28 Ιουνίου 2022

«Πόθεν έσχες»: Αστρονομικά ποσά χωρίς «πόθεν» – Μια πάμπλουτη και καταχρεωμένη «ελίτ» κυβερνά αυτόν τον τόπο

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης
 
Ενώ οι πολίτες χάνουν τις πρώτες κατοικίες και παλεύουν να σωθούν με τα επιδόματα των «pass», οι κυβερνητικοί απολαμβάνουν σκανδαλώδους «ασυλίας» από τις τράπεζες, όπως προκύπτει από το «πόθεν έσχες».
 
Ρίχνοντας μια ματιά στο τελευταίο «πόθεν έσχες» που δόθηκε στην δημοσιότητα, το κεντρικό συμπέρασμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι άλλο παρά το ότι μας κυβερνά μια πάμπλουτη και συνάμα μια καταχρεωμένη πολιτική «ελίτ», που απολαμβάνει εξαιρετικά προνομιακές μεταχειρίσεις από τις τράπεζες.  
 
Ακόμα συμπεραίνει κανείς πως έχει επικρατήσει μια άτυπη πολιτική «νομιμοποίηση» ώστε να μπορεί να βγαίνει στην επιφάνεια μόνο το «έσχες», χωρίς να μαθαίνεται ποτέ το «πόθεν». Μόνο το ύψος των δανείων γίνεται γνωστό, χωρίς όμως να παρουσιάζονται τα έγγραφα των ρυθμίσεων.  
 
«Ζαλίζουν» οι περιουσίες άλλα και τα χρέη  
 
Ενδεικτικά, μόνο το πρωθυπουργικό ζεύγος, χρωστάει συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ σαν υπόλοιπο από 7 δάνεια. Ταυτόχρονα διαθέτουν 40 ακίνητα και η σύζυγος διαθέτει καταθέσεις 526.680 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων της συζύγου 515.860 ευρώ είναι σε ξένες τράπεζες στη γαλλική Societe Generale και στην ελβετική Lombard Odier.  
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να έχει την ικανότητα να γράφει στα… παλαιότερα των υποδημάτων του την οφειλή ενός δανείου ύψους 105.000 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του υπουργού Ανάπτυξης υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο. Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ως μεγάλη επιτυχία του που η Pfizer βρίσκει φτηνούς εργαζόμενους στην Ελλάδα που λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα αξίζουν.  
 
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαθέτει καταθέσεις ύψους 833.191,60 ευρώ σε κυπριακή τράπεζα και συμμετοχές σε συνολικά 122 ακίνητα.  
 
Οι καταθέσεις της Νίκης Κεραμέως και του συζύγου της ανέρχονται σε 1.394.759 ευρώ, από τα οποία η υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει στην Deutsche Bank περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Η ίδια πολιτικός που μηνύει της απεργίες των εκπαιδευτικών επειδή αντιδρούν στο μέτρο της αξιολόγησης, και τον διαγνωστικό διαγωνισμό «PISA», υπουργικά μέτρα που οδηγούν σε κατηγοριοποίηση, συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων, όπως επίσης σε απολύσεις.  
 
Η ίδια πολιτικός που επιθυμεί να καταργήσει τις δωρεάν φοιτητικές εστίες, και να δοθεί η στέγαση των φοιτητών σε ιδιώτες που θα παρέχουν χώρους έναντι ενοικίου.  
 
Ακόμα, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής διαθέτει καταθέσεις 568.738,14 ευρώ και 1.819.260,11 ευρώ αντίστοιχα, αλλά και συμμετοχές σε 22 ακίνητα. Ο δε υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης που κατάργησε τον ΟΑΕΔ και αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος… άνεργος, διαθέτει 27 ακίνητα. Μιλάμε για προκλητικά τεράστιες περιουσίες, την ώρα που ο λαός θα πρέπει να… πανηγυρίζει για τα 50 ευρώ (μεικτά) αύξηση βασικού μισθού τον μήνα και θα πρέπει να καμαρώνει για την καταπληκτική ποιότητα ζωής που υπάρχει στην Ελλάδα.  
 
Αν ζυγίσουμε δε σε χρέη, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, προκύπτει το ιλιγγιώδες ποσό των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ. Χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου έχει ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης.  
 
Και κάπου εδώ δημιουργείται ένας εύλογος συνειρμός. Δυο μόνο εξηγήσεις υπάρχουν για να έχουν οι κυβερνητικοί (και γενικότερα όλοι οι πλούσιοι του κοινοβουλίου) μια τόσο ευνοϊκή μεταχείριση από τις τράπεζες. Η πρώτη είναι πως οι τράπεζες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Είναι; Δεν είναι. Η δεύτερη είναι πως οι τραπεζίτες έχουν κάποιο όφελος να στηρίζουν καταχρεωμένους «κροίσους», για να κυβερνούν τούτη την άμοιρη χώρα.  
 
Υπάρχει καμιά άλλη πειστική εξήγηση στο ότι εγκρίνονται δάνεια εκατομμυρίων ακόμα και για μισθοσυντήρητους πολιτικούς; Αν στα προσωπικά χρέη των βουλευτών προσθέσουμε δε και το συνολικό χρέος της ΝΔ ως κόμμα, που ανέρχεται στα 391,6 εκατ. ευρώ, καταλαβαίνει κανείς τι κολοσσιαίο χρέος βαραίνει τα έδρανα της κυβέρνησης.  
 
Με τέτοιες οφειλές στις τράπεζες, υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το πολιτικό σύστημα να πάρει το μέρος του πολίτη και όχι του ιδιωτικού κεφαλαίου;  
 
Αποικία χρέους και η κυβέρνηση  
 
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα συνολικά σαν χώρα, μια αποικία χρέους, άλλα και οι ίδιοι οι πολιτικοί που βρίσκονται στους εξουσιαστικούς θώκους, γίνονται ατομικές «αποικίες» χρέους, και οι «αποικιοκράτες» είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία της πολιτικής βούλησης.  
 
Ενόσω οι κυβερνητικοί ζουν την νιρβάνα του καπιταλιστικού τους παραδείσου, ο απλός Έλληνας, υπολογίζει τα φραγκοδίφραγκα για το «Fuel Pass», παίρνει πίσω κάποια ψίχουλα από όσα του λήστεψαν με την ρήτρα αναπροσαρμογής, παρακαλάει για πλαφόν στα καύσιμα και κοιτώντας το άδειο του πορτοφόλι, δηλώνει συμμετοχή για κοινωνικό τουρισμό.  
 
Οι πρώτες κατοικίες οδεύουν προς μαζικούς πλειστηριασμούς, και οι «άριστοι» που έχουν στην κατοχή τους δεκάδες ακίνητα, απολαμβάνουν σκανδαλώδεις ρυθμίσεις των τεράστιων δανείων τους, για όσο βλέπουν απαθείς να καίγεται απροστάτευτη (μεταφορικά και κυριολεκτικά) η ελάχιστη ακίνητη περιουσία του Έλληνα.  
 
Την ίδια στιγμή που ισοπεδώνεται το εσωτερικό της χώρας, η ηγετική «ελίτ» στέλνει τα λεφτά της έξω, μορφώνει τα παιδιά της έξω, προσλαμβάνει εργατικό δυναμικό από έξω, «λύνει» το δημογραφικό με πληθυσμούς από έξω, προσελκύει επενδυτικές γαλέρες από έξω, παραχωρεί τις εξουσίες της χώρας έξω. Μια ηγεσία που κυβερνά αυτή τη χώρα με το βλέμμα εξολοκλήρου στραμμένο «έξω», και μόνο για τυπικούς λόγους βρίσκεται ακόμα εντός συνόρων.  
 
Η ολιγαρχία των golden boys, των πολιτικών «κροίσων» και των «επενδυτών» διαμορφώνει τη στενή κάστα των μεγάλων ευνοημένων σε μια εποχή ακραίων αντιθέσεων. Από την μία οι λίγοι εκατομμυριούχοι και από την άλλη η πολυπληθής πλέμπα. Η πανστρατιά των επιδοματούχων…  
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.