14 Ιουνίου 2021

ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΝΕ ΛΙΓΑΚΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.. (βίντεο)

από το κανάλι Vassilis Kostoulas 
 
Μήνυμα ελπίδας αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες που αισθάνονται πραγματικά ελεύθεροι, αλλά και μήνυμα υπενθύμισης των δεινών που οι ίδιοι προκαλέσαμε στο έθνος μας με τις επιλογές μας... 
 
H δεκαετία του 40 είναι για την Ελλάδα η πιό τραγική περίοδος του προηγούμενου αιώνα. Ο Ελληνοιταλικός πόλεμος, η Γερμανική Κατοχή, ο εμφύλιος σπαραγμός, αποτέλεσαν μία τριλογία καταστροφής που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδων νεκρών, πείνα και εξαθλίωση. Η χώρα άργησε πολύ για να μαζέψει τα κομμάτια της. Μέσα σε αυτή την πολυτάραχη περίοδο αυξήθηκε η καχυποψία, που γέννησε τη λογοκρισία για κάθε είδους καλλιτεχνική δημιουργία. Το τραγούδι, το θέατρο, ο κινηματογράφος, έπρεπε να περνούν από ειδική επιτροπή και ανάλογα με το περιεχόμενο, η επιτροπή έδινε τη σχετική άδεια. 
 
Ο Βασίλης Τσιτσάνης εκείνη την εποχή είχε ήδη γράψει, αρκετές από τις σπουδαίες επιτυχίες του, αλλά ο ίδιος δεν μπορούσε να μένει αδιάφορος με όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα του. Ξεκινά να γράφει τραγούδια με αλληγορικούς στίχους για να περάσουνε από τη λογοκρισία. Αν και χρησιμοποιεί ως θεματολογία τη γυναίκα και τον έρωτα, στην ουσία είναι η πατρίδα και η αγάπη για αυτή. Εύκολα όμως αντιλαμβάνεται κάποιος ότι μέσα στα τραγούδια του περιγράφεται η τραγωδία των Ελλήνων, αν και οι στίχοι είναι αλληγορικοί και τα μηνύματα είναι έμμεσα. 
 
Χαρακτηριστικότερο τραγούδι εκείνης της περιόδου είναι το “Κάνε λιγάκι υπομονή” που φωνογραφήθηκε τα χρόνια του εμφυλίου, στις 11 Νοέμβρη του 1948. Τραγούδι - σύμβολο της εποχής, που ερμήνευσε η Σωτηρία Μπέλλου και γνώρισε πρωτοφανή διάδοση, για τις αλληγορικές αλλά σαφείς αναφορές στην εποχή. 
 
Το τραγούδι γνωρίζει επαναλαμβανόμενες απαγορεύσεις με αστυνομικές διαταγές, γεγονός που αναδεικνύει την πολιτική του σημασία και το ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τραγούδι συνεχίζει να απαγορεύεται και μετά τον εμφύλιο από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, ενώ χωροφύλακες καταστρέφουν πολλές εκατοντάδες πλάκες γραμμοφώνου με το τραγούδι. 
 
Σήμερα η Ελλάδα ζει μία εποχή που μοιάζει αρκετά με εκείνη τη δεκαετία, η χώρα σε δεκαετή τουλάχιστον οικονομική κρίση που έχει εξαθλιώσει χιλιάδες Ελλήνων, η ανεργία, η μετανάστευση, η εσωτερική διχόνοια είναι τα πιο βασικά στοιχεία που συνθέτουν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την εποχή η διχόνοια οργιάζει μεταξύ των Ελλήνων και η αντίθετη άποψη από την επίσημη βαφτίζεται ως “άρνηση”. Πόσο μεγάλη ειρωνεία, για τη χώρα που γέννησε την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία, να διώκεται η άποψη του συνανθρώπου σου και ο σεβασμός στην άποψη του άλλου να είναι πλέον άγνωστη έννοια. 
 
Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Μέσα σε αυτή την κατάσταση για να δώσουμε ξανά την ελπίδα στους Έλληνες και για να τιμήσουμε τον Βασίλη Τσιτσάνη που ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του, δημιουργήθηκε η επανεκτέλεση του τραγουδιού “Κάνε λιγάκι υπομονή” με ερμηνεύτρια την Κατερίνα Τσιρίδου. Ένα μήνυμα ελπίδας για τους αγνούς Έλληνες. 
 
“Κάνε λιγάκι υπομονή” 
Μουσική - Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης 
Πρώτη Εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου 
 
Ερμηνεία: Κατερίνα Τσιρίδου 
Ενορχήστρωση - Εκτέλεση: Βασίλης ΚωστούλαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.