29 Ιουνίου 2022

Η Κίνα διακωμωδεί τους G7

Με το βλέμμα του κόσμου στραμμένο στην G7, το Πεκίνο υπενθύμισε στη Δύση ότι οι ανταγωνιστές του είναι λιγότεροι 
 
Εν μέσω των υψηλού προφίλ συναντήσεων των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δημοσίευσε την Τρίτη μια εικόνα στην οποία επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι αναφέρονται ως «διεθνής κοινωνία», οι χώρες της G7 αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
 
Απεικονίζοντας τους ηγέτες των χωρών G7 μαζί με τους ηγέτες των χωρών BRICS, η εικόνα σημείωνε ότι ο πληθυσμός των πρώτων ανέρχεται σε 777 εκατομμύρια, ενώ οι χώρες BRICS φιλοξενούν 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.  
 
«Έτσι, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν για «διεθνή κοινωνία», ξέρετε τι εννοούν…». έγραψε ο Zhao. 
 
Μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες της G7 αναχώρησαν για τη Μαδρίτη, όπου η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνεδριάζει για να συντάξει τη νέα στρατηγική της αντίληψη – ένα έγγραφο που περιγράφει την αποστολή και τη στάση της έναντι των μη μελών. Στην πρώτη του επικαιροποίηση από το 2010, το έγγραφο θα αντιμετωπίζει την Κίνα ως «πρόκληση» και, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα καταστήσει σαφές ότι οι σύμμαχοι θεωρούν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά μας».  
 
Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής συναντήθηκαν εικονικά για τη λιγότερο αναφερόμενη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS. Η ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ακρωνύμιο που αποτελείται από το πρώτο γράμμα των ονομάτων των κρατών μελών της, περιλαμβάνει τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού του πλανήτη και το 30% του ΑΕΠ του.  
 
Ενώ η ομάδα BRICS δεν είναι μια επίσημη συμμαχία με στρατιωτική ή οικονομική έννοια, τα μέλη της είναι συχνά ενωμένα στην αντίθεση με τη δυτική συναίνεση. Εκτός από τη Βραζιλία, κανένα από τα έθνη BRICS δεν ψήφισε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να καταδικάσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Μάρτιο, για παράδειγμα, και η Κίνα και η Ινδία έχουν ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία από τότε.  
 
Το μπλοκ μπορεί επίσης σύντομα να επεκταθεί. Η Αργεντινή και το Ιράν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη την περασμένη εβδομάδα, με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να περιγράφει τα BRICS ως έναν «πολύ δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές» και τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες να δηλώνει ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να «εφαρμόσει μια ατζέντα για το μέλλον που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και δικαιότερη εποχή».  
 
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS την περασμένη Τετάρτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η πενταμελής ομάδα εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος «με βάση ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών μας».  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Πηγή: Russia Today (RT)Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.