστολού, χτύπησε η πόρτα και άκουσε μια φωνή να του φωνάζει: “Μόδεστε, είσαι έτοιμος; Άτε, πάμε…”. Τότε, έσκυψε και φίλησε τα μωρά, τον Παναγιώτη, που ήταν τριών χρονών, και τον Παντελή, τεσσεράμισι χρονών, και τους είπε με μια πρωτοφανέρωτη στοργή: “Μην κοιμηθείτε. Να με περιμένετε και θα έρθω νωρίς. Και απόψε δεν θα σας πω παραμύθι, αλλά μια μεγάλη ιστορία και μετά θα κοιμηθούμε αγκαλιά” “Τότε μας έβαλε όλους στην αγκαλιά του και μας αποχαιρέτησε. Το αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε ήταν έξω στον δρόμο και τον περίμενε με αναμμένη τη μηχανή. Το αυτοκίνητο που τον μετέφερε ανήκε στον Γρηγόρη Αυξεντίου” 
 
“Εγώ”, συνεχίζει η Αποστολού, “προαισθανόμενη το τι επρόκειτο να συμβεί, δεν έκλεισα μάτι. Ο δίδυμος αδελφός του Κυριάκος, που ήξερε πού θα πήγαινε, πηγαινοερχόταν συνεχώς σπίτι μας και με ρωτούσε αν ήρθε ο Μόδεστος. Όταν ξημέρωσε η Παρασκευή, 1η Απριλίου, ο Κυριάκος ήρθε και πάλι και με ρώτησε για τελευταία φορά, αν ήρθε ο Μόδεστος. Όταν του είπα όχι, τότε έβαλε τον σταυρό του και είπε: “Παναγία μου, γιατί δεν ήρθε; Έπρεπε να είχε έρθει ώς τώρα. Ο αδελφός του Κυριάκος έφυγε από το σπίτι του ήρωα και επέστρεψε έπειτα από λίγο φέρνοντας μαζί του το κακό μαντάτο, λέγοντας στα παιδιά: “Ο παπάς σας πήγε να κόψει τα ρεύματα και έπαθε ηλεκτροπληξία και σκοτώθηκε”. “Όλοι μας αρχίσαμε να κλαίμε”, αφηγείται η Αποστολού. “Τα μωρά φώναζαν και έψαχναν τον παπά τους. Μέσα σε μερικά λεπτά, το μαντάτο μαθεύτηκε σε ολόκληρο το Λιοπέτρι. Το σπίτι γέμισε κόσμο που ερχόταν για να μας συμπαρασταθεί. Στις 2 Απριλίου τελέστηκε η κηδεία του, στην παρουσία πλήθους κόσμου. Την κηδεία την τέλεσε ο πατήρ Γεώργιος από τη Σωτήρα, με τον οποίο ο Μόδεστος ήταν φίλος και συναγωνιστής στον Αγώνα”.
 
Κρατούσε άσβεστη τη μνήμη του μέχρι τέλους. 
 
Μόνο ρίγη συγκίνησης μπορεί να αποκομίσει κανείς από την επίσκεψή του στο σπίτι του Μόδεστου Παντελή, που βρίσκεται σήμερα στην ομώνυμη οδό του ηρωικού χωριού Λιοπετρίου.
 
Το δωμάτιό του μέχρι σήμερα απείραχτο, με τη γαλανόλευκη σημαία να σκεπάζει το κρεβάτι, όπως ζήτησε και όπως προαισθανόταν ο Μόδεστος: “Όταν πεθάνω, να με σκεπάσετε με την ελληνική σημαία”, έλεγε συχνά, προαισθανόμενος όχι μόνον τη θυσία του, αλλά και το ότι θα θυσιαζόταν πρώτος. “Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα”, μας αφηγείται η μαυροφορεμένη Αποστολού, που, παρά τα τόσα χρόνια κακουχιών, με ένα πικρό χαμόγελο επαναφέρει στη μνήμη της τις γλυκιές εκείνες τελευταίες ώρες με τον άντρα της. Συχνή ήταν η παύση και τα δάκρυα που πότιζαν το βασανισμένο της πρόσωπο κατά την προσπάθειά της να μας αφηγηθεί την ύστατη εκείνη ώρα του αποχαιρετισμού. “Εν τζιαι ξεχάννω”, έλεγε, και ατένιζε τις δεκάδες φωτογραφίες που βρίσκονται αναρτημένες στον τοίχο και στο δωμάτιό τους. Η επιχείρηση για τη διακοπή του ρεύματος είχε σχεδιαστεί από τον τότε τομεάρχη Αμμοχώστου, Αυξεντίου, έπειτα από διαταγή του Αρχηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μόδεστος Παντελή, από το Λιοπέτρι, και *Ανδρέας Κάρυος, από το Αυγόρου, θα προκαλούσαν βραχυκύκλωμα στη γραμμή υψηλής τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, που περνούσε από τα γειτονικά χωριά Αυγόρου και Λιοπέτρι και τροφοδοτούσε και την αγγλική βάση της Δεκέλειας. Η ενέργεια αυτή θα σήμαινε, αφενός την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, αφετέρου θα υποβοηθούσε τους άλλους αγωνιστές στις αποστολές τους στην περιοχή.
 
*Ο Αγωνιστής Ανδρέας Κάρυος έπεσε και αυτός μαχόμενος στις, 2 Σεπτεμβρίου 1958, όταν σε έναν Αχυρώνα στο χωριό Λιοπέτρι. Μάχοταν ηρωικά κατά των Άγγλων και πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων μαζί με τρείς άλλους γενναίους αγωνιστές της ΕΟΚΑ τον Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρίστο Σαμάρα. Ήταν το νέο Χάνι της Γραβιάς της Κύπρου. Γράφει ο Αρχηγός Διγενής στα Απομνημονεύματα του: “Είναι πολύ δύσκολο εις εμέ να ξεχωρίσω μεταξύ των τεσσάρων αυτών παλικαριών ποιός ήταν ο γενναίος των γενναίων , διότι και οι τέσσαρες συνηγωνίσθησαν την στιγμή εκείνην ποιός θα πέθαινε γενναιότερον”.
 
Τιμητική παρένθεση. 
(Απόσπασμα από παλαιότερο αφιέρωμα του Α. Αντωνά). 
 
Εκατοντάδες Άγγλοι περικυκλώνουν τέσσερα παλληκάρια σε ένα Αχυρώνα στο ηρωικό Λιοπέτρι γενέτειρα ηρώων και εθνομαρτύρων. Τους καλούν να παραδοθούν…Και η ηρωική απάντηση: «Δεν παραδιδόμαστε… Θα αποθάνωμεν για την Ελευθερία της Κύπρου και την Ένωση.» Ήταν 2α Σεπτεμβρίου 1958.
 
Οι θρυλικοί ήρωες: Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας, Χρίστος Σαμαράς. Ανταγωνίσθηκαν σε ηρωισμό και αυτοθυσία ο ένας τον άλλο.
 
Οι θρασύδειλοι Άγγλοι κατά την πάγια τακτική τους, δύο φορές προσπάθησαν να τους κάψουν, την αντίσταση τους δεν μπορούσαν για να κάμψουν. Ελικόπτερο ρίχνει εμπρηστικές βόμβες. Η έξοδος των ανταρτών, αλλά και η διάρκεια της μάχης, ίσως είναι από τις πιο επικές του Ελληνισμού. Αφού κατατροπώνουν τους Άγγλους, που θρηνούν δεκάδες νεκρούς. ‘Ορθιοι συνεχίζουν να μάχονται. Δεκάδες πολυβόλα τους γαζώνουν και πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι με το χαμόγελο της περηφάνειας και της τιμής ζωγραφισμένο στο λαμπερό τους πρόσωπο. (Ίδετε: ΕΟΚΑ Mάχη Αχυρώνα Λιοπετρίου).
 
Σε φωτογραφίες οι ήρωες είναι ξυπόλυτοι και διάτρητοι από σφαίρες. Οι Άγγλοι όταν τους ζήτησαν να παραδοθούν, απάντησαν .. «Σας έχουμε γραμμένους στα παλιά μας τα παπούτσια. Σας τα παραδίδουμε. Από εδώ μόνο νεκροί θα φύγουμε! Ελάτε..» Και τα πέταξαν στα μούτρα των Άγγλων. Έτσι πέθαιναν οι Κυπραίοι αγωνιστές της Ελευθερίας. Όλοι!
 
«Έτσι έπεφταν μαχόμενοι όλοι οι αγωνιστές της Ελευθερίας της Κύπρου, στην καρδιά και την ψυχή τους την πατρίδα τους την σκλαβωμένη, την Ένωση και την «Μάνα» Ελλάδα είχαν, με το χαμόγελο στο φωτεινό τους πρόσωπο… Είναι άσβεστοι ιεροί πυρσοί, λαμπάδες, κανδήλια και δάδες, που φωτίζουν και θυμίζουν στον Ελληνισμό τους αγώνες και θυσίες της Εσταυρωμένης Περήφανης Κύπρου. Δεκάδες οι μάχες, δεκάδες οι αγωνιστές, που δεν παραδόθηκαν και έπεσαν μαχόμενοι…» Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ(Ν), ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ… 
 
Η Ελληνική Κυπριακή ηρωική ψυχή με την έμφυτη πατρογονική ανδρεία, πάντα θα αναδύεται και αφυπνίζεται, από τις ιερές ιαχές των προγόνων της περί ελευθερίας και γενναιότητας, ακόμη και αν μόνη, μένει …
 
*Ο ήρωας Ανδρέας Κάρυος που έπεσε την 2α Σεπτεμβρίου 1958, έχασε και τον αδελφό του Γιώργο στον απελευθερωτικό αγώνα., ο οποίος τον ακολούθησε στις 28 Οκτ. 1958, μετά από ηρωική μάχη κατά των Άγγλων, όπου πληγώθηκε σοβαρά και πέθανε σε λίγο στο νοσοκομείο Λευκωσία αφού οι Άγγλοι και ετοιμοθάνατο τον βασάνισαν οικτρά.
 
Η ηρωομάνα τους Φλουρεντζού, στην κηδεία του δεύτερου ήρωα γιού της Γιώργου, τον αποχαιρέτησε με τα επικά λόγια: Κάθε σαράντα και ένα γιο στέλλω εις την θυσία, μα εν γονατώ χαμαί, παρακαλώ προσεύχομαι να ρτει Ελευθερία…..
 
Όταν ηρωικά αγωνιζόταν στον Αχυρώνα, ο Ανδρέας, μαζί με τους συναγωνιστές του η ηρωική του μάνα, τους φώναξε από μακριά «Να αγωνισθείτε παιδιά μου, σαν ήρωες…»
 
Ήταν νιόπαντρος και απέκτησε δυο μικρά παιδιά, με τον έρωτα της ζωής του, την Δέσποινα η οποία έφυγε σαν αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, ηρωίδα Κυπρία, από την ζωή σε ηλικία 82 χρόνων στις 10 Ιουνίου 2017, χωρίς να βγάλει ποτέ τα μαύρα ρούχα και ποτέ να ξεχάσει τον αγαπημένο της… Όταν έπεσε ηρωικά ο σύζυγος της Ανδρέας, η πανώρια Δέσποινα, ήταν 23 ετών και ήταν έγκυος το δεύτερο παιδί.
 
Λίγες μέρες πριν πέσει ηρωικά ο Κάρυος, της έγραψε..
«Ήμουν άγριος και με ημέρεψες, ήμουν σκληρός και με μαλάκωσες, ήμουν άνεμος που σκορπούσε καταστροφή και με έκανες ανοιξιάτικη λιακάδα. Ευχαριστώ για όλα και θα σ αγαπώ με την ίδια φλόγα όπως πάντα και εσένα και την πατρίδα μου». 
 
Ήταν η προαναγγελία ενός ηρωικού θανάτου και θυσίας…
 
Τέλος, αν υπάρχει τέλος και ένα ποίημα του Παντελή Κακολή, για την σύζυγο του ήρωα Αποστολού … 
 
Εν ωφελούν οι στρατιές, κανόνια, 
ούτε όλμοι το ηθικόν αν εν ψηλά
ούλα μουλλώννουν τζιαι μιλά
τ’ αντρειωμένου η τόλμη. 
 
Πρώτην τ’ Απρίλη 
έβκηκεν απόφαση γι’ αγώναν
ο Μόδεστος είπεν «παρών»
με το μυαλόν το καθαρόν
τζιαι την ψυσιήν στο στόμαν. 
 
Ο άντρας σου καλέστηκεν
τριανταμιάν του Μάρτη
δίχως να πει πού εν να πά
μα είπεν σου πως σ’ αγαπά
τζιαι με την ώραν θα ‘ρτει. 
 
Είπες του «τα μωρούδκια μας 
να τα καληνυχτίσεις
στο σσιέπος του Θεού να πας
όμως ή ταν ή επί τας
να μεν λιποταχτήσεις». 
 
Τον άντραν σου στο Πάνθεον 
έβαλεν η Πατρίδα
εσέναν έχουμεν σε εμείς
υπόδειγμαν χρηστής ζωής
είσαι μια Ηρωίδα.
 
Και ο Εθνικός μας ποιητής *Κώστας Μόντης. Επίκαιρο για σήμερα που λησμονήσαμε τις θυσίες και τα διδάγματα των ηρώων μας …
 
«Ας πάρουμε μια σταγόνα απ’ το αίμα σου να καθαρίσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ’ το αίμα σου να μπολιάσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ’ το αίμα σου να βάψουμε το δικό μας να μην μπορέσει πια ποτές να το ξεθωριάσει ο φόβος. Να πάρουμε το τελευταίο σου βλέμμα να μας κοιτάζει μην ξεστρατίσουμε, να πάρουμε την τελευταία σου εκπνοή να ‘χουμε οξυγόνο ν’ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια, να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις να ‘χουμε να τραγουδάμε ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά και την Ένωση…..». ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ … ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ.
 
* Ο Ελληνολάτρης και Ενωτικός Κώστας Μόντης, συμμετείχε ενεργά στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου κατά των Άγγλων, το 1955-59, έχοντας την θέση του πολιτικού καθοδηγητή των μελών της Εθνική οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). 
 
Επιμέλεια από ομάδα εργασίας και έρευνας του συγγραφέα Αντώνη Αντωνά αδελφού Εθνομάρτυρα.



Share

19 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΨΥΧΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Κ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Κ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑΚΙΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΙΣΑΝ ΜΕΧΡΙ Κ ΤΩΡΑ .
ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ Κ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΦΛΟΓΑ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΧΟΜΣΙΝΕΜΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ Κ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤΟ.
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΘΕΣ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.
ΙΣΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΛΑΒΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΝΑ Κ ΚΟΡΗ.

Ανώνυμος είπε...

Αθάνατοι οι ήρωες και εθνομάρτυρες της ΕΟΚΑ!
Να είναι καλά και όσοι τους θυμούνται, τιμάνε τη μνήμη τους και υπενθυμίζουν τη θυσία τους για Ελευθερία και Ένωση της Μεγαλονήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
Εγκαρδίως αγαπητέ μου Αντώνη
Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
Δέσποινα

Ανώνυμος είπε...

Καλή Λευτεριά στην Κύπρο μας συν Θεώ και σύντομα ο διαμελισμός -
διάλυση της άθλιας τουρκίας!
Αντιστεκόμαστε και Αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική μας Νίκη!
Σ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Διγενής της Κύπρου, Γεώργιος Γρίβας (1898 – 27 Ιανουαρίου 1974)
Στις 27 Ιανουαρίου 1974, ο Γρίβας, εξαντλημένος και απογοητευμένος, απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς. Μετά από 6 μήνες οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα Ήρωα παρατίθεται αυτό το ποίημα:
Ο Διγενής της Κύπρου, Γεώργιος Γρίβας
Γρίβα, θρέμμα της Κύπρου,
εθνικών αγώνων μαχητή,
Ήρωα, εθνάρχη της νήσου,
της ένδοξης Πατρίδος Διγενή8.
***
Πρώτη του Απρίλη μέρα,
αγώνα ξεκίνησες τρανό,
στα χώματα τα ματωμένα,
ενάντια στον ξένο το ζυγό.
***
Έπος έγραψες με αίμα
-ηρώων πρώτε, Διγενή-
με σκοπό του αγώνος έναν:
Η Κύπρος μ’ Ελλάδα να ενωθεί!
***
Λέων της Κύπρου, Γρίβα,
φόβος των εχθρών.
Σάπφειρος συ για την Πατρίδα,
παιάνων άξιε και τιμών.
***
Πλήγμα επέφερες μέγα,
στον Άγγλο κατακτητή.
Μα τη νίκη σου κάποιοι κλέψαν,
των ξένων δούλοι πιστοί.
***
Εσύ πια δεν ζούσες,
όταν εισέβαλαν οι Αγαρηνοί,
στην Κύπρο, που πάντα τιμούσες
-σαν άλλον9, δεν το ‘χες ευχηθεί!-
***
Σήμερα, όπως και τότε,
τ’ όνομά σου δυσφημούν,
κάποιοι σαν άλλοι προδότες,
τη φήμη σου να σβήσουν προσπαθούν.
***
Όμως… η ιστορία δεν αλλάζει,
μον’ διηγώντας τούτα στενάζει…
Ευαγγελία Κ. Λάππα

Ανώνυμος είπε...

Tο προδοτικό και αμετανόητα κομουνιστικό κόμμα της Κύπρου ΑΚΕΛ, ούτε και σήμερα παρευρέθηκε στην δοξολογία και ούτε ένα απλό στεφάνι δεν κατέθεσε στα φυλακισμένα μνήματα. Η ιστορία κατέγραψε με χρυσά γράμματα τους αγώνες και θυσίες του Διγενή και της ΕΟΚΑ... εσάς με μελανά στα μαύρα κατάστιχα, που δεν θα σβηστούν ποτέ. Προδότες.
Κώστας

Ανώνυμος είπε...

1η Απριλλίου 1955. Τιμή και δόξα στους ήρωες μας που έπεσαν στον υπέρ πάντων αγώνα. Λευτεριά και Ένωση.
Γνωστοί αλλά και άγνωστοι. Όλοι παιδιά ενός λαού που στα τέσσερα επικά χρόνια αψήφησαν τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και όλες τις κτηνωδίες που χρησιμοποίησε ο κατακτητής, για να κάμψει το φρόνημά τους. Όλοι παιδιά ενός λαού που δεν λύγισε, που παρέμεινε όρθιος, που ατένιζε σε μακρινούς ορίζοντες, που είχε μάθει από πολύ παλιά να συλλαβίζει το αλφάβητο της ελευθερίας, που προχώρησε σε πράξεις, όμοιες των οποίων συναντούμε στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν.
Στη μνήμη όλων αυτών ας αποθέσουμε αμάραντα αγριολούλουδα και ας τους ρωτήσουμε πώς πρέπει να προχωρήσουμε στους σημερινούς χαλεπούς για τον Ελληνισμό καιρούς.

Μ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Οι προδοσίες του ΑΚΕΛ κατά της ΕΝΩΣΗΣ και της ΕΟΚΑ.
Το κομουνιστικό ΑΚΕΛ προσδοκώντας ότι κατά τον εμφύλιο πόλεμο 46-49, στην Ελλάδα θα κέρδιζε η αριστερά είχε σαν λάβαρο την Ελληνική σημαία και υμνούσε την ΕΝΩΣΗ. Μετά την ήττα της αριστεράς έγινε πολέμιο κατά της Ελλάδας, του απελευθερωτιού αγώνα ΕΟΚΑ, της Ελληνικής σημαίας, του Εθνικού Ύμνου και ότι Ελληνικού …
25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1945, στον εορτασμό της εθνικής επετείου στο χωριό Λευκόνοικο θυσιάστηκαν για την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα, οι πρώτοι μας μάρτυρες του ΑΚΕΛ, στην παρέλαση των Λαϊκών Οργανώσεων με επικεφαλής τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία μας και τους φουστανελοφόρους Ακελιστές. Εκείνη την εποχή η μόνη σημαία που είχε το ιδρυθέν το 1941 ΑΚΕΛ ήταν η Γαλανόλευκη με τον μεγάλο σταυρό στη μέση και στο κέντρο της σε κύκλο το όνομα του κόμματος…
13.9.1947: Το Πέμπτο συνέδριο του ΑΚΕΛ. Αvαθεωρείται τo Καταστατικό στo oπoίo τovίζεται ότι τo Κόμμα αγωvίζεται για τηv Εvωση με τηv Ελλάδα.
S-815
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1947, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συμβουλευτικής Συνέλευσης ή Διασκεπτικής (1.11.1947) συνερχόταν στη Λευκωσία το Πέμπτο συνέδριο του ΑΚΕΛ.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα με ζητωκραυγές και συνθήματα υπέρ της Ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η αίθουσα του συνεδρίου ήταν σημαιοστολισμένη με ελληνικές σημαίες και το βήμα του Συνεδρίου ήταν επίσης καλυμμένο με μια ελληνική σημαία.
Η παρουσία της σημαίας στο βήμα του συνεδρίου δεν ήταν τυχαία. Είχε τη σημασία της. Και όπως έγραψε η εφημερίδα “Δημοκράτης” εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ:
“Η παρουσία της Ελληνικής σημαίας που σκεπάζει το βήμα του συνεδρίου συμβολίζει τον βασικό προσανατολισμό του Κόμματος μας και θυμίζει σε όλους το μεγάλο χρέος για τη ένταση του αγώνα μέχρι την πραγματοποίηση του εθνικού πόθου του λαού μας, για την εθνική του αποκατάσταση. Αυτή καθοδηγεί τη σκέψη των συνέδρων και τονώνει το κουράγιο για τη συνέχιση του εθνικού μας δρόμου με πιο ανοικτά και γοργά βήματα”.
Σε ένα πανώ αναγραφόταν το σύνθημα “Ζήτω η Ενωση, για ψωμί του λαού και την ανάπτυξη του τόπου μας”.
Στο συνέδριο παρέστησαν 110 αντιπρόσωποι από όλη τη Κύπρο και άλλα μέλη του Κόμματος και σ’ αυτό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οργανωτικά θέματα.
Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος Εζεκίας Παπαϊωάννου χρησιμοποίησε μάλιστα ωραίες φράσεις για να εξυμνήσει τον ενωτικό αγώνα των Κυπρίων λέγοντας ότι σαν βασική αιτία των δεινών του Κυπριακού λαού έβλεπε την αποικιακή κυβέρνηση.
Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου ήταν φανατικός οπαδός της Ενωσης και ο ίδιος μάλιστα φημιζόταν αργότερα ότι είχε βγάλει την πρώτη ενωτική του ομιλία στο Λονδίνο την περίοδο της εξέγερσης των Οκτωβριανών στην Κύπρο το 1931.
Πρόσθεσε ο Παπαϊωάννου:
“Πώς θα μπορέσει να προοδεύσει αυτός ο τόπος; Η απάντηση βγαίνει από τα πιο πάνω. Να φύγουν οι Αγγλοι από την Κύπρο, να μας αφήσουν να ενωθούμε με την υπόλοιπη Ελλάδα και να μας αφήσουν να δουλέψουμε χέρι με χέρι με τους άλλους αδελφούς μας Ελληνες για την ανάπτυξη του νησιού μας. Η Ενωση με την Ελλάδα δεν είναι για μας τέρμα στο οποίο θα σταθούμε για να πούμε νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα. Είναι σταθμός για περαιτέρω δουλειά και αγώνες του τόπου μας για ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια ενός ελεύθερου ελληνικού κράτους”.
Στο αναθεωρημένο καταστατικό του Κόμματος που εγκρίθηκε περιλαμβανόταν επίσης πρόνοια για την Ενωση, αναφερόταν δηλαδή ότι το Κόμμα αγωνιζόταν για την Ενωση και είχε ως στόχο του αυτή την επιδίωξη.
Το άρθρο 3 του αναθεωρημένου καταστατικού προέβλεπε:
” Στο σημερινό στάδιο κάτω από συνθήκες εθνικής υποδούλωσης του Κυπριακού λαού, το ΑΚΕΛ βάζει στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για την εθνική αποκατάσταση του λαού, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα”.
Και όλα τα πιο πάνω, τα αποσιωπά, χρόνια τώρα, η έχουσα… «μεγάλο πρόβλημα» και με τη Γαλανόλευκή μας και με τους αγώνες μας για την Ένωση, νυν ηγεσία του ΑΚΕΛ…
Μίνως ΕΟΚΑ ΑΝΕ

Ανώνυμος είπε...

Και αφού η αριστερά στην Ελλάδα ηττήθηκε ….
Το ΑΚΕΛ αν και αρχικά στήριζε τον αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, εναντιώθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (Ιντελιτζενς Σερβις) για να τον σαμποτάρει.
Επίσης οι κομμουνιστές με έγγραφο της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ (Σεπτέμβρης 1955) καλεί τους Κυπρίους; "Να σαμποτάρουν τον έρανον υπέρ των πολιτικών κρατουμένων... διότι τα χρήματα, προωρίζοντο διά την αγοράν όπλων της εγκληματικής ΕΟΚΑ".
ΠΡΩΤΗ τ’ Απρίλη 1955: η έναρξη του αντιαποικιακού απελευθερωτικό αγώνα. Ενός αγώνα, στον οποίο το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν συμμετείχε, αλλά η ηγεσία του τον ύβρισε πολύ πριν αρχίσει. Όχι όταν ξεκίνησε. Για να έρθει τον Μάη του 1957 να κάνει αυτοκριτική για λάθη αναφορικά με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο αρχικό στάδιο του αγώνα, όχι όμως και να δώσει μια πρακτική ή θεωρητική δικαιολογία για τη θέση του κόμματος έναντι του ένοπλου αγώνα.
Να θυμίσουμε κάποια σημαντικά γεγονότα, με βάση τη χρονολογική τους εξέλιξη:
Το Δεκέμβρη του 1954, πριν από εξαγγελθείσες μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Κύπρο εναντίον της αποικιοκρατίας, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, μέσω του δημοσιογραφικού της οργάνου «Νέος Δημοκράτης», χαρακτήριζε τις εκδηλώσεις σαν «προβοκάτσιες» και σαν «ύποπτες ενέργειες από εχθρούς του λαού και της υπόθεσής του». Παράλληλα, καλούσε τους εργάτες να παρεμποδίσουν τις «εχθροπραξίες».
Δηλαδή, ενώ η ΕΟΚΑ ήταν ακόμη υπό σύσταση, οι ηγέτες του ΑΚΕΛ τη βαρούσαν ανελέητα και, με θράσος χιλίων πιθήκων, παρουσιάζονταν σαν ηρακλείς της αυτοδιάθεσης!
Πλέον προκλητική και απαράδεκτη παρουσιάστηκε η ηγεσία του ΑΚΕΛ την 1η Απριλίου 1955 σε ανακοίνωσή της προς το λαό, μετά τις πρώτες εκρήξεις που σήμαναν την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Πρόκειται για μνημείο ασυναρτησίας και αχρειότητας, που προβλήθηκε την επομένη από τον «Νέο Δημοκράτη» υπό τον τίτλο: «Οι χθεσινές «εκρήξεις» δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα του κυπριακού λαού. – Είναι ένα ύποπτο παιγνίδι εμπνευσμένο από εχθρούς του λαού, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσεις στον κυπριακό αγώνα.- Ο λαός να δυναμώσει την επαγρύπνησή του στον υπέρτατο βαθμό και να συνεχίσει τους αγώνες του κάτω από τη σημαία του ενιαίου πατριωτικού μετώπου!»
Ιδιαίτερα, όμως, θλιβερός και απαράδεκτος υπήρξε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Ελλάδας, Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος, εκτός του ότι αποκάλυψε στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή σε ραδιοφωνική του ομιλία, σε άρθρα του στο «Νέο Δημοκράτη» εξέμεσε σειρά χυδαίων χαρακτηρισμών κατά των αγωνιστών: «Εθνοπροδότες, Κυπροκάπηλοι, τυχοδιώκτες»! Τα σαμποτάζ τα αποκάλεσε «πυροτεχνήματα» και τις βόμβες «πασχαλιάτικα βαρελότα», «τρακατρούκες και τσάκρες». Και το πιο ανήκουστο, ότι, δήθεν, ο αγώνας «σχεδιάστηκε και μπήκε σε πράξη σε συνεννόηση και με συμφωνία με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές!..»
Ο κάθε Κύπριος θα πρέπει να γίνει γνώστης και κοινωνός των «αποφθεγμάτων» αυτών και της όλης στάσης του ΑΚΕΛ έναντι του απελευθερωτικού αγώνα. Έχουμε υποχρέωση να τα δημοσιοποιούμε και να προωθούμε και σε άλλους. Γιατί, και σήμερα, η ηγεσία του ΑΚΕΛ συνεχίζει τις ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του αγώνα και, υπό την κάλυψή τους, προσπαθεί να δικαιολογήσει την προδοτική της στάση έναντι του έπους του 1955-59. Ενώ με απροσμέτρητο θράσος στέλλει παρατρεχάμενούς της να καταθέτουν στεφάνια σε μνημεία και μνημόσυνα ηρώων, συνεχίζει ακατάπαυστα και λυσσαλέα την κατασυκοφάντηση του Αρχηγού και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Και το επιστέγασμα των προδοσιών τους … σε οκτώ λέξεις ….
O μέχρι προ τινος γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καλεσμένος στην εκπομπή #ΡΙΚ σε συζήτηση για το Κυπριακό δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «εμείς δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι Ελληνική».
Από αυτά τα ολίγα εξάγετε τα συμπεράσματα σας για το αμετανόητο εφιαλτικό προδοτικό ΑΚΕΛ της Ελληνικής Κύπρου ΕΛΛΗΝΕΣ. Κατά τα άλλα οι Τούρκοι είναι αδέλφια τους ….και η περιτομή (σουννέττι) τους λείπει…
Κ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Και ολίγα για τον επίορκο της ΕΝΩΣΗΣ Μακάριο.
Ο επίορκος κληρικός από την Παναγιά της Πάφου και άλλοι που ορκίζονταν για Ένωση και μόνον Ένωση συμβιβάζονται στο δοτό Σύνταγμα, απότοκο των οδυνηρών για την Κύπρο Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου, δια του οποίου όχι μόνο δεν επετεύχθη η Ένωση, αλλά μπήκε η Τουρκία στο παιχνίδι, αφού κηρυσσόταν ως εγγυήτρια δύναμη με επεμβατικά δικαιώματα στο νησί μας.
Τους συμβιβασμούς του τότε και την προδοσία των πολιτικών – στρατιωτικών λίγα χρόνια αργότερα, τα πληρώνουμε ακόμα. Οι συμβιβασμοί στα Εθνικά θέματα – είτε αποκαλούνται Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, είτε Σχέδιο Ανάν και Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία – πέραν του ότι μας φέρνουν μακριά από τους εθνικούς μας σκοπούς, κρύβουν και άλλες πρόνοιες που είναι μοιραίες για τον Ελληνισμό της Κύπρου με επακόλουθο την τουρκοποίηση όλης της Ελληνικής Κύπρου μας.
Με προσταγή λοιπόν του Διγενή κι ευχή του Γενναδίου, παραμένουμε, εν αντιθέσει με τους επίορκους του Όρκου της Φανερωμένης, πιστοί στον όρκο αυτό, έχοντας για οδοδείκτη τις Εθνικές μας αξίες και το αδιάλλακτο ιδανικό της Ελλάδος και της Ενώσεως. Παραμένουμε πιστοί στον αγώνα μας για επίσημη αναγνώριση της Κύπρου ως Κράτος Ελλήνων, όπως αρμόζει στη χιλιόχρονη Ελληνική μας Ιστορία. Παραμένουμε πιστοί στις παρακαταθήκες που μας άφησαν, ως φάρο να μας φέγγει στον δρόμο για τον Παρθενώνα, οι προδομένοι πρόγονοί μας που θυσιάστηκαν για την λευτεριά και την ένωση….
Ένα μικρό συμβολικό ποίημα που συμπεριλάμβαναν στην προσευχή τους από την έναρξη του αγώνα της 1ης Απριλλίου 1955 οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ…
Θεέ μου τζιαι βοήθα μας
στην μάναν μας να πάμεν
τζι’ ας τρώμεν πέτρες των βουνών
αν δεν έσιει να φάμεν!
Μακάριος: Το εύρος ενός ηγέτη το προσδιορίζουν τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Ο Καποδίστριας διπλασίασε την Ελλάδα, ο Μακάριος διαίρεσε τον Ελληνισμό της Κύπρου (Διαίρει και βασίλευε) ενταφίασε τον προαιώνιο πόθο περί Ένωσης και τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Ωστόσο, αποκαλούνται και οι δύο εθνάρχες. Μέχρι σήμερα η Ιστορία ήταν πολύ επιεικής με τον Μακάριο, όμως σε βάθος χρόνου θα είναι αμείλικτη.
Όταν πέθανε ο Μακάριος κανένας ξένος ηγέτης δεν προσήλθε στην κηδεία του, Στη Λευκωσία, στο προεδρικό μέγαρο, αναρτήθηκε ένα πανό που έγραφε: *«Χίλιοι Μακάριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα Σου». Τέσσερις και πλέον δεκαετίες από τότε, ο Μακάριος δεν υπάρχει στη συλλογική συνείδηση, όμως οι παρακαταθήκες του έχουν βρικολακιάσει και κάθε νέος ένοικος του μεγάρου πολιτεύεται στη σκιά του...
*Και όντως περί τα χίλια αγάλματα του υπάρχουν στην Κύπρο και που με εντολή του κατασκευάσθηκαν, αλλά είναι αγάλματα μόνο…
Π.Β.

Ανώνυμος είπε...

Και ο Διγενής …
ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1959 Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ
Η συμβολή του Γεωργίου Γρίβα Διγενή σε αυτό τον αγώνα ήταν καταλυτική, καθώς ως αρχηγός ήταν ο απόλυτος εμπνευστής του αντάρτικου που έγινε στα βουνά, ενάντια στον πανίσχυρο βρετανικό στρατό. Παράλληλα κατάφερε να αφυπνίσει τους νέους που ξεχύθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την λευτεριά της Κύπρου. Η ΕΟΚΑ του Διγενή ξεσήκωσε τον λαό, κάνοντάς τον να πιστέψει στις δυνατότητές του. Η Κύπρος μετατράπηκε σε κοχλάζον ηφαίστειο και η γη έτρεμε στο πέρασμα των παλληκαριών του Γρίβα. Οι καρδιές όλων των Ελλήνων της Κύπρου θερμάνθηκαν από την φλόγα του αγώνα, υψώνοντας στα ουράνια τα αιώνια λάβαρα του Ελληνισμού, κάνοντας τον πόθο για λευτεριά πιο έντονο από ποτέ!
Ο Γρίβας Διγενής αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους Κύπριους εκείνης της εποχής. Σε κάθε του προκήρυξη και σε κάθε του προσταγή ξεχείλιζε απαράμιλλο θάρρος που ταρακουνούσε την ψυχή των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Αν και ο αγώνας χαρακτηρίστηκε άνισος επειδή οι Άγγλοι είχαν υπεροχή στα όπλα, οι εντολές του Διγενή και η αιώνια Ελληνική ψυχή έκαναν την ΕΟΚΑ ανίκητη. Τα παραδείγματα αυτοθυσίας πολλά, καθώς μπροστά από τα ατέλειωτα βασανιστήρια των Άγγλων, οι λεβέντες της ΕΟΚΑ δεν πρόδωσαν ούτε ντρόπιασαν τον όρκο που έδωσαν.
Τέτοιοι Έλληνες δεν υπάρχουν πια. Όμως ΟΛΟΙ εμείς οφείλουμε να κρατάμε άσβεστη την μνήμη του Αρχηγού της ΕΟΚΑ και τόσων ηρώων που υπό τη καθοδήγησή του βάδισαν στον δρόμο της Λευτεριάς ή βάδισαν προς την αγχόνη ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Κανείς τους δεν υπήρξε επίορκος. Πέθαναν πιστοί στον όρκο που είχαν δώσει για Ένωση της Κύπρου με την Μάνα Ελλάδα!
Στις 18 Μαρτίου του 1959 η Βουλή των Ελλήνων σε πανηγυρική της συνεδρίαση με εισηγητή τον Γεώργιο Παπανδρέου, ανακηρύσει ομοφώνως τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα Διγενή "Άξιο τέκνο της Πατρίδας" μς δευτερομιλητή τον βουλευτή της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού, ενώ ταυτόχρονα τον αποδίδει τον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Λίγες μέρες μετά, στις 23 Μαρτίου του ίδιου έτους, ακολουθεί τιιμητικό ψήφισμα και έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών, με ταυτόχρονη απονομή του χρυσού μεταλλίου...
Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά δεν είναι σχόλια. Είναι πατριωτικό ευαγγέλιο ένδοξης Ελληνικής ιστορίας, όπως και το άρθρο. Εύγε σε όλους. Η ανταπόκριση των αναγνωστών αποδεικνύει ότι και σήμερα υπάρχουν ακόμη ΕΛΛΗΝΕΣ. Για αυτό ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ελληνική Κύπρος μας δεν θα χαθούν ποτέ. Ζήτω η επική 1η Απριλίου 1955. Χρόνια πολλά Κύπρος.
Κωνσταντίνα

Ανώνυμος είπε...

Κάθε επέτειο της 1ης Απριλίου η Κύπρος αναγεννάται!
Τέτοια μέρα οι ήρωες του έπους του αγώνα του 1955-1959 εγείρονται ανδρειωμένοι!
Αναστημένοι!
Ακόμη και μέσα από τα Φυλακισμένα Μνήματα!
Τίποτε δεν μπορεί να τους κρατήσει!
Είναι το πανηγύρι, η γιορτή, η γενέθλια μέρα της ηρωικής θανής τους!
Η μέρα που τους απαθανάτισε!
Τους χάρισε την αιώνια νιότη και λεβεντιά!
Κι αυτήν δεν μπορεί να τους την στερήσει κανείς!
Πολύ περισσότερο αυτοί που τους στέρησαν την ζωή!
Πού να ξέραν όμως πως τους χάρισαν την αιωνιότητα;
Την αιώνια νιότη που μόνο η αυτοθυσία για ευγενείς σκοπούς την χαρίζει!
Αυτοπροσφερόμενοι και μαρτυρικοί, χαριτωμένοι εξάπαντος!
Και το έγκλημά τους; Ο αγώνας τους; Το αίτημά τους;
Η ένωση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό!
Την Ελλάδα!
Όταν το Ρωμαίικο είχε ανασυνταχθεί!
Και η Κύπρος έμενε εκτός! Σε χέρια μητριάς!
Σχεδόν αμούστακα παιδιά σήκωσαν στις πλάτες τους ένα τεράστιο αγώνα που μοιάζει μυθικός! Στην ουσία επικός!
Ποτέ ίσως, τόσοι απειροπόλεμοι, αλλά και ανεκπαίδευτοι στρατιωτικά, υποτυπώδεις αντάρτες, δεν σήκωσαν τόσο μεγάλο πολεμικό βάρος!
Ποτέ τόσοι λίγοι και σε ένα τόπο τόσο κλειστό δεν τα έβαλαν με μια αποικιοκρατική δύναμη. Που μάλιστα την ταπείνωσαν!
Ποτέ μια δράκα τόσο λίγων Ελλήνων, όσο αυτοί, δεν κατάφερε να στριμώξει για τα καλά μια αυτοκρατορία!
Ποτέ τόσοι λίγοι και “αυτοσχέδιοι” επαναστάτες δεν ταπείνωσαν μια χώρα που ήταν ανάμεσα στους ισχυρούς νικητές δύο Παγκοσμίων Πολέμων!
Ποτέ μια τόσο ελαφρά οπλισμένη ομάδα δεν ταπείνωσε μια τέλεια εξοπλισμένη πολεμική μηχανή!
Ήταν, όμως, η 1η Απριλίου η 25η Μαρτίου της Κύπρου;
Ήταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ του (1955-1959) κάτι αντίστοιχο με τη Ελληνική Επανάσταση;
Ήταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ ο Μακεδονικός Αγώνας της Κύπρου;
Ήταν ο αγώνας ΕΟΚΑ το αντίστοιχο έπος του αγώνα του ’40;
Ήταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ η Εθνική Αντίσταση της περιόδου της ναζιστικής κατοχής;
Θα μπορούσε να ήταν κάτι απ’ όλα αυτά, αν η Κύπρος ήταν απόλυτα αποκομμένη από τον εθνικό κορμό, αν και είχε το δικό της μερτικό και την συμμετοχή της σε όλους τους παραπάνω αγώνες.
Μερτικό, όχι βεβαίως ως μερίδιο σε υλικό και οικονομικό, αλλά πεσόντων τιμητικό των ψυχών αντρειωμένων. Πάντα εθελοντών και με την έννοια των ηρώων, μαρτύρων!
Η Μεγαλόνησος ήταν ένας συνεχές φυτώριο μαρτύρων, αεί προσφερομένων στον εθνικό κορμό. Και ας… ήταν μακρυά! (Όπως δήλωσε ελλαδίτης πολιτικός το 1974).
Η απόσταση, όμως, από την Κύπρο προς την Ελλάδα ήταν πιο κοντινή, γιατί την Ελλάδα την είχαν μέσα τους οι Κύπριοι! Η Ένωση που ζητούσαν και απαιτούσαν, πλέον ενόπλως, υπήρχε πάντα μέσα τους!
Αλλά έμοιαζε να υποφέρουν από την στέρηση της θωριάς της μάνας Ελλάδας.!
Και έτσι δεν ζητούσαν ανεξαρτησία και δικό τους κράτος, αΑλλά να ενωθούν ως αναπόσπαστο και ορφανό τμήμα του Ελληνισμού!
Μια πονεμένη Ρωμιοσύνη της ανατολικής Μεσογείου!
Το τελευταίο ζωντανό τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκτός Ελλάδος! Η Μικρή αλλά μεγάλη σε ανδρειωμένη ψυχή Ελλάδα της Μεσογείου.
Σ.Μ. Θυγατέρα ήρωος ΕΟΚΑ

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Παρένθεση: Ο ηρωικός γαιδουράκος της ΕΟΚΑ. Ο αγώνας ο απελευθερωτικός παρά τις δυσκολίες του είχε και το χιούμορ του……
Όταν οι αποικιοκράτες ιταμά και τελεσιγραφικά κατά την έναρξη του αγώνα , ζήτησαν από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ να παραδοθούν… μόνο ένας γαϊδουράκος …παραδόθηκε .. Στις πλάτες του έγραφε « I Surrender! – Παραδίδομαι » και είχε κρεμασμένο τον οπλισμό του…, ο οποίος ήταν ξύλινος και περιτριγύριζε στους δρόμους της Λευκωσίας. Ακόμη προτού τον συλλάβουν Τούρκοι επικουρικοί , αφού μετάνοιωσε, διότι με το ζόρι τον έβαλαν να παραδοθεί οι αγωνιστές, ηρωικά αντιστάθηκε και με γαϊδουροκλωτσιές (πορτοκλωτσιές), αρκετούς από αυτούς ποδοπάτησε… Ο «Βουκεφάλας». Ο ηρωικός γαϊδουράκος που ρεζίλεψε τους Άγγλους. Ο Γαϊδουράκος, ήταν υπό την προστασία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ (Εμπνευστής του ρεζιλέματος των Άγγλων ήταν ο Τομεάρχης ΕΟΚΑ ΡΕΝΟΣ ΛΥΣΙΩΤΗΣ.) τον έλεγαν Σιερκά, αλλά του είχαν και αγωνιστικά ψευδώνυμα, «Χουιλής» και «Βουκεφάλας», συνελήφθη τελικά με λάσο και «φυλακίσθηκε».
Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ με καταδρομική ενέργεια τον απελευθέρωσαν και συνέχισε να προσφέρει τις εθνικές του υπηρεσίες μεταφέροντας οπλισμό και εφόδια στα λημέρια των αγωνιστών στα απρόσιτα βουνά του Τρόοδους.
Ήταν ένας γάϊδαρος με μεγάλα αυτιά,
λεβέντης, όμορφος και μ΄αρχοντιά,
Αποστολές ηρωικά εκτελούσε.
Πολεμοφόδια, τρόφιμα, αντάρτες,
στα λημέρια της ΕΟΚΑ κουβαλούσε. Και όταν οι Άγγλοι ζήτησαν απ΄ τους αντάρτες,
να παραδοθούν, αυτοί τον Βουκεφάλα επέλεξαν,
πρώτο να στείλουν με το ζόρι να παραδοθεί.
Του φόρτωσαν οπλισμό ξύλινο και μια ταμπέλα,
«I surrender», του καημένου οι άδικοι,
στα στενά της Λευκωσίας τον αμολύσαν.
Ο κόσμος τον χειροκροτούσε και επευφημούσε,
και ολόκληρο τάγμα Τούρκων επικουρικών των Άγγλων τον κυνηγούσε.
Ο Βουκεφάλας αντιστάθηκε και με κλωτσιές,
σε φυγή τους έτρεψε και αρκετούς τραυμάτισε.
Με λάσο τον συνέλαβαν, ποδοπέδες του πέρασαν,
με σιδερένια ασήκωτη μπάλα,
σε μπουντρούμι κελλί τον φυλάκισαν.
Λόγω του «οπλισμού», που κουβαλούσε,
και του νόμου που επικρατούσε
την εσχάτη των ποινών είχε απ΄τους…
πραγματικούς γάϊδαρους, που τον δικάσαν…
Εκτελεστικό απόσπασμα θα τον εκτελούσε…!
Οι αντάρτες τύψεις νοιώθοντας, με ενέργεια καταδρομική,
τον απελευθέρωσαν, χαρούμενο και ευτυχή,
τον «Βουκεφάλα» τον θαρραλέο και συμπαθή.
Την αποστολή στο Τρόοδος, συνέχισε την ηρωική….,
Μετά την απελευθέρωση, μέχρι βαθιά γεράματα έζησε,
λεύτερος στα λεύτερα πια βουνά του Τρόοδους,
στα γνωστά της ΕΟΚΑ τα λημέρια, τα κρησφύγετα,
εκεί που αγωνιστές την ζωή τους έδωσαν για την Λευτεριά,
υπό την προστασία των αγωνιστών και χωρικών,
αφήνοντας την πνοή την τελευταία, περιπλανώμενος,
λεύτερος, λίγα χρόνια μετά την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού…. Στην πρόκληση του Χάρντιγκ απάντησε ο αρχηγός Γεώργιος Γρίβας, εκδίδοντας μια από τις πιο εμπνευσμένες προκηρύξεις της ΕΟΚΑ με τίτλο: «Οι αγωνιστές νικητες δεν παραδίδονται».
Α.Α.

Ανώνυμος είπε...

Αν και συγκινημένη με έπιασε γελόκλαμα με τον ηρωικό γαϊδουράκο, που ρεζίλεψε τους Άγγλους και Τούρκους επικουρικούς πραγματικούς γαϊδάρους…. Αντιγόνη.

Ανώνυμος είπε...

Τα συνήθη Ελληνικά συστηματικά ΜΜΕ ουδεμία μνεία για τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ και της σημερινής Εθνικής Επετείου. Η "Ελληνική" Κύπρος κείται μακράν και είναι ξένη χώρα.
Ντροπή τους.
Ευτυχώς υπάρχουν ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ πατριωτικές ιστοσελίδες.
Dr Ν.Ι.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες-αποδέκτες μας για τα πρόσθετα σχόλια τους καθώς και τον κ. Θάνο του koukfamily για την επιμέλεια και καταχώρηση του αφιερώματος. Τιμάτε τον Ελληνισμό της Κύπρου.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αιώνια μνήμη, τιμή και δόξα στα παλικάρια μας της ΕΟΚΑ.
Ο Αγωνας τους θα τελειώσει και θα δικαιωθεί όταν γίνει η ΕΝΩΣΗ.
Μέχρι τοτε ολοι πρεπει να ακολουθουμε τον δρομο που χαραξαν με την θυσία τους.
Σας ευχαριστουμε για το επετειακο και εξαιρετικό άρθρο σας.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα αυτου του ειδους εμπεριστατωμενα αρθρα σε μαγνητιζουν να τα διαβασεις.
Χαρης

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.