27 Ιουνίου 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

Συνηθίζουμε να λέμε ότι με την εκπληκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και την ταχύτατη μετάδοση των ειδήσεων ο πλανήτης μας έχει καταστεί ένα μεγάλο χωριό. Βέβαια το χωριό κατοικείται από επτά περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπων και όσο και αν είναι εκπληκτικά τα μέσα που διαθέτουμε, οι κάτοικοί του δεν είναι δυνατόν να γνωρίζονται μεταξύ τους ούτε όμως και να πληροφορούνται πλήρως και επακριβώς τα συμβαίνοντα στην άλλη άκρη του «χωριού». Αυτό οφείλεται στην επιλεκτική επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές του «χωριού». 
 
Οι ισχυροί δεν θέλουν να ασχολούνται με την αθλιότητα, που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του «χωριού», αθλιότητα, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στη δική τους απληστία και στην επακόλουθη εκμετάλλευση. Αλλά και οι προνομιούχοι κάτοικοι των «αριστοκρατικών συνοικιών του χωριού» επίσης δεν έχουν διάθεση να ενημερώνονται για τα συμβαίνοντα στον κόσμο της αθλιότητας. Ως αθλιότητα θεωρούν την διαβίωση υπό τραγικές συνθήκες, λόγω της αδυναμίας ικανοποίησης στοιχειωδών αναγκών, αλλά και λόγω της μη αποδοχής ακόμη των «αξιών» του δυτικού κόσμου. Για την αθλιότητα των προνομιούχων κοινωνιών δεν γίνεται λόγος ούτε από τους κρατούντες ούτε και από πολίτες, που φαίνεται να εφησυχάζουν ικανοποιημένοι από την ευμάρεια που τους εξασφαλίζει το σύστημα εξουσίας.
 
Από τις πλέον αριστοκρατικές «συνοικίες» είναι αυτή των ΗΠΑ. Βέβαια, σε αντίθεση προς εκείνες των μεγαλουπόλεων, η χώρα αυτή διακρίνεται για την κραυγαλέα ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Πρόσφατα το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι ομοσπονδιακό, δηλαδή υποχρεωτικής αποδοχής από κάθε Πολιτεία, όπως το ίδιο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πριν από 50 έτη. Στο εξής θα εξαρτάται από την Πολιτεία να θεωρήσει την άμβλωση νόμιμη ή όχι. Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα. Κατηγορήθηκε ο δικαστής που έλαβε την απόφαση, ενώ κάποιες Πολιτείες ήδη αποφάσισαν να θέσουν εκτός νόμου τις αμβλώσεις.  
 
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αντίθεση, που υπάρχει στην αμερικανική κοινωνία. Η κίνηση για την άρση του νόμου ως ομοσπονδιακού προήλθε από τις Πολιτείες του Νότου, στις οποίες συντηρούνται ακόμη οι αυστηρές παραδόσεις παρελθόντων αιώνων, σε αντίθεση με τις Πολιτείες του Βορρά. Σ’ αυτές έχουν ισχυρή εκλογική βάση οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στις άλλες οι Δημοκρατικοί. Βέβαια και οι δύο έχουν κατεξευτελίσει τη δημοκρατία. Οι πουριτανοί ρεπουμπλικάνοι μάχονται για το δικαίωμα της οπλοκατοχής, δικαίωμα που στοιχίζει τη ζωή σε πλήθος ανθρώπων κατ’ έτος και που οι δημοκρατικοί δεν τολμούν να περιορίσουν δέσμιοι και αυτοί των παραγωγών και εμπόρων όπλων. Οι «προοδευτικοί» δημοκρατικοί επέβαλαν το δικαίωμα της άμβλωσης ωε ομοσπονδιακό, χωρίς να συλλογίζονται το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού, το οποίο υποβιβάζεται σε εξάρτημα της κυοφορούσας, που αρνείται να καταστεί μητέρα. Οι ίδιοι «προοδευτικοί» των ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο χωριό στην οργάνωση των εκδηλώσεων υπερηφάνειας ομάδας, που πληθαίνει ολοένα, καθώς έχει άκρως εντυπωσιακή υποστήριξη από το κατεστημένο σύστημα εξουσίας, τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους «προοδευτικούς» σε όλες τις δυτικέ χώρες!  
 
Οι υπέρμαχοι των παραδοσιακών αξιών ασφαλώς πανηγυρίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου των ΗΠΑ ως πορεία επανόδου προς τα χρηστά ήθη σε άκρως εκκοσμικευμένη κοινωνία. Το θέμα της οπλοκατοχής δεν τους απασχολεί. Ίσως κάποιοι θα ήθελαν να ισχύει το ελεύθερο και στις ευρωπαϊκές χώρες. Η μεταβολή που προήλθε δεν είναι σημαντική, καθώς αποκλείεται να υιοθετηθεί από το σύνολο των Πολιτειών. Οι γυναίκες των νοτίων Πολιτειών, καθώς οι εκτρωματικές κλινικές θα κλείσουν, θα είναι αναγκασμένες να μετακινούνται για την επέμβαση σε κάποια άλλη Πολιτεία. Η απαγόρευση δεν συνιστά λύση κανενός προβλήματος, απεναντίας το εντείνει. Η λύση πρέπει να αναζητείται στις αιτίες, που το προκαλούν είτε αυτό λέγεται κατάχρηση οινοπνευματωδών και εξαρτησιογόνων ουσιών είτε στάση εχθρική προς τη ζωή, που χαρακτηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.  
 
Αν τελικά δεν βρεθεί τρόπος να ακυρωθεί ο πρόσφατος νόμος, τότε θα ενταθεί η αντίθεση βορείων – νοτίων Πολιτειών (Η Καλιφόρνια εξαιρείται λόγω της μεγάλης «υπερηφάνειάς» της). Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτοί λογαριασμοί από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, που βέβαια δεν διεξήχθη, για να τεθεί τέρμα στη δουλεία, αλλά για να εξασφαλίσει η αναπτυσσόμενη βαριά βιομηχανία στις βόρειες Πολιτείες εργάτες, εργαζόμενους υπό συνθήκες εργασίας, που οδήγησαν στην καταδίκη του αστικού καθεστώτος από τα κινήματα σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό. Το πρώτο συμβιβάστηκε τάχιστα με το καθεστώς και το δεύτερο, δεν άντεξε περισσότερο από αιώνα, καθώς επανέφερε την ανελευθερία των ολοκληρωτικών καθεστώτων, σε αντίθεση με το αστικό, το οποίο παρέχει ψευδαίσθηση ελευθερίας. Οι κεφαλαιοκράτες, χωρίς αντίπαλο πλέον, τείνουν να επαναφέρουν στις σύγχρονες κοινωνίες τον εργασιακό Μεσαίωνα. 
 
Ποιο το μέλλον της θεωρούμενης, ακόμη και σήμερα, υπερδύναμης; Θα καταφέρει ο οικονομικός παράγων, ο οποίος ελέγχει ασφυκτικά την πολιτική ζωή της χώρας, όπως και σχεδόν του συνόλου των χωρών του πλανήτη, να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη επί μακρόν; Η εντεινόμενη βία κατά των μαύρων, σκηνών της οποίας είμαστε όλοι μάρτυρες, και τα σκληρά μέτρα κατά των εισερχομένων στο έδαφος των ΗΠΑ λαθραίων μεταναστών (εκεί επιτρέπεται η χρήση του όρου) από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη ή, απεναντίας, θα προκαλέσουν, όχι στο πολύ απώτερο μέλλον, βίαιες κοινωνικές συγκρούσεις; 
 
Η οικονομία της χώρας, καθώς το χρέος της είναι τρομακτικό διασώζεται χάρη στην μηχανή κοπής δολαρίων. Θα καταφέρει το σύστημα να το διατηρεί επί μακρόν ως το κύριο νόμισμα διεθνών συναλλαγών. Θα τσακίσουν τη Ρωσία του Πούτιν, που απαιτεί ρούβλια και στο μέλλον την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία; Θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τη φτώχεια που ορθώνεται απειλητική για ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού; Θα συγκρατήσουν την αποβιομηχάνιση, καθώς πλήθος εγκαταστάσεων έχουν ήδη μεταφερθεί στο Μεξικό; Και οι μαύροι του Βορρά άραγε έχουν παντελή απώλεια μνήμης; Και οι ισπανόφωνοι, που αναγκάζουν τους κατοίκους του Νότου να μάθουν τη γλώσσα τους, δεν συνιστούν ένα ακόμη πρόβλημα; Και η απειλή των παραστρατιωτικών ομάδων ναζιστικού τύπου, για τις οποίες ελάχιστα γνωρίζουμε (μόνο η περίπτωση του βομβιστή της Οκλαχόμα έφθασε σε μας), είναι ασήμαντη; Και το ογκούμενο ισλάμ θα υποταχθεί στο «αμερικανικό όνειρο», που φαίνεται να βρίσκεται μάλλον στη δύση του;  
 
Γιατί όμως ασχολήθηκα με τις ΗΠΑ; Επειδή και η γηραιά ήπειρός μας έχει από δεκαετίες υιοθετήσει το αμερικανικό πρότυπο οργάνωσης της κοινωνίας. Το κοινωνικό κράτος των δεκαετιών από τη λήξη του Β΄ μεγάλου πολέμου μέχρι την κατάρρευση του κομμουνισμού, ψυχορραγεί. Το δημογραφικό πρόβλημα ογκώνεται απειλητικά και σε συνδυασμό με την αθρόα είσοδο μεταναστών απειλεί τη γηρασμένη ήπειρο, οι ιθύνοντες της οποίας συνεχίζουν να προκαλούν, όπως και οι ΗΠΑ, και να ασχολούνται με τον «εκσυγχρονισμό» των κοινωνιών με νομοθετήσεις, που στην ουσία τις δυναμιτίζουν; 
 
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.