19 Ιουνίου 2021

Yποτακτικοί των μνημονίων

Στις 15 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από το έτος 1939 που ο Ιωάννης Μεταξάς και η τότε κυβέρνησή του δικαιώθηκαν στο Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης (πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης) για την απόφαση αναστολής πληρωμών έναντι των δανειστών της χώρας μας.
 
Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
 
Την απόφαση για την αναστολή είχε λάβει τη 18η Απριλίου 1932 η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου, τρεις μέρες μετά την απόρριψη από την Κοινωνία των Εθνών του αιτήματός της για πενταετή αναστολή πληρωμών. Λίγο προτού αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, το 1936, υπήρξε καταδικαστική απόφαση για την πατρίδα μας, ύστερα από προσφυγή που είχε ασκήσει η «Societe Commerciale de Belgique» στο Διεθνές Δικαστήριο, απαιτώντας να πληρωθεί. Το ύψος των απαιτήσεών της έφτανε τα 6.800.000 χρυσά δολάρια, εντόκως μάλιστα με 5% από 1/8/1936! 
 
Ο Ι. Μεταξάς, φυσικά, αρνήθηκε να καταβάλει τα χρήματα και μάλιστα επικαλέστηκε την αρχή της δημοσιονομικής αδυναμίας, προτάσσοντας τις ανάγκες των πολιτών της Ελλάδας, θεωρώντας ότι το χρέος προς την εν λόγω εταιρία αποτελούσε υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου. Αντιπρότεινε, μάλιστα, την οριστική διευθέτησή του με την εφάπαξ καταβολή ποσού 300.000 δολαρίων. 
 
Ακολούθησαν δικαστικοί αγώνες, έχοντας η Ελλάδα απέναντί της πλέον τη βελγική κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε προστασία η εταιρία, για να φτάσουμε τελικά στο 1939, οπότε εκδόθηκε η απόφαση που δικαίωνε τους ελληνικούς ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά αποδόμησε σταδιακά και μεθοδικά όλα τα επιχειρήματα της βελγικής, εμφανιζόμενη όχι ως κακοπληρώτρια, αλλά προτάσσοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και την αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των δανείων. 
 
Έτσι τελικά κυριάρχησε η άποψη περί του τι είναι δίκαιο, σε αντίθεση με την αυστηρή ερμηνεία του νόμου και την αποδοχή των δανειακών όρων. Μπορεί, δηλαδή, στην τελική απόφαση να δικαιώθηκε το Βέλγιο αναφορικά με την παραβίαση των δανειακών όρων από την Ελλάδα, αλλά απορρίφθηκε το αίτημά του για την καταβολή των χρεών, ακριβώς διότι αυτό θα επιβάρυνε υπέρμετρα και θα εξαθλίωνε τον ελληνικό λαό. 
 
Η απόφαση αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί από τότε δεδικασμένο για τη διεθνή δικαστική νομολογία. Ενα δεδικασμένο που δεν επικαλέστηκαν και δεν χρησιμοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, όταν από το 2010 και εντεύθεν έχουν αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις των διεθνών τοκογλύφων, που εμφανίζονται ως θεσμικοί δανειστές και έχουν υπογράψει απανωτές εξευτελιστικές δανειακές συμβάσεις εφαρμόζοντας σειρά επώδυνων μνημονίων. 
 
Αυτό που τόλμησε να κάνει μια κυβέρνηση δικτατορική, σε διεθνές κλίμα προφανώς δυσμενέστερο γι᾽ αυτήν ακριβώς λόγω του χαρακτήρα της, δεν τόλμησε καν να το διανοηθεί κάποια από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που έσυραν την πατρίδα μας από εξευτελισμό σε εξευτελισμό. Αντί να προτάξουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, προέταξαν τα συμφέροντα των δανειστών, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των διεθνών τραπεζιτών και προσπαθώντας να φορτώσουν τις ενοχές τους στις πλάτες και στη συνείδηση των πολιτών. 
 
Οι αλήστου μνήμης δηλώσεις κορυφαίων εκπροσώπων τους («μαζί τα φάγαμε», «όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο» κ.ά.) ηχούν ακόμη προκλητικές στα αυτιά μας, τη στιγμή που οι επιλογές τους έγιναν αιτία να καταστραφεί η οικονομία, να ξεπουληθούν ο εθνικός μας πλούτος και οι κρατικές υποδομές, και να ξενιτευτούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες από τον ανθό της ελληνικής νεολαίας. 
 
Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις ώστε να γίνει συνείδηση πως στην αξιοπρέπεια ή στον εξευτελισμό δεν οδηγούν μια χώρα κατ᾽ ανάγκην οι ιδεολογίες, αλλά οι άνθρωποι. Από το πόσο αξιοπρεπείς ή υποτακτικοί είναι οι ίδιοι εξαρτάται και το αποτέλεσμα των επιλογών τους. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.