24 Ιουνίου 2022

Ο Βυζαντινός ήρωας Σακτίκιος (άγνωστη ελληνική ιστορία)

Τον Ιούνιο του 922 οι Βούλγαροι του Συμεών Α έφτασαν κοντά στην Κωνσταντινούπολη και λεηλάτησαν το Παλάτι της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας (το είχε χτίσει ο Ιουστινιανός για εξοχικό της γυναίκας του) στην βορειοδυτική άκρη του Κεράτιου, το οποίο και πυρπόλησαν. Οταν έφτασαν τα νέα για την Βουλγαρική εισβολή και την καταστροφή του Παλατιού, ο αυτοκράτος Ρωμανός Α ο Λεκαπηνός έδινε επίσημο γεύμα προς τους αξιωματικούς της φρουράς. Ο Ρωμανός ενημερώθηκε από έναν μαντατοφόρο και αφού το ανακοίνωσε επίσημα έβγαλε έναν πύρινο λόγο κατά των Βουλγάρων, υπό τις επευφημίες των αξιωματικών. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ένας νεαρός αξιωματικός ονόματι Σακτίκιος, που υπηρετούσε στους Εξκουβίτορες.
 
Το επόμενο πρωί ο Σακτίκιος πήρε το λόχο του και βγήκε από τα τείχη. Στο μυαλό του είχε μια καταδρομική επιχείρηση με την οποία θα χτυπούσε απευθείας το Βουλγαρικό στρατόπεδο. Φυσικά δεν σκόπευε να κερδίσει τον πόλεμο μόνος του, αλλά επηρρεασμένος από τον λόγο του Ρωμανού, θέλησε να δώσει ένα συμβολικό χτύπημα στους Βουλγάρους και να τους καταρρακώσει το ηθικό, δείχνοντας τους ότι δεν είναι ανίκητοι ούτε το στρατοπεδό τους απρόσβλητο.
 
Ετσι πριν την αυγή βγήκε από τα τείχη με τον λόχο του και αφού πέρασε απαρατήρητος πίσω από τις Βουλγαρικές γραμμές, βρήκε το στρατόπεδό τους. Οι περισσότεροι Βούλγαροι ήταν εκτός στρατοπέδου ψάχνοντας για προμήθειες και λάφυρα λεηλατώντας την γύρω περιοχή και είχαν αφήσει μικρή φρουρά. Ο Σακτίκιος με τους άνδρες του έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση στο στρατόπεδο και μετά από γενναία μάχη εξόντωσαν την Βουλγαρική φρουρά και έκαψαν μεγάλο μέρος του στρατοπέδου.
 
Οι ελάχιστοι που γλύτωσαν όμως κατάφεραν να ειδοποιήσουν τον κύριο όγκο του Βουλγαρικού στρατού, ο οποίος γύρισε άμεσα πίσω. Η εμπροσθοφυλακή των Βουλγάρων βρήκε τον Σακτίκιο και την μονάδα του στο στρατόπεδο και ξεκίνησε μια νέα σφοδρή μάχη. Οι Ελληνες κατάφεραν να σκοτώσουν αρκετούς, αλλά συνεχώς έρχονταν και άλλοι Βούλγαροι και έτσι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς την Κωνσταντινούπολη. Σπιρούνισαν τα άλογα τους και έφυγαν προς την Πόλη, αλλά τώρα τους κυνηγούσε ολόκληρος ο Βουλγαρικός στρατός. 
 
Εφτασαν σε ένα ρηχό ποτάμι το οποίο πέρασαν, αλλά ο Σακτίκιος έμεινε τελευταίος λέγοντας τους, ότι θα τους ακολουθήσει σε λίγο, καθώς ήθελε να δει αν τους ακολουθούν ακόμα οι Βούλγαροι. Οταν πήγε να περάσει κι ο ίδιος το άλογο του κόλλησε στον βυθό του ποταμού. Δεν είπε τίποτα στους στρατιώτες του, και φρόντισε να περάσουν όλοι απέναντι με ασφάλεια. 
 
Ο Σακτίκιος ήξερε ότι οι Βούλγαροι ήταν ακόμα πίσω τους, αλλά θέλοντας να σώσει τους στρατιώτες του από μια χαμένη μάχη τους έδιωξε ουσιαστικά και έμεινε μόνος του πίσω. Βλέποντας ότι λόγω του βάρους της πανοπλίας του αλλά και της πανοπλίας του αλόγου του δεν επρόκειτο να ξεκολλήσει από το σημείο, τράβηξε το σπαθί του και περίμενε τους Βουλγάρους. Πολύ σύντομα έφτασαν οι πρώτοι και ξεκίνησε μια άνιση μάχη. Ο Σακτίκιος πολεμούσε μόνος του με δεκάδες εχθρούς κοιτάζοντας συνεχώς πίσω για να βεβαιωθεί ότι οι στρατιώτες του είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια. Πολέμησε γενναία και συνεχώς πτώματα εχθρών έπεφταν στα πόδια του αλόγου του, αλλά και ο ίδιος δεχόταν πολλά χτυπήματα και είχε τραυματιστεί. Εν τούτοις συνέχιζε ακάθεκτος θέλοντας να εξασφαλίσει την φυγή του λόχου του. 
 
Στο μεταξύ οι στρατιώτες του κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι ο Σακτίκιος δεν τους ακολουθούσε. Φοβήθηκαν ότι κάτι συνέβη και γύρισαν πίσω να δουν. Τον είδαν στο ποτάμι να πολεμά περικυκλωμένος και βαριά τραυματισμένος με δεκάδες Βουλγάρους και συνεχώς έρχονταν και άλλοι από πίσω.
 
Συγκινημένοι από την αυτοθυσία του και εντυπωσιασμένοι από το θάρρος του τράβηξαν όλοι τα σπαθιά τους και έκαναν έφοδο στους Βουλγάρους που είχαν περικυκλώσει τον διοικητή τους, φωνάζοντας ”Βοήθει ο Θεός, Νικά ο Σταύρος”. Ηταν τόσο σφοδρή η έφοδος που οι Βούλγαροι τρόμαξαν και έκαναν πίσω, αλλά συνήλθαν αμέσως και ξεκίνησε μια νέα σφοδρή μάχη, με τους στρατιώτες να προσπαθούν να προστατεύσουν τον Σακτίκιο απωθόντας τους Βουλγάρους, ενώ δύο άλλοι προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν το άλογο του από τις λάσπες. Οι Βούλγαροι υπέστησαν βαριές απώλειες, αλλά συνεχώς ερχόνταν και άλλοι από πίσω. 
 
Τελικά το αλόγο του Σακτικίου ξεκόλλησε και ξεκίνησαν όλοι να καλπάζουν μανιασμένα προς την Κωνσταντινούπολη, με όλο το Βουλγαρικό στρατό στο κατόπι τους. Οταν τους έφταναν πάλι άναβε η μάχη και αφού τους απωθούσαν, συνέχιζαν να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη κοιτάζοντας πάντα να προστατεύουν τον βαριά τραυματισμένο Σακτίκιο. 
 
Και έτσι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη κάνοντας συνεχώς σήματα στους φρουρούς των Τειχών τους βιγλάτορες, να τους ανοίξουν τις πύλες των Βλαχερνών να μπουν μέσα. Οι φρουροί τους είδαν και έδωσαν εντολή, να ανοίξουν οι πύλες, αλλά η έκπληξη τους, έγινε μεγαλύτερη, όταν είδαν να ξεπροβάλλει από το δάσος, όλος ο Βουλγαρικός στρατός. 
 
Δεν έχασαν όμως καιρό. Δόθηκε εντολή να ανέβουν οι τοξότες στα Τείχη και με μια ομοβροντία βελών "ξάπλωσαν" την πρώτη σειρά Βουλγάρων. Μια δεύτερη ομοβροντία σκότωσε άλλη μια σειρά Βουλγάρους και σταμάτησε την προέλαση τους, την ίδια στιγμή που έμπαιναν μέσα ο Σακτίκιος με τους στρατιώτες του και έκλειναν οι πύλες πίσω τους. Αφού τους έχασαν οι Βούλγαροι γύρισαν πίσω στο στρατόπεδο. Η ζημιά σε στρατιώτες και σε άψυχο υλικό ήταν μικρή, αλλά το ηθικό τους καταρρακώθηκε, καθώς μια χούφτα Ελλήνων αυτοκρατορικών στρατιωτών τα έβαλε με όλο το στρατό και τους ξέφυγε. 
 
Ο Σακτίκιος μεταφέρθηκε στο Παρεκκλήσι της Αγίας Σωρού στο Παλάτι των Βλαχερνών και τα κατορθώματα του μαθεύτηκαν σε όλη την Πόλη. Ο Ρωμανός του έστειλε τους προσωπικούς του γιατρούς, αλλά ο Σακτίκιος ήταν βαρύτατα τραυματισμένος. Ηταν γεμάτος πληγές παντού, αλλά τα σοβαρότερα τραύματά του ήταν στο στήθος από λόγχη και στον μηρό από σπαθί. Τελικά πέθανε 3 μέρες μετά και κηδεύτηκε με τιμές ήρωα εν μέσω γενικού θρήνου και με τον Αυτοκράτορα να παρίσταται προσωπικά στην κηδεία του.
 
Από την Σύνοψη Ιστορικών του Ιωάννη Σκυλίτζη
Στοιχεία από ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.