26 Ιουνίου 2022

Επιστρέψαμε στην ανοσία της αγέλης;

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος 
 
Επιστροφή στην ανοσία αγέλης; (ανοσία κοινότητας) 
(άρθρο: Επιστροφή στην ανοσία αγέλης;) 
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε στα τελευταία άρθρα μας να αξιολογήσουμε τα όσα συνέβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια την Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού ας θυμηθούμε μια έννοια που καταδικάστηκε και καταδιώχθηκε όσο καμία άλλη. Την ανοσία της αγέλης ή όπως θα έπρεπε να λέγεται την ανοσία της κοινότητας. Ο όρος επίτηδες χρησιμοποιήθηκε με την πρώτη του μορφή για να προκαλέσει αντανακλαστικά την αντίδραση. Ας δούμε όμως τι είναι ανοσία της κοινότητας. Τον όρο τον εξηγήσαμε πολλές φορές σε άρθρα μας, όμως τον ζούμε τους τελευταίους μήνες.  
 
Όλοι κυκλοφορούμε ελεύθερα, χωρίς καραντίνα, πηγαίνουμε στις εργασίες μας, τα σχολεία και τα καταστήματα. Για ψυχολογικούς λόγους σε κάποιους χώρους δείχνουμε και πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γιατί για ψυχολογικούς λόγους; Γιατί τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει δεν είναι αποτελεσματικά για την μετάλλαξη Ο1 και Ο2 που κυριάρχησαν. Είναι φτιαγμένα για τον αρχικό ιό και έχουν μερική αποτελεσματικότητα για τον ιό Δ που από τον Φεβρουάριο έχει εξαφανιστεί. Άρα εμβολιασμένοι και μη είμαστε εκτεθειμένοι στη νέα μετάλλαξη χωρίς διαφορά στην προστασία.
 
Επιστροφή στην ανοσία αγέλης; Ο εκφυλισμός της πανδημίας.  
 
Εκείνο επομένως που λειτουργεί είναι η φυσική ανοσία. Κολλάμε τον ιό, ασθενούμε, θεραπευόμαστε και συνεχίζουμε τις ζωές μας. Λίγοι χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο, ακόμη πιο λίγοι στις εντατικές και ακόμη λιγότεροι πεθαίνουν. Να μην ξεχνάμε ότι αν κάποιος δε χρειάζεται να νοσηλευθεί δεν κινδυνεύει ούτε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις του.  
 
Επομένως η πανδημία έχει εκφυλιστεί και κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος δε φαίνεται να υπάρχει. Γιατί κάποιοι συνεχίζουν και μετρούν κρούσματα και λύματα είναι γιατί αυτή είναι η δουλειά τους και αυτό έκαναν πάντα. Απλώς δε θα πρέπει να μας τρομοκρατούν, θα πρέπει να φύγουν από το προσκήνιο και να σταματήσουν να προβάλλουν τον προσεχή Σεπτέμβριο ως φόβητρο. Γιατί εκτός δραματικού απροόπτου ο επόμενος χειμώνας δε φαίνεται να κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις.  
 
Επιστροφή στην ανοσία αγέλης; Τι θα συμβεί το φθινόπωρο;  
 
Τι θα γίνει το φθινόπωρο; Αν έλθουν νέα εμβόλια για την παραλλαγή Ο, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι άνω των 70, οι έχοντες σοβαρό αναπνευστικό, καρδιολογικό, νεφρολογικό, αιματολογικό νόσημα και οι ανοσοκατασταλμένοι. Όπως ακριβώς γίνεται με το ιό της γρίπης. Και μάλιστα όχι υποχρεωτικά. Οι νέοι και τα παιδιά δε χρειάζονται καμία παρέμβαση και οι μεσήλικες με προσωπική ευθύνη ανάλογα με τα προβλήματα υγείας τους θα λαμβάνουν τα ατομικά τους μέτρα. Ότι άλλο συμβεί θα είναι ύποπτο.  
 
Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.  
 
Βέβαια αυτά θα έπρεπε να έχουν συμβεί και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Οι άνω των 70 και έχοντες σοβαρό νόσημα θα έπρεπε να απομονωθούν στην πρώτη φάση, να εμβολιαστούν αλλά όχι υποχρεωτικά στη δεύτερη φάση και να περιοριστούν οι δραστηριότητες και η κυκλοφορία τους. Το ότι εμβολιάστηκαν μικρά παιδιά με μηδενική θνησιμότητα και νέοι που σπανιότατα παρουσίασαν σοβαρό πρόβλημα θα παραμείνει για άλλους ερωτηματικό και σε άλλους θα προκαλεί ντροπή για τις σκοπιμότητες που έκρυβε. Από τη στιγμή μάλιστα που όπως έχουμε ήδη συζητήσει διεξοδικά δεν υπήρχε περίπτωση να χτιστεί τείχος ανοσίας, όλη η προσπάθεια εγκυμονούσε μονάχα κινδύνους και καμία ωφέλεια.  
Το κόστος των περιορισμών και των lockdown.  
 
Έκλεισαν τα σχολεία, περιορίστηκε η οικονομική δραστηριότητα, δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα, κλονίστηκε η ψυχική υγεία των ανθρώπων, εμποδίστηκε η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, διασύρθηκε η επιστημονική αυθεντία και εξαφανίστηκε κάθε είδος διαλόγου, προς τι; Η Σουηδία, η μόνη χώρα που τόλμησε να δοκιμάσει την ανοσία της κοινότητας πέτυχε. Με πολύ λιγότερα θύματα από εμάς έζησε μια κανονική ζωή με μέτρα αλλά χωρίς ακρότητες.  
 
Οι άλλες χώρες την ακολούθησαν στην τελευταία φάση της πανδημίας από ανάγκη, για να διασώσουν ότι σωζόταν στην οικονομία τους. Γιατί όσα ζούμε με την οικονομία, μόνο ένας φανατικός μπορεί να υποστηρίξει ότι αφορούν μόνο τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο και όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά μεγέθη το γνωρίζουν καλά. Καταστρέψαμε τους ανθρώπους, την κοινωνία, την οικονομία και τις συνέπειες θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Οι γενιές των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν θα κουβαλούν ένα αχρείαστο εμβολιασμό και πολλά ψυχικά στίγματα.  
 
Επειδή ως λαός διακρινόμαστε για την κοντή μας μνήμη πιστεύω ότι δε θα αποδώσουμε σε κανέναν ευθύνες. Τουλάχιστον ας διδαχθούμε από τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Αν και χωρίς αυτοκριτική και με το φανατισμό που μας διακρίνει φοβάμαι ότι δε θα συμβεί ούτε αυτό. Και θα είμαστε και πάλι εκτεθειμένοι σε μια ακόμη αποτυχία που θα φέρει νεκρούς και ζωντανούς- νεκρούς.  
 
Πηγή: CardiodoctorShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.