24 Ιουνίου 2021

Ουάντι Αλ-Νασάρα: η Κοιλάδα των Χριστιανών. Η περιοχή με την μεγαλύτερη συγκέντρωση χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Tου Γιώργου Ρακκά  
 
Είναι γνωστό ότι οι χριστιανοί του Λεβάντε (Λίβανος, Συρία, Ιράκ) είναι η θρησκευτική ομάδα που επλήγη περισσότερο από τους εμφυλίους, τις ανατροπές καθεστώτων και, πρόσφατα, από την άνοδο του τζιχαντισμού. Στη Συρία πριν τον πόλεμο οι χριστιανοί αντιστοιχούσαν συνολικά στο 10% του πληθυσμού και κυμαίνονταν περίπου στο 1,5 – 1,7 εκ. Οι περισσότεροι είναι Ελληνορθόδοξοι του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, καθώς και μελιχίτες καθολικοί (ουνίτες του Πατριαρχείου της Αντιόχειας, που στράφηκαν προς την παπική Εκκλησία το 1729). Ακολουθεί η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία, οι μαρωνίτες, καθώς και η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (νεστοριανοί).  
 
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, 300.000-900.000 ορθόδοξοι της Συρίας μετανάστευσαν προς τη Δύση για να αποφύγουν τη γενοκτονία του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ένα κομμάτι τους, ωστόσο, που ζούσε στον Νότο, στην επαρχία της Χομς, θα επιστρέψει μετά τη σταδιακή εκδίωξη του Χαλιφάτου, διεκδικώντας και πάλι την ιστορική του κοιτίδα.  
 
Στην επαρχία της Χομς βρίσκεται και ένα από τα τελευταία ομοιογενή προπύργια των Ελληνορθόδοξων του Λεβάντε. Η κοιλάδα Ουάντι Αλ-Νασάρα (Κοιλάδα των Χριστιανών) ήταν στις ευτυχισμένες εποχές της Συρίας ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός εξαιτίας του Κρακ ντε Σεβαλιέ (του περίφημου μεσαιωνικού κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών), αλλά και της βυζαντινής μονής του Αγίου Γεωργίου ( 5ος αι. μ.Χ.).  
 
Στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πέρασε δύσκολα, καθώς, το ένα και μοναδικό χωριό μουσουλμάνων που βρίσκεται κοντά στο κάστρο, κατελήφθη από δυνάμεις του ISIS και υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις για την έξωσή του από την περιοχή. Και η πρωτεύουσα της επαρχίας, όμως, Χομς, θα καταστραφεί από τον εμφύλιο και οι σημαντικές κοινότητες των ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων της πόλης θα συρρικνωθούν ραγδαία. Η κατάσταση στην κοιλάδα αρχίζει να βελτιώνεται το 2014, όπου η δραστηριότητα το Χαλιφάτου καταστέλλεται, οπότε και η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε καταφύγιο χριστιανών προσφύγων απ’ όλη τη χώρα, ακόμα κι από τις γειτονικές.  
 
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει σημαντικά τα δημογραφικά μεγέθη της περιοχής. Σε συνέντευξή του που έδωσε στη γερμανική καθολική εφημερίδα Die Tagenspost, ο επίσκοπος Χομς της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας το 2016, Ηλίας Τουμέχ, θα υποστηρίξει ότι στους 150.000 πληθυσμό που ήδη διέμενε στην κοιλάδα, προστίθενται και άλλοι περίπου 250.000, που κατέφυγαν εκεί από την υπόλοιπη Συρία, τον γειτονικό Λίβανο και το Ιράκ. Υπολογίζει ότι πλέον στην κοιλάδα διαμένει περί το 90% του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας: «Όσον αφορά στις βασικές υποδομές (ηλεκτρισμός και ύδρευση) βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στα όριά μας, καθώς η κοιλάδα ήταν μέχρι τώρα αραιοκατοικημένη», δήλωσε ο επίσκοπος. Η μεγαλύτερη ανάγκη, συμπληρώνει, αφορά στις εκπαιδευτικές υποδομές, την οικονομική ανάπτυξη και το επιχειρείν, που θα δώσει προοπτικές και θα επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στην περιοχή, δίνοντας αυτόν τον αγώνα της μακραίωνης ιστορικής συνέχειας.  
 
Η Κοιλάδα των Χριστιανών αποτελεί σήμερα την περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Η χριστιανική Ευρώπη ελάχιστα κάνει για την προστασία της –είναι χαρακτηριστικό ότι στο αγγλόφωνο διαδίκτυο οι πληροφορίες είναι πραγματικά ελάχιστες, λες και οι κοινότητες αυτές ζουν σε ψηφιακές κατακόμβες.  
 
Πιο ηχηρή είναι ωστόσο είναι η απουσία του ελληνικού κράτους, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Κων/πόλεως. Το πρώτο δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών αναφέρονται στην Ελλάδα –μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις σχετικές σελίδες ελληνορθοδόξων του Λιβάνου και της Συρίας μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για του λόγου το αληθές. Ή δε εκκλησιαστικές αρχές παραμένουν ίσως δέσμιες των δογματικών διαφωνιών που κάποτε οδήγησαν σε διοικητική ή ακόμα και δογματική απόσχιση τις χριστιανικές Εκκλησίες του Λεβάντε και γι’ αυτό δεν έχουν αγκαλιάσει την υπόθεση όσο θα της άξιζε. Μαζί με όλα τα παραπάνω, επιδρά και η καταισχύνη των περισσότερων ελληνικών τμημάτων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται επί του προσφυγικού. Προτιμούν να κάνουν τις ανθρωπιστικές τους μπίζνες στην Ελλάδα, παρά να σπεύσουν στη Συρία για να συμβάλουν σε εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που εκτέθηκε στη γενοκτονική μανία του ISIS περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.  
 
Άραγε στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας έχουν συνειδητοποιήσει την ιστορική, πολιτιστική, αλλά και διπλωματική σημασία που έχουν για την Ελλάδα, που είναι εγγύτερη κληρονόμος της παράδοσης στην οποία ομνύουν οι κοινότητες αυτές; Τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα μαρτυρούν πως όχι. Θα πρέπει, λοιπόν, τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο μιας καμπάνιας, ώστε να πιέσουν την ελληνική ηγεσία, πολιτική και εκκλησιαστική, να αναλάβουν δράση. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.