11 Ιουνίου 2022

Μαϊμουδίζοντας τριγύρω

31 Μαϊου 2022 από το ViroLIEgy - Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Αν κάποιος κοντοσταθεί για λίγο και κοιτάξει με ειλικρίνεια αυτή την τρέχουσα τρέλα με την ευλογιά των πιθήκων, θα διαπιστώσει ότι η ιστορία που πωλείται δεν στέκει. Καθώς υπάρχει μια πληθώρα αντικρουόμενων και αντιφατικών στοιχείων που παρουσιάζονται σχετικά με αυτό το "ιογενές" ξέσπασμα σε ένα τόσο γρήγορο και σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει αρκετά μπερδεμένο και απογοητευτικό το να προσπαθεί κανείς να βγάλει νόημα από την προπαγάνδα που πετάνε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σαν άδειες μπανανόφλουδες που περιμένουν να τις πατήσει ο ανυποψίαστος περαστικός. Έτσι, φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε τους ισχυρισμούς για να δούμε τι μπορούμε να αποκαλύψουμε. 
 
--> Ταχεία εξάπλωση σε μη ενδημικές περιοχές; 
 
Αν ακολουθούσαμε την αφήγηση της θεωρίας των μικροβίων, οι μολυσματικές ασθένειες δεν εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου την ίδια στιγμή. Το ξέσπασμα θα εμφανιζόταν σταδιακά, συνήθως σε μια χώρα που θεωρείται το "hotspot" και στη συνέχεια θα εξαπλωνόταν αργά στις γύρω περιοχές. Αυτή η μεταφορά της μόλυνσης θα γινόταν από άτομο σε άτομο αφού κάποιος είχε μολυνθεί εκεί όπου η ασθένεια ενδημεί, δηλαδή εκεί όπου συναντάται τακτικά μεταξύ των ανθρώπων. 
 
Ωστόσο, το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων κατά κάποιο τρόπο αντιστρατεύεται αυτή την τάση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ: 
 
"Τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωμένες ταξιδιωτικές συνδέσεις με ενδημική περιοχή. Με βάση τις διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) που αναζητούν περίθαλψη σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σεξουαλικής υγείας". 
 
"Η ταυτοποίηση επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων χωρίς άμεσες ταξιδιωτικές συνδέσεις με ενδημική περιοχή αποτελεί εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός. Η επιτήρηση μέχρι σήμερα σε μη ενδημικές περιοχές ήταν περιορισμένη, αλλά τώρα επεκτείνεται. Ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα σε μη ενδημικές περιοχές". 
 
 
Μπορούμε να δούμε ότι αυτό το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο στο ότι εμφανίζεται γρήγορα μεταξύ ανθρώπων (κυρίως ομοφυλόφιλων ανδρών) σε μη ενδημικές χώρες που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στις περιοχές όπου λέγεται ότι εμφανίζεται η ευλογιά των πιθήκων. Αυτή ακριβώς η δήλωση θα πρέπει να σημάνει συναγερμό και να σηκώσει τις κόκκινες σημαίες για όλους. Υποτίθεται ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας "ιός" που δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και που μεταδίδεται δύσκολα. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο της Boston Globe: 
 
--> Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, λένε οι επιστήμονες. Γιατί λοιπόν ξαφνικά εμφανίζεται σε εννέα χώρες; 
 
Σχετίζονται τα κρούσματα; 
 
"Ορισμένες φαίνεται να είναι, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να διαπιστώσουν κοινούς δεσμούς σε τόσες πολλές χώρες και προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν πώς αυτά τα κρούσματα μπορεί να σχετίζονται ή όχι. "Η γεωγραφική διασπορά αυτού του φαινομένου είναι αρκετά σπάνια", δήλωσε ο Bausch. 
 
Μια άλλη αινιγματική πτυχή αυτού του ξεσπάσματος είναι το πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν τα κρούσματα και τα συμπτώματα, γεγονός που οδηγεί ορισμένους να αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων με μικρότερη περίοδο επώασης. 
 
"Είτε κάτι είναι θεμελιωδώς διαφορετικό εδώ, είτε υπάρχουν περισσότερα σε αυτά τα κρούσματα από όσα καταλαβαίνουμε", δήλωσε η Dr. Meghan May, καθηγήτρια λοιμωδών νοσημάτων στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στο Μέιν. 
 
--> Είναι η ευλογιά των πιθήκων σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια;
 
Αλλά πολλά από τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα σε αρκετές από τις χώρες αφορούν άνδρες ηλικίας 20 έως 55 ετών που αναφέρουν ότι έχουν κάνει σεξ με άλλους άνδρες. Και πολλές από τις αναφορές προέρχονται από εγκαταστάσεις υγείας που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα". 
 
 
Τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι έχουμε άσχετα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που συμβαίνουν σε μη ενδημικές χώρες και ξεσπούν σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών που εξετάζονταν για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και διαγιγνώσκονται με έναν "ιό" που δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και ο οποίος δεν είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ένα τεράστιο χάπι για να το καταπιεί κανείς. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το καταπιείς όταν βλέπεις πώς ορίζονται τα ύποπτα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Και πάλι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ: 
 
--> Ύποπτο κρούσμα:
 
"Άτομο οποιασδήποτε ηλικίας που παρουσιάζεται σε μη ενδημική χώρα της ευλογιάς των πιθήκων [2] με ανεξήγητο οξύ εξάνθημα. 
 
ΚΑΙ 
Ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα, από τις 15 Μαρτίου 2022:
  • Πονοκέφαλος 
  • Οξεία έναρξη πυρετού (>38,5°C) 
  • Λεμφαδενοπάθεια (διογκωμένοι λεμφαδένες) 
  • Μυαλγία (μυϊκοί και σωματικοί πόνοι) 
  • Πόνος στην πλάτη 
  • Ασθένεια (βαθιά αδυναμία)
ΚΑΙ 
για τις οποίες τα ακόλουθα κοινά αίτια οξέος εξανθήματος δεν εξηγούν την κλινική εικόνα: ανεμευλογιά, έρπης ζωστήρας, ιλαρά, Ζίκα, δάγκειος πυρετός, chikungunya, απλός έρπης, βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις, διάχυτη λοίμωξη από γονοκόκκο, πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής σύφιλη, χανδροειδής, λεμφογρανουλωματώδες βλεννογόνο, κοκκιωματώδες κοκκίωμα, μολυσματικό μαλάκιο, αλλεργική αντίδραση (π.χ, σε φυτά)- και οποιαδήποτε άλλα τοπικά συναφή κοινά αίτια βλατιδώδους ή φυσαλιδώδους εξανθήματος. 
 
Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν αρνητικά εργαστηριακά αποτελέσματα για τις απαριθμούμενες κοινές αιτίες της νόσου του εξανθήματος προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα περιστατικό ως ύποπτο." 
 
--> Επιβεβαιωμένο κρούσμα:
 
"Ένα κρούσμα που πληροί τον ορισμό είτε του ύποπτου είτε του πιθανού κρούσματος και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων με την ανίχνευση μοναδικών αλληλουχιών του ιικού DNA είτε με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) σε πραγματικό χρόνο και/ή με αλληλουχία." 
 
"Η ενδημική νόσος της πιθηκοπανώλης περιορίζεται συνήθως γεωγραφικά στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Η ταυτοποίηση επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή σε πολλές χώρες είναι άτυπη, ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μαϊμουδοπανώλη και ανάληψης ολοκληρωμένης ανεύρεσης και απομόνωσης των κρουσμάτων (με παροχή υποστηρικτικής φροντίδας), ανίχνευσης επαφών και υποστηρικτικής φροντίδας για τον περιορισμό της περαιτέρω μετάδοσης προς τα εμπρός." 
 
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κανείς ύποπτο κρούσμα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων είναι να έχει οξεία εξανθήματα σε μη ενδημική χώρα μαζί με συμπτώματα που τυπικά σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο, αυτό προφανώς δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα, καθώς τα ίδια συμπτώματα που παρατηρούνται στην πιθηκοπαρωτίτιδα είναι κοινά σε πολλές ασθένειες. Υποστηρίζεται επίσης ότι τα κρούσματα μαϊμουδοπανώλης είναι άτυπα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι ακανόνιστα ή/και ασυνήθιστα: 
 
"Με εξαίρεση τα περιστατικά που αναφέρονται σποραδικά σε ταξιδιώτες από ενδημικές χώρες, τα περιστατικά σε μη ενδημικές περιοχές που δεν συνδέονται με ταξίδια από ενδημικές χώρες δεν είναι τυπικά. Προς το παρόν (από τον Μάιο του 2022) δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν και των ταξιδιών από ενδημικές χώρες και καμία σύνδεση με μολυσμένα ζώα". 
 
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σχετικά ήπια (όπως μία ευλογιά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων), να μην έχουν καθόλου κανονικά συμπτώματα (δεν υπάρχει πυρετός, δεν υπάρχει εξάνθημα), ή μπορεί να μιμούνται ή να παρουσιάζονται ως οποιαδήποτε από τις άλλες διάφορες δερματικές εκρήξεις (όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς τα συμπτώματα συγχέονται με ΣΜΝ- Σεξουαλικά Μεταδοτικές Νόσους). Ο ΠΟΥ παραδέχεται με ευκολία ότι οι βλάβες από τη ευλογιά των πιθήκων δεν μπορούν να διακριθούν εύκολα από τις διάφορες άλλες ασθένειες που προκαλούν δερματικά εξανθήματα: 
 
"Λόγω του εύρους των παθήσεων που προκαλούν δερματικά εξανθήματα και επειδή η κλινική εικόνα μπορεί να είναι πιο συχνά άτυπη σε αυτή την επιδημία, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί η μαϊμού-οξύπη αποκλειστικά βάσει της κλινικής εικόνας, ιδίως για περιπτώσεις με άτυπη εικόνα. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζονται και άλλες πιθανές αιτίες διακριτών δερματικών αλλοιώσεων ή διάχυτου εξανθήματος- Παραδείγματα άλλων αιτιολογιών για δερματικές αλλοιώσεις με παρόμοια εμφάνιση στα διάφορα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα, τον ιό της ανεμευλογιάς, τον ιό του molluscum contagiosum, τον εντεροϊό, την ιλαρά, την ψώρα, το Treponema pallidum (σύφιλη), βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις, αλλεργίες σε φάρμακα, ιούς parapox (που προκαλούν orf και συναφείς καταστάσεις) και chancroid (2)". 
 
 
Παραδόξως, ενώ ουσιαστικά ισχυρίζονται ότι πρέπει να αποκλειστούν αυτές οι άλλες αιτίες, δεν απαιτείται να γίνει κάτι τέτοιο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. Έτσι, εναπόκειται στην ερμηνεία του θεράποντος ιατρού να διακρίνει μεταξύ αυτών των ασθενειών με βάση την εμφάνιση και μόνο, κάτι που ο ΠΟΥ παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί, ειδικά δεδομένης της άτυπης φύσης της "επιδημίας". Ανεξάρτητα από αυτό, από τη στιγμή που ένα κρούσμα είναι ύποπτο, το μόνο που χρειάζεται για να μεταπηδήσει από ύποπτο σε επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι μια θετική εξέταση PCR. Για προφανείς λόγους, αυτό δημιουργεί τα δικά του προβλήματα. 
 
--> Εργαστηριακή επιβεβαίωση;
 
Πρώτα απ' όλα, αναφέρεται ότι το υλικό από τη δερματική βλάβη είναι το υγρό που χρησιμοποιείται για την "επιβεβαίωση" της διάγνωσης. Επιτρέπουν, ωστόσο, την εξέταση άλλων σωματικών υγρών που δεν προέρχονται από τις αλλοιώσεις, όπως τα στοματοφαρυγγικά επιχρίσματα και τα ούρα, ωστόσο ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια όσον αφορά την εξέταση αυτών των υγρών. Ο ΠΟΥ αφήνει να εξαρτηθεί από την κλινική εικόνα και τη θέση της βλάβης προκειμένου να καθοριστεί εάν τα υγρά με άγνωστη ακρίβεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ή όχι για επιβεβαιωτικό έλεγχο: 
 
"Στις 23 Μαΐου 2022 ο ΠΟΥ εξέδωσε προσωρινή καθοδήγηση για τις εργαστηριακές δοκιμές για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της ευλογιάς των πιθήκων βασίζεται κυρίως σε δοκιμασίες ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων, όπως η PCR, που εκτελούνται σε υλικό από τη δερματική βλάβη. Η εξέταση άλλων σωματικών υγρών και ιστών, συμπεριλαμβανομένων στοματοφαρυγγικών επιχρισμάτων, ούρων, σπέρματος, ορθικών ή/και γεννητικών επιχρισμάτων, μπορεί να ενδείκνυται βάσει της κλινικής εικόνας και της θέσης των βλαβών. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια της εξέτασης αυτών των δειγμάτων είναι ακόμη περιορισμένα". 
 
 
Πέρα από το ζήτημα της χρήσης υγρών που έχουν άγνωστη ακρίβεια για την επιβεβαίωση ενός κρούσματος, σύμφωνα με το CDC, δεν υπάρχουν εμπορικές αναλύσεις που να μπορούν να ανιχνεύσουν ειδικά τον "ιό της ευλογιάς των πιθήκων": 
 
"Συνιστάται η διενέργεια δοκιμών για τον ιό της μαϊμουδοπανώλης σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν πρόσφατα εμβολιασμένο προσωπικό, τον απαραίτητο εξοπλισμό, μηχανικούς ελέγχους, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και κατάλληλες διαγνωστικές δοκιμασίες. Οι διαγνωστικές δοκιμές για τους ιούς ορθοπυξιών (στους οποίους περιλαμβάνεται ο ιός της μαϊμουδοπανώλης) είναι διαθέσιμες στα εργαστήρια LRN που βρίσκονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει καμία εμπορική δοκιμασία για την ανίχνευση της ευλογιάς των πιθήκων." 
 
 
Αυτό σημαίνει ότι τα εργαστήρια σε όλη τη χώρα που αναζητούν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων χρησιμοποιούν τεστ που αναζητούν οποιονδήποτε "ορθοπυξικό ιό", ο οποίος είναι μια ομάδα που αποτελείται από 12 είδη, συμπεριλαμβανομένων της ευλογιάς, της ευλογιάς των αγελάδων, της ευλογιάς των αλόγων, της ευλογιάς των καμήλων, της ευλογιάς των ρακούν, της ευλογιάς των κουνουπιών, της ευλογιάς των μαϊμούδων και της vaccina. Κάθε θετικό τεστ θεωρείται ότι είναι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, εάν εμφανιστεί σε χώρα όπου ο "ιός" δεν ενδημεί. Όπως προαναφέρθηκε, τα κρούσματα που αναφέρθηκαν είναι σε μη ενδημικές χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με ενδημικές περιοχές. 
 
Παραδόξως, αυτή η έλλειψη ειδικότητας, ενώ δεν αποτελεί πρόβλημα για την επιβεβαίωση ενός κρούσματος μέσω της PCR, προφανώς αποτελεί πρόβλημα για την εξέταση αντιγόνων και αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εξετάσεις αντιγόνων και αντισωμάτων είναι άχρηστες, καθώς δεν είναι επίσης ειδικές για την ευλογιά των πιθήκων: 
 
"Η ανίχνευση του ιικού DNA μέσω της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) είναι η προτιμώμενη εργαστηριακή εξέταση για τη μαϊμουδοπανώλη. Τα καλύτερα διαγνωστικά δείγματα είναι απευθείας από το εξάνθημα - δέρμα, υγρό ή κρούστα, ή βιοψία όπου είναι εφικτό. Οι μέθοδοι ανίχνευσης αντιγόνων και αντισωμάτων μπορεί να μην είναι χρήσιμες, καθώς δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των ορθοποξικών ιών". 
 
 
Καθώς δεν υπάρχουν εμπορικές δοκιμασίες ούτε τεστ αντιγόνων/αντισωμάτων ειδικά για τη μαϊμού, αφού το τεστ PCR βγει θετικό για όλους τους "ορθοπυξικούς ιούς", το δείγμα αποστέλλεται στη συνέχεια στο πολύ "ικανό" και "αξιόπιστο" CDC για επιβεβαιωτικό έλεγχο σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ευλογιάς: 
 
"Τα πρωτόκολλα εξέτασης για την ευλογιά των πιθήκων προέρχονται από τον σχεδιασμό ετοιμότητας της χώρας για την ευλογιά. Όταν κάποιος αναζητά περίθαλψη για ένα ύποπτο εξάνθημα, οι εγκαταστάσεις σε αυτό που ονομάζεται Δίκτυο Εργαστηριακής Απόκρισης - μια συλλογή από κρατικά, τοπικά, κτηνιατρικά και στρατιωτικά εργαστήρια που αξιοποιούνται για να εξετάζουν για βιολογικές ή χημικές απειλές - πραγματοποιούν την αρχική εξέταση για να δουν αν η αιτία είναι ο ιός της ορθοπυξιάς. Τα δείγματα αποστέλλονται επίσης στο CDC για να επιβεβαιωθεί ποιος τύπος. Το σύστημα για τους ιούς της ευλογιάς σχεδιάστηκε ειδικά έτσι ώστε το CDC να χειρίζεται τυχόν περιπτώσεις ευλογιάς, δήλωσε ο McQuiston. (Η ευλογιά, η οποία κάποτε ήταν συχνά θανατηφόρα, είναι η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί, αλλά ένας μικρός αριθμός εργαστηρίων έχει αποθήκες του ιού που την προκαλεί για ερευνητικούς σκοπούς)". 
 
"Υπό αυτές τις συνθήκες, μια διάγνωση ορθοπανώλης στο LRN είναι ευλογιά των πιθήκων μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο", δήλωσε ο Τζον Μπρουκς, ιατρικός επιδημιολόγος του CDC". 
 
Ενώ η εμπιστοσύνη στο CDC, τον ίδιο τον οργανισμό που χρειάζεται τα ξεσπάσματα ασθενειών για να παραμείνει χρηματοδοτούμενος και σχετικός, για να ελέγξει με ακρίβεια και ειλικρίνεια για να επιβεβαιώσει οτιδήποτε θα έπρεπε να είναι ανησυχητική, υπάρχει ένα ακόμη πιο εμφανές πρόβλημα με αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του CDC για την ευλογιά, η PCR δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβεβαίωση οποιουδήποτε "ιού" όταν ο επιπολασμός της νόσου είναι χαμηλός: 
 
"Για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο να έχουν ευλογιά, η κρατική υγειονομική υπηρεσία θα επικοινωνήσει με το CDC για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της ευλογιάς. Ελλείψει γνωστής νόσου ευλογιάς, η προγνωστική αξία μιας θετικής διάγνωσης με τεστ ευλογιάς είναι χαμηλή, οπότε θα πρέπει να εξετάζονται μόνο οι περιπτώσεις που πληρούν τον κλινικό ορισμό της νόσου".
 
 
Το ίδιο θέμα σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου που επηρεάζει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων των δοκιμών PCR επισημάνθηκε από τον ΠΟΥ τον Ιανουάριο του 2021 σχετικά με το "SARS-COV-2": " 
 
"Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει στους χρήστες IVD ότι ο επιπολασμός των ασθενειών μεταβάλλει την προγνωστική αξία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων- καθώς μειώνεται ο επιπολασμός των ασθενειών, αυξάνεται ο κίνδυνος ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (2). Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα ένα άτομο που έχει θετικό αποτέλεσμα (ανιχνεύεται ο SARS-CoV-2) να είναι πραγματικά μολυσμένο με SARS-CoV-2 μειώνεται καθώς μειώνεται ο επιπολασμός, ανεξάρτητα από την ισχυριζόμενη ειδικότητα". 
 
 
Ο επιπολασμός της νόσου είναι το μέτρο του πόσο συχνή είναι μια ασθένεια σε έναν πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή περίοδο. Το CDC μετρά τον επιπολασμό της νόσου με τον ακόλουθο τρόπο: 
 
 
Καθώς τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μιμούνται φυσικά και επικαλύπτονται με άλλες ασθένειες που προκαλούν δερματικά εξανθήματα και τα τρέχοντα κρούσματα λέγεται ότι είναι άτυπα, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη τη διάκριση με βάση τα συμπτώματα, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί ένα κρούσμα ως ευλογιά των πιθήκων με βάση την κλινική διάγνωση και μόνο. Γι' αυτό αναφέρεται ότι για την επιβεβαίωση απαιτείται εργαστηριακή εξέταση με PCR. Ωστόσο, καθώς ο επιπολασμός της νόσου είναι χαμηλός σε μια μη ενδημική χώρα (δεδομένο είναι ότι, καθώς μόνο μερικές χιλιάδες κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Αφρική, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο επιπολασμός είναι χαμηλός και στις ενδημικές περιοχές), η προγνωστική ακρίβεια της PCR θεωρείται χαμηλή, καθώς παράγει κυρίως ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτό δημιουργεί ένα μικρό αίνιγμα για το οποίο έγραψα προηγουμένως. Εάν η PCR χρειάζεται για να διαπιστωθεί πόσες περιπτώσεις μιας νόσου υπάρχουν για να προσδιοριστεί ο επιπολασμός, αλλά ο επιπολασμός πρέπει να είναι γνωστός για να γνωρίζουμε αν οποιοδήποτε αποτέλεσμα της PCR είναι ακριβές για να προσδιοριστούν οι περιπτώσεις, πώς μπορεί να είναι ακριβές οποιοδήποτε από τα δύο μέτρα, τα οποία εξαρτώνται από το άλλο για να είναι σωστά; 
 
--> Συνοψίζοντας:
  • Τα μέχρι στιγμής αναφερθέντα κρούσματα της ευλογιάς των πιθηκων δεν έχουν αποδεδειγμένες ταξιδιωτικές συνδέσεις με ενδημική περιοχή. 
  • Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) που αναζητούν περίθαλψη σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σεξουαλικής υγείας (δηλαδή υποψία σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος)  
  • Η ταυτοποίηση επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων μαϊμουδοπανώλης χωρίς άμεσες ταξιδιωτικές συνδέσεις με ενδημική περιοχή αποτελεί εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός  
  • Ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα σε μη ενδημικές περιοχές 
  • Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να διαπιστώσουν κοινούς δεσμούς σε τόσες πολλές χώρες 
  • "Η γεωγραφική διασπορά αυτού του φαινομένου είναι αρκετά σπάνια", δήλωσε ο Bausch 
  • Μια άλλη αινιγματική πτυχή αυτής της επιδημίας είναι το πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα κρούσματα και τα συμπτώματα  
  • "Είτε κάτι είναι θεμελιωδώς διαφορετικό εδώ, είτε τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα καταλαβαίνουμε", δήλωσε η Dr. Meghan May.  
  • Παρόλο που η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία για ΣΜΝ, ο "ιός" δεν είναι συνήθως γνωστό ότι εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής  
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να υπάρχει υποψία για κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να παρουσιαστεί σε μια μη ενδημική χώρα με ανεξήγητο οξύ εξάνθημα με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
  1. Πονοκέφαλος 
  2. Οξεία έναρξη πυρετού (>38,5°C) 
  3. Λεμφαδενοπάθεια (διογκωμένοι λεμφαδένες) 
  4. Μυαλγία (μυϊκοί και σωματικοί πόνοι) 
  5. Πόνος στην πλάτη 
  6. Ασθένεια (βαθιά αδυναμία)
  • Τα ακόλουθα κοινά αίτια οξέος εξανθήματος δεν πρέπει να εξηγούν την κλινική εικόνα:
  1. Ζωστήρας της ανεμευλογιάς (ανεμευλογιά) 
  2. έρπης ζωστήρας (έρπητας ζωστήρας) 
  3. Ιλαρά 
  4. Ζίκα 
  5. Δάγκειος πυρετός 
  6. Chikungunya 
  7. Απλός έρπης 
  8. Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος 
  9. Διάχυτη λοίμωξη από γονόκοκκο 
  10. Πρωτογενής ή δευτερογενής σύφιλη 
  11. Χάνδροειδής 
  12. Lymphogranuloma venereum 
  13. Κοκκίωμα inguinale 
  14. Μολύσσας του κονταγιόζουμ 
  15. Αλλεργική αντίδραση (π.χ. σε φυτά) 
  16. Οποιαδήποτε άλλα τοπικά συναφή κοινά αίτια βλατιδώδους ή φυσαλιδώδους εξανθήματος
  • Δηλώνουν επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν αρνητικά εργαστηριακά αποτελέσματα για τα απαριθμούμενα κοινά αίτια της νόσου του εξανθήματος προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα περιστατικό ως ύποπτο  
  • Με άλλα λόγια, ενώ πρέπει να αποκλείονται αυτά τα κοινά δερματικά εξανθήματα που τακτικά συγχέονται με την ευλογιά των πιθήκων, δεν χρειάζεται να αποκλείονται με εργαστηριακές εξετάσεις.  
  • Για να είναι ένα "επιβεβαιωμένο" κρούσμα, το μόνο που χρειάζεται είναι είτε ένα ύποπτο είτε ένα πιθανό κρούσμα και να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ο "ιός της μαϊμού" με την ανίχνευση μοναδικών αλληλουχιών του "ιικού" DNA είτε με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (PCR) και/ή με αλληλουχία  
  • Με άλλα λόγια, αρκεί να είναι κανείς ύποπτος για την ευλογιά των πιθήκων σε μια μη ενδημική χώρα και δεν χρειάζεται να αποκλειστούν άλλες παρόμοιες ασθένειες με εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ αρκεί μια θετική εξέταση PCR για μαϊμουδοπανώλη για να επιβεβαιωθεί  
  • Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι η ταυτοποίηση επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή σε πολλές χώρες είναι άτυπη.  
  • Ο ΠΟΥ δηλώνει επίσης ότι λόγω του φάσματος των παθήσεων που προκαλούν δερματικά εξανθήματα και επειδή η κλινική εικόνα μπορεί να είναι συχνότερα άτυπη σε αυτή την επιδημία, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί η ευλογιά των πιθήκων αποκλειστικά βάσει της κλινικής εικόνας, ιδίως για τα κρούσματα με άτυπη εικόνα  
  • Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της πιθηκοαντίληψης βασίζεται κυρίως σε δοκιμασίες ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων, όπως η PCR, που εκτελούνται σε υλικό από τη δερματική βλάβη.  
  • Η εξέταση άλλων σωματικών υγρών και ιστών, συμπεριλαμβανομένων των στοματοφαρυγγικών επιχρισμάτων, των ούρων, του σπέρματος, των επιχρισμάτων από το ορθό ή/και τα γεννητικά όργανα, μπορεί να ενδείκνυται με βάση την κλινική εικόνα και τη θέση των βλαβών, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια της εξέτασης αυτών των δειγμάτων είναι ακόμη περιορισμένα  
  • Η διαγνωστική εξέταση για "ορθοπυξικούς ιούς" (που περιλαμβάνει τον "ιό" της μαϊμού) είναι διαθέσιμη στα εργαστήρια LRN, καθώς δεν υπάρχει εμπορικό τεστ για την ανίχνευση του "ιού" της ευλογιάς των πιθήκων (δηλαδή τα αποτελέσματα της PCR δεν είναι ειδικά για την μαϊμού).  
  • Οι μέθοδοι ανίχνευσης αντιγόνων και αντισωμάτων ενδέχεται να μην είναι χρήσιμες, καθώς δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των "ιών της ορθοποξικοιών". 
  • Το Δίκτυο Εργαστηριακής Απόκρισης - μια συλλογή από κρατικά, τοπικά, κτηνιατρικά και στρατιωτικά εργαστήρια που αξιοποιούνται για τον έλεγχο βιολογικών ή χημικών απειλών - εκτελεί τον αρχικό έλεγχο για να διαπιστώσει εάν η αιτία είναι ένας "ιός ευλογιάς"  
  • Στη συνέχεια, τα δείγματα αποστέλλονται στο CDC για να επιβεβαιωθεί ποιος τύπος  
  • Το σύστημα για τους "ιούς της ευλογιάς" σχεδιάστηκε ειδικά έτσι ώστε το CDC να χειρίζεται τυχόν περιπτώσεις ευλογιάς  
  • "Σε αυτή την περίπτωση, μια διάγνωση ορθοποξικού ιού στο LRN είναι ευλογιά των πιθήκων μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο", δήλωσε ο John Brooks, ιατρικός επιδημιολόγος του CDC 
  • Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του CDC για την ευλογιά ευλογιάς που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη λεγόμενη μαϊμού, ελλείψει γνωστής νόσου (όπως σε μια μη ενδημική χώρα), η προγνωστική αξία μιας θετικής διάγνωσης της εξέτασης είναι χαμηλή 
  • Τον Ιανουάριο του 2021, ο ΠΟΥ υπενθύμισε στους χρήστες IVD ότι ο επιπολασμός της νόσου μεταβάλλει την προγνωστική αξία των αποτελεσμάτων του τεστ- καθώς ο επιπολασμός της νόσου μειώνεται, ο κίνδυνος ψευδώς θετικού αποτελέσματος αυξάνεται  
  • Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα ένα άτομο που έχει θετικό αποτέλεσμα να είναι πραγματικά μολυσμένο με τον "ιό" μειώνεται καθώς μειώνεται ο επιπολασμός, ανεξάρτητα από την υποστηριζόμενη ειδικότητα  
Αν πρέπει να πιστέψουμε την επίσημη αφήγηση για την ευλογιά των πιθήκων, αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της ταχείας παγκόσμιας εξάπλωσης ενός "ιού" της ευλογιάς των πιθήκων που λέγεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και ότι μεταδίδεται σχετικά δύσκολα. Βλέπουμε αυτόν τον "ιό" να εμφανίζεται σε μη ενδημικές χώρες που δεν εμφανίζουν τακτικά κρούσματα μαϊμού-παρωτίτιδας και σε άτομα χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές. Βλέπουμε τα συμπτώματα να παρουσιάζονται με άτυπους και ακανόνιστους τρόπους που μιμούνται πολλές άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Βλέπουμε τον "ιό" να προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους άνδρες μέσω μιας σεξουαλικής οδού μετάδοσης για την οποία δεν είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται. Τα τεστ PCR για τον "ιό" δεν είναι ειδικά για τη μαϊμού και είναι ανακριβή όταν ο επιπολασμός της νόσου είναι χαμηλός, όπως συμβαίνει επί του παρόντος. Αν κάποιος έβλεπε αυτή την τρέλα με την "ευλογιά των πιθήκων" τόσο κριτικά όσο και λογικά, θα συνειδητοποιούσε ότι αυτή η εκστρατεία φόβου έχει τα χαρακτηριστικά μιας ακόμη Πανδημίας των Τεστ . Μπορεί να σας έχουν ξεγελάσει μια φορά στο παρελθόν. Τώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μπορέσουν να το ξανακάνουν.
----------------- 
 
Δικτυογραφία: 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ Κ ΤΗΝ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΔΑΡΜΕΝΗΣ ΣΑΥΡΑΣ.... ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΑΚΕΦΑΛΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ ...ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΤΟΥΣ .... ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.
ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΠΑΝΟΣ Κ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.