22 Ιουνίου 2021

Die Welt: Τουρκοποιείται η κατεχόμενη Συρία

Οι Γερμανοί αρχίζουν να ξυπνάνε και να αντιλαμβάνονται τι πραγματικά κάνει η Τουρκία στη Συρία, αλλά καθώς διαχρονικά αποτελούν συνεταιράκια, αρνούνται να διακόψουν την πώληση των 6 υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.
 
Η εφημερίδα Die Welt σε μακροσκελές άρθρο της αναλύει το πως η Τουρκία, ακόμη και με Γερμανικά χρήματα που προέρχονται από δωρεές, τουρκοποιεί τις κατεχόμενες περιοχές της Συρίας, εκτοπίζοντας ταυτόχρονα όλους όσους θεωρεί ανεπιθύμητους, δηλαδή του Κούρδους, του Γιαζίντι και τους Χριστιανούς.
 
Στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια μίνι Τουρκία με σχολεία, πανεπιστήμια και τζαμιά, αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt. Οι Τουρκικές «φιλανθρωπικές» οργανώσεις βοήθειας αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Τα χρήματα προέρχονται και από τη Γερμανία.  
 
«Ζεστό σπίτι 30 τετραγωνικών μέτρων, με 2 δωμάτια, μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα, τρεχούμενο νερό και αποχέτευση, μόνο με 700 ευρώ» είναι το σλόγκαν στις αφίσες που ζητούν τις δωρεές των Γερμανών «για τους καταπιεσμένους Σύριους», όπου υπάρχει και η φωτογραφία μιας γυναίκας με μαντίλα που κρατάει ένα ξυπόλυτο παιδί στην αγκαλιά της.  
 
Οι δωρεές μπορούν να γίνουν με πάγια τραπεζική εντολή ή μέσω διαδικτύου με PayPal και την υπηρεσία πληρωμών Payjinn. Τα χρήματα πηγαίνουν σε λογαριασμό της KT Bank, μιας Τουρκικής Ισλαμικής τράπεζας.  
 
Η Die Welt αναφέρει ότι με την πρώτη ματιά, η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για αυτούς που έχασαν τα πάντα στον εμφύλιο πόλεμο και ζουν σε σκηνές εδώ και χρόνια, δεν ακούγεται άσχημη, αλλά είναι η βοήθεια τόσο αλτρουιστική και αθώα όσο φαίνεται;  
 
Η πρόσκληση για δωρεές προέρχεται από την Τουρκική Ισλαμική Ένωση του Ινστιτούτου Θρησκείας, γνωστή ως Ditib, μια αμφιλεγόμενη θρησκευτική ένωση που διαχειρίζεται περίπου 800 τζαμιά στη Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τον βουλευτή του CDU/CSU Christoph de Vries, δεν πρόκειται για μια ανεκτική ως προς τις μειονότητες οργάνωση, αλλά για εθνικιστική.  
 
Τα νέα σπίτια προορίζονται για την περιοχής της Idlib, της βορειοδυτικής Συρίας με 2,6 εκατομμύρια πληθυσμό. Η Idlib είναι το τελευταίο προπύργιο της Συριακής αντιπολίτευσης. Η ριζοσπαστική ισλαμική πολιτοφυλακή Hayat Tahrir al-Sham (HTS) κυβερνά εκεί. Η Idlib ήταν το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η Τουρκία έχει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες στην Idlib για να εμποδίσει τον Συριακό στρατό και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να ανακτήσουν την επαρχία.  
 
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική βοήθεια από θρησκευτικές κοινότητες. Όμως, η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, στην οποία τα τουρκικά στρατεύματα και οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες έδιωξαν τον Κουρδικό πληθυσμό, δημιουργεί την υποψία ότι η κατασκευή σπιτιών προορίζεται για να ενισχύσει την τουρκική παρουσία στην περιοχή» λέει ο Γερμανός βουλευτής.  
 
Τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη βόρεια Συρία το φθινόπωρο του 2019 για να πολεμήσουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η κυβέρνηση της Άγκυρας θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η εισβολή της Τουρκίας θεωρείται αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και η ομοσπονδιακή Γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της Die Welt.  
 
Η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων κατέστησε σαφές ότι η οργάνωση Ditib στη Γερμανία ελέγχεται απευθείας από την Τουρκία και αποτελεί παρακλάδι της κρατικής Θρησκευτικής Αρχής Diyanet. Η οργάνωση διορίζει και πληρώνει τους ιμάμηδες των τζαμιών στη Γερμανία. Πολιτικά, ταυτίζεται με την κυβέρνηση του Ερντογάν. Τα μέλη της στη Γερμανία λέγεται ότι έχουν παρέχουν πληροφορίες στην Άγκυρα (σ.σ. ασκούν κατασκοπεία).  
 
Οι οργανώσεις Ditib και Diyanet συλλέγουν τις δωρεές για τα σπίτια στην Συρία, όπως υποδεικνύεται από τα λογότυπα των οργανώσεων στο κάτω μέρος της αφίσας.  
 
«Δεν είναι δουλειά μιας Γερμανικής ένωσης να συλλέγει χρήματα για την Τουρκική εξωτερική πολιτική» υποστηρίζει ο Kamal Sido που ζει στο Γκέτινγκεν και κατάγεται από την Αφρίν. Αυτή είναι η Κουρδική περιοχή στη βορειοδυτική Συρία, που κατέλαβε η Τουρκία με της βοήθεια των ισλαμιστών το 2018, προσθέτει.  
 
«Οι δωρεές δεν είναι πραγματική βοήθεια για τους άπορους. Η Diyanet θέλει μόνο να διαδώσει το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ προκειμένου να δημιουργήσει έναν πιστό πληθυσμό» λέει ο Kamal Sido.  
 
Τελικά, πρόκειται για τον εξισλαμισμό, την τουρκικοποίηση και την προσάρτηση των περιοχών. Το έργο της Diyanet και των άλλων μεγάλων «φιλανθρωπικών» οργανώσεων της Τουρκίας, συμβάλλει στην επεκτατική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, τονίζει η Die Welt.  
 
Στο Αφρίν και στο βόρειο Χαλέπι, εκτοπίστηκαν οι ανεπιθύμητες εθνο-θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Κούρδοι, οι Χριστιανοί και οι Γιαζίντι και εγκαταστάθηκαν Σύριοι Άραβες, κυρίως οικογένειες ριζοσπαστικών ομάδων. Η Τουρκία και οι Συριακές πολιτοφυλακές της, χρησιμοποιούν βία για να επιβάλουν δημογραφικές αλλαγές. Τα κατεχόμενα εδάφη υποβάλλονται σε συστηματική εθνοκάθαρση. Οι οργανώσεις βοήθειας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.  
 
Η Τουρκική σημαία κυματίζει στις στέγες των νεόκτιστων νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων και ταχυδρομείων. Η Τουρκική είναι η γλώσσα διδασκαλίας, το πρόγραμμα σπουδών και οι εκπαιδευτικοί προέρχονται από την Τουρκία. Η θρησκευτική διδασκαλία εστιάζεται στα σχολεία. Το εξαιρετικά συντηρητικό Ισλάμ διδάσκεται σύμφωνα με όσα ορίζει η Diyanet. Τα μαθήματα χωρίζονται ανάλογα με το φύλο. Τα κορίτσια φορούν μαντίλα. Τα μαθήματα Κορανίου είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης, τονίζεται στο δημοσίευμα.  
 
Στη Γερμανία, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να προσευχηθούν για τη «νίκη» στα τζαμιά που διαχειρίζεται η Ditib.  
 
Η οργάνωση τράβηξε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, όταν η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι θα την συμπεριλάβει στη θρησκευτική εκπαίδευση. Υπήρξε κριτική από όλες τις πλευρές. Επειδή η Ditib θεωρείται «το μακρύ χέρι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» (όρος που έγινε δεκτός μετά από αγωγή σε Γερμανικό δικαστήριο), δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στις Γερμανικές αίθουσες διδασκαλίας.  
 
Ο Ερντογάν βλέπει τους ιμάμηδες και τους υπαλλήλους της κρατικής θρησκευτικής αρχής ως «στρατό», όπως είπε το 2018 σε δεξίωση στο προεδρικό παλάτι, καθώς η Ditib και η Diyanet τον υποστήριξαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.  
 
Πόσο σημαντική είναι η θρησκευτική αρχή για τον Ερντογάν μπορεί να φανεί από τον κρατικό προϋπολογισμό της, που αυξήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια από 1,3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε 13 δισεκατομμύρια λίρες για το 2021. Οι δαπάνες μόνο για το προσωπικό αυξήθηκαν κατά 2,1 δισεκατομμύρια λίρες σε μόλις δύο χρόνια. Συγκριτικά, το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο ανήκουν η Αστυνομία και η Χωροφυλακή, έχει προϋπολογισμό 10,6 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προϋπολογισμό 5,7 δισεκατομμυρίων λιρών.  
 
Στο εξωτερικό, η Diyanet δεν δραστηριοποιείται μόνο στη Συρία, αλλά και σε περισσότερες από 140 χώρες. «Όποιος δεν πηγαίνει στο τζαμί για να προσευχηθεί γίνεται ύποπτος και μπορεί να μπει αμέσως σε μπελάδες» υποστηρίζει ο Kamal Sido.  
 
Σύμφωνα με αναφορές από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυθαίρετες συλλήψεις, λεηλασίες, απαγωγές και βιασμοί από τους μισθοδοτούμενους από την Τουρκία, είναι συχνό φαινόμενο στην Αφρίν και σε άλλα κατεχόμενες περιοχές στη Συρία.  
 
Στη Συρία, η Diyanet συνεργάζεται με την Τουρκική οργάνωση πολιτικής προστασίας Afad, την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τον Διεθνή Οργανισμό Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH). Αυτό συμβαίνει στην Αφρίν και στο βόρειο Χαλέπι, αλλά και στην Idlib, όπου πηγαίνουν οι δωρεές από το Γερμανικό Ditib. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας δεν είναι οργανισμός ουδέτερης βοήθειας. Η σχέση του με τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες είναι γνωστή και λέγεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τη φιλανθρωπική οργάνωση του Σεΐχη Γιουσούφ Καραντάουι στο Κατάρ.  
 
Μάλιστα, υπάρχει η υποψία ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας διανέμει όπλα σε ομάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία. Επιπλέον, λέγεται ότι είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά τραυματιών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία, οι οποίοι στη συνέχεια θεραπεύτηκαν δωρεάν στα Τουρκικά νοσοκομεία. Η οργάνωση Διεθνής Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από το 2010. Είχε μεταφέρει Γερμανικές δωρεές στη Λωρίδα της Γάζας, σε κοινωνικές ενώσεις της Παλαιστινιακής Χαμάς. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την απαγόρευση πριν από 3 χρόνια.  
 
«Φυσικά ο Διεθνής Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας και η Diyanet συνεργάζονται», λέει ένας τοπικός υπάλληλος ενός διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού στην Idlib, ο οποίος δεν θέλει να δοθεί το όνομά του. «Έχουν κοινά έργα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του.  
 
Όπως όλοι οι άλλοι, οι τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις θα χρειάζονταν άδεια από την κυρίαρχη πολιτοφυλακή της κατεχόμενης Συρίας για να δραστηριοποιηθούν και έχουν πρόσβαση οπουδήποτε. Ωστόσο, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά σε σύγκριση με τις περιοχές που καταλαμβάνει η Τουρκία. Στην Idlib, η Άγκυρα δεν αναλαμβάνει κανένα από τα σχολεία και τα τζαμιά που είχε κατασκευάσει και ανακαινίσει.  
 
«Έχουμε επίσης την τουρκική λίρα, αλλά δεν υπάρχουν Τούρκοι δάσκαλοι και ιμάμηδες» λέει ο υπάλληλος της ΜΚΟ. Η εκπαίδευση και η θρησκεία παραμένουν στα χέρια της διοίκησης της ριζοσπαστικής ισλαμικής ομάδας. Τώρα υπάρχει μόνο το τουρκικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο, εναπόκειται στους μαθητές εάν θα μάθουν Τουρκικά ή όχι. Συνήθως το κάνουν επειδή έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τουρκία.  
 
Στο σημείο αυτό παρενέβη στην συζήτηση ένας συνάδελφος του νεαρού, λέγοντας: «Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν τα κάνει όλα αυτά δωρεάν. Θέλουν να κερδίσουν τις καρδιές μας για να γυαλίσουν την εικόνα τους και να απαλλαγούν από αυτά που πιστεύουμε γι’ αυτούς».  
 
Το σύνολο της Idlib εξαρτάται από την εξωτερική υποστήριξη. Χωρίς αυτήν, θα υπήρχε η απειλή ανθρωπιστικής καταστροφής. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 75% των 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων της Idlib εξαρτώνται από την παροχή βοήθειας. «Πάρτε, για παράδειγμα, τα σπίτια που κατασκευάζουν οι Diaynet και ο Διεθνής Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Είναι φθηνά και κακής ποιότητας. Αλλά για τους ανθρώπους, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους είναι πολυτέλεια και δεν τους νοιάζει ποιος τους την δίνει» καταλήγει ο νεαρός και ταυτόχρονα το άρθρο της Die Welt.  
 
Στις 28 Μαρτίου είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Εκτουρκισμός: υποχρεωτικά σχολικά μαθήματα στα Τουρκικά στην κατεχόμενη Συρία» το οποίο περιέγραφε το πως η Τουρκία εκτουρκίζει την κατεχόμενη Συρία. 
 
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο ΕΔΩ.  
Πηγή: Cosmostatus 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.