27 Ιουνίου 2022

Καλέ μου άρχοντα

Γράφει η Κοκοζίδου Μαρίνα 
 
Με μεγάλη θλίψη παρακολουθώ τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον εκτός Εκκλησίας και με βιώματα και εμπειρίες από τον προτεσταντικό χώρο (με ενεργή συμμετοχή) πραγματικά με εκπλήσσει δυσάρεστα το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και όσοι το εκπροσωπούν. Με τη Χάρη του Θεού, πλέον είμαι μέλος της μόνης Εκκλησίας του Χριστού, της Ορθόδοξης.
 
Δεν είμαι θεολόγος αλλά ιστορικός, ωστόσο νομίζω πως και η εκκλησιαστική ιστορία αλλά κυρίως η παρακαταθήκη που έχουμε από τους Αγίους και του Πατέρες της Εκκλησίας, αποδεικνύει περίτρανα πως η πίστη μας είναι ξένη προς τη λογική και τη «θεολογία» που υπηρετείτε. Δε σας γνωρίζω προσωπικά, παρά μόνο από τα όσα κατά καιρούς γράφετε στο προσωπικό σας ιστολόγιο ωστόσο ένιωσα την ανάγκη να πάρω θέση ως μέλος της Εκκλησίας. Μου προκαλεί εντύπωση η επιθετική σας στάση απέναντι σε κληρικούς οι οποίοι αποτέλεσαν και αποτελούν, μετά το Θεό και τους Αγίους μας, στήριγμα για μας τους απλούς πιστούς, τους κοινούς θνητούς. Σε τέτοιο βαθμό μου φαίνεται χυδαίος ο τρόπος που εκφράζεστε για όσους τολμούν να εκφέρουν άποψη διαφορετική από τη δική σας, ή να αντιταχθούν απέναντι στο «αλάθητο» του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, που αρχικά με αποθάρρυνε να σας γράψω ακόμα και αυτές τις λίγες σειρές.  
 
Θα σας παρακαλούσα να μην υποτιμάτε την επιρροή που έχει Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, που φυσικά δεν περιορίζεται στα όρια της Μητρόπολής του, κάτι το οποίο ειρωνεύεστε σε άρθρο σας ή ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος ή οι τόσοι ακόμα κληρικοί που εμφανώς ή αφανώς Ορθοτομούν το λόγο της Αλήθειας στις ενορίες και Μητροπόλεις τους, αφού και ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει το πλήθος των Εκκλησιών που ακολουθούσαν τον Αρειανισμό. Μπουχτίσαμε από Γραμματείς και Ειδικούς, χρειαζόμαστε πνευματοφόρους ανθρώπους!!! Μήπως ο Αγ. Παϊσιος ή ο Αγ. Πορφύριος ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου; Όχι, απλά αγάπησαν το Χριστό πιο πολύ από τον κόσμο.  
 
Δε σας προβληματίζει στο ελάχιστο ότι αυτό που έλαβε χώρα στο Κολυμπάρι (ναι, αναφέρομαι στη σύνοδο του Κολυμπαρίου) υπήρξε η αφορμή για σκανδαλισμό κληρικών και λαϊκών; Γιατί έχω την εντύπωση ότι η Εκκλησία ενώνει και δεν διαιρεί… Και όταν λέω ενώνει, δεν εννοώ ότι δέχεται τις αιρέσεις ως Αλήθεια, αλλά θα μπορούσε να φροντίσει για την επιστροφή των παλαιοημερολογιτώνστην Εκκλησία μας και οπωσδήποτε να φανερώσει την αλήθεια στους μη ορθοδόξους για να έλθουν στην μόνη οδό της Σωτηρίας μας και να απελευθερωθούν από την πλάνη στην οποία, χωρίς καμία αμφιβολία, βρίσκονται. Αυτά βέβαια σε περίπτωση που μας απασχολεί η σωτηρία της ψυχής και όχι η πολιτική διπλωματία «Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν.», αν όχι καλώς πράττετε… Ή μήπως οι αποφάσεις δηλαδή που λήφθηκαν στο Κολυμπάρι βασίζονται στους Κανόνες της Εκκλησίας μας;  
 
Τέλος, πως είναι δυνατόν να αμφιβάλλετε για την Ιερότητα του κέντρου της Ορθόδοξης λατρείας, τη Θεία Μετάληψη;Το παράδειγμα που έχουμε από τους Αγίους μας δεν είναι η αποφυγή των ασθενών, αλλά η διακονία τους. Τόσα χρόνια στα νοσοκομεία κοινωνούν Χριστό άρρωστοι μεταξύ αρρώστων κι εσείς αναιρείτε αυτήν την εμπειρία; Και φυσικά ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει από διάφορους «φωστήρες» θεολόγους για τον εορτασμό του Πάσχα του 2021 στις 22:00!  
 
Εύχομαι να βρείτε την ανάπαυση, έτσι ώστε με το λόγο σας να αναπαύετε και τον κόσμο και κυρίως τον Θεό. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.