28 Ιουνίου 2021

Με την ψευδαίσθηση του «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» της κυπριακής τραγωδίας

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
 
Όσο σίγουρο είναι ότι ο Τύπος ήταν απ' τον 18ο αιώνα η τέταρτη εξουσία στον κόσμο που ήλεγχε τις άλλες τρεις μορφές της (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι - απαλλαγμένος απ' τον ζυγό της κρατικής εξουσίας και τις παρεμβάσεις της - είναι ο ιδανικός φορέας των σκέψεων και των ιδεών μιας ελεύθερης κοινωνίας η οποία κυβερνιέται δημοκρατικά.
 
Γι' αυτό λέμε ότι η σπουδαιότερη προϋπόθεση για να υπάρχει ποιότητα στη δημοκρατία και αποκλεισμός νόθευσής της με ασύμβατα προς αυτήν στοιχεία ολιγαρχίας, απολυταρχίας ή αναρχίας, είναι να υπάρχει ελεύθερος, ακηδεμόνευτος Τύπος.
 
Και το ακηδεμόνευτος σημαίνει μη χειραγωγούμενος από κέντρα εξουσίας, τα οποία - εκμεταλλευόμενα την επιρροή που ασκεί αυτός στην κοινωνία - επιδιώκουν ουκ ολίγες φορές να τον μετατρέψουν σε όργανό τους, σε μέσο παραγωγής και διάχυσης της προπαγάνδας τους. 
 
Κάτι που καταλήγει να είναι πολύ επικίνδυνο, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στα πλαίσια της πολιτικής πρακτικής με πεδίο βολής τα εθνικά θέματα μιας χώρας και - εν προκειμένω - της δικής μας, όπου η υπεράσπιση και προαγωγή τους από τον Τύπο διαμορφώνει και τον βαθμό φιλοπατρίας του ελληνικού λαού. 
 
Κι αυτό γιατί ο ρόλος του Τύπου στον τόπο μας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην παροχή γνώσεων και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα πολιτικών ή κοινωνικών συμπεριφορών και δημοκρατικής τάξης. 
 
Υπάρχουν αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις που τροφοδοτούν τον πατριωτισμό ή τον εφησυχασμό του και διαμορφώνονται κάτω από ορισμένες πολιτικές συνθήκες με αποδέκτη την κοινωνία. 
 
Συνθήκες που αποτυπώνουν το γενικό κλίμα της εποχής, τα πολιτικά πρόσωπα (και δη τα πρόσωπα εξουσίας), τα γεγονότα, τις καταστάσεις και τους θεσμούς, η λειτουργία των οποίων καθρεφτίζει τον βαθμό αυτάρκειας και επάρκειας των πολιτών σε καθεστώς δημοκρατίας. 
 
Η υγιής λειτουργία των θεσμών καθρεφτίζεται στην ειλικρίνεια, εντιμότητα και σαφήνεια των εκπροσώπων του Τύπου. Για να συνυπάρχουν όμως και τα τρία αυτά αρμονικά και αλληλοτροφοδοτούμενα, βασική προϋπόθεση είναι ο εξοβελισμός του κομματισμού και της διαπλοκής του με την εξουσία. 
 
Μιας διαπλοκής που παραμορφώνει την αλήθεια ή την παρουσιάζει μισή. Και η μισή αλήθεια είναι συχνά χειρότερη από το ψέμα. Απόδειξη το γεγονός ότι τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) - στην πλειοψηφία τους - προβάλλουν μόνιμα ως θετικές υπέρ της Ελλάδας τις αποτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως των Συνόδων Κορυφής και όταν ακόμα μας βάζει (διπλωματικό)''γκολ'' η Τουρκία. 
 
Το δεδομένο αυτό και το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν λογοδοτεί πουθενά θεσμικά, εξηγούν το γιατί η Εξωτερική μας πολιτική δίνει την εντύπωση ουκ ολίγες φορές ότι - υπό την κάλυψη του φιλοκυβερνητικού Τύπου - εκχωρεί συστηματικά εν λευκώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις... ''προστάτιδες δυνάμεις'' των καιρών μας. 
 
Και το ''εκχωρεί'' με την έννοια ότι αφήνει τους ''Μεγάλους'' να μας ποδηγετούν διαχρονικά και να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς προωθώντας μυστικοπαθείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. 
 
Χαρακτηριστικό δείγμα της τακτικής της μυστικοπάθειας που ακολουθούμε επί των ημερών μας - με πρότυπο την μυστική Εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε στην εθνικά ασύμφορη ''συμφωνία των Πρεσπών'' τον Ιούνιο του '18 - είναι η πρόσφατη φωτογραφική αποκάλυψη του τουρκικού Πρακτορείου Anadolu, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25/6/21). 
 
Μια αποκάλυψη που έχει να κάνει με την δήθεν τυχαία συνάντηση σε κουζίνα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κατοχικό Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο μιας... εξωθεσμικής, κρυφής διπλωματίας. 
 
Τώρα θα μου πείτε γιατί βρίσκω περίεργο το γεγονός αυτό, αφού έχει δώσει δείγματα της μυστικοπαθούς Εξωτερικής πολιτικής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ κι ένα χρόνο (τριμερής Βερολίνου, Ιούλιος 2021, με εκπρόσωπο της Ελλάδας την διπλωματική του σύμβουλο Ελένη Σουρανή). 
 
Θα συμφωνήσω μαζί σας, πλην όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επιπόλαιη κίνηση (σε επίπεδο Εξωτερικής πολιτικής) που γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς δύσκολα θα εκδηλωνόταν από άλλο Ευρωπαίο ηγέτη ο οποίος θα είχε την εθνική υποχρέωση να υπερασπιστεί και τα κυπριακά συμφέροντα (πλην των ελλαδικών) κατά τις επαφές του με ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.  
 
Εντύπωση επίσης προκαλεί η φωτογραφική αποκάλυψη στο επίπεδο που αποτυπώνει τη διάθεση του πρωθυπουργού, καθώς τον δείχνει να συζητά χαλαρά, χαμογελαστά, με τον ψευτοηγέτη των Τουρκοκυπρίων. 
 
Κάτι που δεν ''καλύπτεται'' απ' τις εξηγήσεις του Μαξίμου ότι οι δυο άνδρες ''διασταυρώθηκαν στο πρωϊνό του ξενοδοχείου και μίλησαν για δύο λεπτά, μέσα στα οποία ο ΚΜ'' - ως μη όφειλε, γιατί ανέβαζε τον Τατάρ στο επίπεδο ομολόγου του επικυρώνοντας το ψευτοαξίωμά του - ''εξήγησε στον συνομιλητή του την πάγια ελληνική θέση''. 
 
Τη θέση, δηλαδή, που ανέφερε και στη Σύνοδο Κορυφής: ότι ''η Ελλάδα απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο''. 
 
Όπερ σημαίνει ότι στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν είχε καμιά δουλειά να μιλά - έστω και ανεπίσημα, στο πλαίσιο προσωπικών, ευκαιριακών επαφών - με τον πολιτικό εκπρόσωπο του μη αναγνωρισμένου κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, ο οποίος είναι το επίσημο φερέφωνο της Άγκυρας στο διαιρεμένο νησί. 
 
Και μόνο η εμφάνιση του Ερσίν Τατάρ στο ξενοδοχείο, έπρεπε να κάνει τον πρωθυπουργό να κάνει μεταβολή και να αποφύγει τη διασταύρωση με εκείνον επιδεικτικά, αντί να πέσει στη φάκα αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής διπλωματίας και των Ερντογανικών Μέσων, τα οποία την ακολουθούν κατά πόδας. 
 
Έπειτα το όλο γεγονός δε θα κινούσε τόσο την υποψία μου, αν δεν προηγείτο αυτού η προ ημερών ακύρωση της παρουσίας των Μπακογιάννη, Αβραμόπουλου, Σχοινά στο φόρουμ της Αττάλειας (18/6/'21) λόγω της συμμετοχής του Τουρκοκύπριου ηγέτη, γιατί η συνεύρεση των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με εκείνον θα νομιμοποιούσε τον παράνομο ρόλο του στην κατεχόμενη Κύπρο. 
 
Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η ανίερη επαφή των κυβερνητικών Ελλήνων πολιτικών με τον Ερσίν Τατάρ αποφεύχθηκε, για να επιτευχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη... 
 
Οποία ειρωνεία της τύχης! Κι εμείς περιμένουμε να πιστέψουν οι ξένοι ότι εννοούμε όσα υποστηρίζουμε στα επίσημα φόρα υπερασπιζόμενοι τα εθνικά δίκαια της Κύπρου. 
 
Και η κυβέρνηση με τα δημοσιογραφικά της φερέφωνα περιμένει να πιστέψουμε ότι ο Κυριάκος έπεισε τον Ταγίπ και θα περάσουμε ήσυχο καλοκαίρι. 
 
Ότι η Τουρκία συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις της ΕΕ και θα σταματήσει μαχαίρι τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 
 
Ότι δε θα πάει (για να μη μας προκαλέσει) ο Τούρκος Πρόεδρος στις 20 Ιουλίου στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, όπως σχεδιάζει, για να ανακοινώσει άλλη μια τουρκική βάση οπλισμένων drones στο πρόσφατα αναβαθμισμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο. 
 
Ότι θα κρούσει πρύμναν τελικά το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz που βγήκε ξανά στο Αιγαίο παραπλέοντας βόρεια της Ρόδου και δυτικά της Καρπάθου, για να βρεθεί τελικά στα διεθνή ύδατα απέναντι από την Κάλυμνο συνοδευόμενο από ένα πολεμικό πλοίο. 
 
Ότι οι εξαγγελίες του Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα οικόπεδα 11 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα πάνε στον βρόντο και δε θα προκαλέσουν νέα τετελεσμένα. 
 
Ότι άδικα κατηγορούμε τους ''Μεγάλους'' συμμάχους μας (με πρώτη και κύρια τη Γερμανία) πως - υπό συνθήκες ψυχολογικής βίας και γεωπολιτικής ''fragile state'' (ευθραυστότητας) - μας οδηγούν σε αναγκαστικές ''καζάν καζάν'' συνευρέσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο (''συνεκμετάλλευση'', ίσον διχοτόμηση) και ποντιοπιλατική στάση στο Κυπριακό. 
 
Στάση που δίνει θάρρος στον... Τούρκο ''χωριάτη'' για να ανέβει στο ''κρεβάτι'' της Ανατολικής Μεσογείου κυριαρχικά, ενώ τροφοδοτεί τις επιφυλάξεις για ήσυχο καλοκαίρι στην Κύπρο και πιστοποιεί - 47 χρόνια μετά τον Αττίλα - την ψευδαίσθηση του ''ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ'' της κυπριακής τραγωδίας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης... 
 
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.