12 Ιουνίου 2021

Η «Κυρά της Λαπήθου» κοσμεί πλέον αναμνηστικό γραμματόσημο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του αναμνηστικού γραμματοσήμου «Ευφροσύνη Προεστού η κυρά της Λαπήθου»
 
Προώθηση αναδημοσίευση από την Μηχανή του Χρόνου από Α. Αντωνά.
 
Την έγδυσαν, την έδεσαν σε ένα στρατιωτικό τζιπ και την έσερναν μέσα στους δρόμους. Η αλύγιστη κυρά της Λαπήθου που δεν αποκάλυψε που έκρυψε 12 στρατιώτες από τους Τούρκους. 
 
Στην άνιση μάχη της Λαπήθου στις 6 Αυγούστου 1974, δώδεκα στρατιώτες αποκόπηκαν και έμειναν εγκλωβισμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αυτούς τους 12 στρατιώτες εντόπισε η κυρία Ευφροσύνη Προεστού και τους φρόνισε για έναν μήνα. 
 
Τρεις από αυτούς ανήκαν στο 256 Τάγμα Πεζικού και οι άλλοι εννιά στο 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού. Όλοι τους κατάγονταν από περιοχές εκτός της επαρχίας Κερύνειας και δεν γνώριζαν τη Λάπηθο. Η κυρά Φροσύνη που τους βρήκε, στάθηκε δίπλα τους σαν μάνα. Τους έκρυψε, τους τάισε. 
 
Εκείνο τον Αύγουστο, απέκτησε άλλα δώδεκα παιδιά: τους Πανίκο Παραλιμνίτη, Κώστα Καστελλανή, Γιώργο Χριστοφή, Στέλιο Θεοδούλου, Κούλλη Κυριάκου, Νίκο Παπαναστασίου, Παύλο Νικολάου, Ανδρέα Γρηγορίου και Νίκο Νικολάου, Πολύκαρπο Πέτρου, Αντώνη Φιλίππου και Γιώργο Παπανικολάου. 
 
Η μαρτυρία
 
Η Κυρά της Λαπήθου, Ευφροσύνη Προεστού 
 
Στις 6 του Αυγούστου από τις 3.00 π.μ. άρχισαν οι εκρήξεις… Κατά τις 11.00 π.μ. ήρθαν δώδεκα παιδιά μέσα στο σπίτι μου. «Γιαγιά, σώσε μας». 
 
Τους είπα: «Πού να σας βάλω, γιε μου!». Εράγισεν η καρδιά μου. Εκρούζαν τα δέντρα, εσκοτείνιαζεν η Λάπηθος· ενόμιζες ότι εχαλούσαν τα βουνά, φωδκιές, εκρήξεις… Ήταν όλοι δεκαοκτώ χρονών. Τους είπα: «Γιε μου, αν θα γλυτώσετε έχει ένα υπόγειο λαγούμι εδώ δίπλα· εκεί να κρυφτείτε». 
 
Το στόμα του λαγουμιού ήταν σαν το τζάμι της τηλεόρασης. Εμπήκαν εκεί μέσα… Η Λάπηθος έπηξε από το στρατό. Εγώ έκαμνα πίττες στη σάτζιη, έβαζα σε μια τσάντα ό,τι άλλο είχα και τα έβαζα σ’ έναν καλαμιώνα… 
 
Στις 8 Αυγούστου ήρθαν οι Τούρκοι στο σπίτι μου· μπήκαν μέσα δεκαπέντε Τούρκοι με κάσκες. Ήμουν μάμμη σαράντα χρόνια μέσα σε χωριά τούρκικα. Ήξερα τούρκικα. 
 
Μου λέει: «Όλοι έφυγαν, εσύ γιατί δεν έφυγες, κοκκώνα;». Εσκέφτηκα τα δώδεκα παιδιά που ήταν στο λαγούμι. Του λέω: «Άκουσα εις το ράδιο ότι εν να έρτει ο τουρκικός στρατός να φέρει την ειρήνη και την έκκληση να μείνουν ούλλοι οι Έλληνες στα σπίθκια τους. Όπου θέλετε, γιε μου, εγώ πάω, αλλά να σας παρακαλέσω να με αφήσετε σπίτι μου τζιαι εν να ‘ρτουν οι κόρες μου να με πάρουν». 
 
Αυτόν που με ρώτησε τον ήξερα· τον είχα γεννήσει εγώ. «Φεύγουμε», λέει στους άλλους. Εκείνος έκοψε πίσω τζιαι μου είπε: «Έμπα έσσω τζιαι κλείσε την πόρτα». 
 
Τη νύχτα τους είπα: «Να μη βγείτε από το λαούμι, γιατί ήρθαν οι Τούρκοι· έστω και ένας να χαθεί, εγώ θα κλαίω ώσπου ζω. Προσέξετε κι εγώ θα σας φροντίζω όσο μπορώ». 
 
Η πεισματική άρνηση όμως της κυράς Φροσύνης να μετακινηθεί από το σπίτι της κίνησε τις υποψίες των Τούρκων στρατιωτών. 
 
Στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε επίθεση εναντίον του σπιτιού του Καπλάνη στο οποίο κρύβονταν οι 12 στρατιώτες. 
 
Ένας από αυτούς ξεκίνησε πεζός και έφτασε στον Αστρομερίτη κι από εκεί στον Αγρό. Ένας δεύτερος συνελήφθη στην περιοχή του Βαβυλά ενώ ένας τρίτος κατάφερε να φτάσει μέχρι την Κερύνεια και να παραδοθεί στον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ραούφ Ντεντκάς.
Οι υπόλοιποι 9 συνελήφθησαν μαζί με την κυρά Φροσύνη. 
 
Τα φρικτά βασανιστήρια 
 
Συνελήφθη πρώτη από τους Τούρκους μόλις τους εντόπισαν. Την ανέκριναν πολύ σκληρά στον αστυνομικό σταθμό του Αγίου Λουκά. Την ξυλοκόπησαν άγρια για να ομολογήσει που βρίσκονταν οι 12 στρατιώτες. Όμως η Κυρά της Λαπήθου δεν άνοιξε το στόμα της. Κράτησε κρυφή οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορούσε τους 12 νέους. 
 
Ήταν έτοιμη να υποστεί τα φρικτά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. 
 
Την έγδυσαν, την έδεσαν σε ένα στρατιωτικό τζιπ και την έσερναν μέσα στους δρόμους για να ομολογήσει την κρυψώνα τους. Η κυρά Φροσύνη όμως δεν λύγισε. Παρά τον διασυρμό, δεν της πήραν ούτε μία λέξη.
 
«Εβάλαν με μες σε μια κάμαρη που είχαν πεθάνει τα ξημερώματα δύο γέροι. Η κάμαρη γεμάτη αίματα. Εχτυπούσαν με. Έμεινα αναίσθητη. Η μίση μου πάντα (πλευρά) ήταν ολόμαυρη. Εκλωτσούσαν με με τα παπούτσια μες τα μάθκια, με τα παπούτσια τα στρατιωτικά. Εφκάλαν μου την καδένα που είχα στον λαιμό με τον σταυρό τζιαι εβάλαν με να φτύνω πας τον σταυρό». 
 
Όταν έφεραν μπροστά της τους στρατιώτες που βοηθούσε, βλέποντας την όψη της, θεώρησαν πως είχε ομολογήσει. Ρώτησαν τον πρώτο: «τη γυναίκα αυτή την ξέρεις;». Ο στρατιώτης απάντησε «Ναι, μου έδωσε φαγητό». Τότε η κυρά Φροσύνη, έξυπνη καθώς ήταν, γύρισε στον στρατιώτη και απάντησε: «Τι ώρα ήρτες γιε μου και τάισα σε; Πρωί ή βράδυ;». 
 
Ο Κυριάκος αντιλήφθηκε το λάθος του. Απάντησε «βράδυ» και η κυρά Φροσύνη, εκμεταλλευόμενη τα τούρκικα που ήξερε στράφηκε στον ανακριτή και είπε: «Καλά γιε μου, αν έρκεσουν εσύ νύχτα εν θα σου εδίουν φαί; Που ξέρω εγώ ποιος εν τη νύχτα. Εγιώ δαμέσα εξεγέννησα τις μισές Τουρκάλες. Μπορεί να τουν Τούρκος μπορεί να τουν Έλληνας. Που να ξέρω;». 
 
Και με αυτόν τον τρόπο ξεγέλασε τους ανακριτές, οι οποίοι θεώρησαν πως η 74χρονη γυναίκα δεν είχε κάποια σχέση με τους στρατιώτες. 
 
Τα βασανιστήρια κι ο εξευτελισμός συνεχίστηκε μέχρι που την αναγνώρισε ένας Τουρκοκύπριος ανακριτής. Η κυρά Φροσύνη, μαία της περιοχής για σαράντα χρόνια, είχε ξεγεννήσει κι αυτόν. 
 
Στη φυλακή ήρτεν ένας Τουρκοκύπριος που τον ήξερα. Ήταν ανακριτής. Λαλεί μου: «Μεν κλαίεις, κοκκώνα, τζι εν να σε πάρω στο χωρκό σου» (…). Έκαμα έξι μήνες εγκλωβισμένη στη Λάπηθο και με έφεραν στην Ξενοδοχειακή Σχολή. 
 
Η κυρά Φροσύνη, απεβίωσε στις 17 Απριλίου 1993 σε ηλικία 93 ετών. Οι δώδεκα στρατιώτες που γλύτωσαν την είχαν ως μητέρα τους. 
 
«Το ότι ζούμε σήμερα, το χρωστάμε στην κυρά Φροσύνη», παραδέχονται. 
 
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ:  



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Τιμή και δόξα στην Κυρά της Λαπήθου. Τίμησε τον Ελληνισμό της Κύπρου.'
Όσον αφορά την παραπομπή στο τέλος για τους Κύπριους και μερικούς αδελφούς Ελλαδίτες αιχμαλώτους, που μετέφεραν οι εισβολείς στις βάρβαρες τουρκικές φυλακές σημειώνω ...
Πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν παρ όλο ότι εμφανίζονται σε φώτο της τότε εποχής στις τουρκικές φυλακές, έστω ρακένδυτοι, μισόγυμνοι ταλαιπωρημένοι .... Μέχρι σήμερα αγνοούνται και βέβαιον είναι ότι πέθαναν στα χέρια στυγνών τούρκων βασανιστών ....
Και το άκρον άωτον της ... μεγαλοψυχίας μας ... Οι εκατοντάδες τούρκοι *αιχμάλωτοι που είχαμε στα χέρια μας έτυχαν άριστης μεταχείρησης σύμφωνα και με έκθεση του ΟΗΕ και επεστράφησαν όλοι στον τουρκικό στρατό, ο οποίος κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων απέκρυψε αρκετούς κρατούμενους που είχαν την τύχη να αιχμαλωτισθόύν ... Μετά την ανταλλαγή λοιπόν εκ του ασφαλούς ότι το έγκλημα δεν θα αποκαλυφθεί .... εκτελέθηκαν εν ψυχρώ αφου βασανίσθηκαν όλοι που δεν είχαν δηλωθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου ... και οι βάρβαροι θρασύδειλο δήλωσαν ... ότι ήταν πεσόντες σε μάχες ...Ένα ακόμη απεχθές έγκλημα των βαρβάρων από τα μύρια για τα οποία δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.
* Δεν το κρύβω ότι ήμουν ένας από αυτούς που ήταν πλήρως αντίθετοι στην παράδοση όλων των αιχμαλώτων τούρκων μέχρι την παράδοση όλων των Κυπρίων, διότι πραγματικά είχα προαισθανθεί τι θα συμβεί, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι οι βάρβαροι είχαν συλλάβει ακόμη και τραυματίες που δεν δηλώθηκαν ... μεταξύ αυτών στενοί μου συγγενείς, φίλοι αλλά και ό ήρωας αδελφός μου, ο οποίος ημιθανής πλέον βασανίσθηκε επί διήμερον και αφού τους έφτυσε ... όταν έπνεε τα λοίσθια ... εκτελέσθηκε μαζί με άλλους 15 τραυματίες συμπολεμιστές του, αφού τον περιέλουσαν με βενζίνη και τον έκαιγαν ... ( Μαρτυρίες διαφυγόντα συμπολεμιστή του, του ΤΚ βασανιστή της ΤΜΤ Yenagrali κ.ά., ΤΚ μετριοπαθών χωρικών που παρακολούθησαν τα συμβάντα.. Ιστορικό βιβλίο: ΔΙΑΤΑΓΗ. Εκτελέστε τους αιχμαλώτους του Alasor Roni Κούρδου τουρκικής Υπηκοότητας που συμμετείχε στις επιχειρήσεις)

ΙΔΕΤΕ.
Αναζήτηση τάφων και στην Τουρκία... - Philenewshttps://www.philenews.com › article
17 Aug 2019 — Στην έκθεση αναφέρεται ότι στις φυλακές των Αδάνων κρατούνταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνολικά 385 αιχμάλωτοι, στη συντριπτική ...

Πολλοί από τους αγνοουμένους, μετά τη σύλληψή τους, είχαν κρατηθεί από τον τουρκικό στρατό σε φυλακές στην Τουρκία και την Κύπρο και σε άλλους χώρους, ακόμη και μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων (ΟΗΕ). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί αγνοούμενοι απαθανατίζονται σε εικόνες-ντοκουμέντα που έχουν καταγράψει διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και έχουν προβληθεί ευρέως. Ένα από αυτά είναι ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο γυρίστηκε στις φυλακές των Αδάνων. Υπάρχει επίσης σωρεία φωτογραφιών-ντοκουμέντων στις οποίες διακρίνονται ευκρινώς άτομα των οποίων αγνοείται η τύχη, να συλλαμβάνονται από τον τουρκικό στρατό. Επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένοι ως αιχμάλωτοι πολέμου, από εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αλλά και από τις τουρκικές αρχές, άνθρωποι των οποίων αγνοείται η τύχη.
Πολλές είναι παράλληλα οι μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, ότι μαζί τους στις φυλακές βρίσκονταν άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, ενώ ντοκουμέντο αποτελούν και μηνύματα (ΕΚ αιχμαλώτων), μέσω του παράνομου τουρκοκυπριακού σταθμού Μπαϊράκ προς συγγενείς τους, από ανθρώπους των οποίων αγνοείται η τύχη και δεν είναι λίγοι ....
ΙΔΕΤΕ.
1974. ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΔΑΝΩΝ - ΦΩΤΟ.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ.
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.