24 Ιουνίου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
 
Επιμέλεια κειμένου και εικόνα Μαίρη Καρά
 
Ο Έλληνας Λογοτέχνης και Ζωγράφος Φώτης Κόντογλου αναζήτησε μια αυθεντική έκφραση της Ελληνικής Παράδοσης δηλαδή την «ελληνικότητα» στο λογοτεχνικό και ζωγραφικό του έργο, με σημαντική συμβολή επίσης και στην Βυζαντινή Εικονογραφία. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του 30». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Νίκος Εγγονόπουλος.
 
Γεννήθηκε στο Αϊβαλί 8 Νοεμβρίου του 1895 και ήταν γιος του ναυτικού Νικόλαου Αποστολέλλη και της Δέσπως Κόντογλου και είχε τρία αδέλφια τον Γιάννη, Αντώνη και την Τασίτσα. Μετά από έναν χρόνο έχασε τον πατέρα του και την κηδεμονία των 4 παιδιών ανέλαβε ο θείος του Στέφανος Κόντογλου, Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Παρασκευής, από τον οποίο πήρε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του.  
 
Στο Αιβαλί έζησε τα παιδικά του χρόνια όπου και τελείωσε το Σχολαρχείο και το Γυμνάσιο το 1912. Υπήρξε συμμαθητής με τον Λογοτέχνη και Ζωγράφο ΣΤΡΑΤΗ ΔΟΥΚΑ και ήταν μέλος μιας ομάδας μαθητών που εξέδιδε το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΑ από το 1911, το οποίο ο μαθητής Κόντογλου διακοσμούσε με ζωγραφιές.  
 
Το 1913 αποφοίτησε και γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το 1913-1914 έμενε με τον Στρατή Δούκα στη Νεάπολη και στην Κυψέλη και μετά με τον Παπαλουκά στην Κολοκυνθού. Το 1914 εγκατέλειψε την Σχολή του και πήγε στο Παρίσι, όπου μελέτησε το έργο σχολών ζωγραφικής και συνεργαζόταν με το περιοδικό Illustration. Το 1916 κέρδισε το πρώτο βραβείο εικονογράφησης του βιβλίου ΠΕΙΝΑ του Κνουτ Χάμσουν σε διαγωνισμό του περιοδικού.  
 
Στο Αιβαλί επέστρεψε το 1919 μετά την λήξη του Α' Π.Π. και διορίστηκε Καθηγητής Γαλλικών και Τεχνικών στο Παρθεναγωγείο. Ίδρυσε τον Πνευματικό Σύλλογο ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Το 1921 επιστρατεύτηκε για την Μικρασιατική Εκστρατεία. Το 1922 πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς με ένα καΐκι. Το 1925 εξέδωσε το περιοδικό ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Το 1926 παντρεύτηκε τη Μαρία Χατζηκαμπούρη και εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία. Το 1927 γεννήθηκε η μοναχοκόρη του Δέσποινα.  
 
Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την συνεργασία του με το περιοδικό του Κωστή Μπαστιά ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Το 1933 πήρε το Πτυχίο από την Σχολή Καλών Τεχνών, για να διδάξει στο Κολλέγιο Αθηνών Ζωγραφική. Στην διάρκεια του Μεσοπολέμου εργάστηκε ως συντηρητής εικόνων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.  
 
Το 1943 δημοσίευσε κείμενα στο περιοδικό ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και το 1944 στους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Από το 1948 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μέχρι τον θάνατό του. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1963 με την σύζυγό του τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Βούλα. Το 1965 υποβλήθηκε σε εγχείρηση δυο λίθων από την κύστη και πέθανε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου 1965, έπειτα από μετεγχειρητική μόλυνση, ταλαιπωρημένος σωματικά και ψυχικά ύστερα από το ατύχημά του. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι της Νέας Μάκρης. Ο Γιάννης Τσαρούχης, άλλοτε μαθητής του, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Κόντογλου, βρισκόταν στη Μυτιλήνη και ζωγράφιζε κατά τύχη έναν άγγελο.  
 
Η περιρρέουσα ασχήμια της εποχής του τον ώθησε να γράψει για την Ελλάδα: «Καθαρίστε από την πνευματική πανούκλα την δυστυχισμένη την Ελλάδα, για να δουλέψουνε οι άξιοι δουλευταράδες. Τα σκουλήκια για να σώσουνε την τιποτένια ύπαρξή τους, δεν αφήνουνε καμιά ψυχή άξια να ορθοποδήσει, από συμφέρον κι από φθόνο. Όλοι οι πνευματικοί σαλταδόροι έχουνε πιάσει τα πόστα. Και είναι δεμένοι μεταξύ τους, όπως είναι οι κάμπιες κολλημένες η μια πάνω στην άλλη. Μόλις τις χωρίσει κανένας ψοφάνε. Έτσι πρέπει να γίνει και με τις ανθρωποκάμπιες που μαραζώνουνε το ολόδροσο πνευματικό δέντρο της φυλής μας».  
 
Ο τόπος μας γέννησε ήρωες αλλά και θρασείς προδότες. Μήπως πρέπει εμείς να σταματήσουμε την κατηφόρα της πολιτικής και ηθικής παρακμής της;  
 
Ο δρόμος της ευτυχίας, του Φώτη Κόντογλου  
 
"Μη φοβάσαι αδελφέ μου να μείνεις μοναχός με τον εαυτό σου. Μην καταγίνεσαι ολοένα με χίλια πράγματα για να τον ξεχάσεις. Γιατί όποιος ξέχασε τον εαυτό του κάθεται με ίσκιους και με φαντάσματα μέσα στην έρημο του θανάτου”  
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.