19 Ιουνίου 2021

Αρχαία στη στάση του μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη: διάσωση κατά χώραν.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 15 Ιουνίου 2021.
 
Γνωρίζουμε ολοι πως στις ανασκαφές που λαμβάνουν χώρα προκειμένου για τις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν και να ολοκληρωθούν, βρέθηκαν στην διασταύρωση της Εγνατίας οδού με την Βενιζέλου ανεπανάληπτης αξίας αρχαία ερείπια από την πρωτοβυζαντινή περίοδο της πόλης. Τα ευρύματα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από διεθνείς αρχαιολόγους ως ‘η βυζαντινή Πομπηία’, και όπως δηλώνουν οι ειδήμονες, είναι η μοναδική ανακάλυψη στον κόσμο που αφορά ζώντα υπολείμματα απ’την αστική καθημερινότητα της βυζαντινής εποχής (συμπεριλαμβανόμενων και των μνημείων στην Κωνσταντινούπολη). Επιπλέον, και ενδεχομένως πιο σημαντικό απ’όλα, υπογραμμίζουν την ιστορική συνέχεια της πόλης –αναδεικνύοντας την συγκεκριμένη περιοχή της Εγνατίας ως εμπορικό κόμβο με την ίδια χρήση εδώ και 1500 χρόνια!  
 
Αμέσως τέθηκε το ερώτημα αν πρέπει να συνεχιστούν, στο συγκεκριμένο σημείο, οι εργασίες για το μέτρο ή αν πρέπει αντιθέτως να σταματήσουν και το συγκεκριμένο σημείο να ανασκαφεί και αποδοθεί στο κοινό ως αρχαιολογικός χώρος. Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργασίες για το μέτρο θα έπρεπε να διαφοροποιηθούν –για το οποίο, και την προπαρασκευή του σχεδίου διατήρησης των αρχαιοτήτων και συνέχισης των εργασιών του μετρό (παραλλαγμένων) εγκρίθηκε το 2017 κονδύλιο 6 εκατομμυρίων ευρώ.  
 
Παρά την αρχική απόφαση να συμβεί το δεύτερο, η κυβέρνηση της ΝΔ, με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενέκρινε την πρώτη λύση, δηλαδή να ξηλωθούν τα ευρύματα, να ολοκληρωθεί η κατασκευή της στάσης μετρό στην Βενιζέλου, και να ‘επανατοποθετηθούν’ –κάτι που όπως λένε οι ειδήμονες είναι πρακτικά αδύνατο και αποκλείεται να συμβεί (απλά, στην καλύτερη περίπτωση, θα διανθιστούν οι εγκαταστάσεις του μετρό με κανα-δυο αρχαία αντικείμενα ή αποσπάσματα δαπέδου ως γαρνιτούρα στο υπόβαθρο). Ταυτόχρονα με την απόφαση, η κυβέρνηση και η «Αττικό Μετρό» επέλεξαν να ‘ξηλώσουν’ τα έργα που είχαν γίνει από το 2017 για την διατήρηση των αρχαιοτήτων και την τροποποίηση των εργασιών του μετρό. ‘Ετσι, 5 εκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν απ’το παράθυρο.  
 
Ακολούθησε η συνεδρίαση του ΚΑΣ, που, σε κλίμα πολιτικής τρομοκρατίας υπό τον εποπτεύοντα ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού, όπως λέει το ρεπορτάζ, ενέκρινε την διευθέτηση που είχε προαποφασίσει η πολιτική εξουσία. Το διακύβευμα κορυφώθηκε με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ τον προηγούμενο μήνα, που έδωσε το πράσινο φως για την προτεινόμενη λύση -με τις πολιτικές πιέσεις στο δικαστήριο πάλι να κορυφώνονται, όπως δεν είναι μυστικό. Έτσι σήμερα, ο δρόμος που οδηγεί στην υλοποίηση αυτής της τραγικής όσο και εγκληματικής απόφασης έχει ανοίξει τελειωτικά. Εναπόκειται πλέον στον ελληνικό λαό, και κυρίως στον λαό της Θεσσαλονίκης, να αντιδράσει έμπρακτα και να πιέσει για την αναίρεση αυτής της απόφασης.  
 
Να υπογραμμιστούν δύο πράγματα:  
 
Πρώτον, ότι η σχεδιαζόμενη απόσπαση των αρχαιοτήτων, όπως με πολύ συνέπεια προσπαθεί η ανάδοχος εργολαβική εταιρεία ‘Αττικό Μετρό’ (υποτιμώντας συστηματικά τόσο τα ευρύματα όσο και τις δαπάνες που χρειάστηκε να καταβάλλει για την ανασκαφή και την τροποποίηση του αρχικού της σχεδίου), και το ‘νταβατζιλίκι’ που πουλάνε εν προκειμένω οι πολιτικοί θιασώτες του έργου, θα αποτελέσει την σοβαρότερη βαναυσότητα εις βάρος της εθνικής μας κληρονομιάς τις τελευταίες δεκαετίες. Για την ακρίβεια, τέτοιο μένος εναντίον των υπολειμμάτων του βυζαντινού μας παρελθόντος έχουμε να δούμε από την εποχή των Βαυαρών, που γκρέμιζαν βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στην Αθήνα είτε για να κάνουν ανασκαφές (που σχεδόν ποτέ δεν ευοδώθηκαν) ή για να προχωρήσουν σε ‘έργα υποδομής’. Οι διεθνείς ειδήμονες που έχουν λάβει γνώση των ευρημάτων απορούν και εξίστανται, πως γινεται να έχει ‘βρεθεί η ‘βυζαντινή Πομπηία’ και στην θέση της η κυβέρνηση να επιλέγει να ξηλώσει τα ευρήματα και να παίξει ‘Lego’.  
 
Δεύτερον, ότι όπως θυμόμαστε και από την υπόθεση της προτεινόμενης κατεδάφισης των δύο νεοκλασσικών κτιρίων στην Διον. Αρεοπαγίτου στην Αθήνα προκειμένου για την ‘ανάδειξη’ του νέου μουσείου της Ακρόπολης, πρότασης που επίσης είχε εξασφαλίσει την έγκριση του ΣτΕ, την πραγματική δύναμη δεν την έχουν τα όποια δικαστήρια, αλλά η δημοκρατική αντίδραση του κόσμου και των πολιτών.  
 
Καλείται όποιος αγαπά και πονάει αυτή την πόλη, και κάθε Έλληνας που απαιτεί, ως δείγμα αυτοσεβασμού, την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας του, να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στην Ελλάδα των εργολάβων που εμφύσησαν οι τακτικές του 50, της βάναυσης μπετονοποίησης και τσιμεντοποίησης των πάντων, και να διατρανώσει το ανάστημα του για την διάσωση κατά χώραν των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου.  
 Share

1 σχόλιο:

aik είπε...

Η δουλεια γινεται για να παιρνει τζαμπα λεφτα η Αττικο μετρο.Βρειτε ποσα θαπαρει,λογω καθυστερησεων,Λες και τοσα χρονια δουλευανε πυρετωδως.Πώς θα ειχε ο ΟΑΣΘ να δωσει μερισμα;Και μια απορια:Αντε στη Βενιζελου βρηκαν πετρες,το σταματησαν.Τερμα Καλαμαρια τι βρηκαν;Τον αρχανθρωπο των Ποντιων;

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.