6 Ιουνίου 2021

Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
 
Η διεθνιστική Αριστερά υποχωρεί παντού, ακόμη και στην Κύπρο. Στις βουλευτικές εκλογές της 30.5.2021 το Κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού) έλαβε ποσοστό 22.3%, χάνοντας 3,5% και επιτρέποντας στον φιλοκυβερνητικό κεντροδεξιό ΔΗΣΥ (Δημοκρατικό Συναγερμό) να διατηρήσει την πρώτη θέση με 27,8% παρά την απώλεια ποσοστού γύρω στο 3%. Και ο μεν ΔΗΣΥ μπορεί να δικαιολογηθεί ότι έχασε ψηφοφόρους λόγω της κυβερνητικής φθοράς. Το ΑΚΕΛ, όμως, που είναι στην αντιπολίτευση, δεν έχει δικαιολογία.
 
Το σύστημα στην Κύπρο είναι Προεδρικό και ο έμπειρος Νίκος Αναστασιάδης παραμένει σταθερός στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτός αποφασίζει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Βουλή δεν καθορίζει την Κυβέρνηση. Έχει πάντως σημαντικό ρόλο στην ψήφιση των νομοσχεδίων. Η νέα Βουλή της Κύπρου είναι επτακομματική. Ο ΔΗΣΥ έλαβε 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 15. Στην τρίτη θεση βρέθηκε το κεντρώο ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) με ηγέτη τον Νικόλα Παπαδόπουλο, γιο του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου, με 9 έδρες. Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), η κεντρώα ΔΗΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) του Μάριου Κάρογιαν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, με Πρόεδρο τον Μαρίνο Σιζόπουλο, έλαβαν από 4 έδρες. Οι Οικολόγοι πήραν 3 έδρες.  
 
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ πιθανόν να αλλάξει, αλλά ο κατήφορος προβλέπεται να έχει συνέχεια. Το κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς είχε φτάσει κάποτε σε ποσοστό πάνω από 33%, δηλαδή ψηφιζόταν από το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων. Είχε μάλιστα εκλέξει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Χριστόφια, συνεργαζόμενο με το ΔΗΚΟ. στην περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Επί προεδρίας του κομμουνιστή Χριστόφια- τον Δεκέμβριο του 2012- ήλθε επισήμως η Τρόικα στην Κύπρο! Πριν από τη πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων η ηγεσία του ΑΚΕΛ έδειχνε θαυμασμό για τη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα τα στελέχη αναζητούν ταυτότητα και δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να ακολουθήσει την καθοδική πορεία των αριστερών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.  
 
Όσον αφορά την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και τον αγώνα της Κύπρου κατά του τουρκικού επεκτατισμού θεωρώ ότι η υποχώρηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ αποτελεί θετικό μήνυμα. Δυστυχώς η ηγεσία της Κυπριακής Αριστεράς είχε υιοθετήσει ορισμένες θέσεις, οι οποίες αποδυνάμωναν την ταυτότητα των Κυπρίων και έδιναν μηνύματα υποχωρητικότητας προς την κατοχική δύναμη, την Τουρκία.  
 
Το ΑΚΕΛ προσπάθησε επί πολλά χρόνια να συκοφαντήσει τον επικό αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων του 1955-59. Αντί να τιμά τους ήρωες που αντιμετώπισαν τη βρετανική αποικιοκρατία, τους κατηγορούσε. Αντί να δίνει πρότυπα στα νέα παιδιά της Κύπρου προβάλλοντας τον Αυξεντίου και τον Παλληκαρίδη, προσπαθούσε με αλλοίωση της Ιστορίας να δικαιολογήσει την απουσία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ από τον αγώνα.  
 
Το ΑΚΕΛ αμφισβητεί την ελληνική εθνική ταυτότητα των Κυπρίων προβάλλοντας μία νεοκυπριακή ιδεολογία.  
 
Το ΑΚΕΛ, όταν κυβέρνησε επί Χριστόφια, επιχείρησε να πλήξει τον ελληνικό χαρακτήρα του Κυπριακού σχολείου, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των γονέων και των εκπαιδευτικών.  
 
Το ΑΚΕΛ επιδεικνύει μία φανατική εμμονή στην επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους σαν να λησμονεί ότι η νεο-οθωμανική Τουρκία κατέχει παρανόμως τη Βόρειο Κύπρο.  
 
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο χρειαζόμαστε τον δημοκρατικό πατριωτισμό, μακρυά από τα άκρα.  
 
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 5.6.2021
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.